Űrkutatás

Progress MS-10 indítása, az ISS-ről filmezve...
:cool:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
1:15-nél a Földön, a kép bal alsó részén ritmikus vörös színű felvillanások. Eléggé komoly teljesítménye lehet, ha ilyen messziről látható. Lézer?

Lehet látni legalább 2 meteor felvillanást a légkörben. :)

• Tetszik
Reactions: fishbed
A videó kommentjei közt megfejtették, hogy a vörös villogások Zalantun közelében a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopok tetején lévő jelzőfények. Van egy reptér a közelben.

Elképesztő videó!

• Tetszik
Reactions: wolfram
A felküldött Progress utoléri majd az ISS-t vagy egy keringés után az ISS a hajót?

A Progressz éri utol az ISS-t.
Hogy hány keringés után az attól függ hogy mennyire az ISS mögé lehet indítani.

Két napos menetidőnél a 33. keringésnél éri el az állomást és a 34.-ben dokkol. Ekkor mindegy mennyivel mögé indul mert ennyi keringés alatt alacsonyabb pályán bárhonnan beéri. Ezért így minden nap lehet indítani, mert csak a pályasíkba kell indítani és kész.

Hat órás menetidőnél a 3. keringésben éri utol és a 4. keringésben dokkol. Ekkor kb. 25-30 fokkal az állomás mögé kell az állomás pályasíkjába indítani, erre kb. 3 naponta van lehetőség.

Két órás menetidőnél a 2. keringésben már dokkol is. Ekkor kb. 10 fokkal kell az állomás mögé indítani amire még ritkábban van lehetőség.

A Progressz éri utol az ISS-t.
Hogy hány keringés után az attól függ hogy mennyire az ISS mögé lehet indítani.

Két napos menetidőnél a 33. keringésnél éri el az állomást és a 34.-ben dokkol. Ekkor mindegy mennyivel mögé indul mert ennyi keringés alatt alacsonyabb pályán bárhonnan beéri. Ezért így minden nap lehet indítani, mert csak a pályasíkba kell indítani és kész.

Hat órás menetidőnél a 3. keringésben éri utol és a 4. keringésben dokkol. Ekkor kb. 25-30 fokkal az állomás mögé kell az állomás pályasíkjába indítani, erre kb. 3 naponta van lehetőség.

Két órás menetidőnél a 2. keringésben már dokkol is. Ekkor kb. 10 fokkal kell az állomás mögé indítani amire még ritkábban van lehetőség.

Melyik Szojuz missziók repültek eddig 2 órás megközelítéssel?
Tud valaki listát adni róla?

Melyik Szojuz missziók repültek eddig 2 órás megközelítéssel?
Tud valaki listát adni róla?

Szerintem Kamov 4 órás megközelítésre gondolt, ami nagyjából 2 orbitális kör megétele után.
Ezt Szojuz még sose használta, a Progressz is csak a Progressz MSz-09, ha jól tudom (forrás)

Szojuznál 4 keringési kör utáni dokkolás a csúcs, ezt pl. a Szojuz MSz-06 csinálta meg, a következő két útnál nem jött össze, mert a fedélzeti rendszer hibát jelzett, így áttértek a "szokásos" 2 napos megközelítéshez. A Szojuz MSz-05 már 6 órás megközelítést csinált, amit előtte az MSz-04 is.

Szerintem Kamov 4 órás megközelítésre gondolt, ami nagyjából 2 orbitális kör megétele után.
Ezt Szojuz még sose használta, a Progressz is csak a Progressz MSz-09, ha jól tudom (forrás)

Szojuznál 4 keringési kör utáni dokkolás a csúcs, ezt pl. a Szojuz MSz-06 csinálta meg, a következő két útnál nem jött össze, mert a fedélzeti rendszer hibát jelzett, így áttértek a "szokásos" 2 napos megközelítéshez. A Szojuz MSz-05 már 6 órás megközelítést csinált, amit előtte az MSz-04 is.

Igen a 2 óra egy elütés, eredetileg az a szöveg két keringéses profilnak indult, ami kb. 3,5 órás menetidőt jelent a pályára állástól a dokkolásig.
Az egyetlen sikeres Progressz MSz-09-nél 3 óra 20 perc volt.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Cifu
"Hétfőn este közép-európai idő szerint 21 óra körül landol a Marson az InSight űrszonda, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA honlapján élőben lehet figyelni a leszállást."

https://librarius.hu/2018/11/25/eloben-nezheted-a-marson-landolo-urszondat/

https://mars.nasa.gov/insight/timeline/landing/status/
https://mars.nasa.gov/insight/timeline/landing/watch-online/

Leszált a Masra az InSight. De már.......

47000684_1959377930795811_2374516431015378944_n.png

Yes, that's the Droid we're looking for..
47102117_2225342597748445_1060097374325571584_o.jpg

:D:D:D

Készül a Szojuz MSz-11 személyzete és tartalék személyzete a december 3. indításra.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Szojuz MSz-11 ürhajó Bajkonurban, nov. 27

Tudom túl kritikus vagyok, de engem meglep, hogy köpeny és hajháló van (vagy legalább baseball-sapka), de kesztyűt nem viselnek...