Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 522
16 418
113
"A dokkoló port az animáción a gép farában van, de ha így van, akkor minek az indokolatlanul nagy csomagtér ajtó. Kicsit fura, főleg, hogy egy kiállítási modellen hátul nem látszik a dokkoló port."

Én úgy gondolom , hogy cserélhető lesz majd a kis gép belsőraktere és lesz egy nyomástartó raktér amit a hátsó szétnyíló ajtón keresztül lehet az űrállomáson pakolni. És ha nem kell a rakománynak a nyomástartó belső, akkor a nagy raktérajtón keresztül kiszerelik, és helyére megy a rakomány.
Indokolatlanul túl komplikálja a dolgot.
A gép eleve kisebbnek néz ki mint a közzétett 10m, és minél kisebb annál trükkös ebben kell a hellyel gazdálkodni. Sok kiszolgáló berendezésnek, üzemanyag tartálynak stb is helyet kell ott hátúl szorítani, főleg, hogy nem látszik, hogy külön kapcsolható szerviz modullal terveznek. Az ilyen jellegű dokkolásból fakadó kialakítás miatt szív a Dream Chaser is. Ilyen "kis" méretnél ez a fokú modularitás ami extra súlyt jelent nem gondolom, hogy megengedhető. Hisz a nyomás tartó rész egyúttal strukturális elem ha eleve így tervezik, ha kiveszed akkor a hajó is kell hordozza alapból ezt a terhet, és a cső ami a dokkoló porthoz vezet felesleges halott tér.

Prototípusként hivatkoznak rá, de nem lennék meglepve, ha a későbbi modellek jelentősebben eltérnének majd a most bemutatott géptől.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 522
16 418
113
Közben találtam pár képet a modellről, ami jobban érthetőbbé teszi a dolgot;
Amit raktér ajtónak gondoltunk, az nem több mint kinyitható egyik szárnyon napelem, a másikon hűtő felület.
20241112-095938.jpg

20241112-095947.jpg

A szárnyon lévő kormány szervek kialakítása is eltér a Dream Chaser-en alkalmazottól. Bár ez a hajó nyilván kisebb annál, kevesebb a hasznos teher kapacitása, de azzal, hogy nincs eldobandó szervíz modul az újrahasznosítási mutatója is lényegesen jobb. A kis mérettel járhat, hogy több kis/közepes hordozó rakétával is indítható lehet, bár kontkrétumokat erről még nem találtam.

Amerikában ott a Boeing X37, érkezik a Dream Chaser, aztán ott van még a kis európai Space Rider amivel terveznek meg 2025-re egy újabb misszióval, aktiv a kínai kormányzati űrrepülőgép amiről még készült kép, lásd kémműholdas topikot, azt itt van ez, és ugye India is fejleszti a saját hasonló kategóriájú siklóját.

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
909
1 872
93
Bocsi anno nem követtem az ISS építését, mivel nem értem rá s csak megakarom kérdezni hogy a képen látható karok mik és az a tartály vajon mi? Előre is köszönöm annak aki tud segíteni. Mivel én úgy gondolom hogy nem kellene 2030-ban szétégetni ezt az ISS-t. Még lehetne talán használni. Ám nem akarok hülyeséget írni.

r-llom-s-11.jpg

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 711
10 637
113
Bocsi anno nem követtem az ISS építését, mivel nem értem rá s csak megakarom kérdezni hogy a képen látható karok mik és az a tartály vajon mi? Előre is köszönöm annak aki tud segíteni. Mivel én úgy gondolom hogy nem kellene 2030-ban szétégetni ezt az ISS-t. Még lehetne talán használni. Ám nem akarok hülyeséget írni.

r-llom-s-11.jpg
Az "Ez mi?" a Kibo modul raktárrésze, a jól tudom.

• Tetszik
Reactions: endre

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
909
1 872
93
Az "Ez mi?" a Kibo modul raktárrésze, a jól tudom.
Köszönöm én is erre a raktárrészre gondoltam, - tippeltem csak -, nem tudtam. Így akkor nem hülyeség amire gondolok . Próbálom csak mutatni a gondolatomat! Nem szép de érthető.

