Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Ezen én is sokat gondolkoztam, és arra megállapításra jutottam, hogy a marsi koptert alapvetően földi körülmények közé tervezték. Az eddigi, "nincs víz", "nincs légkör" mantrák egyike sem igaz. Alapvetően, a Mars felszíne sem vörös, mondják sokan.
???????
Ezt hogy a túróba logikáztad ki? A helinek okkal építettek vákuumkamrát és szimulálták a kisebb G-t.
Beszarok...
Komolyan mondom. Nem igaz, hogy már itt is konteózás megy.


Oksa, eddig rendben van. Tudna repülni 100+ km-en itt a földi környezetben vajon, ahol a (nagyobb gravitációs gyorsulás mellett persze) hasonló a légkör sűrűsége?

Nem erre tervezték. Néhány száz méteres ugrásokra. És mivel magasabbról néz, mint a Rovet és ahhoz képest fénysebességgel mozog, ez elég is.
Az egész lényege az, hogy kiderüljön lehetséges-e. Úgy tűnik igen.

 

kamov

Well-Known Member
2018. augusztus 17.
242
688
93
Na jóvannmá! :hadonaszos: A Nasa szerint víz sem volt, légkör sem. Most meg a kékség! A vörösből meg hogyan lesz kék, vagyis itt valami nem kóser!
Kérdezték már Elon Muskot? Ő ezt két robbanás közt egy "Battery Day" keretei között felvázolná mindenki számára világosan, majd Bitcoin zuhatagban fürödve, a'la Dagobert McChip, eltűnne befektetői szeme elől!
A fizika a kulcs.
A Mars égboltjának rózsaszín/narancssárga árnyalataiért a légkörben lévő por és az ezen szóródó fény felel. Amikor nagy ritkán a por leülepszik akkor a marsi légkört 95%-ban alkotó szén dioxid fényszórásának megfelelő kék/sötétkék eget lehet látni.

A Földön a vulkánkitörésekkel légkörbe jutó finom vulkáni por képes jellegzetes bíbor naplementéket okozni.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
Oroszországban tesztelték az ígéretes orbitális repülőgépek motorját
Az orosz detonációs motor túljutott a tesztelés első szakaszán
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 716
113
Az oroszok már építik a bázis modult az új zűrállomásukhoz
Jurij Boriszov már kicsit ovatosabban fogalmazott. Előbb kivizsgálják az orosz modulok állapotát, és ha nem biztoságos, akkor fejezik be 2025ben az ISS projektet. Ami azért vicces, mert másról sem szóltak az elmúlt hónapok a Zvezda kapcsán, hogy bőven mehet tovább 2030ig. Több vezető - mérnök is lenyilatkozta. Nyilván kiemelten fontos a biztonság, de az, hogy pont az új szankciók után jött elő ezzel, jól mutatja, hogy ez sokkal inkább politikai döntés lessz.

Magasabb pályát említ az új állomás kapcsán, hogy jobban átfogja az orosz területeket, különösen a sarkvidéki régiókat.

+orosz elemzők hozták le az ISS kapcsán, hogy amíg Oroszország kb az egy tizedét fizette az állomásnak, a korábbi megállapodásoknak köszönhetően az "erőforrások" majd egy harmada fölött rendelkezett.. Nem volt az olyan rossz üzlet.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
Elmegyünk? Orosz űrállomás ROSS-az ISS helyett
Néhány részletes illusztrációval, hogy képzelik el az oroszok az új zűrállomásukat
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 716
113
Elmegyünk? Orosz űrállomás ROSS-az ISS helyett
Néhány részletes illusztrációval, hogy képzelik el az oroszok az új zűrállomásukat
A grafikák egy része még 2014-16 körüli, amikor először belengették a kilépést. A hitelességük kérdéses, de ha legitim is, az azóta eltelt idő alatt bőven változhatott a koncepció.

Egyébként meg elvileg már nem kell sokat várni a hivatalos bejelentésre sem. Rogozin szerint már eldöntötték a pálya magasságát - dőlését is.

Az ISS-el kapcsolatban legutobb még ő is ovatosabb hangnemben írt. Szóval várjuk ki a végét.
 
W

Wilson

Guest
https://24.hu/tech/2021/04/23/elet-a-marson-foldon-kivuli-idegen-elet/

"Az elmúlt években a szakemberek rájöttek, hogy bolygónk felszíne alatt egy hatalmas, mikroorganizmusoktól hemzsegő ökoszisztéma rejtőzik. Napfény hiányában a helyi létformák a kőzetek és a víz interakciójából keletkező kémiai melléktermékeket hasznosítják. Az egyik folyamat, amely táplálni tudja a mikrobákat, a radiolízis.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy létrejöhet-e a radiolízis a vörös bolygón. A csapat a Curiosity marsjáró, különböző marsszondák, illetve a bolygóról származó meteoritok adatait vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a reakció megvalósulhat a Mars felszíne alatt, így a földihez hasonló élőhelyek létezhetnek a vörös bolygó mélyén.

Korábbi elemzések alapján a Mars talajában még ma is nagy mennyiségben lehet jelen a víz"
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Aki teheti (és nem lesz felhős az ég a feje fölött), nézze majd a Lyridák meteorrajt!
..
lyrid-meteor-shower-cloud-forecast-2021-how-to-find-radiant.jpg
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113