T
Törölt tag
Guest
Ez egy igazán érdekes fordulat!Magam is alig hiszem, pedig a hír igaz, a SpaceX-et választotta a NASA a Hold lander megépítésére, 2,9 milliárd dolláros szerződés keretében..
Meg kell kövessem magam, mert én nem láttam esélyt a győzelmükre!
@pöcshuszár, te alighanem a jövőbe látsz
![]()
A SpaceX nyerte a NASA Hold landoló szerződését!
A NASA a SpaceX-et választotta az Artemis program Hold landoló megépítéséhez. A NASA egy egyszerű sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy a SpaceX-el 2,9 milliárd dolláros megbízási szerződést kötött a Starship rakéta olyan változatának fejlesztésére, amely képes leszállni emberekkel a…rocket-science.blog.hu
Mert ez több dolgot is jelenthet.
- a NASA nagyon beleáll a Hold kolonizációjába. Értem ezalatt, hogy nagy forgalmat akarnak ott lebonyolítani. Nem csak holmi piliszkázás lesz itt. A Starship alapú lander pont abban üt be, hogy kurv@ nagy, és nem csak "uzsonnástáska méretű" hasznos teher mozgatására képes.
Úgy néz ki a földi geopolitikai helyzet az űrben is ki fog éleződni.
- Innentől kezdve nehezen tudom elképzelni, hogy ne a Starship adná az Artemis program gerincét.
- Mert különben lenne egy olyan program, amelyik megvalósulásával a lander Starship lesz, ami a Gateway és a Hold felszíne között ingázik. De a "ráhordást" (innen a Földről) egy kisebb teherbírású rendszer intézi?
Csak zárójelben jegyzem meg, és igen halkan, hogy amennyiben az SLS programot dobják, úgy a jelenlegi terveiben a Gateway is egy zsákutca lehet. Talán megvalósul az eddig tervezett formában, de lehet, hogy jóval nagyobb léptéket adnak neki. A Starship annyival nagyobb lehetőségeket biztosít.
Azzal, hogy a Hold felöli oldalra a SpaceX lett kiválasztva, a teljes NASA Hold Program egy teljesen más léptékbe kerül.
Az a durva, hogy a SpaceX a Crew Dragonnal, és a Falcon Heavyvel együtt tök jól kiegészítheti a Starshipre épülő Artemis programot. Akár egy készenléti mentőrendszerként is működhet. A Falcon és a teljes Dragon program meg már bizonyított.