Végre valami hír a Sierra Nevada által fejlesztett Dream Chaserről:
Megérkezett az Armstrong Flight Research Centerbe, hogy gyakorolják vele a landolást az Edwards légitámaszpont L22 leszállópályáján. Saját gyűjtésem alapján a madárkának eddig összesen egy dobási tesztje volt (egy makettet dobtak) és az is elég régen volt. Ez már A jármű, amit aerodinamikai, szoftveres, irányítási teszteknek vetnek alá. Elméletileg 2019-től teherszállítást fog teljesíteni az ISS-re 6 alkalommal 2024-ig (az ISS tervezett leállításáig) a CRS-2 szerződés keretében. Az eddigi infók szerint Atlas-V segítségével állítják pályára és eddig nem sikerült bekerülniük az emberes (CCP) programba. Ismerve a többiek állását/ülését, csoda ha ez a repülő papucs 2019-ben tényleg üzembe kerül.
Személyes komment:
Persze voltak arról is pletykák, hogy a SNC tervezi a Vulkan Aerospace által épített (jelenleg félkész) hordozórepülő igénybevételét is a későbbiekben - itt jussunk előre, hogy hol tart a 2004 óta tesztelő Virgin Galactic (a mérsékelt sikernél...). 2024 után pedig tervek vannak magánforrásból épülő űrállomásra a Föld-Hold L1 pontnál, de oda kicsit bonyibb eljutni mint LEO pályára fellőni valamit. Illetve ezek jelenleg csak
tervek. Szóval én szurkolok meg minden, de nem érzem úgy, hogy ebből hatalmas piaci siker lészen.
Még személyesebb komment:
Az október-novemberben a NASA kereskedelmi rakétafellövős programjának első 10 évét elemző cikkünket azzal az indokkal dobta vissza a Pénzügyi Szemle,
mert nincs magyar vonatkozása. Szerencsére más honi szaklapok főszerkesztői nyitottabbak egy akkora magvető tőke program hatásainak elemzésére, mint amiből le lehetne betonozni a teljes Kárpát-medencét, így most kicsit csiszolgatok a szövegen (még lett szép Heckit panel regresszióm is, amivel elemzem azt, hogy mi befolyásolta a cégek kiválasztását meg azt is, hogy mennyi támogatást/megrendelést kaptak) és beadom egy jobb helyre. Illetve 6-áig egy tömörített változatot készítek angolul is, mert volna lehetőség megjelenni impakt faktoros helyen, ami szexi. Szóval lehet fogadásokat kötni: előbb jár űrhajós amerikai rakétán az űrben, vagy megjelenik a cikkünk, amit majd itt is belinkelek.
(
Fedvény: ez ilyen pet-projekt, azért írom, mert teccik és szeretem a témát, amúgy mögvan már mindenem, hogy habil-debil legyek. Mondjuk főnök nincs elragadtatva ettől a briliáns időtöltéstől. Korábban a mozdonyokra voltam/vagyok ráindulva, de a rakéták hangosabbak )