[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 052
113
A Challengert 3-at, mint használt A4 alternatívát én vetettem fel, de most kivételesen nem erre gondoltam.... :D
Nos vegyük sorjában:
- A Warriort ugye kukázták. Az Ajax egy hulla. Valamire szükségük van láncos IFV-nek, és a RM már betette a sarkát az ajtónyílásba.
Nem nehéz kitalálni, hogy pár hónapon belül jönni fog a hír, hogy a RM beajánlotta a Lynxet nekik. (talán már volt is ilyen)
- Ezen kívül a tüzérségük nagyjából a HH szintjén van az AS-90-esekkel, és az L-118-cal. Utóbbihoz biztosan ragaszkodnak, mivel náluk a könnyű gyalogság még mindig napirenden van és azok támogatását azzal oldják meg. Missziózni azokkal lehet a legkönnyebben.
Az AS-90 viszont kukázva lesz. A tervek szerint valószínűleg fullban fognak önjáró kerekesre váltani.
A 2 legesélyesebb versenyző ez ügyben az Archer és a RM HX3 alapú lövege. De mitadisten mi nálunk is fut a tüzérség modernizációja...
  • Bár nem sok esélye van a dolognak, de még mindig nincs győztese MRV-P programoknak.
  • a Hirtenbergernek van is angol kirendeltsége, és a UK Army az egyik legrégibb kuncsaftjuk. Valószínűleg egy Hirtenberger aknavető, aknagránát beszerzés egy nagyságrenddel nagyobb üzlet lenne, mint 150db GM-6.
  • A Pro Patria battlefield felderítő rendszereinek kirakat értékesítése is sokkal nagyobb üzletnek tűnik nekem, mint a romboló puskáé. Ha szar lenne, akkor a lengyelek nem azt vették volna meg úgy, hogy közben volt saját "versenyző" is.

De ha csak azt vesszük, hogy a Boxerbe is keresnek hazai beszállítókat, akkor lehetséges, hogy kerülhetnek majd magyar alkatrészek a brit Boxerekbe is.
Oké ezt értem, de nekünk mi ként tőlük (ez volt az előző hozzászólásomban is a kérdés)? Semmilyük nincs ami nekünk kéne., amilyük van és jó az meg német.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 412
113
pont azért írtam, mert túl kis tétel
inkább tűnik egy baráti gesztusnak a "magyar hadiipar" támogatásának, amit azon a közös találkozón beszéltek le
úgy mint mikor Netanjau látogatás volt, aztán be lett szerezve a Pegasus
Ha így lenne, akkor nem vinnék harctérre. Pláne nem a különlegesek, akik köztudottan MINDEN országban azt és olyan mennyiségben kérhetnek, amit csak akarnak.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 636
3 916
113
pont azért írtam, mert túl kis tétel
Szia,

Nekem egyszeruen logikusnak tunik: a GM6 egy nagyon specialis celra optimalizalt fegyver (hatalmas tuzero kicsi hosszal: jo esellyel az egesz vilagon nincs meg egy fegyver, ami ekkora tuzerot tud ekkora meretben - csereben ahogy a tobbiek is irjak, kevesbe pontos, mint a "nagyok"), logikus, hogy sokkal kisebb mennyisegben rendszeresitik, mint akarcsak a tobbi 12.7-es fegyvert.

Aztan, ha mindenki 7.62 AP-t fogo golyoallo mellenyben maszkal, majd lesz ra tomeges igeny :) (pl. rajonkent 1 fo), de jol lathatoan a jelenlegi helyzet nem ez.
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 286
120 144
113
Ne őrjíts már meg ezzel a VIP kíséréssel te is. :eek:

Ez a cég reklámszövege volt amikor nem tudták eladni senkinek, a hasonló nyugati fegyverek nagy távolságon jóval pontosabbak.
És ezeket álltalában arra veszik.
Vonatkoztass el a katonai felhasználástól.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 636
3 916
113
Abban mászkál mindenki.
Szia,

Nehez megszoknom a gondolatot, hogy a melleny egy resze nem csak a PSZH oldalanal, de a BTR oldalanal is erosebb.

