Informatika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 008

Guest
Linus és Luke pont az elmúlt hónapban nyomtak egy Linux Game challenget. Feltettek egy linuxot és játszani/streamelni akartak.
Mindkettő használt már linuxot régen és mindkettő tech guy.
A végeredmény, hogy a linuxot developerek készítik developereknek.
Még csak normális nvidia driver sincs hozzá, minden program kiherélt és olyan vicces bakit elkövethet az ember, hogy a desktop environmentet lekapja amit reinstallal lehet visszatenni.
Mivel a POPos-esek elismerték, hogy hát gázul volt megcsinálva és kiadtak azonnal egy javítást egyértelmű, hogy nem user hanem design error volt.

De sorolják ott hosszan, hogy milyen hardverek nem vagy csak korlátozottan működtek.
Hosszúak, 20+ perc de ha valakit érdekel:

Utána itt beszél róla valahol a 2 órás videóban, hogy nagy viták voltak a videókból, de végeredményben kiderült nem az ő hibája volt, hogy véletlenül lekapta a dektop envet:

Én is többször nekifutottam már, hogy megismerkedem a linuxal. Úgy kezdődik, hogy órákon keresztül nézi az ember, hogy melyik disztró is kellene neki, mert mind másra való, vagy mást támogat.

Install után mindig volt 1-2 hardverem ami félig működött és szívni kellett vele.
1 VPN beállításához kaptam egy 3 oldalas doksit..... Win alatt ez next next finish majd 1 db gombot megnyomok, ráadásul apponként válthatok, hogy mire akarok VPNt és mire nem.

A szuper alternatív officeokkal meg az a baj, hogy az MS excel függvények le vannak védve ergó 0 kompatibilitás van vele.
Én nagyon nagyon akartam ingyen libre/open office-al dolgozni, de az első excel megnyitásnál jöttem rá, hogy 0 ról kell a fileokat újra elkészíteni.

Raspberry Pi OS most kapott egy szuper frissítést amire 5 nap múlva mondták, hogy senki se tegye föl, mert van benne jópár kritikus hiba. A gond, hogy a hivatalos oldalon csak az új image van az ember arcába tolva.

Talán a Steam Deck hoz majd változást, mert az linux alpú ergó rá kell állni a kompatibilitásra, ráadásul open lesz a platform szóval el fog terjedni más vasakon is így nagy cégeknek megérheti majd, hogy embert vegyenek föl erre.

A matek egyszerű, a linuxnak home usereknél van kb 2% részesedése és az is 107 disztróra van töredezve. Senki sem fog embert/erőforrást alkalmazni ezért.

Szóval a linux nem átlag usernek van. Olyannak aki tudja mit akar és szeretni akarja a linuxot.
Nem azt mondom, hogy a win jó, mert fos mind, de legalább egyszerűen használható fos.
Nemtom álítólag MacOS az ami tényleg user experiencere van kihegyezve, de ahhoz még nem volt szerencsém.
Van egy webfejlesztő ismerősöm, ő mondta, hogy ha Mac után Wines géphez kellett ülnie mindig ideges lett. A linuxot ő nagyon gyorsan feladta "de hát ez nem is működik rendesen" felkiátással.

Ja és a win is ingyen van, ha nem zavar a felírat és nem akarsz háttérképet váltani/customizálni.

Fun fact: szakmai ártalom, de van itthon néhány szerverem. Van ami tényleg szerver vas van ami consumer PC szerverként üzemeltetve.
Mindegyiknél úgy indultam, hogy linuxos lesz...... ez kb addig tartott amíg végig nem olvastam néhány jónak vélt disztró leírását meg belenéztem a fórumokba. Akkor láttam mivel fogok szívni. Úgyhogy Win server ment rájuk....ott is volt bőven szívás, volt amelyik gépen minden azonnal ment volt amivel egy hétig szívtam, hogy minden működjön......
Majd jött az ultimate varázs megoldás.....
Aktiválatlan Win 10pro!

