Ukrán haderőfejlesztési program és hadiipar

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 845
44 815
113
Vagy a németek hosszú távú elemzései az orosz győzelmet valószínűsítik és inkább már a háború utáni korszakra készülnek. Valamilyen kapcsolatot fenn kell majd tartaniuk az oroszokkal. Így aztán elhúzzák még néhány hónapig a Leo szállítást mikor már aktualitását veszti a dolog.
Mit jelent az orosz győzelem?
Egyelőre mind két oldalnak eléggé irreális győzelmi kritériumai, céljai vannak. Valahol a kettő között fog végetérmi, vagy befagyni ez a konfliktus: Ukrajna sosem veri ki teljesen az oroszokat a területéről, de megmarad egy Oroszországtól független Ukrajna valamekkora terület veszteség mellett.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 453
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Engem az érdekelne melyik az öt ország amely Leopard-2 harckocsit adományozna az ukránoknak? A lengyelek meg a finnek bejelentették, a spanyolok már régebben akartak szállítani valami 20 db-ot. Ki lehet a másik kettő ország?

• Tetszik
Reactions: Catles and fip7

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 055
5 528
113
Mit jelent az orosz győzelem?
Egyelőre mind két oldalnak eléggé irreális győzelmi kritériumai, céljai vannak. Valahol a kettő között fog végetérmi, vagy befagyni ez a konfliktus: Ukrajna sosem veri ki teljesen az oroszokat a területéről, de megmarad egy Oroszországtól független Ukrajna valamekkora terület veszteség mellett.
Szerinted, de lehet, hogy Putyin másként gondolja és számára a vereség nem opció (soha nem is volt az) és lehet, hogy nem véletlenül "váltották le" Szurovikint és nevezték ki az értelmi fogyatékos arcú Geraszimovot akinek a helyettese tádám a leváltott Szurovikin lett. A kérdés az, hogy miért? Ha tényleg leváltották volna Szurovikint akkor nem parancsnokhelyettes maradt volna, hanem sokkal alacsonyabb pozíciót kapott volna. Lehet, hogy ő kérte Geraszimov kinevezését, hogy legyen egy elöljárója akinek az aláírása lesz minden parancson, mert pontosan tudja, hogy "nehéz döntések" következnek, amelyért nem szeretné vállalni a felelősséget a hadbíróság meg a történelem előtt?

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
Engem az érdekelne melyik az öt ország amely Leopard-2 harckocsit adományozna az ukránoknak? A lengyelek meg a finnek bejelentették, a spanyolok már régebben akartak szállítani valami 20 db-ot. Ki lehet a másik kettő ország?

Engem is érdekelne. Én a Norvég-Görög párosra tippelek. Előbbi most szabadulna a típustól, utóbbinak meg sok van belőle, de nem biztos, hogy mindet fel tudják újítani. A spanyol, lengyel, finn pedig szinte biztos.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 453
113
Engem is érdekelne. Én a Norvég-Görög párosra tippelek. Előbbi most szabadulna a típustól, utóbbinak meg sok van belőle, de nem biztos, hogy mindet fel tudják újítani. A spanyol, lengyel, finn pedig szinte biztos.
A norvégekre én is gondoltam, az eddigi tevékenységük alapján. A görögök eddig csak a szovjet-orosz cuccaikat passzolták le az ukriknak.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 369
86 448
113
Norvég görög? A norvégoknak alig van, a görögöknek meg kell az összes mint egy falat kenyér, hogy fenntartsák az egyensúlyt a törökökkel.

• Tetszik
Reactions: Irsai Olivér

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
Norvég görög? A norvégoknak alig van, a görögöknek meg kell az összes mint egy falat kenyér, hogy fenntartsák az egyensúlyt a törökökkel.

A norvégok most akarják váltani a típust. És nem hiszem, hogy nagy szárazföldi támadásra számítanának az elkövetkező években.
A görögök meg pénzért bármire hajlandók.

Te szerinted ki az az 5 ország? Kíváncsian váram a véleményedet ;)

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
725
1 132
93
ebben 95%+ biztos vagyok, hogy ők benne lesznek, mert már láttam nyilatkozni minisztereiket a témáról
lehet persze azóta nem 5 az az 5 ország, hanem több
pár tucat tankot relatíve könnyű Leo2A4-ből összedobni, főleg olyn kib@szott gazdag országoknak, mint az északiak

• Tetszik
Reactions: Wilson

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 574
18 990
113
Látom megint összeállt a szekta. És persze velem vitatkozik. Amivel csak annyi gond van, hogy Dudi mondott valamit, nem Én. Még mindig ez a helyzet XD

Szóval a fenti nagy világmegfejtéseket neki címezzétek légyszíves:

A számokhoz:

Hát olyan jól számoltál, hogy a nekünk még le se gyártott mennyiséget is bele vetted....
Ha az majd egyszer valamikor megérkezik akkor utolérik a franciákat ezen a téren. Ami nem egy nagy fegyvertény, de az ilyen kis sikereknek is érdemes örülni.

