Egy román cikk a Herszoni ukrán támadásról.
Informația potrivit căreia un avion de luptă MiG-29 ucrainean a doborât vineri unul dintre cele mai performante avioane ruse, un Su-35, lângă orașul Herson ocupat integral de ruși, nu ar fi atât de importantă dacă nu ar reflecta o dezvoltare mai dramatică
www.defenseromania.ro
Én
@Xpert tel (és egy halom hivatásos szakértővel) vitatkoznék és lennének kétségeim, hogy az ukránok Herszon felé akarnak-e tovább haladni, ha meg nem törik a lendületük. Ahhoz fotel tábornokként nem ezt a pontot választottam volna áttörésre. Innen én egyenesen a nagy folyóhoz mennék és Nova Ka(k)hovka környékén megpróbálkoznék egy átkeléssel. Vagyis rövid távon nem a folyót tekinteném határnak és Herszon városát célnak, hanem a folyami átkelést célnak és a tartományi székhely hátába kerülve próbálnám meg bekeríteni. Nézzétek meg a jövőbeni lehetséges ellátási vonalakat vagy akár azt, hogy milyen távolságokat kellene megtenniük!
A cikkben említett egy darab páncélos dd nem biztos, hogy ehhez elég lesz. Ez alapján a 100 T-72 alapján, ha NATO elvei szerint szervezték át, akkor van páncélos (2 zl MBT+2zl IFV) és van páncélgránátos (1zl MBT+3zl IFV) és ez a két zl-asnak néz ki kevesebb gyalogsági támogatással. Meglátjuk, hogy mennyi erősítés van mögötte. A nyugati tüzérség meglátjuk, hogy mennyire lesz elegendő és az oroszok mennyire tudják kihasználni a Krímből felszálló légierőt.
A másik, amit a CIA és a KGB megkonzultálhatna velem, hogy mennyi esély van az Odesszából átküldött tartalékok kifáradására a hosszú úton és egy esetleges ellentámadásra... hát ez a jövő zenéje. Már nincs sok hátra ebből a hónapból, a következő végén meg már szerintem megint sokkal okosabbak leszünk. Egy csomó "én megmondtam" írás és szokásomhoz híven én megint a fekete lóra fogadtam, nem a cikkben leírt prior célpontra tettem, hanem egy alternatív útvonalra.
Épp ellenkezőleg! Legalapvetőbb gazdasági (ellátásbiztonság, eurázsiai kapcsolat Kínával, stb) és fontos politikai (felértékelődés) érdekünk, hogy azok legyünk.
Csak figyelmeztetnélek, hogy az ukránok a háború 8. évében is az offenzíva megindításának pillanatáig szintén ebben bíztak, hogy ha felforrósodik a hangulat és megindulnak a nyugati fegyverszállítmányokkal a pénzcsapok áldásos hatásai is, akkor az kirántja őket a 30 éves gödörből. Nem jó egy ellenséges atomhatalom szomszédjában élni. Ez nem jött be Kubának, nem jött be Ukrajnának. Xpertnek -szvsz- abban tökéletesen igaza van, hogy mi abban vagyunk és leszünk érdekeltek, hogy ÉNy Ukrajnáig a muszka ne érjen oda, de Kijev veszítsen gazdasági teret. Én magam részéről szívesen végig nézném azt is, ahogy a tengerparton a Föderáció határos lesz Romániával, de ez nem nemzeti létérdek.