Minden azonnal működött még a 12 éves dedikált szerver vason is, minden szépen megy, pár óra alatt kész volt / gép és mivel nem nézegetem a desktopját nem zavar a felírat.
Persze itt esténként le vannak lőve és ugye csak teszt/dev szerverek nem lényeges az uptime meg ilyenek, csak azt hittem a win 10 fel sem fog menni rájuk ellenben sokkal simábban ment minden mint win server alatt.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A Paint képességei finoman szólva is gyengék, a Windows 10-ben sem véletlenül jelent meg a Paint 3D. A GiMP használható átlagos felhasználónak is, még kell tanulni kicsit, de nem egy ördög lakat...
A paint több mint elég az esetek nagy többségében, egyszerű felhasználónak egyszerű dolgokra. Róluk volt szó. Nem kell hozzá tanulniuk. A Paint3D az újítás az újítás kedvéért típusú szar volt.

A többi meg: Az XP meddig volt támogatott? A windows 7? A windows 8 csak 6 évig volt támogatott!

Szüleidnek gratulálok az elégedett Linux Mint használathoz, használják egészséggel! Apám aki anno linux úttörő volt, vett még dobozos linuxokat is, és "használta" (nem, mert a CAD programjai nem voltak elérhetőek rá, próbálta használni, végül én használtam őket tanulni,mert volt rajta ingyen C fordító) mégis windowst használ. Nem volt sose ransomwareje, stb. Persze ebben az is bennevan, hogy hajlandó fizetni pl. szoftverért, és nem tölt le mindenféle szarokat, abban a reményben, hogy ellophat valami szoftvert pl., mint a legtöbb mindent-ingyen ember. Édesanyám pedig egy androidos tabletet használ. Na az elég az átlagember igényeire. (Bár egy iPad fényévekkel jobb és nagyobb produktivitást tud adni, főleg a tollal).

Securitybena Linux le van maradva a windows/iosmögött, pedig előbb elérhetőek voltak olyan mélységi védelmi megoldások, amik azóta is brancheken, patchsetekben porosodnak (grsecurity et al.) politikai/ideológiai okokból, míg az MS/Apple már szállítja és alapból bekapcsolja. Az, hogy egy szénné korlátozott felhasználó aki feladta a reményt, hogy third party szoftver futtasson a niche oprendszerén (támadás típusa szempontjából niche), az még nem teszi biztonságosabbá technológiailag.

A linux szoftver csomagolás javulására is van amúgy remény! Szerencsére több félkész megoldás is van (snap, flatpak), és mire az egyikre mindeki hajlandó lesz átállni majd ezt is EOL-ozzák, és elkezdenek egy új félkész megoldást fejleszteni!

A linux egyedül azért használható desktopon az átlag felhasználónak, mert minden a böngészőben (specifikusan chromeban) fut, és az a google hatalmas energiabefektetése miatt kielégítő funkcionalitású. Ez viszont nem a linux érdeme, hanem a google platform-stratégiájának mellékterméke.

A fő bajom amúgy a linux evangelistákkal épp az mint az LMBTQ aktivbistákkal, vagy HAndrással. Mindenről az jut eszükbe. És mindig meg kel mondják a frankót, és mindig övék az utolsó szó.

PUSTA!
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Linus és Luke pont az elmúlt hónapban nyomtak egy Linux Game challenget. Feltettek egy linuxot és játszani/streamelni akartak.
Mindkettő használt már linuxot régen és mindkettő tech guy.
A végeredmény, hogy a linuxot developerek készítik developereknek.
Még csak normális nvidia driver sincs hozzá, minden program kiherélt és olyan vicces bakit elkövethet az ember, hogy a desktop environmentet lekapja amit reinstallal lehet visszatenni.
Mivel a POPos-esek elismerték, hogy hát gázul volt megcsinálva és kiadtak azonnal egy javítást egyértelmű, hogy nem user hanem design error volt.

Minden tisztelettel, okkal nem követem jó ideje Linus tevékenységét.
Clickbait dolgokat csinál, jól megél belőle, bolond lenne normálisan hozzáállni dolgokhoz...
Ahogy korábban írtam, játékra nem igazán ideális a Linux.
Az meg, hogy a desktopot lekaphatja egy Linux-ról, az összetett téma, maradjunk annyiban, hogy egyfelől az egyszerűség előny (pár kattintással tudsz simán váltani mondjuk Gnome-ról KDE-re), másfelől lehetővé teszi, hogy a user könnyen megszabaduljon tőle egy óvatlan kattintással vagy parancssoros megoldással.