Alapvetoen az ellensegre gondoltam: Pl. afgan felkelok, isis tenyleg abban maszkal?
Viszont ha ez igy van, akkor mire jok a gepkarabelyok, es a (nem nehez) geppuskak?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 412
113
Oké ezt értem, de nekünk mi ként tőlük (ez volt az előző hozzászólásomban is a kérdés)? Semmilyük nincs ami nekünk kéne., amilyük van és jó az meg német.
Itt most elsősorban az volt a kérdés, hogyha jók akarnak lenni nálunk politikailag, akkor miért pont a GM6-ot rendelték meg.
Különben visszafelé is lenne rengeteg dolog amit kaphatnánk tőlük.
  • nálam tudod, hogy előkelő helyen van a vontatott 105-ös. Na náluk szerintem van belőle bőven letárolva.
  • de úgy általában is az angol letárolt dolgok brutál jó állapotban vannak
  • inkurrenciát már eddig is vettünk/kaptunk tőlük. Hogy most még tovább vágnak a haderőn, így mégtöbb dolog fog felszabadulni. Tudom, hogy nem ebből kell élni, de amíg a raktárainkban gyakorlatilag nullához tart a zárolt készlet, és az egyéni felszerelések még az aktív állomány számára is lassan készülnek, addig nem ördögtől való, ha az inkurrenciára szorulunk (mozgósításra, tartalékosoknak).
  • Közös bennünk még, hogy logisztikai járműveknek használjuk a MAN-t. Nem annyira lenne nagy meló a jobb kormányosról balosra átalakítani őket. És abból is van nekik egy halom felesleges.
  • továbbra is azt gondolom, hogy a Chinook egy must have kategória, különösen, hogy egy a Honvédség méretihez képest nagy KRD-t akarunk üzemeltetni.
A 16 db H225M király dolog, de azért a chinnok egészen más logisztikai támogatást tudna nyújtani a légimozgékony csapatainknak. Akár már 4-6 példányban is. Az angol helikopteres flotta is csökkentésre kerül. Ha nem is a legöregebb darabokat, de 4-6 példány biztosan "le tudna esni a kamionról".
Nem tudtam utánanézni a flottájuk gépeinek életkorának, de 9 darabot biztosan kivonnak.
A jelenlegi flotta elég érdekes. Még az eredetiből 38 gépet modernizáltak a HC6A szabványra. Emellett van nekik 8db HC5, és 14db HC6. Ezzel teljes a 60db-os flotta. Azonban már bejelentették további 16db megrendelésének szándékát. Azaz további gépek lesznek kivonva, ugyanakkor ezek egészen friss konfigok lesznek.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 052
113
Szia,

Nehez megszoknom a gondolatot, hogy a melleny egy resze nem csak a PSZH oldalanal, de a BTR oldalanal is erosebb.

Alapvetoen az ellensegre gondoltam: Pl. afgan felkelok, isis tenyleg abban maszkal?
Viszont ha ez igy van, akkor mire jok a gepkarabelyok, es a (nem nehez) geppuskak?
Na látod ezért nem lehet BTR-ben, T-72-ben meg D-20-ban gondolkodni még a tartalékosoknál sem.

A gépkarabély azért jó mert hatékony. A nehéz-géppuska is hatékony csak az nehéz és a lőszere is nehéz. Az ember a korlátozó tényező ebben a dologban (kard és pajzs oldalról is). Most ott tartunk, hogy a kard és a pajzs versenyében azért nincs egyértelmű előnye a pajzsnak, mert az ember csak nagyon kis felületét tudod "páncélozni" és ez az oka annak, hogy hatékony tud lenni a gépkarabély.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 052
113
Itt most elsősorban az volt a kérdés, hogyha jók akarnak lenni nálunk politikailag, akkor miért pont a GM6-ot rendelték meg.
Különben visszafelé is lenne rengeteg dolog amit kaphatnánk tőlük.
  • nálam tudod, hogy előkelő helyen van a vontatott 105-ös. Na náluk szerintem van belőle bőven letárolva.
  • de úgy általában is az angol letárolt dolgok brutál jó állapotban vannak
  • inkurrenciát már eddig is vettünk/kaptunk tőlük. Hogy most még tovább vágnak a haderőn, így mégtöbb dolog fog felszabadulni. Tudom, hogy nem ebből kell élni, de amíg a raktárainkban gyakorlatilag nullához tart a zárolt készlet, és az egyéni felszerelések még az aktív állomány számára is lassan készülnek, addig nem ördögtől való, ha az inkurrenciára szorulunk (mozgósításra, tartalékosoknak).
  • Közös bennünk még, hogy logisztikai járműveknek használjuk a MAN-t. Nem annyira lenne nagy meló a jobb kormányosról balosra átalakítani őket. És abból is van nekik egy halom felesleges.
  • továbbra is azt gondolom, hogy a Chinook egy must have kategória, különösen, hogy egy a Honvédség méretihez képest nagy KRD-t akarunk üzemeltetni.
A 16 db H225M király dolog, de azért a chinnok egészen más logisztikai támogatást tudna nyújtani a légimozgékony csapatainknak. Akár már 4-6 példányban is. Az angol helikopteres flotta is csökkentésre kerül. Ha nem is a legöregebb darabokat, de 4-6 példány biztosan "le tudna esni a kamionról".
Nem tudtam utánanézni a flottájuk gépeinek életkorának, de 9 darabot biztosan kivonnak.
A jelenlegi flotta elég érdekes. Még az eredetiből 38 gépet modernizáltak a HC6A szabványra. Emellett van nekik 8db HC5, és 14db HC6. Ezzel teljes a 60db-os flotta. Azonban már bejelentették további 16db megrendelésének szándékát. Azaz további gépek lesznek kivonva, ugyanakkor ezek egészen friss konfigok lesznek.
Azért mert semmi más nincs ami a miénk. A KF41 Lynx nem a miénk, felejtsük el, hogy az. Ezen kívül a GM6 nem politikai hanem szakmai döntés, csak ti képzeltek bele mindent.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 412
113
Azért mert semmi más nincs ami a miénk. A KF41 Lynx nem a miénk, felejtsük el, hogy az. Ezen kívül a GM6 nem politikai hanem szakmai döntés, csak ti képzeltek bele mindent.
Nem azt mondtam, hogy a miénknek kell lennie. Olyanokat soroltam, hogy hadiiparnak jó nagy lökést tud adni.
Illetve én is pont azt mondom, hogy nem politikai, hanem szakmai megrendelés történt. Ha politikai lett volna, akkor nem a brit sajtóból tudtuk volna meg, hanem itthon jó nagy csinnadratta lett volna belőle kormányzati oldalakon.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and krisss

