Vegyi fegyverek / Vegyi védelem / ABV védelem / CBRN eszközei

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 213
17 195
113
A kurvameleg, de ennyi résznél elröhögtem magam.

Többféle vegyvédelmi ruházat van, amint posztoltam itt.

A gumiruhák, ott is van könnyű és nehéz kivitel, azokban 5 perc alatt megfő az ember, de azokat raktározásra használják, vagy ha valami jól kiépített bázison vannak. Ha járőrbe mennek, vagy támadásra, akkor a Softshell szénszűrős - kabát nadrágot használják.

iKH6o59.jpg

Opció, hogy nem vesszük fel a gyakorló zubbonyt, csak a pólót, és egyből a Softshell kabát.

ZHLeJ3l.jpg

Akkor a védelem nincs, mert le kell venni iváshoz az álarcot. Vagy lehet úgy is inni?

Az Amerikai gázálarcok az M17-es óta ivócsonkkal bírnak, és nem véletlenül másolják szorgalommal azokat az Oroszok, nem pedig a GP-5-össel és társaival idétlenkednek.

Abi7bds.jpg

De ha pisálni kell, akkor mi van? És, ha éppen ekkor jön támadás? Vagy csak valami közeli melléből fúj oda valamit a szél?

A pilóták, a harckocsizók, és ezek után analógiával a vegyvédelmis katonák felnőtt pelenkát vesznek

Az, hogy neked 0-24 órás védelmed van vegyifegyver ellen az illúzió.

Egy katona hogyan töltene 12 - 24 órát a szennyezett területen ? 2 - 3 óra a max, és azután váltás. Különösen szennyezett területen meg percekben mérik a váltást.

T

Törölt tag

Guest
... Magyarországon egy helyen volt éles mérgező harcanyag pàlya ahol használták a mustàrokat kiképzési célokra. A felszámolás óta volt nehàny labor mérés de nem lehetett kimutatni. ...

Amikor a VI. számú Központi Kiképző Bázist felszámolták, utána a 8. számú gyakorlótéren már nem használtak éles harcanyagot kiképzésre?

M

molnibalage

Guest
Egy katona hogyan töltene 12 - 24 órát a szennyezett területen ? 2 - 3 óra a max, és azután váltás. Különösen szennyezett területen meg percekben mérik a váltást.
Fenyegetettségi területen lehet tölteni 0/24 órát.
Egy 70-100 km-es BM ott van 1,5 perc alatt sem, de mire észlelik és odaszól, hogy jön, már be is csapódott régen.
Nem fogsz te ott magadra rántani semmit időben hh-es környezetben.
Még ma is alig.

Itt is fedezékbe húzódás lehet becsapódás után, ha nem lövik a fejedre a fedezéket, akkor védve vagy.
Egy gáz ellen 5 sec alatt befutsz? Ér valamit, ha elfutsz, amikor már kontaktusban vagy?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Egy 70-100 km-es BM ott van 1,5 perc alatt sem, de mire észlelik és odaszól, hogy jön, már be is csapódott régen.
Még ma is alig.

Itt is fedezékbe húzódás lehet becsapódás után, ha nem lövik a fejedre a fedezéket, akkor védve vagy.
Egy gáz ellen 5 sec alatt befutsz? Ér valamit, ha elfutsz, amikor már kontaktusban vagy?
Nem alkalmazzák a vv fegyvereket CAS-re. A támadó fél támadás előtt alkalmazza, a védekező meg azelőtt mielőtt megindulna a támadás. Ezenkívül ezeknek hatóideje is van, nem lehet azonnal támadni a csapás után, várni kell amíg kifejti a hatását (oké ez csak ár perc, de akor is).

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 213
17 195
113

Más szándékosan gázzal szennyezett frontvonal szakaszra menni, és más, ha Scud-ozni próbálják a bázist. Háborúban a legveszélyeztetettebbek pont az irodisták, a repteresek, depósok, és legutoljára maradnak a frontvonalon levő harcolók.

A JSTARS és társai "azonnal" észlelték a Scud-ok kilövését, és kapkodta mindenki az M17-eseket és társait 9 másodperc alatt.