Én is többször nekifutottam már, hogy megismerkedem a linuxal. Úgy kezdődik, hogy órákon keresztül nézi az ember, hogy melyik disztró is kellene neki, mert mind másra való, vagy mást támogat.

Pontosan. De pont ezért vannak direkt olyan disztrók, amik adott célra szolgálnak.
Otthoni átlagos használatra a Linux Mint-ről kb. 12 éves tapasztalatom van, nagyon bejött. Ott is tud az ember elnyomkodni dolgokat, de klasszikus Windows-os kinézete van (nem úgy, mint a Windows-nak egy ideje), és általánosságban a böngészés-videónézés-levelezés szintjén tökéletesen működik.

Install után mindig volt 1-2 hardverem ami félig működött és szívni kellett vele.

Dunno, még nagyon régi (olvasd: 10+ éves) laptopokon is jellemzően működik minden.
Nem mondom, hogy nem futottam bele olyanba, hogy nem működik ez vagy az, de mint említettem, simán találkoztam olyannal, hogy egy adott laptopnál egyszerűen nem volt Win 8 vagy Win10 kompatibilis Wifi driver hozzá, csak korábbihoz.
Szóval ez especiel nem Linux sajátosság...

A szuper alternatív officeokkal meg az a baj, hogy az MS excel függvények le vannak védve ergó 0 kompatibilitás van vele.
Én nagyon nagyon akartam ingyen libre/open office-al dolgozni, de az első excel megnyitásnál jöttem rá, hogy 0 ról kell a fileokat újra elkészíteni.

Őőőő....
Szerintem nem függvényeket, hanem makrókat akartál írni.
Az általánosan használt függvények (SUMIF, COUNTIF szintig) kompatibilisek mindkettőn, paradox módon én inkább fordítva láttam problémát, a LibreOffice egy csomó hasznos extra függvényt tud, amit Excel-ben már makrózni kell, míg LibreOffice-nál függvénnyel megoldom.
BTW az átjárhatóság jelentősen javult az utóbbi időben, nem véletlenül jelent meg az OpenDocument 1.3 támogatás a Microsoft Office-ban.

Raspberry Pi OS most kapott egy szuper frissítést amire 5 nap múlva mondták, hogy senki se tegye föl, mert van benne jópár kritikus hiba. A gond, hogy a hivatalos oldalon csak az új image van az ember arcába tolva.

Ilyesmire Windows-nál is volt példa, én például tavaly futottam egy ilyen Win10 biztonsági frissítésbe...

Szóval a linux nem átlag usernek van. Olyannak aki tudja mit akar és szeretni akarja a linuxot.

Mint említettem, első kézből van a környezetben egy sor ember, aki Linuxot használ. Böngészésre, levelezésre, esetleg filmnézésre. Komolyabb probléma nélkül...

Nemtom álítólag MacOS az ami tényleg user experiencere van kihegyezve, de ahhoz még nem volt szerencsém.

Hát erről tudnék mesélni, amikor olyannal keresnek meg, hogy egy Macbook Pro-n nem tudták bezárni a képnézegetőt... :)

Ezzel együtt meg tudom érteni azokat, akik az Apple rendszerében ragadnak.
Felhasználói élmény terén jó, amíg kizárólag az Apple vonalon mozogsz, Apple eszközöket használsz.

Akinek nem fáj a valós érték kb. 2-3x-át kifizetni az Apple élményért, és nem nyújtózkodnak túl az az által biztosított kereteken, annak ideális.
Cserébe le kell nyelned, hogy például egy 1 millió forintos laptopon az SSD rá van forrasztva az alaplapra (!), szóval cserélni nem tudod.
Ha meg külső eszközt szeretnél bevonni egy Apple közegbe, akkor meg lehet ráébredni, hogy a MacOS-ben is sok dolog csak konzolból megoldható, mint egy Linuxon...

Fun fact: szakmai ártalom, de van itthon néhány szerverem. Van ami tényleg szerver vas van ami consumer PC szerverként üzemeltetve.
Mindegyiknél úgy indultam, hogy linuxos lesz...... ez kb addig tartott amíg végig nem olvastam néhány jónak vélt disztró leírását meg belenéztem a fórumokba. Akkor láttam mivel fogok szívni. Úgyhogy Win server ment rájuk....ott is volt bőven szívás, volt amelyik gépen minden azonnal ment volt amivel egy hétig szívtam, hogy minden működjön......
Majd jött az ultimate varázs megoldás.....
Aktiválatlan Win 10pro!

