Vontatott és önjáró lövegek, lőszerek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 217
3 566
113
Magnolia new Russian 120mm artillery system based on articulated tracked vehicle

https://www.armyrecognition.com/wea...tem_based_on_articulated_tracked_vehicle.html

Magnolia_new_Russian_120mm_artillery_system_based_on_articulated_tracked_vehicle_925_001.jpg

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Meg lennék döbbenve, ha a Marines lecserélné az M777-et.
Ilyet nem hiszem, hogy tudna a Brutus.
images
images
images

Hogy került ide a Marines? A Masztiff által belinkelt cikkben is ott van, hogy az US ARMY szeretne egy könnyű önjáró tüzérségi eszközt.

Bár hozzáteszem, hogy a Chinook cirka 10 tonnát tud felemelni, tehát elvben az FMTV alapú változat akár még légi szállíthatónak is tekinthető.
A bőrnyakúak a nehezebb MTVR-t használják az FMTV helyett, ami több, mint 13 tonna, de elvben a CH-53K (ha egyszer elkészül) azt például képes lenne szállítani.

T

Törölt tag

Guest
Hogy került ide a Marines? A Masztiff által belinkelt cikkben is ott van, hogy az US ARMY szeretne egy könnyű önjáró tüzérségi eszközt.

Bár hozzáteszem, hogy a Chinook cirka 10 tonnát tud felemelni, tehát elvben az FMTV alapú változat akár még légi szállíthatónak is tekinthető.
A bőrnyakúak a nehezebb MTVR-t használják az FMTV helyett, ami több, mint 13 tonna, de elvben a CH-53K (ha egyszer elkészül) azt például képes lenne szállítani.
Masztif ezt a linket tette be:
Ezen szerepel, hogy:
It is expected that new mobile truck-mounted 155mm howitzer could replace the M119 and M777 towed howitzers currently at service of the U.S. Army and Marines.

Erre írtam, hogy a Marines nem biztos hogy érdekelt a cserében.

T

Törölt tag

Guest
Érdekes hogy u.ezen a gyakorlaton ott volt a Hawkeye is és lőttek is vele
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Mintha még nem döntötték volna el hogy 105 vagy 155...?
Háát ez így elég körülményesnek tűnik. Az automata/félautomata töltésű nagy testvéreihez képest, ennek nincs olyan nagyon értelme...

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Érdekes hogy u.ezen a gyakorlaton ott volt a Hawkeye is és lőttek is vele
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Mintha még nem döntötték volna el hogy 105 vagy 155...?

Pedig az M777 részben pont azért jött, hogy kiváltsák vele a 105-ös tüzérséget. Erre most a gond az, hogy tegyék kellően mobillá az M777-t...

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 939
4 941
113
Háát ez így elég körülményesnek tűnik. Az automata/félautomata töltésű nagy testvéreihez képest, ennek nincs olyan nagyon értelme...

Ez csak egy sima teszt, minden mozzanat az erősebb biztonsági előírások szerint van végrehajtva. Szerintem csak a csőhátrasiklás és helyretoló berendezést valamint a ballisztikai paramétereket elemzik.

Pedig az M777 részben pont azért jött, hogy kiváltsák vele a 105-ös tüzérséget. Erre most a gond az, hogy tegyék kellően mobillá az M777-t...
Csak tanulmányok születtek erről, de nem tudják vele helyettesíteni. A légimozgékonyaknál még így is nehéz az M777 de érdekes módon még az általános támogatásra is bevonták a 105-ösöket Afganisztánban. Szerintem nem mostanában váltják le a 105-ös lövegeket.

A cikkben én is azon lepődtem meg, hogy a TGY váltaná ki a vontatottakat önjáróval. Szerintem nem kérdezték meg őket a cikk írói.

T

Törölt tag

Guest
Ez csak egy sima teszt, minden mozzanat az erősebb biztonsági előírások szerint van végrehajtva. Szerintem csak a csőhátrasiklás és helyretoló berendezést valamint a ballisztikai paramétereket elemzik.
Nekem ezzel elsősorban a lépcsőn fel le rohangálással és a szintkülönbséggel van a bajom. A Hawkeye-nál elvileg jobb a helyzet, mert kicsi a szintkülönbség, és egy kis fellépő van.
A Brutus viszont szerintem kifejezetten balesetveszélyes, ha gyorsan akarják üzemeltetni nagyon könnyen zakó lehet belőle 1,5 méterről. Márpedig a gyors üzemeltetés (helyváltoztatás) miatt rakták fel ezeket a platóra. :cool:
Persze ez csak okoskodás, és tökéletesíthetik a működtetést. Nekem azonban így egy kicsit gyenge megoldás, annak tükrében, hogy automata és félautomata megoldásból már nem egy van. Caesar, Archer, EVA, Nora, ATMOS, stb
Ott a kontraszt, hogy a DARPA évi 3,4Mrd dollárt kap a katonai fejlesztésekre, közben meg full kézi töltésű ágyúkkal kísérleteznek. ;)o_O
Ha már tengerészgyalogság, akkor talán hozzájuk a Hawkeye sokkal inkább illik (szállítási szempontból), a kaliberétől függetlenül. :hadonaszos:

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
Csak tanulmányok születtek erről, de nem tudják vele helyettesíteni. A légimozgékonyaknál még így is nehéz az M777 de érdekes módon még az általános támogatásra is bevonták a 105-ösöket Afganisztánban. Szerintem nem mostanában váltják le a 105-ös lövegeket.