Erre mondják azt , hogy 0 :D
Az akartak venni meg a vettek nem ugyan az.... India legutóbb 1000+ Leclerct akart venni, de csak akart, mert nincs rá pénzük.
A ki mit akar, meg mi a valóság az két különböző dolog. Szerintem.

Ha a HH előtti nyugati tankokkal akarsz hasonlítgatni, akkor közlöm, hogy az M1 lesz a megfelelő pár ezen a téren.
Abból meg a HH előtt gyártottak az én kis könyvecském szerint 7750 db-ot :D
Abba meg, hogy mennyit gyártottak a T-72-ből vagy a T-80-ból bele se menjünk....

Mert konkrétan ez a valóság. Új gyártású Leclercből többet van leszállítva eddig, mint Leopárdból. Ennyi.
2008 után nem adták át új Leclercet, talán 2028-ra utolérik a németek azt a darabszámot XD

És most csak úgy érdekességként a HH után eladott (nem is lehetne másként), új gyártású T-90-esek darabszáma:

Azeriek: 98
Algéria: 600+
Vietnám: 64
India: kb. 1100
Irak: 73
Uganda: 44
Ez export: kb. 1979 db új gyártású harckocsi :D

Plusz az oroszok maguknak: 350 db (2020 környékén)
Ezt hívják úgy, hogy sikeres új gyártású termék.

Használt/felújított/új gyártású technikában, nézzük az M1 Abramst:
Ausztrália: 59 (meg még rendeltek hozzá!)
Egyiptom: 1360 (Új gyártású)
Irak: 321
Kuvait: 218
Szaudarábia: 373
Marokkó: 222
Lengyelek: 116

Folyamatban lévő szerződések:
Tajvan: 108
Ausztrálok: 75
Lengyelek: 250

Ez összesen:
1360 új gyártású, 988 használt, 433 éppen szállítás alatt álló egység.
Összesen 2781 export termék.
Ezt hívják úgy, hogy nyugati siker termék.

Nah, ezekkel vesd össze légyszíves a Leopárd 2 számait XD
Főleg úgy, hogy a használt leopárdokat lényegében majdnem ingyen osztogatták, mint a szemetet, a T-90-ért és az M1 Abramsért meg fizetni kellet, elég keményen. ;)

De ha csak a belpiacokat nézzük, a HH után a kínaiak csak a Type-96-ból gyártottak kb. 2500+ darabot... Az se kis szám. Az export még nem nagyon megy nekik, de egyszer az is eljön.

Most akkor már a Abrams?
Nem érzed, hogy kínos, hogy ha Leclerc -el nem tudod igazolni, hogy a Leopard szar, akkor hirtelen jössz az Abrams el? ;)
Figyelj, szerintem megint rosszul érvelsz. Az egyiptomi kivételével melyik ország kap új gyártású Abramset? Limában beindul újra a gyártó sor? Ezt akarod mondani? Én erről nem hallottam, ha van ilyen forrás, osszad meg.
Ha nem, akkor meg a régi amcsi készleten lévő tankokat korszerűsítik....
Ez az esélyesebb.
Akkor a dán A7DK-t, a német A7V-t hová soroljuk?
:)
Az a baj, hogy neked nem az a célod, hogy a Leclerc vagy az Abrams mellett érvelj, hanem a Leopard -ot akarod fikázni. Mindig azzal a tankkal peldálózva, amelyik éppen valamilyen szempontból alátámasztani látszik mondókád.
Például a lónak kevés a lába, mert a póknak több van, tehát a pók a jobb. Viszont az elefánt is jobb, mert az meg nehezebb, ergó a ló a legszarabb...., hisz mindenki jobb nála valamiben.
:D
Ne már...