Bizonyos dolgokra tényleg jó, de engem zavar a sok rajta lévő bloatware és az, hogy 7/24-es működésre alkalmatlan.
A Linux szerverem most éppen 28 napja megy újraindítás nélkül, volt, hogy 270 nap után csak azért indítottam újra, mert kijött egy csomó számomra érdekes újítás az 5-ös kernelben, és akkor már frissítettem rá...
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
A paint több mint elég az esetek nagy többségében, egyszerű felhasználónak egyszerű dolgokra. Róluk volt szó. Nem kell hozzá tanulniuk. A Paint3D az újítás az újítás kedvéért típusú szar volt.

Hát pedig pont a Paint 3D-ben jöttek be azok az újítások, amiket az átlag felhasználónak jól jöttek. Például egy prezentációnál a kijelölések, nyilak berakása és a többi. Munkahelyen is sok embernél látom használatban...
A többi meg: Az XP meddig volt támogatott? A windows 7? A windows 8 csak 6 évig volt támogatott!

Szóval akkor hogy van ez? Ha van Linux disztró, aminek nincs 10 éves támogatása, az nem jó, ha van Windows, aminek nincs 10 éves támogatása, az nem számít?
Ha Windows, ami 10 évig volt támogatva az jó, de ha van Linux, ami 10 évig van támogatva az nem jó?
A 4-es kernelre több, mint 10 éves támogatás van (Super Long Term Support, SLTS), úgy, hogy ha feljebb lépsz (mondjuk 4.4-esről 4.19-esre), akkor simán épülhet akár 15+ évig azonos alapokra a Linux rendszered...

Ne legyünk már ennyire vakok... :(

Szüleidnek gratulálok az elégedett Linux Mint használathoz, használják egészséggel! Apám aki anno linux úttörő volt, vett még dobozos linuxokat is, és "használta" (nem, mert a CAD programjai nem voltak elérhetőek rá, próbálta használni, végül én használtam őket tanulni,mert volt rajta ingyen C fordító) mégis windowst használ. Nem volt sose ransomwareje, stb. Persze ebben az is bennevan, hogy hajlandó fizetni pl. szoftverért, és nem tölt le mindenféle szarokat, abban a reményben, hogy ellophat valami szoftvert pl., mint a legtöbb mindent-ingyen ember. Édesanyám pedig egy androidos tabletet használ. Na az elég az átlagember igényeire. (Bár egy iPad fényévekkel jobb és nagyobb produktivitást tud adni, főleg a tollal).

Nem kell a ransomware-hez letölteni programot, elég, ha egy e-mailben rákattint a delikvens egy mellékelt fájlra. Sajnos eddigi praxisomban ha jól számolom 7 ilyen eset volt. Mindegyiknél vásárolt vagy eleve OEM-ként rajta lévő Windows 8 vagy Windows 10 OS volt...

Securitybena Linux le van maradva a windows/iosmögött, pedig előbb elérhetőek voltak olyan mélységi védelmi megoldások, amik azóta is brancheken, patchsetekben porosodnak (grsecurity et al.) politikai/ideológiai okokból, míg az MS/Apple már szállítja és alapból bekapcsolja. Az, hogy egy szénné korlátozott felhasználó aki feladta a reményt, hogy third party szoftver futtasson a niche oprendszerén (támadás típusa szempontjából niche), az még nem teszi biztonságosabbá technológiailag.

Mint említettem, ezt nem tudom megerősíteni, mivel Windows-os rendszereket már csak a népszerűsége miatt is megéri támadni vírusokkal, malware-ekkel, míg Linuxról ez sok téren nehezebb és macerásabb. Eleddig nem volt szerencsém Linuxos vírus vagy malware témához, pedig van egy pár a környékemen. Windows alatt viszont akadt bőven tennivaló...
Hogy a hibajavítások hogy jönnek, az egy másik kérdés, de ez akár zárt üzleti, akár magánfelhasználóknál történik az eset. Lásd miért is kell az Office esetén doksiknál, táblázatoknál, stb. most már mindig külön rákattintani arra, hogy szerkeszteni szeretnéd...

Ennyit a security témához...

A linux egyedül azért használható desktopon az átlag felhasználónak, mert minden a böngészőben (specifikusan chromeban) fut, és az a google hatalmas energiabefektetése miatt kielégítő funkcionalitású. Ez viszont nem a linux érdeme, hanem a google platform-stratégiájának mellékterméke.

Ehhez képest én Firefox (vagy azok forkjait, főleg Waterfox) használok, probléma nélkül.

A fő bajom amúgy a linux evangelistákkal épp az mint az LMBTQ aktivbistákkal, vagy HAndrással. Mindenről az jut eszükbe. És mindig meg kel mondják a frankót, és mindig övék az utolsó szó.

PUSTA!

Hogy is volt ez?
Szóba került a Linux, voltak negatív és pozitív vélemények, én Notaricon megjegyzésére írtam le a saját véleményemet, tapasztalataimat.

Erre TE kezdted el azóta a hozzászólásaimat szétcincálni, mert valamiért vörös posztó számodra, ha valaki valami pozitívat le mer írni a Linuxról.

Szóval a probléma nem a Linux evangelistákkal van (nagyon szép egyébként, hogy leírtam minden alkalommal, hogy nekem is voltak kihívással teli pillanataim, amikor Linuxot használok éppen), hanem veled...
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Inkább az androidos Tictid "márkájú" okosítót ajánlanám, picit drágább, de minden szir-szar futtatható rajta, amazon saját cuccai eléggé korlátozottak.
A miénk már 4 éves, anyósoméknak nyáron rendeltem, SD kártyával együtt, mert az M3 megszűnése óta sehol sem adják a Szomszédokat...
Köszönöm, ismerem a módosított Amazonos Androidot, ismerem a korlátait, nekünk jó lesz, pláne kevesebb, mint harmadáron. 20 vs 65 EUR. Egy ideig úgy voltam vele, hogy vagy teljes asztali oprendszert nyomok majd TV okosítónak, de szürreálisan drága. 7E Ft-ért jó lesz... persze mielőtt valaki beleugrik nem árt megnézni a szoftvert, nehogy kellemetlenek legyenek a korlátozások benne később.
 
  • Tetszik
Reactions: Ooorky

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A 4-es kernelre több, mint 10 éves támogatás van (Super Long Term Support, SLTS), úgy, hogy ha feljebb lépsz (mondjuk 4.4-esről 4.19-esre), akkor simán épülhet akár 15+ évig azonos alapokra a Linux rendszered...
Kernel. Nem disztró. Ha a disztról 10 évig támogatott, akkor sem lesz rajta újabb böngésződ. Mert a csomagkezelőben a régi van. Windowson felteszed az exe-t.
 
K

kamm

Guest
Kernel. Nem disztró. Ha a disztról 10 évig támogatott, akkor sem lesz rajta újabb böngésződ. Mert a csomagkezelőben a régi van.
Hogyne lenne, Firefoxban pl a browser menubol updatelsz mar jo ideje...
Windowson felteszed az exe-t.
Ezt nem igazan ertem, kismillio mas fajlt (library, dependency etc) is frissithet/akarhat akarmelyik verzioupdate, szinte biztosan nem eleg az executablet lecserelni.

A többi meg: Az XP meddig volt támogatott? A windows 7? A windows 8 csak 6 évig volt támogatott!

A Windows 8 (konkretan az ingyenesen 8.1-es updatelt utolso verzioja) extended support ala esik 2023-ig, a szokasos 10. evforduloig.

Ami a Windowsokat illeti, az orokervenyu mondas szerint minden masodik major releaset szabad csak feltenni - ebben az a vicces, hogy van benne valami (W10 mehet, W8 kuka, W7 jo volt, Vista kuka, XP jo volt, Me kuka, 98SE remek, 98 bugfest, 95OSR2 okes, 95 kuka stb.)
 
K

kamm

Guest
Unity felvasarolja a WETA Digitalt, megtartja a tool dev divisont es kulon cegbe kiviszik a vfx divisiont - ha valakit erdekel, de nem lenne jaratos CG ugyekben, ez egy jo summary:

 
W

Wilson

Guest

A gladiátorok módjára képzett indiaiak uralkodnak a Szilícium-völgyben..​


063 1229328180


A Twitter vezérigazgatójának kinevezett, indiai származású technológiai szakember, Parag Agrawal a legutóbbi, aki tucatnyi honfitárshoz hasonlóan csúcsvezetői posztot kapott a világ legbefolyásosabb, Szilícium-völgyi vállalataiban. Mi a titkuk az indiai szakembereknek? Mitől ilyen sikeresek? Ennek próbáltunk utánajárni.

