Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 708
2 474
113
Air-breathing ion thruster

Air-breathing_ion_thruster_node_full_image_2.jpg

http://www.esa.int/Our_Activities/S...rst_firing_of_air-breathing_electric_thruster

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 708
2 474
113
Már csak az kérdés hogy milyen hatékonysággal lehet a valóságban a felsőlégkört megcsapolni. Nekem az jutott eszembe ha ez a módszer eléghatékony és még plusz is sikerülne kinyerni belőle akkor lehetne üzemanyag termelő (légkör csapoló ) műholdakat kifejleszteni.. Mondjuk ez nem nekem jutót előszőr eszembe hanem felrémlett sok évvel ezelőtti játék élményeim az ELITE sorozat és benne találkoztam volt ilyen tankolási módszerrel , hogy ha elfogyót a szufla akkor egy gázóriás felsőlégkörében megfürödve lehetett az üzemanyagot feltölteni.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Már csak az kérdés hogy milyen hatékonysággal lehet a valóságban a felsőlégkört megcsapolni. Nekem az jutott eszembe ha ez a módszer eléghatékony és még plusz is sikerülne kinyerni belőle akkor lehetne üzemanyag termelő (légkör csapoló ) műholdakat kifejleszteni.. Mondjuk ez nem nekem jutót előszőr eszembe hanem felrémlett sok évvel ezelőtti játék élményeim az ELITE sorozat és benne találkoztam volt ilyen tankolási módszerrel , hogy ha elfogyót a szufla akkor egy gázóriás felsőlégkörében megfürödve lehetett az üzemanyagot feltölteni.

Király, csak ezzel van egy bökkenő: a kis magasságú műholdak pályatartására lehet használni. Viszonylag "olcsón". Eddig az ilyen magasságban nem nagyon keringtek sokáig, mivel túl sok üzemanyag kellett a pályamagasság tartásához (amúgy ilyen magasságban repült a legtöbb korai emberes űrhajó és űrállomás is). Így is sok probléma az űrszemét, egy hatékony ionhajtás miatt viszont akkor hamarosan tele lesz a 220-250km-es régió apró ionhajtóműves műholdakkal. Csudi mókás lesz...

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 894
6 165
113

Ugyanezt a módszert felhasználták a Stargate Universe-ben is :)

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 476
2 834
113
ha jól értem, ez energiatáplálás mellett, ha kell a tartályokban tárolt hidrogént melegítené fel a reaktorral, hátul fuvókán ki és megvan a tolóerő. Gondolom pályamódosításhoz, ilyesmi? Nekem angolra fordítva szaporítórekatort dobott ki. Egy ilyen cuccot hol lehet felhasználni?kevesen örülnének ha valami gond miatt egy ilyen elpárologna a légkörben. bár nem tudom, mekkora lenne a szennyezés.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
ha jól értem, ez energiatáplálás mellett, ha kell a tartályokban tárolt hidrogént melegítené fel a reaktorral, hátul fuvókán ki és megvan a tolóerő. Gondolom pályamódosításhoz, ilyesmi? Nekem angolra fordítva szaporítórekatort dobott ki. Egy ilyen cuccot hol lehet felhasználni?kevesen örülnének ha valami gond miatt egy ilyen elpárologna a légkörben. bár nem tudom, mekkora lenne a szennyezés.

Ez egy történelmi összefoglaló. Az 1950-es évek végétől egy ideig azt hitték, hogy csak nukleáris hajtóművel lehet valóban hatékony rakétát építeni (általában kémiai rakétafokozatok emelték fel kellő magasságba, olyan 80-100km-től viszont nukleáris meghajtású fokozat jött volna). A Saturn V.-nek és az N1-nek is volt nukleáris utolsó fokozattal szerelt változata tervezőasztalon. Csak aztán rájöttek, hogy még az sem annyira jó dolog, plusz drága, és közben ott van a hidrogén / oxigén kémiai hajtómű, ami jobb, kellemesebb, tisztább és szárazabb érzés. Utána a nukleáris meghajtás a Föld körüli pályáról kifelé való használatra merült fel inkább (Hold- és Mars- missziók).

Az egyik új dolgot, amit említenek, egy 6,8 tonnás gyors szaporitó reaktor, ami 35%-os hatásfokú - csakhogy a radiátor nélkül 6,8 tonna, márpedig sok hőt leadni a világűrben azért nem olyan egyszerű dolog, nagy és nehéz radiátorok kellenek hozzá.

Aztán szóba kerül a nukleáris - ion hajtás, meg nukleáris-kémiai meghajtású bolygóközi űrhajó.

De ez egy 2015-ös cikk, és kissé szétszórt...

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
Ez egy történelmi összefoglaló. Az 1950-es évek végétől egy ideig azt hitték, hogy csak nukleáris hajtóművel lehet valóban hatékony rakétát építeni (általában kémiai rakétafokozatok emelték fel kellő magasságba, olyan 80-100km-től viszont nukleáris meghajtású fokozat jött volna). A Saturn V.-nek és az N1-nek is volt nukleáris utolsó fokozattal szerelt változata tervezőasztalon. Csak aztán rájöttek, hogy még az sem annyira jó dolog, plusz drága, és közben ott van a hidrogén / oxigén kémiai hajtómű, ami jobb, kellemesebb, tisztább és szárazabb érzés. Utána a nukleáris meghajtás a Föld körüli pályáról kifelé való használatra merült fel inkább (Hold- és Mars- missziók).