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 166
113
Hát olyan jól számoltál, hogy a nekünk még le se gyártott mennyiséget is bele vetted....
ja igazad van azon a 44 darabon múlik a dolog :D
Ha az majd egyszer valamikor megérkezik akkor utolérik a franciákat ezen a téren. Ami nem egy nagy fegyvertény, de az ilyen kis sikereknek is érdemes örülni.
majd ha a leclerc eléri az 1000. legyártott példányt biztos fognak annak a kis sikernek is örülni.... ja hogy már nincs gyártásban? ja hogy nem kell senkinek? ejjjejjjjejjjj
Ha a HH előtti nyugati tankokkal akarsz hasonlítgatni, akkor közlöm, hogy az M1 lesz a megfelelő pár ezen a téren.
kit érdekel? a leclerc számaira verted , nyilván M1-T72-T80-ból sokal sokkal többet gyártottak (igaz ettől még nem lesz sikeres) de ezt senki nem vitatta
Mert konkrétan ez a valóság. Új gyártású Leclercből többet van leszállítva eddig, mint Leopárdból. Ennyi.
nem :D egyszerűen nem, ha 100-szor elmondod akkor sem lesz igaz, mégegyszer:
Leo2 darabszám 90 után : 889db (új gyártás) (össz darabszám 3600+)
Leclerc ÖSSZ darabszám 862
2008 után nem adták át új Leclercet, talán 2028-ra utolérik a németek azt a darabszámot XD
még mindig fingod nincs a valóságról, szándékosan nem olvastad el az egész kommentemet ? leírtam a konkrét darabszámokat, mi a tököm nem világos? hogy lehet 862 nagyobb mint 889 Neked?
És most csak úgy érdekességként a HH után eladott (nem is lehetne másként), új gyártású T-90-esek darabszáma:

Azeriek: 98
Algéria: 600+
Vietnám: 64
India: kb. 1100
Irak: 73
Uganda: 44
Ez export: kb. 1979 db új gyártású harckocsi :D

Plusz az oroszok maguknak: 350 db (2020 környékén)
Ezt hívják úgy, hogy sikeres új gyártású termék.
értem én hogy nehéz vitatkozni a tényeimmel de attól még nem kell másik hk-t idehozni, mégegyszer a leclecre verted ki, arra reagáltam
Használt/felújított/új gyártású technikában, nézzük az M1 Abramst:
Ausztrália: 59 (meg még rendeltek hozzá!)
Egyiptom: 1360 (Új gyártású)
Irak: 321
Kuvait: 218
Szaudarábia: 373
Marokkó: 222
Lengyelek: 116

Folyamatban lévő szerződések:
Tajvan: 108
Ausztrálok: 75
Lengyelek: 250

Ez összesen:
1360 új gyártású, 988 használt, 433 éppen szállítás alatt álló egység.
Összesen 2781 export termék.
Ezt hívják úgy, hogy nyugati siker termék.

Nah, ezekkel vesd össze légyszíves a Leopárd 2 számait XD
ismételni tudom magam:
"értem én hogy nehéz vitatkozni a tényeimmel de attól még nem kell másik hk-t idehozni, mégegyszer a leclecre verted ki, arra reagáltam"
Főleg úgy, hogy a használt leopárdokat lényegében majdnem ingyen osztogatták, mint a szemetet, a T-90-ért és az M1 Abramsért meg fizetni kellet, elég keményen.
ahhhhhhhhhhhhhaaaaaa ,mert az abramset aztán nem osztogatják mi? :D édes Istenem, az abrasm csak ott tud nyerni tenderen ahol a Leot nem engedik indulni... ez meg a néemtek faszsága mert amúgy agyonveri az M1-et....

na akkor megint pár érdekesség a számodra:
svájc btw:
"The Swiss army decided to purchase Leopard 2 tanks over the M1A1 Abrams after trialling both tanks between August 1981 and June 1982"
svéd tender:
"The Leopard 2 Improved (Leopard 2A5 prototype) won the competition against the M1A2 Abrams and the French Leclerc. After intensive tests from January 1994 to June 1994"
sőt:
"The Swedish military found that the Leopard 2 Improved met their military demands by 90%.[51] The M1A2 met the Swedish requirements by 86%, whereas the Leclerc met 63%" - itt ugyan csak 4%-al verte ....
görögök:
"The Leopard 2 Improved managed to outperform the Challenger 2E, Leclerc, M1A2 Abrams, T-80U and T84" - kiemeltem a lényeget ...csak Neked csak most ;)
spanyolok:
"Before the end of the Lince tank, Spain already had rejected the M1A1 Abrams and the Vickers Val." - naháááát, szóval páran azt mondták ugye hogy a spanyolok abramset vagy Vickerst akartak... hááát akartak a f@szt, beajaánlották de rohadtul el lett utasítva

ui.:
Látom megint összeállt a szekta. És persze velem vitatkozik.
nem áll össze semmilyen szekta, azért vitatkozunk Veled mert jössz a hülyeséggel megint

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
nemtudom egyébként iért leo ukránoknak. (tudom hogy kiprobálni akarják átadni meg mutogatni.)
de Chalanger 2 ből a szabad piacról összelehet szedni egy zászlóaljnyit csak meg kell venni és ezek jórésze felújított a maradék felújítását az eladásrakínálók örömme megteszik. És ezzel egyetlen eggyet sem kellene UK hadiraktárakból kihúzni...

