[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Én alapvetően ebből indulok ki és szerintem az oroszok is:

ethno-ukraine-map.png



Ahol otthon alapvetően oroszul beszélnek maga az orosz nem valószínű, hogy valami idegen elnyomó kultúraként jelenik meg szerintem... Az illető inkább azt látná, hogy egszer csak kifizetik a nyugdíjat időben, ki tudja fizetni a gázszámlát meg végre van kaja. Semmilyne polgári engedetlenségre/ellenállásra nem számítok. Főleg, hogy akinek nagyon nem tetszik a dolog szerintem inkább lábbal szavazna. De ez csak az én véleményem.

Az identitás kérdése teljesen máshogy működik a keleti-szlávoknál, mint nálunk. Sőt, hogy a másik irányba is mondjak példát - nyugaton is kicsit máshogy működik már, mint nálunk (profán módon: ahol lassan "azt se tudják, hogy fiúk-e vagy lányok").

Azonban mielőtt az identitás kérdését feszegetnénk egy dolog. Arrafelé a második helyezett nyelv (akár anyanyelvi beszélők illetve, mint "otthoni" nyelvet használók táboraként) nemigen van jelentősége vagy befolyása a központi politikára. Sőt ... Ami érdekes, hogy errefelé a klasszikus világnyelvek nem kerülnek szóba. Ugye pl. nálunk többen beszélnek pl. angolul valamilyen szinten - mint pl. szlovákul ... Arrafelé ez nem így van. Írok néhány példát a második helyezett nyelvre (avagy idegennyelv az adott ország/régió szemszögéből):

  • Oroszország - tatár nyelv,
  • Ukrajna - orosz nyelv,
  • Kárpátalja - magyar nyelv (itt az is igaz, hogy itt "minden ami szláv" azt az ukránhoz zsuppolják be). Itt egyébként az is érdekes, hogy a magyar anyanyelvűek kétszer annyian vannak, mint a magyar nemzetiségűek (!!) ... De erről majd később ...

Azaz a nyelvekből láthatjuk, hogy a második "mérsékelten" releváns illetve mint akár a szomszédunknál - lehet kvázi "üldözött" státuszban is. Másfelől az anyanyelv nem jelenti azt, hogy olyan nemzetiségűként is érzed magad illetve az "anyaországgal" szimpatizálnál. Azaz hülye példa Kárpátaljánál maradva simán lehet olyan magyar anyanyelvű (de magát nem magyarként valló), aki "Nagy-Ukrajnáról" álmodik (sőt elmegy a keleti-frontra meghalni is akár) - meg olyan ruszin aki szívesebben lenne akár Magyarország részeként pl. az EU tagja ...

Azaz a keleti-szlávoknál egyfajta "hármas identitás" van:

  • anyanyelv - illetve "otthoni nyelv",
  • nemzetiség,
  • melyik ország/entitás része lenne illetve miért vállalna tevékenyen részt illetve miért nem.

Ami érdekes, hogy ez a 3 dolog lehet három különböző is akár (!!). Ugyanakkor első körben számoljunk csak kettő lehetséges értékkel a három szempontot alapul véve: orosz és ukrán. Vegyük észre, hogy csak e kettőt figyelembevéve is rengeteg kombinációt kapunk. Igen, lehet olyan oroszul beszélő és orosz nemzetiségű is, aki hisz az ukrán államiságban és azért akár az életét is adja. Akkor most az egészet keverjük meg egyéb nyelvekkel, nemzetiséggel, országgal ... :)

Ami fontos, hogy ezt nem cáfolatként szántam a hsz -edre. Sőt a példánál maradva egy orosz nyelvű és orosz nemzetiségű ember általánosságban nem szívesen harcol oroszok ellen. Persze. Mindössze arra akartam utalni, hogy egyetlen szempont (pl. beszélt nyelv) ne vonjunk le túl messzire menő követeztetéseket arrafelé ...
 
  • Tetszik
Reactions: Shadow and enzo

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 392
2 653
113
Orbánék teljes mellszélességgel beálltak a szerbek mögé....de az egészben a probléma az az hogy éppen csak mi nem kapunk semmit. Kötve hiszem hogy Szerbia bármit is adna nekünk délvidékből ha déli és nyugati határ rendezésénél mi segítenénk.
Kolléga!
Van egy olyan mondás, hogy ma te, holnap én!
Mindenki úgy érti, ahogy akarja.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Mondjuk tegyük fel lehetséges lenne a "ha fogják magukat és bevonulnak a Dnyeperig kb 1 hét alatt végeznek az oroszok" forgatókönyv bármi miatt (pl. meglepetés ereje vagy akármi). Mit csinálnának aztán illetve mit nyernének vele? Továbbá azt se felejtsük el, hogy egy hosszabb távú megszállás esetén kialakulhat egy komoly "polgári engedetlenkedési mozgalom" is (annak fegyveres szárnyával is). E mellett a szankciók nem is számítanának annyira - hiszen azt eddig is kaptak illetve egyre fokozódó e nélkül is. Ami talán fontosabb, hogy pont a könyéken válnának "feketeseggűekké" - akár pont az ukránoknál leginkább. Márpedig velük huzamosabb ideig együtt kell élniük - tekintve, hogy szomszédok ...