Az egyik új dolgot, amit említenek, egy 6,8 tonnás gyors szaporitó reaktor, ami 35%-os hatásfokú - csakhogy a radiátor nélkül 6,8 tonna, márpedig sok hőt leadni a világűrben azért nem olyan egyszerű dolog, nagy és nehéz radiátorok kellenek hozzá.

Aztán szóba kerül a nukleáris - ion hajtás, meg nukleáris-kémiai meghajtású bolygóközi űrhajó.

De ez egy 2015-ös cikk, és kissé szétszórt...

Idén kellene bemutatkozzon az új orosz nuki űrhajtány. A moszkvai Hurnyicsev Intézet készíti.

M

molnibalage

Guest
Bennem ez következő érzés állt össze.

Nem tudom szebben mondani, de mintha az űripar nagyon csúnyán benézte a F9 általi lehetőségeket.. Nekem úgy tűnik, hogy bíztak abban, hogy kudarc lesz és bedől az Space X és akkor nem kell fejleszteni komolyan és lehet építeni a mostani drága rakétákat. Hát, úgy tűnik orbitálisan mellélőttek...

Olyan durva monopólium lehet ennek a vége, hogy ahhoz képest a Windows elterjedtsége kicsinek lesz mondható. Lényegében legfeljebb nemzetbiztonsági és gazdasági támogatási ok lehet az ellen az ok - vagy F9 kapacitás hiány - hogy ne azt használja bárki. Pontosabb bízza meg a Space X-et bárki más helyett.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Bennem ez következő érzés állt össze.

Nem tudom szebben mondani, de mintha az űripar nagyon csúnyán benézte a F9 általi lehetőségeket.. Nekem úgy tűnik, hogy bíztak abban, hogy kudarc lesz és bedől az Space X és akkor nem kell fejleszteni komolyan és lehet építeni a mostani drága rakétákat. Hát, úgy tűnik orbitálisan mellélőttek...

Olyan durva monopólium lehet ennek a vége, hogy ahhoz képest a Windows elterjedtsége kicsinek lesz mondható. Lényegében legfeljebb nemzetbiztonsági és gazdasági támogatási ok lehet az ellen az ok - vagy F9 kapacitás hiány - hogy ne azt használja bárki. Pontosabb bízza meg a Space X-et bárki más helyett.

Igen és nem.

A SpaceX és Elon következő nagy dobása a StarLink, a saját MEO pályán keringő műholdakkal biztosított műholdas internetszolgáltatás. Márpedig a StarLink elég sok potenciális vásárló lábára tapos rá - gyakorlatilag mindenkiére, aki kommunikációs műholdat üzemeltet. Számukra a StarLink és a SpaceX egy ellentmondás, mert ha a SpaceX-től vásárolnak indítást, valójában az egyik konkurensük zsebébe csengetnek. Paradox helyzet... A SpaceX-nek is, mert hát nagydobra verni, hogy a legnagyobb piaci megrendelői (SES, Iridium NEXT, Inmarsat, stb.) piacára feni a fogát...

Jelenleg az a legnagyobb indítórakéta megrendelő a OneWeb, minő meglepő, egy műholdas interszolgáltató, aki MEO pályán keringő műholdakkal operál majd.

Indítási szerződések:
21x Szojuz hordozórakéta (5 további opció)
39x LauncherOne hordozórakéta
5x New Glenn hordozórakéta
(3x opció Ariane-6)

Ki hiányzik ebből látványosan? A SpaceX....

Miért? Mert hajdan a OneWeb alapítója, Greg Wyler, akkor még WorldVu néven futó vállalatát megtámogatta a Google és az Infinity, de ahhoz nem volt elég pénz, hogy a "rendes" hordozórakétákkal kiépítse a 720 műholdas hálózatát. Ezért Elon Musk-hoz fordult. Meg is állapodtak... majd egyszer csak Musk előállt a saját műholdas hálózatának ötletével. Az történt, hogy Musk megkerülte Wylert, odament a Google-hoz és az Infinity-hez, hogy adják neki a pénzt, megcsinálja ő jobban. A két cég meg adott 1 milliárdot a SpaceX-nek...

Wyler pedig építhette újra nulláról az álmát, amit most főleg a SoftBank pénzel (de ott van a Virgin cégcsoport, az Airbus, stb.)...

Persze, aki tudományos, kutató, megfigyelő műholdhálózatot épít, azt ez nem zavarja. Csak hát azért eléggé sötét előkép arról, hogy mennyire érdemes Musk-al megosztani üzleti elképzeléseinket. :D

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ez örvendetes, de eddig egyetlen ilyen hiperszonikus hordozógép / űrrepülőgép páros terve sem jutott el nemhogy a megvalósítás, de a komolyabb tesztfázisba se. :\