Én minig azt kérdezem, hogy magán vállalkozás miért és hogyan megy a Marsra? Minden magáncég alapja az, hogy gazdasági tevékenységgel profitot termeljen. A Marson ki, mivel és hogyan termelne profitot...? Jó lenne ezt már, ha végre valaki megmagyarázná...
(Igen, vannak nonprofit cégek, amik más cégek adományaiból is élnek meg alapítványos, remélem érthető a dolog így.)
Anno a tengerjárás is drága volt, de azt sem magasztos földfedezések, hanem a gazdasági haszonszerzés hajtota. Azért vándoroltak ki Európából, mert máshol kerestés a szerencsét és boldogulást, ami sokszor befektetést jelentett a résztvevő részéről is.
Ez a fajta megközelítés a Mars vagy Hold esetén hogyan áll fent...? Ki, miért és hogyan finanszírozza ezt? Mert a holdutazás anno pöcsméregetés volt, semmi más, amihez hozzá lehetett csapni a tudományos kutatásokat. Az első holdraszállás jó indikátora votl ennek, mert geológiailag totálisan érdektelen helyen szálltak le. Csak az a volt a fontos, hogy megtegyék, semmi más nem számított. Ezt ma ki fizetné ki? Ki fizet ki 20-30 rd USD-t arra, hogy elmondhassa, hogy "ott voltunk"...???
A Marsra nem hiszem, hogy profitért fognak menni a mi életünkben. Ellenben olvastam, hogy az aszteroidák nagy koncentrációban tartalmaznak olyan értékes fémeket, amik a földön nagyon ritkán (vagyis nem olyan ritka, csak a Föld magjába sülyedtek). Na azt el tudom képzelni, hogy 30-40 éven belül elkezdik az aranyat, platinát, stb. hozni a Földre. Egy tonna arany mennyi is, 30 millió dollár körüli? Pár tonnát simán vissza lehet hozni egy-egy rakománnyal. Már csak az űrbeni kivonást kell megoldani.