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113

Én úgy emlékszem, hogy az A4-eseket a svédek vissza adták a németeknek.
Vagy most már nem csak az A4-esek mennének? :eek:

Az is lehet. Bár szerintem nekik se A4-es van. Lehet végül modernebb vasakat is kapnak az ukrik?

Nem érzed, hogy kínos, hogy ha Leclerc -el nem tudod igazolni, hogy a Leopard szar, akkor hirtelen jössz az Abrams el? ;)

De tényleg, olyan ez a fórum, mint egy waldorf ovoda. Még mindig dudi hozta azt a példát nem én. Ne legyetek már ilyen szánalmasak....
Amúgy meg az Abrams és a Leopárd 2 gyártása ugyan akkor indult. Tök jó összevetési alap.

. Az egyiptomi kivételével melyik ország kap új gyártású Abramset?

Miért Egyiptom kivételével? Azért mert nem illik bele a mondandóba? Röhejes....
Egyiptom új gyártásúakat kap. Pont.

Limában beindul újra a gyártó sor? Ezt akarod mondani? Én erről nem hallottam, ha van ilyen forrás, osszad meg.
Ha nem, akkor meg a régi amcsi készleten lévő tankokat korszerűsítik....
Ez az esélyesebb.
Akkor a dán A7DK-t, a német A7V-t hová soroljuk?
:)

Itt már megint nem értem a problematikát....
Leopárd 2 új gyártású kb. 800 db
M1 Abrams új gyártású kb. 1300 db

E mellet az amcsik leszállítottak kb. 1000 db felújított tankot és még 400 db-ra van vevő. Ez mind export.
Németek ezzel, hogy állnak? :rolleyes:

kit érdekel? a leclerc számaira verted , nyilván M1-T72-T80-ból sokal sokkal többet gyártottak (igaz ettől még nem lesz sikeres) de ezt senki nem vitatta
ismételni tudom magam:
"értem én hogy nehéz vitatkozni a tényeimmel de attól még nem kell másik hk-t idehozni, mégegyszer a leclecre verted ki, arra reagáltam"

Álljunk meg egy kicsit!
1. Egyrészt ti veritek a bohócot a Leopárdra, és még mindig Dudi hozta azt összehasonlítási alapnak nem én! De még ebben is elbukott a Leo...
2. Az M1-T-72-80 nem sikeres attól, hogy többet gyártottak belőle. De ti a f@szotokat mindig arra veritek, hogy micsoda siker a Leopárd mert ennyit meg annyit eladtak belőle...
Aztán amikor kiderül baszki, hogy se gyártás, se eladás szempontból a Top3-ban nincs az a szar, onnantól kezdve nem a siker mércéje az eladás.... Aham.
És akkor mégis mi a siker mércéje az agyatlan fanboyságotokon kívül? Elárulnád?
Mert a sikeres háborús bevetések száma biztos nem tartozik ezek közé a Leopárd esetén...

még mindig fingod nincs a valóságról, szándékosan nem olvastad el az egész kommentemet ? leírtam a konkrét darabszámokat, mi a tököm nem világos? hogy lehet 862 nagyobb mint 889 Neked?

Csak, hogy a 889 még mindig nem igaz, hiszen olyan tankokat is beleszámoltál amik le sincsenek gyártva.... Lásd a 44 magyar Leopárdot. Itt vannak?
Kurvára nincsnek. Csak ez 845 ami kisebb, mint 862. Nálam legalábbis.
Katari tankok mind megérkeztek? Tényleg nem tudom, de ha nem az is mínusz.
Ráadásul , a te szóhasználatoddal éljek, arra veritek a bohócot, hogy egy 15 éve nem gyártott tankot sikerült utolérni darabszámban XD
És még csúsztattok is mellé, mert még így sem sikerülne a nagy bravúr XD

Szóval igen, a Leclerel végre méltó ellenfélre találtatok. Szerintem a Challenger 2-vel is vessétek össze, kirobbanó siker lesz.
De csak jelzem, hogy HH utáni új gyártású tankként, mind az M1-es (1300+ db), mint a T-90 (2000+ db) bőven a németek előtt jár.
Belpiacos gyártásban pedig a Type-96 (2500+ db) és a Type-99 (1000+ db) is megelőzi a német csodát.
De ott van hozzá hasonló darabszámban a Leclerc (860) és a Merkava III is (780 db). És ezeket 15 éve nem gyártják....

Persze ilyenkor mindig kiderül, hogy nem attól sikeres egy tank, hogy mennyit vettek belőle a nagyvilágban, vagy mennyit gyártottak. Ez csak addig számított, amíg azt hittétek, hogy a Leopárd vezet ebben, miközben egy középszerű valami, ebben is. :D

Status
Not open for further replies.