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Na látod ezért nem lehet BTR-ben, T-72-ben meg D-20-ban gondolkodni még a tartalékosoknál sem.

A gépkarabély azért jó mert hatékony. A nehéz-géppuska is hatékony csak az nehéz és a lőszere is nehéz. Az ember a korlátozó tényező ebben a dologban (kard és pajzs oldalról is). Most ott tartunk, hogy a kard és a pajzs versenyében azért nincs egyértelmű előnye a pajzsnak, mert az ember csak nagyon kis felületét tudod "páncélozni" és ez az oka annak, hogy hatékony tud lenni a gépkarabély.
Akik a használt techinkában is gondolkodnak szerintem ezt nem vitatják. A kérdés az, hogyha ne legyen BTR a tartalékosoknak, akkor mi legyen? Tgk mint a II. vh-ban? Mert zsírúj APC-t hogy nem fognak kapni az biztos. A múltkor felvetettem, hogy a tartalékosoknak még bőven jó lenne a 2007-13 között gyártott kivonásra ítélt belga Piranha III. Mi volt a reakció? Ne kell csak a legmodernebb technika.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 880
91 440
113
A Challengert 3-at, mint használt A4 alternatívát én vetettem fel, de most kivételesen nem erre gondoltam.... :D
Nos vegyük sorjában:
- A Warriort ugye kukázták. Az Ajax egy hulla. Valamire szükségük van láncos IFV-nek, és a RM már betette a sarkát az ajtónyílásba.
Nem nehéz kitalálni, hogy pár hónapon belül jönni fog a hír, hogy a RM beajánlotta a Lynxet nekik. (talán már volt is ilyen)
- Ezen kívül a tüzérségük nagyjából a HH szintjén van az AS-90-esekkel, és az L-118-cal. Utóbbihoz biztosan ragaszkodnak, mivel náluk a könnyű gyalogság még mindig napirenden van és azok támogatását azzal oldják meg. Missziózni azokkal lehet a legkönnyebben.
Az AS-90 viszont kukázva lesz. A tervek szerint valószínűleg fullban fognak önjáró kerekesre váltani.
A 2 legesélyesebb versenyző ez ügyben az Archer és a RM HX3 alapú lövege. De mitadisten mi nálunk is fut a tüzérség modernizációja...
  • Bár nem sok esélye van a dolognak, de még mindig nincs győztese MRV-P programoknak.
  • a Hirtenbergernek van is angol kirendeltsége, és a UK Army az egyik legrégibb kuncsaftjuk. Valószínűleg egy Hirtenberger aknavető, aknagránát beszerzés egy nagyságrenddel nagyobb üzlet lenne, mint 150db GM-6.
  • A Pro Patria battlefield felderítő rendszereinek kirakat értékesítése is sokkal nagyobb üzletnek tűnik nekem, mint a romboló puskáé. Ha szar lenne, akkor a lengyelek nem azt vették volna meg úgy, hogy közben volt saját "versenyző" is.

De ha csak azt vesszük, hogy a Boxerbe is keresnek hazai beszállítókat, akkor lehetséges, hogy kerülhetnek majd magyar alkatrészek a brit Boxerekbe is.
Egyébként állítólag a brit - magyar együttműködést a Mission Master környékén célszerű keresni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 052
113
Akik a használt techinkában is gondolkodnak szerintem ezt nem vitatják. A kérdés az, hogyha ne legyen BTR a tartalékosoknak, akkor mi legyen? Tgk mint a II. vh-ban? Mert zsírúj APC-t hogy nem fognak kapni az biztos. A múltkor felvetettem, hogy a tartalékosoknak még bőven jó lenne a 2007-13 között gyártott kivonásra ítélt belga Piranha III. Mi volt a reakció? Ne kell csak a legmodernebb technika.
Én úgy gondolom, hogy a területi alapon szervezett tartalékos rendszernek van kizárólag értelme. Minden más bohócság ami politikai célzatú és csak rombol.
Ebből kifolyólag az alkalmazásukat is alapvetően területi alapon képzelem el nem pedig országosan. A tartalkéosnak az a dolga, hogy megvédje a "főállású" Honvédseéggel együtt azt ahol lakik és semmi más. Ehhez kell egy halom gyalogsági fegyver (gépkarabély, könnyű-és közepes- géppuskák, kézi páncéltörő fegyverek, aknavetők (60-80mm) és esetleg ATGM) meg páncélozatlan járművek a mozgásszabadság biztosításához (teherautóban sem gondolom, hogy UNIMOG fölé kéne menni méretben). Ezért természetesen szerintem a tartalékosoknak könnyű gyalogosoknak kell lennie nem pedig amolyan második Honvédségnek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 412
113
Egyébként állítólag a brit - magyar együttműködést a Mission Master környékén célszerű keresni.
Háát nem tudom. Ugyan az angolok nagyon oda vannak ezekért a 8 kerekű golfkocsiszerű dolgokért, de azt is kell tudni, hogy a Milrem Themis egy olyan platfommá vált, amit már élesben tesztel az angol hadsereg. Miközben hazai robotikai cégei vannak benne aktívan a fejlesztésében. Ezen felül a fél európai hadiipar beállt mögé. Azt mondanám, hogy UGV szinten egy standardnak kell kezelni.
Nagyon össze kell kapnia magát a RM-nak, ha csak meg akarja is szorongatni.
 

K.Attila63

Active Member
2019. február 4.
158
143
43
Akik a használt techinkában is gondolkodnak szerintem ezt nem vitatják. A kérdés az, hogyha ne legyen BTR a tartalékosoknak, akkor mi legyen? Tgk mint a II. vh-ban? Mert zsírúj APC-t hogy nem fognak kapni az biztos. A múltkor felvetettem, hogy a tartalékosoknak még bőven jó lenne a 2007-13 között gyártott kivonásra ítélt belga Piranha III. Mi volt a reakció? Ne kell csak a legmodernebb technika.
Jogos a két pont Az használt Piranha még használt is a Btr a nyomába sincs. Azért valamiböl engedni kelessz. Esetleg zsir újj Pars vagy Arma az is modern.:D:hadonaszos:
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Én úgy gondolom, hogy a területi alapon szervezett tartalékos rendszernek van kizárólag értelme. Minden más bohócság ami politikai célzatú és csak rombol.
Ebből kifolyólag az alkalmazásukat is alapvetően területi alapon képzelem el nem pedig országosan. A tartalkéosnak az a dolga, hogy megvédje a "főállású" Honvédseéggel együtt azt ahol lakik és semmi más. Ehhez kell egy halom gyalogsági fegyver (gépkarabély, könnyű-és közepes- géppuskák, kézi páncéltörő fegyverek, aknavetők (60-80mm) és esetleg ATGM) meg páncélozatlan járművek a mozgásszabadság biztosításához (teherautóban sem gondolom, hogy UNIMOG fölé kéne menni méretben). Ezért természetesen szerintem a tartalékosoknak könnyű gyalogosoknak kell lennie nem pedig amolyan második Honvédségnek.
igen, hiszen nem lesz letárolt modren technika, ami konfliktudok ideján a behívott tartalékosok ezreire vár.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Háát nem tudom. Ugyan az angolok nagyon oda vannak ezekért a 8 kerekű golfkocsiszerű dolgokért, de azt is kell tudni, hogy a Milrem Themis egy olyan platfommá vált, amit már élesben tesztel az angol hadsereg. Miközben hazai robotikai cégei vannak benne aktívan a fejlesztésében. Ezen felül a fél európai hadiipar beállt mögé. Azt mondanám, hogy UGV szinten egy standardnak kell kezelni.
Nagyon össze kell kapnia magát a RM-nak, ha csak meg akarja is szorongatni.
kerekesben is vannak már élesben használt fejlesztések, a MM kategóriájában...