Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
https://m.origo.hu/gazdasag/20190716-mikor-lesz-az-elso-ember-a-marson-es-mennyibe-kerul.html
"Egy csapat NASA-tudós azon dolgozik, hogy chili paprika magjait juttassa el a nemzetközi űrállomásra, hogy ott megkezdjék a növény termesztését. Ez egy fontos lépés lenne a Marshoz vezető úton, hiszen az egyik legnagyobb kihívást az asztronauták élelmezése jelenti."
És miért pont a csili???? :eek:
Meg akarják nézni, hogy az űrben is csíp másnap? :D:D (bocsánat :p:oops:)

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 050
113
T

Törölt tag

Guest
Saturn V számítógépe. A hűtés nagyon brutál.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: jani22

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 050
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 050
113
Én láttam! :)

26523800_75bc6c4e75de3b1b5c5e38790aa6d048_wm.jpg

https://index.hu/tudomany/til/2019/02/17/apollo_10_parancsnoki_modul_budapesti_nemzeti_vasar/

• Tetszik
Reactions: Tcat and fishbed

kamov

Well-Known Member
2018. augusztus 17.
242
688
93

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 050
113
Akkoriban, meg később is az amerikai nagykövetségen hozzá lehetett jutni csomó Apollós ismertetőhöz.
Cserébe bizonyos szolgálatok egyből lenyomozták a delikvenseket, de voltak pár űrrajongó aki bevállalta.
Kicsit, azért bonyira írtad a HSz-t, nem kellett volna elárulnod, hogy elkaptak Téged :D

Bocsi, ez csak 1 sima kedveskedés. :)

Én 1 csillagászati szakkör tagjaként voltam ott, Hogy én ott mit is csináltam, az titkosítva van 22,5 évre. :D

Másztak ez emberek oda vissza, lehet, hogy az első napokban még aktívak voltak NSI-FBI ügyileg, de ezek trehányak, tuti beleuntak. :).
Tényleg, bennem is felmerült, hogy ezt megnézhetem-e. :)

De ezt még leírom: szovjet rakéta hajtómű kiállítás is volt nem sokkal odébb és beszélt hozzánk oroszul. Engem sütött szinte, az az értelmes arca, Mert akkor kerestem magamban azt, hogy hogyan tovább a tanulmányaimmal. Sugárzott róla az értelem ... nem folytatom.

Más:

A holdon való fotózáshoz, ez nem idézet :) :

A Hasselbad kamera, akkor fölényesen mindenek felett volt, csak a statikus elektromosság problémájának megoldása /nincs légkör és a nedvessége, amely a dörzsölés hatására keletkező elektromos feszültséget elvezesse/ a film továbbításánál a következő kockára [a sercegés fénye elcseszte volna a negatívon lévő képet] , a légkörmentes környezetben esetre gondolva.

:)

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 050
113
Akkoriban, meg később is az amerikai nagykövetségen hozzá lehetett jutni csomó Apollós ismertetőhöz.
Cserébe bizonyos szolgálatok egyből lenyomozták a delikvenseket, de voltak pár űrrajongó aki bevállalta.
Lehagytam, mert mittudomén miért.
A miskolci Uránia Csillagvizsgálóban lejátszották az Apolló programok filmjeit és több példányt láttam a Sky & telescope újságból, hogy csorgott a nyálunk. A szüleim sem hitték el, hogy mik vannak ottan.

Maga a csillagda 1 titkos katonai bázis volt, amely műholdakat és annak pályáit észlelte. Az előzetes adatok laporellón ékeztek/ de állítólag több újat is észleltek/, voltak kiemeltek és néha nagy morcoskodás, amikor valami közbe jött. Az észlelés kint a 15 emeletes toronyház tetején 1 nagyméretű binokuláris távcsővel történt (lemértem 80 mm-es volt az objektívjeinek átmérője és valami eszméletlenül éles képet adott). Jól át volt alakítva, megvilágított célkeresztbe kellett fogni az észlelt műholdat, majd kattintás (a vonulása során legalább 3-4 kellett), és a távcsőnél villan a fény a fényképező gép lefotózta az ott rendelkezésre álló azimutális koordináta rendszer adatait a távcsőbe épített korongokról, ugyanekkor az észlelő szobában 1 másik fotóaparát vakuzta a pörgő köralakban járó órákat, amely századmásodperc pontosságúak voltak. Ezeket az észlelések előtt szinkronizálták valami német atomórához, nesze NATO. :D

Az épület teteje erre volt berendezve, a kinti galéria,a műszerekkel zsúfolt észlelőszobán kívül volt még fotólabor, teakonyha műszerésszoba esztergával, előadás_szakkör nagyobb terem, felette a 30 cm-es newton rendszerű óraműves távcső, motorral forgatható kupolával. Dr. Horváth András is volt ott sokáig.
Én 2 évig voltam szakköri titkár a középsulis éveimben.Sima napokon ismeretterjesztés folyt a titkos eszközzel is. Talán 5. ált iskolás lehettem, mikor a földrajzszakos oszifő felvitt minket bámulni, én megkértem a bemutatást tartót, hogy hagy keressem már meg az Andromeda galaxist. Mivel már akkor bele voltam zúgva a csillagászatba és otthon javában távcsöveztem, így 3-5 sec alatt megvolt a nagylátószögű távcsővel. Lesett, mint hal a parton.

Nagyon elnézést kérek, ha fárasztó voltam. :)

Talán érzékeltettem valamit a múltból. :)

M

molnibalage

Guest

• Tetszik
Reactions: wolfram