El tetszett olvasni, amit írtam a mellékelt cikkel egyetemben?
És értelmezni, amit Én írtam?
Tudom oroszul van, de be lehet rakni a gugliba.
Leírtad ugyan azt, ami ott van, miből gondolod, hogy nem olvastuk el?
Különböző projekteken különböző irodák dolgoznak, mi ezen a csodálatos? Meglesz majd az Amúr is meg a Sojuz-5 is, az Angara A5 is, meg van olyan is amiről mi nem tudunk, vagy csak alig valamit.
Az Amúr olyan szinten van, mint számtalan korábban felvázolt és meg nem valósult terv.
Jamal, Bajkál, MRKSz, Roszszijanka, Rusz-M, de valamennyire még a Szojuz-5-öt is ide sorolhatjuk, hiszen az is jelentősen eltér a korábban felvázolt megoldástól, anno nem Zenyit-pótlékként volt elképzelve...
Szóval a "meglesz" szó egy koncepcióra erős. Terv. Nem több.
Az Enyergia-M legalább élet nagyságú makettig eljutott - de az sem valósult meg.
Ezek a felsorolt koncepciók még eddig sem jutottak el. Még a Szojuz-5 sem.
Továbbá nem hallottam arról, hogy hirtelen megduplázták vagy triplázták volna a Roszkoszmosz költségvetését.
A nélkül meg hogy akar Rogozin hirtelen párhuzamosan 3+1 rakétafejlesztést (Angara A5M, Szojuz-5 és Amúr, a plusz egy a szupernehéz Jenyiszej, amiről néha Ő is úgy gondolja, hogy nem biztos, hogy szükség lesz rá), plusz egy űrállomás építést, és ezek szerint két űrhajó fejlesztést (Orel és utána a kis Orel), meg még egy Holdraszállást is megvalósítani?
Tavaly októberben Putyin csökkentette a Roszkoszmosz költségvetését, a 2022-es tervezet 210 milliárd rubel, miközben a 2021-es 250 milliárd rubel volt. A végleges költségvetési adatokat nem találtam meg gyors kereséssel, de nem olvastam sehol arról, hogy végül a tervezetet ilyen téren felülvizsgálták volna.
Szóval élek azzal a gyanúval, hogy a csökkentett költségvetésű Roszkoszmosz képtelen lesz Rogozin felvázolt terveit megvalósítani. Választaniuk kell, hogy mi a fontos nekik:
- Holdprogram (legolcsóbb módon, Angara A5M + Orel + Holdkomp)
- ROSzSz LEO űrállomás kiépítése
Igazából csökkentett költségvetésből még a kettőből az egyik megvalósítása is szép eredmény lenne 2030-ig.