Minőségi összefoglaló a
Progress pusztulásáról, benne egy érdekes részlettel: "
a japán HTV-6 teherűrhajó december 9-én startol, január 22-én egy magán teherűrhajó, a Dragon repül a tervek szerint, majd februárban ismét egy Progressz és márciusban egy másik „szerződéses járat”, az Orbital Cygnus cargo-űrhajó vinne ellátmányt az ISS-re."
Nézem a Space-X honalpját, twitterét, de nem látom, hogy már engednék nekik a repülést.
Ha már itt tartunk, ULA rakott fel Atlas V-ról egy felszállós (1. fokozat leválasztós, fairing deployos, csomag kirakós) videót, ahol a kamera lefelé néz. Szép a kép.
És egy kis zöldség: már Floridában nézegetik-tanulmányozzák a 2017-ben ISS-re felküldeni szánt
Advanced Plant Habitat-et, amiben Arabidopsis (
gyomnövény, de miután biológusék ismerik a genomját, kedvelt modellnövény) magokat fognak felnevelni. Ez egy zárt rendszerű klímakamra, vörös, zöld, kék, infravörös és fehér led világítással. Vicces, mert Asszony mostanság pont ilyennel dolgozik itt lent a Földön (csak ezek hűtő méretűek). A zöld fényt csak azért használják, hogy alvó (elnézést: SÖTÉÉÉT*) állapotban is lehessen mintát venni a gizgaz leveleiből. A többi fény meg azért, hogy lehessen mérni a fényszabályozást* különböző megvilágítás mellett. Tök frankó meló, a rohadt kis dögök életciklusához kell igazítani az életedet, amelyet például egy otthonosan elhelyezett nyitható ágy is szolgál a sötét szobában. De szerencsére a kísérlethez kapcsolódó mintavételek során előbb-utóbb mindegyik növénykét kellően nagy számú darabra fogod szétvágni és folyékony nitrogében megfagyasztani, miközben hallod, hogy az életéért sikolt... (
miért nem lettem biológus című rovatunkat olvashatták)
*: Asszony kiegészítései
További kiegészítése: 3 hetes kis növénykével fognak dolgozni, azt nem kell darabolni, azt a földön berakják táptalajban petribe, fellövik, ott bevágják a klímakamrába, aztán a csíranövényke megy be az eppendorf csőbe az meg a nitrogénbe (
és ott sikít). Fontos azonban tudni, hogy mag állapotban ki kell rakni X ideig fehér fényre, mert különben nem fog csinálni semmit.