[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
346
2 016
93
Ha belegondolok, hogy a törökök 140 évig voltak itt, és még mindig magyarország vagyunk, gondolkodhatunk távlatokban, és építkezhetünk gazdasáilag, katonailag, Van rá 40 évünk. De hogy egy román posztolót idézzek: Romániára Románia a legveszélyesebb!
 
K

kamm

Guest
De még így is távolabb lesznek a 80%-tól, mint mi a 100%-tól.
? FYI idén Magyarország lelépte Portugaliat, a románok meg közben a kerti pottyantos budikat próbálják felszamolni legalább az iskolakbol... esküszöm, egyszer lesz időm, csinálni fogok egy realitycheck.roma oldalt és kigyujtom az összes hajmeresztő balkáni-azsiai dolgokat oda.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 650
16 623
113
Majd ha kell akkor ismét Budapesten könnyítenek magukon (amelyet maguk között egyébként Budinpestnek hívnak)
Mi mucsai, abberált, iskolázatlan, stb. vidékiek is sokféle jelzővel illetjük a székesfővárost...a BuTapest a legenyhébb (így, nagy T-vel a tanuló "vezető" polgira utalva):) Ezek szerint az oláhok jobban szeretik. Részemről elcserélném velük Erdélyért...
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 565
113
Mi mucsai, abberált, iskolázatlan, stb. vidékiek is sokféle jelzővel illetjük a székesfővárost...a BuTapest a legenyhébb (így, nagy T-vel a tanuló "vezető" polgira utalva):) Ezek szerint az oláhok jobban szeretik. Részemről elcserélném velük Erdélyért...
Én csak alibernyák polgártársakát cserélném el Erdélyre, mindenki jól jár ők lakhatnak egy igaz demokraciaban jogállamban a bezzeg Romániába, mi meg a székelyekkel ebben a fasiszta fertőBen itt a Kárpát-medencében.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 574
32 079
113
Néha utána nézhetnél dolgoknak mielőtt leírod és valótlant állítasz.
Ez a valóság.Valójában folyamatosan nőt az adóság állomány.A gazdasághoz viszonyitott arány csökkent egy ideig,de most már újra ez az érték is meghaladjaa 2010est.Nézz utána.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 111
93
Az államadósság többször is csökkent nominálisan is, 2010-ről 2011-re is például, de nem ez a jellemző ez igaz, nincs is értelme a nominális tartozást követni, mert abba beleszól minden például legegyszerűbben megérthetően az infláció, a tegnap egy Eurója nem annyi mint a ma egy Eurója.
A GDP-hez arányított mérték helytállóbb, de itt messze nem mindegy melyik országról van szó, a japán 266%-os GDP arányos államadóság miatt nem vízionál senki csődöt, ennek nem csak az az oka, hogy a gazdaság és pénzrendszer rendkívül stabil, hanem az adósság szerkezete is más mint mifelénk, Japán a belpiacokra tartozik, a lakossági állampapírok aránya kimagasló, Románia viszont nem talál annyi felszívható tőkét a belpiacon Lejben és magasabb kamatot is kell rá fizetnie így szívesebben adósodik el Euróban, Dollárban, így viszont jobban kitett az inflációnak ami most duplán üt. A magyar a kettő közt van, magas a lakossági államapapír arány és alacsony a deviza kitettség ezen sokat dolgoztak a válság óta és ennek következménye, hogy a magyar államadósság 80% környékén is finanszírozható, ugyanakkor a románt a saját közgazdászaik 55% környékén már katasztrofálisnak tartanák. A számokat nem lehet összehasonlítani a mögöttes tartalom meg a piaci helyzet elemzése nélkül, de ezt megteszik (kis szemhunyással itt ott) a hitelminősítők, nem véletlenül jut a román állam magasabb kamatokkal hitelhez mint a magyar, holott az adósságban 30% a nominális különbség jelenleg.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 111
93
Román adósságszolgálat kamatkiadásai, ennyi volt az adósságra fizetett kamat:
2020: 14,5 Mrd Lej
2021: 16,7 Mrd Lej (a GDP 1,3%-a)
2022: 30,0 Mrd Lej -> legrosszabb becsült (a legoptimistább becsüllt: 23Mrd) -> A becsült GDP 2,2%-a , (az optimista 1,7%)