10-r-llom-s.jpg

Ugye csak kicsit tovább kellene fejleszteni, ugyanolyan keresztkonzolt tenni rá mint a középgerinc! A napcellák előtt szépen lehet látni hogy pont van annyi hely hogy ezt kilehetne alakítani. S mindjárt ugyanolyan 2-2 azaz 4db Kibo modult lehetne az oldalán kialakítani. Sőt a másik Orosz oldalon a Mir modul ideglenes áthelyezésével már 8db-ot. S így lenne 8db dokkolónk is! S mire is kellene ez a szerkezet?
- Ezt ellehetne tolni a Holdhoz, (persze hajtóművekkel), ezáltal egy már kész űrállomást ott létrehozva, a hold körül keringve!
- Bármi történhet a holdon az űrhajósokkal, legyen egy stabil hely ahová tudjanak menekülni.
Mivel hiába küldünk egy űrhajót a holdra, az csak egy űrhajó! Abban nem tudnak mihez kezdeni!
Lásd most is az ISS-n az asztronautát! A hold kicsit messzebb van mint az ISS.
- A másik ok pedig a holdra-szállás lenne, amihez megint jármű kell, amihez megint üzemanyag kell. Amit el kell tárolni. A megtörtént "régi" holdra szállásnál is így volt, ha jól emlékszem, külön volt egy egység ami leszállt a holdra. Ezért én úgy gondolom talán érdemes lenne nem elégetni hanem kicsit feltuningolva a hold körül keringetve, egy űrbázisként használni! Így eltűnne a föld közelből, nem kellene szétégetni a több milliárdos űrbázist! Lehetne az új űrbázist építeni!
- Ugyanakkor a Kibo modulból 8db kellene, ez talán még csökkentené a költségeket is, s növelné a raktárkészleteket! Ugyanakkor már előkészül a többemberes holdbázis létrehozásához is! Bőven lenne hely rajta!
- A lényeg nem a földről kellene indulni! Elő kísérlet a Mars induláshoz! Majd létre lehetne hozni egy lézeres kommunikációt a Hold űrbázis s földi űrbázis között! Így több lehetőség nyílna a fejlődésre!
Mivel a marsi űrbázissal már lézeres kommunikáció volna jó!
Viszont égetni egyszerűbb igaz! :(

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 389
36 371
113
  • Tetszik
Reactions: Törppapa

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 522
16 418
113
Köszönöm én is erre a raktárrészre gondoltam, - tippeltem csak -, nem tudtam. Így akkor nem hülyeség amire gondolok . Próbálom csak mutatni a gondolatomat! Nem szép de érthető.

Ugye csak kicsit tovább kellene fejleszteni, ugyanolyan keresztkonzolt tenni rá mint a középgerinc! A napcellák előtt szépen lehet látni hogy pont van annyi hely hogy ezt kilehetne alakítani. S mindjárt ugyanolyan 2-2 azaz 4db Kibo modult lehetne az oldalán kialakítani. Sőt a másik Orosz oldalon a Mir modul ideglenes áthelyezésével már 8db-ot. S így lenne 8db dokkolónk is! S mire is kellene ez a szerkezet?
- Ezt ellehetne tolni a Holdhoz, (persze hajtóművekkel), ezáltal egy már kész űrállomást ott létrehozva, a hold körül keringve!
- Bármi történhet a holdon az űrhajósokkal, legyen egy stabil hely ahová tudjanak menekülni.
Mivel hiába küldünk egy űrhajót a holdra, az csak egy űrhajó! Abban nem tudnak mihez kezdeni!
Lásd most is az ISS-n az asztronautát! A hold kicsit messzebb van mint az ISS.
- A másik ok pedig a holdra-szállás lenne, amihez megint jármű kell, amihez megint üzemanyag kell. Amit el kell tárolni. A megtörtént "régi" holdra szállásnál is így volt, ha jól emlékszem, külön volt egy egység ami leszállt a holdra. Ezért én úgy gondolom talán érdemes lenne nem elégetni hanem kicsit feltuningolva a hold körül keringetve, egy űrbázisként használni! Így eltűnne a föld közelből, nem kellene szétégetni a több milliárdos űrbázist! Lehetne az új űrbázist építeni!
- Ugyanakkor a Kibo modulból 8db kellene, ez talán még csökkentené a költségeket is, s növelné a raktárkészleteket! Ugyanakkor már előkészül a többemberes holdbázis létrehozásához is! Bőven lenne hely rajta!
- A lényeg nem a földről kellene indulni! Elő kísérlet a Mars induláshoz! Majd létre lehetne hozni egy lézeres kommunikációt a Hold űrbázis s földi űrbázis között! Így több lehetőség nyílna a fejlődésre!
Mivel a marsi űrbázissal már lézeres kommunikáció volna jó!
Viszont égetni egyszerűbb igaz! :(