Satya Nadella a Microsoft vezetője, miközben Sundar Pichai irányítja a Google anyavállalatát, az Alphabetet. Az IBM, az Adobe, a Palo Alto Networks, a VMWare és a Vimeo főnökei egyaránt indiaiak.
Az indiai származásúak az Egyesült Államok lakosságának alig 1 százalékát, a Szilícium-völgyi munkaerő 6 százalékát teszik ki. A felső vezetésben azonban aránytalanul nagy számban képviseltetik magukat.
„A világon egyetlen más nemzet sem képez ki ennyi polgárt olyan »gladiátori módon«, mint India” – idézi a BBC a Tata Sons korábbi ügyvezető igazgatóját, a The Made-in-India Manager című könyv társszerzőjét.

„A születési kivonattól a halotti bizonylatig, az iskolai felvételitől a munkához jutásig, az infrastrukturális hiányosságoktól a nem megfelelő kapacitásokig” az Indiában történő felnövés „természetes menedzserekké” teszi az ott élőket – tette hozzá a híres indiai vállalati stratégát, C. K. Prahaladot idézve R. Gopalakrishnan.
A verseny és a káosz alkalmazkodó problémamegoldóvá fejleszti őket. Az amerikai irodai túlterheltség kultúrájában segíti őket a nézet, hogy a szakmai szempontok előnyt élveznek a személyesekkel szemben.
Ezek a világ minden sarkában a legjobb vezetők jellemzői
– hangoztatta Gopalakrishnan.
Az indiai származású, Szilícium-völgyi vezérigazgatók ahhoz a négymilliós kisebbséghez tartoznak, amelynek soraiból az Egyesült Államok legtehetősebb és legiskolázottabb vezetői kerülnek ki.
Nagyjából egymillióan közülük kutatók és mérnökök.
AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÁLTAL KIADOTT H-1B VÍZUMOKNAK, A KÜLFÖLDIEK MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLYÉNEK TÖBB MINT 70 SZÁZALÉKÁT INDIAI SZOFTVERMÉRNÖKÖK KAPJÁK. SEATTLE-BEN PÉLDÁUL A KÜLFÖLDI SZÜLETÉSŰ MÉRNÖKÖK 40 SZÁZALÉKA INDIAI.
„Ez az Egyesült Államok bevándorlási politikájában a hatvanas években bekövetkezett drasztikus változás eredménye” – írják A másik egy százalék: Indiaiak Amerikában című könyv szerzői.

A kiváltságos kaszthoz tartozók előnye​

A polgárjogi mozgalom nyomán a nemzeti kvótákat olyanok váltották fel, amelyek a képzettséget és a családegyesítést részesítették előnyben. Nem sokkal később magasan képzett indiaiak – eleinte tudósok, mérnökök és orvosok, majd túlnyomórészt szoftverprogramozók – érkeztek az Egyesült Államokba.

Az indiai bevándorlók e csoportja „nem hasonlított egyetlen más nemzetből származó bevándorlócsoportra sem” – állítják a szerzők. „Háromszorosan szelektáltak”: a felső kasztba tartozó kiváltságos indiaiak közé tartoztak, akik megengedhették maguknak, hogy neves főiskolára járjanak. Emellett abból a szűk rétegből kerültek ki, amelyik finanszírozni tudott egy mesterszakot az Egyesült Államokban (amivel a Szilícium-völgy sok vezérigazgatója rendelkezik). Végezetül a vízumrendszer tovább szűkítette a kört azokra, akik különleges tudományos, technológiai, mérnöki vagy éppen matematikai készségekkel felvértezettek, és ezzel megfelelnek az USA „magas szintű munkaerő-piaci igényeinek”.
Ők a krémek krémje. Olyan vállalatokhoz csatlakoztak, ahol a legjobbak jutnak fel a csúcsra
– mondta Vivek Wadhwa technológiai vállalkozó és akadémikus. „Az általuk a Szilícium-völgyben egyengetett kapcsolati hálók is előnyösek, hisz egymást segítik.”
Wadhwa szerint az indiai születésű vezérigazgatók közül sokan alaposan megdolgoztak azért, hogy lépésről lépésre feljebb jussanak a vállalati ranglétrán. Az alázat különbözteti meg őket sok alapító-vezérigazgatótól, akiket azzal vádolnak, hogy arrogánsak és feljogosultnak tartják magukat a jövőkép megformálásában, illetve a cég vezetésben.
Wadhwa szerint a Nadellához és
Pichaihoz hasonló szakemberek bizonyos fokú óvatosságot, megfontoltságot és „szelídebb” kultúrát hoztak magukkal, ami eszményi jelöltekké teszi őket a vezetői posztra – kivált egy olyan időszakban, amikor a nagy technológiai cégek hírnevét alaposan megtépázzák a kongresszusi meghallgatások, a külföldi kormányokkal folytatott viták, valamint a Szilícium-völgy leggazdagabbjai és az Amerika többi része között.

A téma az volt, hogy a techcégek működése hogyan vezethetett a Capitolium ostromához.

A nyelvismeret megkönnyíti a beilleszkedést​

„Visszafogott, nem dörzsölődő vezetésük” behozhatatlan előny – állítja Saritha Rai, a Bloomberg News indiai tudósítója.

India sokszínű társadalma, megannyi szokással és nyelvvel, „képessé teszi az indiai születésű vezetőket arra, hogy eligazodjanak a bonyolult helyzetekben, különösen, ha a szervezetek méretnöveléséről van szó” – véli Vinod Khosla, indiai-amerikai milliárdos üzletember és kockázati tőkebefektető, a Sun Microsystems társalapítója.

SOK INDIAI BESZÉL ANGOLUL, ÉS EZ MEGKÖNNYÍTI SZÁMUKRA A BEILLESZKEDÉST A SOKSZÍNŰ AMERIKAI TECHNOLÓGIAI IPARÁGBA.

Az indiai oktatás matematikára és természettudományokra helyezett hangsúlya virágzó szoftveripart hozott létre. A diplomások megfelelő alapismeretekkel érkeznek, amelyeket az Egyesült Államok legjobb mérnöki vagy menedzsmentiskoláiban csak tovább fejlesztenek.

„Az indiai születésű amerikai vezérigazgatók sikere éppúgy szól arról, hogy mi a jó Amerikában, vagy legalábbis mi volt jó, mielőtt szeptember 11. után korlátozták a bevándorlást, mint arról, hogy mi a jó Indiában” – írta nemrég Rupa Subramanya közgazdász a Foreign Policy magazinban.

(Borítókép: Sundar Pichai. Fotó: Michael Reynolds / Pool / Getty Images)


 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 821
113

A gladiátorok módjára képzett indiaiak uralkodnak a Szilícium-völgyben..​


Azért rossz nyelvek szerint a klikkes, nepotista viselkedés sem épp távol álló tőlük. Mindenesetre a zsidók felköthetik a gatyát, vetélytárs akadt, bár egyelőre a progresszív agybajban szövetségesek. (Indiaiak is gyűlölik a fehér európai, legalábbis az angolszász népeket, saját nacionalista legendáikban az angol gyarmatosítók hibásak, amiért nem ők lettek a világ legfejlettebb része, egyébként a muszlimokat sem kedvelik finoman szólva ők sem (mármint a hindu vallásúak) nem is ok nélkül - az angolokkal ellentétben az iszlám valóban iszonyat pusztítást végzett Indiában, és befészkelte magát oda kiirthatatlanul).
 
K

kamm

Guest
Azért rossz nyelvek szerint a klikkes, nepotista viselkedés sem épp távol álló tőlük.
Ez az egesz cikk ilyen bena bujtatott PR iras.
En ahannyal dolgoztam mind "kenyelmes" tempoban dolgozott, mindig ujra es ujra ra kellett nezni, mit felejtett el stb.

Mindenesetre a zsidók felköthetik a gatyát, vetélytárs akadt, bár egyelőre a progresszív agybajban szövetségesek. (Indiaiak is gyűlölik a fehér európai, legalábbis az angolszász népeket, saját nacionalista legendáikban az angol gyarmatosítók hibásak, amiért nem ők lettek a világ legfejlettebb része, egyébként a muszlimokat sem kedvelik finoman szólva ők sem (mármint a hindu vallásúak) nem is ok nélkül - az angolokkal ellentétben az iszlám valóban iszonyat pusztítást végzett Indiában, és befészkelte magát oda kiirthatatlanul).
A legtobb bekes figura itt kinn.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 821
113
Adott egy Lenovo Ideapad 430 laptop és egy külső monitor, HDMI-n keresztül rákötve. A gond, hogy ha rádugom vagy rá van dugva, de állt a gép (akár alvó állapotban) akkor a monitor csak villog (a kép látszik a felvillanáskor), egy idő után viszont megjavul, de általában csak akkor, ha többször ki-be kapcsolom a gépet (akkor viszont azonnal jó, ha már jó). Kábel nem lehet mert többel is kipróbáltam, a TV-re kötve nem jelentkezik a jelenség, van kép, igaz ott automatikusan megduplázza a képernyőt, nem kiterjeszti 2. képernyőre. Szoftverprobléma lehet? (Windows 10 van a gépen) Nem megfelelő frekit ad neki? De akkor miért javul meg végül?
 
K

kamm

Guest
Adott egy Lenovo Ideapad 430 laptop és egy külső monitor, HDMI-n keresztül rákötve. A gond, hogy ha rádugom vagy rá van dugva, de állt a gép (akár alvó állapotban) akkor a monitor csak villog (a kép látszik a felvillanáskor), egy idő után viszont megjavul, de általában csak akkor, ha többször ki-be kapcsolom a gépet (akkor viszont azonnal jó, ha már jó). Kábel nem lehet mert többel is kipróbáltam, a TV-re kötve nem jelentkezik a jelenség, van kép, igaz ott automatikusan megduplázza a képernyőt, nem kiterjeszti 2. képernyőre. Szoftverprobléma lehet? (Windows 10 van a gépen) Nem megfelelő frekit ad neki? De akkor miért javul meg végül?
"Cserélj tápot!" :cool:

(90-es évek legendás "jótanácsa" - minden b@lfasz önjelölt szagértő ezzel kezdte, amikor fingja nem volt, mi a probléma avagy egyáltalán hogyan keresse meg. :D)
 
G

Galthran

Guest

Asztali böngészőt fejleszt a DuckDuckGo​



Az internetes kereső készítői egy olyan szoftveren dolgoznak, amely a magánélet védelmét helyezi előtérbe.


Gabriel Weinberg, a DuckDuckGo alapítója és vezérigazgatója a blogbejegyzésében azt írta, hogy az új program MacOS-kompatibilis változatát tesztelik és a böngésző később a Windows operációs rendszerre is elérhető lesz. A projekt részleteinek többsége egyelőre nem ismert. Az viszont igen, hogy a magánélet védelmével kapcsolatos beállítások többsége alapesetben már aktiválva lesz és a megfelelő opciók választásához a felhasználóknak nem kell majd sok menüponton keresztül kattintaniuk.

Az új fejlesztés kap egy külön gombot, amely már a DuckDuckGo mobil alkalmazásában is megtalálható. Az arra való kattintással a teljes böngészési előzmény és az összes eltárolt adat eltávolíthatóvá válik, valamint az összes megnyitott ablakot is be lehet majd zárni.

Más böngészőkkel ellentétben a DuckDuckGo egy az operációs rendszer által biztosított motort akar alkalmazni és nem a Chromiumra fog épülni, így a kezdetekkor számos funkció hiányozhat majd. Egyes opciókat sosem fognak integrálni a szoftverbe, hogy ne veszélyeztessék az emberek magánéletét. Ráadásul az internetezők a megálmodott átlátható kezelőfelületből is profitálhatnak majd. A folyamatban lévő tesztek ellenére még nem lehet tudni, hogy a program végleges változata mikor jelenhet meg, a cég ugyanis nem közölt várható megjelenési időpontot sem.
 

mberger

Well-Known Member
2020. szeptember 1.
106
295
63
De szép lenne... Egy tetves reklámok nélküli szép új világ.. Én már azzal is megelégednék ha a reklámblokkoló programra figyelmeztető felugró ablakokat automatice bezárná egy felugóablakblokkoló program:) Hogy egyszer a büdös életben csak azt kapjam amire rákeresek, ne plusz javaslatokat arról hogy mit hol tudok olcsóbban megvenni az elmúlt pár év böngészéséből.. Drukkolok nekik!