A fő okok a tempós növekedésben magának az adósságnak a növekedése, a magas infláció, a magas deviza kitettség valamint a nemzeti bankjuk elhibázott lépése amivel hosszú ideig alacsonyan tartották az alapkamatot. Nem véletlenül harsogják a közgazdászaik, hogy meg kellene fogni 55% alatt az adósságot, mert a GDP növekedést elviszi az adósság kamata.
Látható, hogy a magas GDP növekedés jelentős része adósságszolgálatra megy el, a magyar is hasonló, de itt sokkal jelentősebb a lakosságnak kifizetett kamat aránya a lakossági állampapírokra, betétekre, amit jó eséllyel a belpiacon költenek majd el, ÁFA és egyéb bevételhez juttatva az államot.
Amikor államadósságról meg azok összehasonlításáról beszélünk, pláne egy magyar-román relációban nem érdemes kiindulni pusztán a GDP-hez mért számokból, a román igenis rossz, az állampolgárok szegények, a román belpiac tőkeszegény, az államuk nem képes külső eladósodás nélkül finanszírozni önmagát, nem véletlenül csak hitel és EU támogatáson alapul a növekedésük ami - sokadszor ismétlem önmagam - nem fenntartható. Az általam oly sokat emlegetett gyorsuló negatív spirál ilyen számokon nyugszik. Nagyon keményen bele kellene nyúlni az államháztartásba, az adóbeszedés hatékonyságát növelni, megtakarítást ösztönözni, hogy a felszabaduló tőkét az emberek befektessék, vállalkozzanak, ehelyett a fogyasztást ösztönzik ami pillanatnyi növekményt jelent a kereskedelmi forgalomban, ami akkor lenne hasznos, ha román termékekkel telnének meg a polcok, ehelyett 23Mrd Euró lesz idén a behozatali többlet a kivitelhez képest mert nincs román termék ami elég lenne a lakosságnak, vagy az iparnak.
Látható, hogy a felajánlott 2% honvédelmi kiadáshoz mérhető, könnyen az fölé kerülő kamatkiadása van az államnak már 50% környéki GDP arányos államadósság esetén is, ami nem megfogható már 60%-ig 2-3 éven belül, pusztán a szociális kiadások és az EU-s beruházások megugrása miatt. 7-8% környéki éves GDP növekedés esetén nem lenne gondja az államnak a megugró költségeivel és kordában tarthatná a hitelfelvételeket amire sokáig volt példa az elmúlt 10-15 évben, de az a növekedés már a múlté, jövőre 4-4,3% a becsült, az eladósodás emiatt nem elkerülhető. A kormányválság környékén nem véletlenül vetették fel a honvédelmi kiadások megnyirbálását is, gyakorlatilag két század F35-öt kifizetnek minden évben az adósságaik kamatára ...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 574
32 079
113
Román adósságszolgálat kamatkiadásai, ennyi volt az adósságra fizetett kamat:
2020: 14,5 Mrd Lej
2021: 16,7 Mrd Lej (a GDP 1,3%-a)
2022: 30,0 Mrd Lej -> legrosszabb becsült (a legoptimistább becsüllt: 23Mrd) -> A becsült GDP 2,2%-a , (az optimista 1,7%)

A fő okok a tempós növekedésben magának az adósságnak a növekedése, a magas infláció, a magas deviza kitettség valamint a nemzeti bankjuk elhibázott lépése amivel hosszú ideig alacsonyan tartották az alapkamatot. Nem véletlenül harsogják a közgazdászaik, hogy meg kellene fogni 55% alatt az adósságot, mert a GDP növekedést elviszi az adósság kamata.
Látható, hogy a magas GDP növekedés jelentős része adósságszolgálatra megy el, a magyar is hasonló, de itt sokkal jelentősebb a lakosságnak kifizetett kamat aránya a lakossági állampapírokra, betétekre, amit jó eséllyel a belpiacon költenek majd el, ÁFA és egyéb bevételhez juttatva az államot.
Amikor államadósságról meg azok összehasonlításáról beszélünk, pláne egy magyar-román relációban nem érdemes kiindulni pusztán a GDP-hez mért számokból, a román igenis rossz, az állampolgárok szegények, a román belpiac tőkeszegény, az államuk nem képes külső eladósodás nélkül finanszírozni önmagát, nem véletlenül csak hitel és EU támogatáson alapul a növekedésük ami - sokadszor ismétlem önmagam - nem fenntartható. Az általam oly sokat emlegetett gyorsuló negatív spirál ilyen számokon nyugszik. Nagyon keményen bele kellene nyúlni az államháztartásba, az adóbeszedés hatékonyságát növelni, megtakarítást ösztönözni, hogy a felszabaduló tőkét az emberek befektessék, vállalkozzanak, ehelyett a fogyasztást ösztönzik ami pillanatnyi növekményt jelent a kereskedelmi forgalomban, ami akkor lenne hasznos, ha román termékekkel telnének meg a polcok, ehelyett 23Mrd Euró lesz idén a behozatali többlet a kivitelhez képest mert nincs román termék ami elég lenne a lakosságnak, vagy az iparnak.
Látható, hogy a felajánlott 2% honvédelmi kiadáshoz mérhető, könnyen az fölé kerülő kamatkiadása van az államnak már 50% környéki GDP arányos államadósság esetén is, ami nem megfogható már 60%-ig 2-3 éven belül, pusztán a szociális kiadások és az EU-s beruházások megugrása miatt. 7-8% környéki éves GDP növekedés esetén nem lenne gondja az államnak a megugró költségeivel és kordában tarthatná a hitelfelvételeket amire sokáig volt példa az elmúlt 10-15 évben, de az a növekedés már a múlté, jövőre 4-4,3% a becsült, az eladósodás emiatt nem elkerülhető. A kormányválság környékén nem véletlenül vetették fel a honvédelmi kiadások megnyirbálását is, gyakorlatilag két század F35-öt kifizetnek minden évben az adósságaik kamatára ...
Mi sem állunk jobban.Az EU pénzek nélkül a magyar gazdasági növekedés negativ volna.A piacképes termelést a multik csinálják.A NER cégek csak viszik a pénzt,de piacképtelenek.A külső eladósodottság nő.A lakosság csökken,a csökkenő lakosságon belül a cigányság részarány nő.A Nemzet megosztott,a hatalom szándékosan gerjeszti is a megosztottságot.A gazdaság túlságosan kitett egytlen gazdasági ágnak,az autóiparnak-ami szintén külföldi érdekeltség
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 520
27 995
113
Hát nem. Az EU támogatások az úgy egy százalék a GDP növekedésből. Tehát kb. húsz-huszonöt százalékkal csökkenne a növekedés nélkülük. A termelőerők tulajdonjoga meg nem tudom hogy jön ide, a magyar gazdaság egyik hatalmas versenyelőnye a jelentős mértékű beágyazozzság a világgazdaságba.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 520
27 995
113
Nézd át légysz!
1,4Mrd Ft nem 4,5 Mrd Usd!
Valami nem stimmel… gondolom a Ft nem millió, de te írtad, biztos tudod mire gondoltál.
Van vmi forrásod ehhez…?
Bocs, igen. Benéztem:
Kiemelte: 2021-ben a nettó finanszírozási igény várhatóan 3332 milliárd forint lesz.
Azaz uszkve 11 milliárd USD, tehát úgy 60 F-35 évente. Kábé mint a finn beszerzés.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 111
93
Nálunk:
"Az adósságkezelés költségeire a 2021-re tervezett összeg 1404,8 millió forint."

Azaz: 4,5 milliárd dollár, tehát ugyanott vagyunk.
Igen igazad van, nem volt ilyen állítás hogy nem így van, mi is el vagyunk adósodva rendesen.
A magyar államadósság viszont jelentősebb belső piacot céloz, a pénz a határokon belül marad, nem Günter bankját gazdagítja, ide teszem az ÁKK finanszírozási céljainak 2021-es kivonatát:
1. Magyarország elmúlt évekbeli sérülékenységének egyik oka, hogy az államadósság nagyobb hányadát külföldi megtakarítások finanszírozták. A makrogazdasági stabilizációt hosszú távon a növekvő hazai megtakarítások és az államadósság belföldi finanszírozása biztosíthatják. Az adósságkezelés egyik fő célja ezért az államadósság hazai befektetői körének bővítése, aminek fontos eszköze a lakossági állampapír értékesítés. Az ÁKK középtávú célként tűzte ki a közvetlenül a lakosság kezében lévő állampapírok volumenének 11 000 milliárd forintra növelését 2023-ig. A COVID-19 járvány következtében 2020 tavasszal átmenetileg csökkent a lakossági értékesítés, azonban május óta újra növekszik a lakossági tulajdonban lévő állampapír állomány, így az ÁKK továbbra is fenntartja a lakossági értékesítésre vonatkozó középtávú stratégiai célját.
2. A hazai megtakarításokra támaszkodva továbbra is cél az államadósság devizahányadának alacsony szinten tartása.
3. 2021-ben is fontos stratégiai cél az adósság futamidejének további növelése. A magyar államadósság futamideje nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsony, bár folyamatosan növekvő
a sikeres futamidőt növelő intézkedések hatására, az éves adósságlejáratok összege évről évre csökken.

A román ennek kb pont a fordítottja
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
483
3 111
93
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 650
16 623
113
Mi sem állunk jobban.Az EU pénzek nélkül a magyar gazdasági növekedés negativ volna.A piacképes termelést a multik csinálják.A NER cégek csak viszik a pénzt,de piacképtelenek.A külső eladósodottság nő.A lakosság csökken,a csökkenő lakosságon belül a cigányság részarány nő.A Nemzet megosztott,a hatalom szándékosan gerjeszti is a megosztottságot.A gazdaság túlságosan kitett egytlen gazdasági ágnak,az autóiparnak-ami szintén külföldi érdekeltség
Lol. Azok az eu-s pénzek pörgetik a gazdaságunk, amit csehkatka féle cégek lenyelnek? Államadósságnál meg nem mindegy, (neked sem) hogy egy IMFnek (uzsorás sziauramnak) vagy saját állampolgáraidnak (család hitelez neked) tartozol.