Ami az ISS tunningolását illeti, elméletileg lehetne, gyakorlatilag több tényező miatt sem éri meg.
Az egyik ilyen az állomás kora. Nem feltétlenül kerül be a hírekbe minden apró műszaki hiba, ahogy az se, hogy csak a ūtemezett karbantartás mennyi űrhajós időt visz el ami különösen az Orosz szegmest érinti, de a nyugati rész se lessz fiatalabb.
Egy 2021-es elemzésben a Nemzetközi Űrállomásra küldött orosz űrhajósok munkaidejük 25,3% -át, vagyis 579 órát és 20 percet töltöttek az állomás orosz szegmensének karbantartására..

Az űrállomás egy Lenyűgöző szerkezet, amely két futballpálya területű. Ennek mint egy tengeralattjárónak, zárt hajóteste van. Az állomás hajó-testén keresztül több száz különböző kábel és csővezeték megy ki. És minden ilyen pontot úgy kell tartósan leszigetelni, hogy az állomás a napos oldalon akár + 150 fokig melegszik, majd az árnyékban - 150-re hűl. És mindez naponta tizenhatszor! Ez a ciklus hőmérséklet változás idővel minden szerkezetet kikezdhet. Az Orosz szegmens folyamatosan szivárogy több lyuk, repedés is van rajta, ugyanakkor nem lehagyhatóak.
Még üzemanyag tárolasra sem alkalmas, régóta ūresek a modulok tankjai a felmerülő problémák miatt, és teherhajókkal emelik a magasságot.
Mikro meteorok is lyuggatják rendszeresen az állomast, nem okozva komoly károkat, de pl degradálodnak a napelemek, de a robot kart is érte már találat;
nouvelles-20210528-canadarm2-collage-ssi-og.jpg

Examples-of-the-ISS-surface-damage-from-micrometeoroid-impacts.jpg

Az egész szerkezet indokolatlanul nagy egy Hold bázis kiszolgálásához.

De ha mindezen nem lennének akkor is ott van még az Orbitális Energia menedzsment problémája.

Nem úgy megy az, hogy hasra ütés szerint kitalálom, hogy átugrok Hold pályára..
Az ISS inklanációja az Orosz elérhetőseg miatt relatív nagy, 51.6°
Ebből kellene eljutni a Hold Near-rectilinear halo pályára.
Általánosságban elmondható, hogy a dőlésszög/inklanáció megváltoztatása nagyon sok delta-v-t igényel, épp ezert a legtöbb esetben megpróbálják elkerülni ezeket, amikor csak lehetséges. Magyarán
Minimális az ami az ISS pályából nyerhető, ezért egyszerűbb kihagyni az odautat, és az öreg túlsúlyos problémás szerkezet helyett direktben és ujjal indítani..

A vázoltak miatt már készül a Gateway ami kifejezetten Hold körül kering majd, oda érkeznek, majd onnan indulnak a Holdra tovább a missziók.
1280px-Gateway-infographic-11.16.22.png

Ja, és Marsi missziókhoz se feltétlenül ideális a Hold mint kiindulási pont, pont nemrég volt erről szó;
Post in thread 'Űrkutatás' https://forum.htka.hu/threads/urkutatas.1156/post-1730735