Nem tudom mennyire vetted észre, az Öbölben az Amerikai katonák erdei színű ruházatban voltak mindvégig, de az az érdei színű ruházat az a folyamatosan, hónapokig viselt vegyvédelmi ruházat volt, különben a sima gyakorló az hatszínű sivatagi színezésű volt. JSLIST-et viseltek ebédkor, vagy amikor WC-re mentek, vagy amikor üresjáraton kártyáztak / sakkoztak / és még alváskor is, még a tábornok / főparancsnok is kikapja a JSLIST-et.

A harckocsizókat is beöltöztetik VV gúnyába, olyant is posztoltam, és nekik is csak a gázmaszkot kell kapkodniuk, mást nem, mert a harckocsi hermetikus környezet.

IRYr36G.jpg

bPaWlrB.jpg

Vf2jBUc.jpg

HH-s környezetben a repterek, depók és közlekedési csomópontok kaptak volna gáztámadást, nem pedig a lövészárokban / Hull Down levő 15176. számú gyalogkatona / harckocsizó.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 972
37 358
113
Más szándékosan gázzal szennyezett frontvonal szakaszra menni, és más, ha Scud-ozni próbálják a bázist. Háborúban a legveszélyeztetettebbek pont az irodisták, a repteresek, depósok, és legutoljára maradnak a frontvonalon levő harcolók.

A JSTARS és társai "azonnal" észlelték a Scud-ok kilövését, és kapkodta mindenki az M17-eseket és társait 9 másodperc alatt.

Nem tudom mennyire vetted észre, az Öbölben az Amerikai katonák erdei színű ruházatban voltak mindvégig, de az az érdei színű ruházat az a folyamatosan, hónapokig viselt vegyvédelmi ruházat volt, különben a sima gyakorló az hatszínű sivatagi színezésű volt. JSLIST-et viseltek ebédkor, vagy amikor WC-re mentek, vagy amikor üresjáraton kártyáztak / sakkoztak / és még alváskor is, még a tábornok / főparancsnok is kikapja a JSLIST-et.

A harckocsizókat is beöltöztetik VV gúnyába, olyant is posztoltam, és nekik is csak a gázmaszkot kell kapkodniuk, mást nem, mert a harckocsi hermetikus környezet.

IRYr36G.jpg

bPaWlrB.jpg

Vf2jBUc.jpg

HH-s környezetben a repterek, depók és közlekedési csomópontok kaptak volna gáztámadást, nem pedig a lövészárokban / Hull Down levő 15176. számú gyalogkatona / harckocsizó.
Szerintem területre mérnek csapást. Most hogy az lövészárok, bunker, vagy raktár az mindegy. Viszont az kikövetkeztethető, hogy akkor ott fognak támadni, illetve nem ott, mert ez egy elterelő művelet. ;) De a bakának ez mindegy... :(

• Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Ign, 2003-ban.
De bakker én a hidegháborúról beszéltem.
Amúgy szerinted fizikailag mennyi idő az, hogy indul a rakéta, a JSTAR észleli, szóban megerősít, majd valahová továbbítja és az, amire a legutolsó szakaszhoz is megérkezik az infó?

Nekem nem is a harckocsizókkal van a problémám...

Vagy igen, vagy nem.

• Tetszik
Reactions: endre and fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Ign, 2003-ban.
Amúgy szerinted fizikailag mennyi idő az, hogy indul a rakéta, a JSTAR észleli, szóban megerősít, majd valahová továbbítja és az, amire a legutolsó szakaszhoz is megérkezik az infó?

Nekem nem is a harckocsizókkal van a problémám...

Vagy igen, vagy nem.
Aki bajban van az a nem gépesített lövész, de abból meg nincs túl sok, fel lehet öltözni egy BMP-ben is. És mégegyszer, ha van az ellenségnek vv fegyvere akkor a fentebb már említett MOPP vagy más szintek valamelyikében háborúzol. Az kb elképzelhetetlen, hogy neked nulláról kelljen felöltöznöd egy vv támadás miatt.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 213
17 195
113

Én az Öbölháború, az 1991-es alapján képzelem a HH-t is,

Ebben a dokuban vannak Scud kilövést és VV ruha kapkodást mutató felvételek is.

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 573
62 060
113
Aranyosan elbeszélgettek, csak a helyzet az, hogy a tömegpusztító fegyvereket nem a katonaság ellen vetik be, hanem a civil lakosság ellen.
Ugyanis ők nem mászkálnak talpig vegyvédelmiben....

Csak a tisztán látás véget ;)

Last edited by a moderator: