[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 710
87 136
113
Áruljátok már el, hogy milyen létjogosultsága van a multi kaliberes fegyvereknek?

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 939
6 271
113
Az eddigiek folyamán - a gondolatmeneted alapján - gyakorlatilag "még víz se volt". Ehhez képest a "melegvíz" igenis technológiai hipertérugrás. Avagy mivel kellene kezdenünk? Akkor amikor önerőből az eddigiek folyamán még egy gépkarabélycső gyártásához sem volt meg a technológia nekünk - kezdtünk volna egy halálcsillag fejlesztéssel? Ráadásul egy ilyen aprópénzes, fillér projekten rugózunk ennyit?

Írta más is, hogy amennyiben csak alkualapként tudna funkcionálni a jövőben további CZ Bren (vagy egyéb) kézi lőfegyverek beszerzésénél már minden fillért megért. Avagy, ha olcsóbb tudna lenni pl. a CZ Bren -él úgy hogy hozza azt a színvonalat kb. akkor hosszútávon több pénz maradhatna a zsebünkben, amiből lehetne több/jobb gatyája @krisss -nek ...

Harmadrészt "izgünk-mozgunk" ezernyi igen változatos terepen területen - igen változatos technológiák terén. Ezek közül ez egy db - ami ráadásul ahogy írtam az "aprópénz - fillér" kategória. Azaz nem más elől eszi meg a forrásokat ... Tényleg úgy érzem néha már a "sz@r sem elég büdös" már sokaknál. Lapozzunk már vissza itt a HTKA -n mondjuk 5 évet. Akkoriban pár T-72 Currus általi lefestése is a soha meg nem valósuló "nedves vágyálom" kategória volt. Most meg? ...

Aztán, ha sikerülne eladni belőle egy rakással pl. ilyen Katar szerű entitásnak vagy egy-két kisebb balkáni államnak akkor az miért fájna?
Nekem ezzel a projekttel csak annyi a bajom, hogy majdnem biztosan csak viszi a pénzt, miközben van jó néhány olyan terület, ahol lenne keresnivalónk, mert gyorsan változik a technológia.

• Tetszik
Reactions: krisss and Blitz97

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 095
5 693
113
Ha tényleg fontos a magyar kézifegyvergyártás akkor inkább a Gepárd GM6-t kellett volna rendszeresíteni. Ez a Gestamen inkább egy hosszútávú kísérlet. 1.5 év alatt nem lehet egy komplett kézifegyvercsaládot a semmiből megtervezni. Nincs róla szó, hogy rendszeresítenék. Szerintem inkább azon gondolkodnak, hogy hosszabb távon, miután már legyártották a CZ szerződésben rögzített darabszámot saját típussal lépnek piacra. Mondjuk célszerűbb lett volna először inkább egyszerűbb, nagyobb darabszámban eladható vadászfegyverekkel kezdeni. Faék egyszerűségű 0.22-es kispuskát többszázezeres darabszámban adnak el az USA-ban. 16 évesek első fegyvere, azon tanulnak meg lőni.
A Gestamen helyett jobb lett volna a Frommer márkanév feltámasztása vagy egy régi nyugati márkanév megvásárlása ahogy a csehek megvették a Colt-ot.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 063
5 076
113
AMD kurdarc, KGP-9 kudarc, KGK géppuska kudarc, P9RC kudarc, AMP-69 kudarc.
Szia,

Szerintem az AMD mint fegyver nem kudarc, "csak" altalanos loveszfegyverkent nem kellett volna rendszeresiteni.
A maga koraban (1965!) szerintem nem nagyon volt nala jobb a nem-loveszek szamara, mivel az AK-63-nal olcsobb, konnyebb, kisebb.
Gazdasagilag sem kudarc, hatalmas mennyisegben lett exportalva.

Az AMP-69 szerintem meg annyira sem kudarc. Ha legalabb minimalis mertekben cel lett volna az orszag vedelme (gyk. nem kizarolag a tamadas lett volna a cel), akkor kb 100-szor annyi panceltoro fegyver kellett volna a Nephadseregbe, mint amennyi volt, es ezt gazdasagosan az AMP-69-cel lehetett volna megoldani.
Mondom ezt azzal egyutt, hogy elismerem, az RPG-7 hatasosabb, de dragabb es sokkal nehezebb is (ez utobbit ugy ertem, hogy RPG+AK egyutt).

A KGP-9 szerintem is egy katasztrofa, a KGK-t egyaltalan nem ismerem, es a "minosegbiztositasnak" koszonhetoen a P9RC is teljes kudarc.
Marmint a minosegbiztositas lenyege ez volt:
-ami jol sikerult, az arban es minosegben egyarant a piac legaljara kerult USA-ba es Nyugat-Europaba
-ami atlagosan sikerult, az ment a civileknek
-a maradak (jelentos reszben selejt), ment a honvedsegnek/rendorsegnek, mert ok ugyis atvesznek barmi szart. :-(

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 063
5 076
113
Az eddigiek folyamán - a gondolatmeneted alapján - gyakorlatilag "még víz se volt". Ehhez képest a "melegvíz" igenis technológiai hipertérugrás. Avagy mivel kellene kezdenünk? Akkor amikor önerőből az eddigiek folyamán még egy gépkarabélycső gyártásához sem volt meg a technológia nekünk - kezdtünk volna egy halálcsillag fejlesztéssel?

A Gesteman-tol sem lett csogyartasunk!
Az a CZ licensztol lett!

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 063
5 076
113
Avagy mindent csak és kizárólag külföldről veszünk meg - csillióért (azaz nem annyiért amibe egy Gestamen projekt kerül tokkal-vonóval)
Szia,

Igen, @krisss is pont azt hangsulyozza, hogy nem annyiba kerul egy licenszgyartas, mint kifejletszteni egy uj fegyvertipust kb 10 even at (amibol most tartunk kb. a 2. evnel), majd ezt az osszeget szetdobni az 1-2 000 megrendelt peldanyra, amire vevo is lesz.

Persze valoszinuleg nem ez lesz, hanem amikor megtortent a fegyver kifejlesztesenek a 20%-a, akkor megveszik azt az 1000 peldanyt, aztan majd almodozhat mukodo fegyverrol az, aki megkapta. De a donteshozok remenykedhetnek benne, hogy ugysem lesz haboru, ugysem derul ki, hogy neha mukodik, neha meg nem.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 929
9 075
113
Ha tényleg fontos a magyar kézifegyvergyártás akkor inkább a Gepárd GM6-t kellett volna rendszeresíteni. Ez a Gestamen inkább egy hosszútávú kísérlet. 1.5 év alatt nem lehet egy komplett kézifegyvercsaládot a semmiből megtervezni. Nincs róla szó, hogy rendszeresítenék. Szerintem inkább azon gondolkodnak, hogy hosszabb távon, miután már legyártották a CZ szerződésben rögzített darabszámot saját típussal lépnek piacra. Mondjuk célszerűbb lett volna először inkább egyszerűbb, nagyobb darabszámban eladható vadászfegyverekkel kezdeni. Faék egyszerűségű 0.22-es kispuskát többszázezeres darabszámban adnak el az USA-ban. 16 évesek első fegyvere, azon tanulnak meg lőni.
A Gestamen helyett jobb lett volna a Frommer márkanév feltámasztása vagy egy régi nyugati márkanév megvásárlása ahogy a csehek megvették a Colt-ot.
A Gepardot, vagy az azt gyártó céget nem veheti át az Arzenál vagy a Gestamen?

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
T

Törölt tag

Guest
A Gesteman-tol sem lett csogyartasunk!
Az a CZ licensztol lett!
Ezt azért árnyalnám.
Vettünk egy CZ licenszet. Elhatároztuk, hogy itthon gyártjuk. Építettünk egy fegyvergyárat, amiben egyébként a CZ licensz alapján az ottani minőségbiztosításnak megfelelően legyártható a fegyver. És egyébként bármely más fegyver is.
Az, hogy ilyen legyen a gyár, felszereltségben, az nem a CZ előírása volt, neki minden bizonnyal pont annyira megfelelt volna az is, ha ő szállítja a kész csöveket, mi meg szerelgetjük.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 063
5 076
113
Ezt azért árnyalnám.
Vettünk egy CZ licenszet. Elhatároztuk, hogy itthon gyártjuk. Építettünk egy fegyvergyárat, amiben egyébként a CZ licensz alapján az ottani minőségbiztosításnak megfelelően legyártható a fegyver. És egyébként bármely más fegyver is.
Az, hogy ilyen legyen a gyár, felszereltségben, az nem a CZ előírása volt, neki minden bizonnyal pont annyira megfelelt volna az is, ha ő szállítja a kész csöveket, mi meg szerelgetjük.
Szia,

Szerintem ez nem pontos megfogalmazas.

Marmint termeszetesen abban igazad van, hogy kothettunk volna olyan szerzodest is, ami alapjan 2021-ben ugyanugy egy osszeszerelo uzemunk lenne, mint ami 2019-ben mukodott. Es abban is igazad van, hogy ha mar megvan a gyar, akkor mast is gyarthatunk benne.

Arrol viszont szo sincs, hogy csak ugy onalloan epitettunk volna egy gyarat! Az a gyar teljesen a CZ technologiahoz illeszkedik, a fontos szakembereket a CZ kepezte Csehorszagban, es a fontos berendezeseket a CZ szallitotta Csehorszagbol.

Tehat tovabbra is tartom, hogy azert van csogyarto gepunk (ismet, hiszen a Fegben is volt), mert CZ licenszet vettunk.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 467

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
904
4 564
93
Megnéztem a honvédségi videót, ahol a Gestamen fegyvereket mutatták be. Nem akarok senkit megbántani, de a 2:25-nél Tikász Gyula nyu. mérnök alezredes, mesterlövész világbajnok nyugodtan süllyedhet a pinceszint alá. Már ha ő lőtt a pisztollyal ott, vagy jelen volt. Nem igaz bazdmeg, hogy ilyen fegyverfogással kiadnak hivatalos bemutatót.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 783
15 417
113
Megnéztem a honvédségi videót, ahol a Gestamen fegyvereket mutatták be. Nem akarok senkit megbántani, de a 2:25-nél Tikász Gyula nyu. mérnök alezredes, mesterlövész világbajnok nyugodtan süllyedhet a pinceszint alá. Már ha ő lőtt a pisztollyal ott, vagy jelen volt. Nem igaz bazdmeg, hogy ilyen fegyverfogással kiadnak hivatalos bemutatót.
Én is visszanéztem vagy 4szer, de nem tudtam megállapítani, ki fogja ilyen siralmasan a pisztolyt. Csak a keze látszik.

• Tetszik
Reactions: honved and Shed

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 783
15 417
113
Az emlékeim szerint nem egy száz éves fegyvergyár népszerű terméke. A bizonyíték, hogy innovatív termékkel be lehet törni a piacra.
Nekik lehet?
Nekik sikerült, nekünk biztos nem fog?
A glock valóban inovatív volt.
De nem 6 új fegyverrel rukkokt elő, hanem 1 pisztolyal.
Ami azóta családdá nőtte ki magát, de még mindíg nem gyárt géppuskát.

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
3 055
6 294
113
Ahogy a tus csatlakozik az a csonknak kinéző förmedvény valami szánalmas, gusztustalan.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Úgy rémlik, a Steyr-nek volt ilyen cserélhető elsőtőszerkezetes cucca, de hamar elengedték, nem véletlenül.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Ha tényleg fontos a magyar kézifegyvergyártás akkor inkább a Gepárd GM6-t kellett volna rendszeresíten
joke of the day...