Tehát mit csinálnának? Hosszú távú megszállás? Bábkormányt raknának az ország élére (az amcsiknak megszállás nélkül is ment)? Esetleg magukhoz csatolnák? Ezt a csődtömeget (még akkor is, ha az adóssággal nem számolunk, mert mondjuk hagynak is "Ukrajnát") ?

Inkább csak próbálnak "lavírozni a diplomácia tengerén" - nem akarnak Ők Dnyeperig menni ...




Vegyük észre, hogy a senki nem fog önként semmilyen területet átadni senkinek. Ezt Orbánék is tudják ...

Orbánéknak van egy konzekvens Nyugat-Balkán politikájuk amit visznek. Általánosságban (nemcsak Balkán -al kapcsolatban) nem hisznek a szankciózás hatékonyságában illetve célravezetőségével kapcsolatban. Amiben hisznek azok a tárgyalások illetve a pragmatikus illetve kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatok. Illetve a legfontosabb - a partnerek esetén a politikai kiszámíthatóság.

Szerbiát is, mint egyébként az összes balkáni országot (ez definíció is lehetne ...) egy szomszédja sem kedveli. Egy masszív EU szankciók és/vagy gazdasági megreccsenés következtében nem lenne érdekünk, ha pl. egy "elszabadult hajóágyú" jellegű vezetés lenne ott és/vagy egy nem annyira baráti entitás proxy -ja lennének például. Arról nem is beszélve, hogy szabad szemmel is észrevehető mennyiségű magyarság van ott azért. E mellett éppen pont onnan rázzák a kerítést az illegálok. Azaz, ha e tekintetben is valamilyen szintű együttműködést szeretnénk - akár segítségnyújtás árán - akkor ahhoz párbeszéd kell ...

Gazdasági kérdések. Energetika terén a gázvásárlások terén mindig számíthattak ránk - az igen ínséges időkben is. Újabban az elektromos áram a slágertéma (meg persze az "energia fordulat") a szerb vezetés részéről. A Budapest-Belgrád vasútvonalat és annak áttételes dolgait most nem ragoznám túl. Általánosságban is az Európai integráció illetve gazdasági befektetések terén is jól jöhet egy - aránylag - jó szomszéd (de leginkább kiszámítható). Utóbbi idők hírei a hadiipari együttműködés lehetősége stb. stb.

Egy szó mint száz - az EU ne megint a mi f..kkal verje a csalánt megint a szomszédainknál illetve a közelben levő jelentős entitásokkal (Oroszország, Ukrajna) kapcsolatosan.

Ugye ilyen "politikai kiszámíthatóság" előnyben részesítése volt a cseh Andrej Babiš támogatása. Ugye Ő rá illetve a pártjára (ANO) nemigen lehet mondani, hogy Orbán-pártiak lettek volna sosem. Folyamatosan epét hánytak ránk - ugyanakkor idővel Babiš -al mégiscsak ki tudott alakulni egyfajta párbeszéd. Ugye ez az az ANO párt, melynek színeiben Věra Jourová eregeti ránk az "EU atombombákat" ... Egyébként az EP -s koalíciós társukkal a Momentum -al egyetemben ...

Ugye Babiš támogatásával egy már ismert politikai szereplőtől számíthattunk volna esetleg arra, hogy nem támad "telibe" illetve a párbeszéd lehetősége a jövőben is. Amennyiben Babiš veszít, akkor meg amúgyis új szereplőkkel kell megtalálni a hangot a cseh politikában. Ugye ez egy sokpárti koalíció - benne EPP -sek (a Fidesz volt EP frakciója) vagy éppen a tőlük jobbra elhelyezkedő ECR (akik meg a lengyel PiS EP -s koalíciós társai) - azaz elméletben ez még gyorsabb is lehet, mint Babiš -al annak idején volt ...
"Szerbiát is, mint egyébként az összes balkáni országot (ez definíció is lehetne ...) egy szomszédja sem kedveli."

Nem is kedvelni kell. Amikor nyugat megszankciózta az oroszokat olyan módon, hogy pont a volt szocialista országokat érintette a legrosszabbul, mert érdekes módon ők nem kereskedhettek az oroszokkal, akkor a legjobb tudomásom szerint Magyarországból a szerbeken keresztül rengeteg áru jutott el az oroszokhoz. A kelet-európai országokat ért gazdasági kárról rengeteg tanulmány, kimutatás készült.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
"Szerbiát is, mint egyébként az összes balkáni országot (ez definíció is lehetne ...) egy szomszédja sem kedveli."

Nem is kedvelni kell. Amikor nyugat megszankciózta az oroszokat olyan módon, hogy pont a volt szocialista országokat érintette a legrosszabbul, mert érdekes módon ők nem kereskedhettek az oroszokkal, akkor a legjobb tudomásom szerint Magyarországból a szerbeken keresztül rengeteg áru jutott el az oroszokhoz. A kelet-európai országokat ért gazdasági kárról rengeteg tanulmány, kimutatás készült.


Kicsit egyértelműbbé tenném az egyik mondatot, ha nem gond. Tehát:

Amikor nyugat megszankciózta az oroszokat, akkor az oroszok olyan módon viszontszankciózták az EU-t, nyilván alaposan mérlegelve és szem előtt tartva, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák saját maguknak amellett, hogy az EU-nak, vagy legalábbis egy részének azért eléggé fájjon, hogy pont a volt szocialista országokat érintette a legrosszabbul (amivel sikerült is az EU-n belüli feszültséget okozni), mert érdekes módon ők nem kereskedhettek az oroszokkal, akkor a legjobb tudomásom szerint Magyarországból a szerbeken keresztül rengeteg áru jutott el az oroszokhoz.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and Halfdan

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Kicsit egyértelműbbé tenném az egyik mondatot, ha nem gond. Tehát:

Amikor nyugat megszankciózta az oroszokat, akkor az oroszok olyan módon viszontszankciózták az EU-t, nyilván alaposan mérlegelve és szem előtt tartva, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák saját maguknak amellett, hogy az EU-nak, vagy legalábbis egy részének azért eléggé fájjon, hogy pont a volt szocialista országokat érintette a legrosszabbul (amivel sikerült is az EU-n belüli feszültséget okozni), mert érdekes módon ők nem kereskedhettek az oroszokkal, akkor a legjobb tudomásom szerint Magyarországból a szerbeken keresztül rengeteg áru jutott el az oroszokhoz.
Semmi gond, ha több szempontból értékelnek bizonyos dolgokat. Abban azért szerintem megállapodhatunk, ha az oroszok nem vásárolták volna fel a Kelet-Európai országok termékeit (természetesen a saját jól felfogott érdekükben), akkor még nagyobb vesztességeink lettek volna, mert azért gyorsan új piacot találni mezőgazdasági romlandó termékekre nem kis feladat. Az EU szankció hosszabb távon az oroszoknak kedvezett, mert megtanultak mezőgazdasági termékeket előállítani.
Amúgy én érdekesnek tartom, hogy az EU-s intézkedések többnyire nekünk Kelet-Európai országoknak fájnak legjobban. Mekkora érvágás volt az az intézkedés is, hogy az oroszokkal csak dollárban lehetett kereskedni. Dollárjuk sem az oroszoknak, sem a volt szocialista tömbnek nem volt, viszont volt a fejlett államoknak. Az orosz áruk ugyanúgy megjelentek Magyarországon, csak most már német, angol közvetítőkön keresztül csak jóval drágábban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 194
113
A tótok is csatlakoztak a csicskás-megszállt országok sorai közé.

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 350
113

Na igen, így jár, aki izraelieknek akar kiszervezni ilyesmit (mert nincs hozzáértő és/vagy megbízható hazai). Snowden Moszkvában eszi a hazaárulók keserű kenyerét közben, Assange-t hamarosan kiadják az USA-nak, miután emberi roncsot csináltak már belőle a britek amúgy is.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 350
113

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 868
27 422
113

Na igen, így jár, aki izraelieknek akar kiszervezni ilyesmit (mert nincs hozzáértő és/vagy megbízható hazai). Snowden Moszkvában eszi a hazaárulók keserű kenyerét közben, Assange-t hamarosan kiadják az USA-nak, miután emberi roncsot csináltak már belőle a britek amúgy is.
De miért viszed magaddal a telefont még sz*rni is? Mit mondott McAfee? Ja, ő is megöngyilkolta magát a börtönben, mint Epstein.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 840
65 493
113
Na boki, meg a vegen tenyleg bevet a GRU, pont keznel vagy. :D
A tótok is csatlakoztak a csicskás-megszállt országok sorai közé.

 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 974
7 062
113
A tótok is csatlakoztak a csicskás-megszállt országok sorai közé.

amíg nálunk nincsenek addig nincs baj. de azért ez kellemetlen hogy lassan körénk telepednek.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113
Már nem először mérik 5%-ra a Mi Hazánkat, és igazad van a hibahatárral már 7% felett járhat a párt. Akárhogy is fáj ez neked, állami pénz nélkül az aktivisták lelkesedésére és elszántságára építve is meg fogjuk ugorni a bejutási küszöböt. Sirnak is már a balos megmondóemberek, mert jövünk... és sírhatsz te is mert oda lesz a kétharmad. :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

Vagy 3% alatt... hibahatár. (Nem sajnálom tőlük az 5%-ot, csak ha már. )

Ha tutira bejuttok, akkor viszont én nem oda ikszelek, maradok a Doktor Miniszterelnök Úrnál. :cool:

Én örülnék ha az MH betöltené a 2006-2018 közti Jobbik szerepét a balos fordulat előtt. Kell a parlamentbe jobbos ellenzék is. Nemcsak hatalmi, nemzeti lekiismereti okokból is.

Jó hullám lesz az MH-nak az oltásellenesség, mégha a valóság próbáját nem állna ki, dehát ilyen veszély nem fenyeget, sosem fogjuk megtudni.


A közv.kutatásoknál azért azt vedd figyelembe, amelyik nyilvános, azzal mindig vmilyen céljuk van. Ami nem nyilvanos, az jobban tükrözi a valóságot. Itt Jakabnak az Iránytű mérésével és annak kiszivárogtatásával célja volt. A célpont MZP.

22-ben nem a 2/3-ad a cél. Én ha MH külső támogatásával megalakított Fidesz kormány marad, annak is örülnék. Kibaszott sok nemzetközi problémát okozna, de még mindig jobb mint Fletoék. Szal ez is csak a kisebbik rossz.

1 jó tanács!! Az MH képviselőket sokkal jobban meg kell szűrni, mint anno a Jobbikét!! Tudom mindig nagy probléma a káderhiány. Mármint nem idiota önként jelentkezőkre gondolok, abból sosincs hiány. Elég nagy csalódás, hogy a mostani Jobbik frakció több mint 2/3-ada gerinctelen, pénzhajhász karrierista lett és átült Fleto mellé. Ilyen rossz arány még a Fideszben sem lett volna. ;)


Én kiegyeznék egy alkalmi-koalíciós, két-szereplős, 2/3-os együttműködéssel!!! ;)

,,,lenne legalább végre egy --"szélsö-jobbos"-- box-zsák Brüsszelnek, meg egy gumicsont/céltábla a médiáiknak.
Szerintem sokkal többet nyerne a FIDESZ az uj Eu-s mély-zöld/ál-liberális felállásban egy ilyen elosztott szerepekkel --megosztott támadási felülettel--, mint amit nyer azzal a szükséges néhány saját-2/3-os szavazással.
...amit, ha csak FIDESZ, úgyis mindig megpróbáltak/próbálnak karakter-gyilkolni, a pár százalékos szavazatvesztéssel!
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 953
19 251
113
Én kiegyeznék egy alkalmi-koalíciós, két-szereplős, 2/3-os együttműködéssel!!! ;)

,,,lenne legalább végre egy --"szélsö-jobbos"-- box-zsák Brüsszelnek, meg egy gumicsont/céltábla a médiáiknak.
Szerintem sokkal többet nyerne a FIDESZ az uj Eu-s mély-zöld/ál-liberális felállásban egy ilyen elosztott szerepekkel --megosztott támadási felülettel--, mint amit nyer azzal a szükséges néhány saját-2/3-os szavazással.
...amit, ha csak FIDESZ, úgyis mindig megpróbáltak/próbálnak karakter-gyilkolni, a pár százalékos szavazatvesztéssel!
Öszintén szólva a Mi Hazánkban nem látok elég érettséget arra (jelenleg), hogy ezt a szerepet hatékonyan tudja vinni, pedig szerintem is működhetne egy ilyen felállás.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113
Öszintén szólva a Mi Hazánkban nem látok elég érettséget arra (jelenleg), hogy ezt a szerepet hatékonyan tudja vinni, pedig szerintem is működhetne egy ilyen felállás.


Jól látod, valós probléma, ami "érettségi" teszt a valós politikai szerepre vágyó, valódi Mi Hazánk elvűeknek:
Azt a 3-4 Secu-utódos, DK-s, ex-komcsi ejtőernyőst "kigyomlálni" van egy szűk fél évük!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113
Kicsit egyértelműbbé tenném az egyik mondatot, ha nem gond. Tehát:

Amikor nyugat megszankciózta az oroszokat, akkor az oroszok olyan módon viszontszankciózták az EU-t, nyilván alaposan mérlegelve és szem előtt tartva, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák saját maguknak amellett, hogy az EU-nak, vagy legalábbis egy részének azért eléggé fájjon, hogy pont a volt szocialista országokat érintette a legrosszabbul (amivel sikerült is az EU-n belüli feszültséget okozni), mert érdekes módon ők nem kereskedhettek az oroszokkal, akkor a legjobb tudomásom szerint Magyarországból a szerbeken keresztül rengeteg áru jutott el az oroszokhoz.



Cool!