Linus kb 1 éve beszélt erről, azt mondta 500 000 felíratkozó alatt ne is gondolj arra, hogy felmondasz. Azóta jött egy wu-flu ami földbe állította a youtuberek bevételét szóval mostmár sokkal több kellene, hogy megélj belőle. Esélytelen.
A YT bevételekre nem alapoznék és Patreonra gondoltam.
A Biknov csatornán látom, hogy az elmúlt egy évben van videó, ami 50k nézettséget sem ér el, van ami meg 1-2M plusz. Ez tervezhetetlen.
A Patreonnal a bajom az, hogy ha belegvágnék, akkor onnantól fogva az üzlet. Ergo az, hogy majd Hpasp lektorálja ingyé, mert haver az pofátlan lenne, alsó hangon.
A másik az, hogy nem tudom felmérni a fizetési hajlandóságot. Két gamer közösséget ismerek. Az egyik az Otherwolrd a másik az IDDDQD blog / Checkpoint.
Otherworld, 250k YT feliratkozó és van kemény 270 db támogató és 436 USD/hó. Ez 1,61 USD/fő/hó támogatás. Kb, minden ezredik feliratkozó képes ennyit felajánlani, mert a tartalom csak ingyért jó...
https://www.patreon.com/ow/posts
IDDDQD/Checkpoint. A legolvasottabb írásaik is pár tízezer fő körül voltak, mert blogketrec. A podcast átlag hallgatottsága / adást 3-6 ezer meghallgatás a Soundcloud-on, néha magyar retro specifikus téma 10-16 ezer. Átlagban talán 6 ezer.
Na, ez a kis közösség 267 támogató (gyak azonos sokkal kisebb bázisból) és 1192 USD. Ez 4,46 USD/fő/hó.
Namármost az OW alapvetően fiatalabb átlag hallgatósággal bír, ott az én 37 évem az kb. "vén". A főleg retroval foglalkozó IDDQD/checkpontnál ez az átlag közepe lehet 50+-ig. Nekik van pénzük, megfizetik a tartalmat. Ők nem a 14-25 közötti korosztály, akik szüleiktől is függenek, stabil egzisztencia van.
Ez alapján lehetne a HTKA-ra és YT-re Patreont alapítani? Sajnos nem így látom. Így maradt egyelőre a hobbi...
Ha lenne egy 500k fős angol csatorna, az Patreonon talán összedobná azt, hogy itthon megéljek belőle.
Ha csak a HTÖ tartalmát áttenném videóra az kb. 6-8 év lenne úgy, hogy minden második héten lenne egy 30 perces videó. Durva...
Mert angolul rengeteg anyag van.Szép és átfogó mű,de magyarul unikális.
Én nem ezt látom. A populáris téveszmék dögivel vagy semmitmondó videók, ami kb. wiki szerű tudás felmondása. Konkrétan a HTÖ olya anyag, ami angoul se létezik.
Pont, mint
@Hpasp IR/EO anyaga sem úgy egyben.