Nehéz az M777, mert az UH-60 a fő teherszállító gép, ami tényleg kevés. A Chinook simán viszi az M777-et, csak az meg nem mindig áll rendelkezésre. Így az Airborne egységeknél maradt az M119. Az FVL programnál viszont elvárás az UH-60-at váltó helikopternél, hogy tudja vinni az M777A2-őt... Persze ilyenkor mindig szép a történet, hogy oké, viheti az M777A2-őt, de az M777ER-t már nem vihetné (gondolom ezért is nem erőlteti az US ARMY az M777ER-t...).

• Tetszik
Reactions: ijasz
T

Törölt tag

Guest
Nehéz az M777, mert az UH-60 a fő teherszállító gép, ami tényleg kevés. A Chinook simán viszi az M777-et, csak az meg nem mindig áll rendelkezésre. Így az Airborne egységeknél maradt az M119. Az FVL programnál viszont elvárás az UH-60-at váltó helikopternél, hogy tudja vinni az M777A2-őt... Persze ilyenkor mindig szép a történet, hogy oké, viheti az M777A2-őt, de az M777ER-t már nem vihetné (gondolom ezért is nem erőlteti az US ARMY az M777ER-t...).
Én is csak most vettem észre, de mintha a korábban belinkelt képen egy UH-60 vinné függesztve az M777-et. De a sziluettjéről mintha hiányozna a talapzat egy része.
De ezek szerint szétkapható.
Mondjuk egyszerű az ügy. 2 helikopter visz 1 ágyút.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 939
4 941
113

Szerintem ez esetben is kevésbé zavarja az Army-t mint az USMC-t.Már az a3 is kb fél tonnával nehezebb az a2-nél. A légi szállíthatósága tényleg csökken az ER esetében, viszont a lőtávolság drasztikus növekedése miatt sokkal kevésbé lesz sebezhető az üteg, így az Army biztosan nem fog lemondani erről a lehetőségről.
Én is csak most vettem észre, de mintha a korábban belinkelt képen egy UH-60 vinné függesztve az M777-et. De a sziluettjéről mintha hiányozna a talapzat egy része.
De ezek szerint szétkapható.
Mondjuk egyszerű az ügy. 2 helikopter visz 1 ágyút.

Az első képen málházott, vontatásra kész állapotban van felfüggesztve tehát vagy a TÁS körletébe történő szállításról van szó, vagy onnan a vontatóhoz/bázisra, míg az UH-60 egy kinyitott talpszárakkal (ha jól látom a részleteket), tehát harckész állapotú löveget szállít, valószínűleg TÁS váltás céljából. A Chinook mintha egy radarral ellátott változatot szállítana (talán a3), mig a Blackhawk egy sima a1/a2-t.

R

rejsz felügyelő

Guest
Török fejlesztésű 105mm-es vontatott tarack.
Defense__Security_Thailand_2019_MKE_displays_model_of_its_just-certified_Boran_105mm_air-transportable_light_towed_howitzer.jpg

7Po2Al.png

J6pDWW.jpg

OBRDaz.jpg

2123867_original.jpg

o9An0Q.png

https://www.armyrecognition.com/def...m_air_transportable_light_towed_howitzer.html
Tömege 1720kg, csőhossza L/30-as, maximális lőtávolsága(feltételezem növelt hatótávolságú lőszerrel) 17km, 5 fős személyzet, maximum 6 lövést tud leadni percenként. Van hozzá természetesen minden földi jó, GPS, tűzvezető számítógép, és a képek alapján lövedék kezdősebesség-mérő radar.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 939
4 941
113
Török fejlesztésű 105mm-es vontatott tarack.
Defense__Security_Thailand_2019_MKE_displays_model_of_its_just-certified_Boran_105mm_air-transportable_light_towed_howitzer.jpg

7Po2Al.png

J6pDWW.jpg

OBRDaz.jpg

2123867_original.jpg

o9An0Q.png

https://www.armyrecognition.com/def...m_air_transportable_light_towed_howitzer.html
Tömege 1720kg, csőhossza L/30-as, maximális lőtávolsága(feltételezem növelt hatótávolságú lőszerrel) 17km, 5 fős személyzet, maximum 6 lövést tud leadni percenként. Van hozzá természetesen minden földi jó, GPS, tűzvezető számítógép, és a képek alapján lövedék kezdősebesség-mérő radar.

Érdekes, hogy modul talpszárakat terveztek, így variálható a szállítási igényeknek megfelelően (légi, vagy gépjármű vontatású). Jó ötletnek tartom. Pont ez volt a dilemmám, amikor az M119-et hasonlítottam a 105LG1-hez, hogy a kezelők és a szállítás szempontjai szerint mik az előnyök, hátrányok, melyik lenne az ideálisabb. Ha az illesztéseknél jól bírja a lövéskor keletkező erőhatásokat, akkor nálam ez lehet a nyerő megoldás.

• Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő