[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 477
48 646
113
Emberek! Olvassunk mielőtt írunk! Az mmp-nek dual band ir szenzora van amivel üzemelhet fire and forget módban. Továbbá ez lehetővé teszi a loal és nlos képességet. Ezen felül azonban van man in the loop módja is (ehhez kell a huzal)
Ezt mind tudja a Spike is - lényegében ugyanaz a kategória. Mondhatni a frenciák lemásolták a Spike-ot: képességben és még kinézetre is ugyanolyan.
Egyetlen előny, hogy valamivel olcsóbb a francia rakéta ha jól láttam valahol, bár hightech fegyverek árai mindig kérdésesek.

Szóval a Spike is jó, meg ez az MMP is jó.

S

speziale

Guest
Ezt mind tudja a Spike is - lényegében ugyanaz a kategória. Mondhatni a frenciák lemásolták a Spike-ot: képességben és még kinézetre is ugyanolyan.
Egyetlen előny, hogy valamivel olcsóbb a francia rakéta ha jól láttam valahol, bár hightech fegyverek árai mindig kérdésesek.

Szóval a Spike is jó, meg ez az MMP is jó.

az, hogy a Spike vagy MMP-e a jobb szerintem senki nem tudja (ahhoz kellene minimum valami komolyabb összehasonlító teszt), de hogy mi innen a fotelből nem tudjuk eldönteni az biztos...

ugyanakkor a hozzászólásom nem is erre vonatkozott, hanem arra, hogy 1 oldallal ezelőtt az MMP még huzalos és nem top attack atgm volt...

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 355
19 066
113
MMP nem felülről támad, szóval könnyebb ellene védekezeni és hatótávolsága is kisebb.
A Spike a de facto szabvány NATO páncéltörő rakéta, szóval azért vettük ezt, mert NATO műveletben bárki fog tudni rakétát adni a Lynxekhez. A németek (EuroSpike) és még a lengyelek is gyártják licencben, szóval könnyen hozzáférhető több forrásból is.
Szóval jó vétel volt a Spike LR2 - GPS koordinátára is indítható, látni sem kell a célt - akár a domb másik oldalán is lehet. Ez az amit a francia rakéta nem tud.
Ha helikopterekhez megjön az ER2 - na, annak nincs párja a "nyugati fegyver piacon", az NLOS-ról nem is beszélve

Távoliak és kevésbé kipróbált megoldások.
Egyre inkább a Bundeswhere mini-klónja a Honvédség: mindig azt vesszük amit ők - kevés kivétellel.

Ezek mind Spike klónok, többnyire olyan országokból amik nem túl megbízható iparral rendelkeznek.
Miért vennek a klónt az eredeti helyett?
Nem is értem ezt e felvetést....

Már hogyne támadna az MMP felülről?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A Roketsan-nak amúgy egész szép kis rakéta családja van:

CIDA-KAROK-OMTAS-UMTAS

Ez a négyes lefedi az egész palettát.

Ami a Bundswehr-r illeti, a Leo2-n és a Pzh-n kívül mi az ami ugyanaz? Talán az RGW-k lesznek,

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 477
48 646
113
Már hogyne támadna az MMP felülről?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A Roketsan-nak amúgy egész szép kis rakéta családja van:

CIDA-KAROK-OMTAS-UMTAS

Ez a négyes lefedi az egész palettát.
Ami felülről támadást illeti azóta rájöttem hogy tévedtem.
MMP egy Spike klón - tökugyanazt tudja.
Hatótávolsága kisebb (4km vs 5,5km), multifunkciós a robbanófeje (kapcsolható, hogy repesz vagy HEAT) és állítólag olcsóbb mint a Spike LR2. (Valahol 60ezer dollárt írtak, ami Spike 120-150ezeréhez képest jó ár.)

Szóval a diverzifikáció jegyében tőlem ez is jöhet! :)
Pl. a páncéltörős BRDM-ek pótlására NSM vagy Gidrán alapon jó lehet a MMP. A franciák különféle fegyvertornyokat is ajánlanak ahol az 50-es mellé felrakható 2-4rakéta...

Török cuccokba kevésbé bízom, de ez a szubjektív ítéletem...

• Tetszik
Reactions: Szittya

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 355
19 066
113
az, hogy a Spike vagy MMP-e a jobb szerintem senki nem tudja (ahhoz kellene minimum valami komolyabb összehasonlító teszt), de hogy mi innen a fotelből nem tudjuk eldönteni az biztos...

ugyanakkor a hozzászólásom nem is erre vonatkozott, hanem arra, hogy 1 oldallal ezelőtt az MMP még huzalos és nem top attack atgm volt...

4 cég van jelenleg a világon, ami páncéltörő fegyverek terén kb. lefedi a teljes palettát:

• az izraeli Rafael
  • a francia/német MBDA
  • a török Roketsan
  • a kínai Norinco
A huzal tudtommal a rakéta által felvett videót továbbítja a kezelő felé, ill.akkor hasznos ha indításkor nem látni rá a célra.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 355
19 066
113
mit értesz "teljes paletta" alatt?

alapvetően az irányított rakétákra gondoltam.

Azokon belül szerintem 4 fő lépcső van:

Könnyű, gyalogsági irányított/önirányított rakéta, max12-16kg teljes tömeggel, 1-2km hatótáv

Könnyű, hordozható, de több emberes gyalogsági rakéta, 2-5km hatótáv

Szárazföldi járműről vagy helikopterről indítható rakéta, opcióként több emberes földi indítóval. Modulokban kisebb távra akár gyalogosan is szállítható. 4-8km hatótáv

Légi járműre optimalizált rakéta, esetlegesen szárazföldi vagy vizi indítási opcióval. 5+km hatótáv.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 477
48 646
113
alapvetően az irányított rakétákra gondoltam.

Azokon belül szerintem 4 fő lépcső van:

Könnyű, gyalogsági irányított/önirányított rakéta, max12-16kg teljes tömeggel, 1-2km hatótáv

Könnyű, hordozható, de több emberes gyalogsági rakéta, 2-5km hatótáv

Szárazföldi járműről vagy helikopterről indítható rakéta, opcióként több emberes földi indítóval. Modulokban kisebb távra akár gyalogosan is szállítható. 4-8km hatótáv

Légi járműre optimalizált rakéta, esetlegesen szárazföldi vagy vizi indítási opcióval. 5+km hatótáv.
Az első az nálunk a lézeres vezérlésű új CG lövedékkel lesz megoldva várhatóan...
A többire meg szinte biztos, hogy Spike különféle verziói lesznek. A másodikra jó lenne a MMP is, de nem hiszem hogy kétféle típus fogunk rendszeresíteni és az LR2 meg már meg lett rendelve...pedig k. drága! :D
Ha csak nem akar a kormány valamiért Macronnal nagyon jóba lenni! :D
Bár párszáz, vagy ezer rakéta megvásárlása nem sokat jelenthet...

A török vonal legfeljebb drónra jöhet várhatóan...

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Az első az nálunk a lézeres vezérlésű új CG lövedékkel lesz megoldva várhatóan...
A többire meg szinte biztos, hogy Spike különféle verziói lesznek. A másodikra jó lenne a MMP is, de nem hiszem hogy kétféle típus fogunk rendszeresíteni és az LR2 meg már meg lett rendelve...pedig k. drága! :D
Ha csak nem akar a kormány valamiért Macronnal nagyon jóba lenni! :D
Bár párszáz, vagy ezer rakéta megvásárlása nem sokat jelenthet...

A török vonal legfeljebb drónra jöhet várhatóan...
oké, kissé más a terep, de... az izraeli tervek szerint - lesz dedikált drónvezérlő harcjármű a alakulatban, egység méretét ne kérdezzétek, most megy a próbálgatás, UGV-k UAV-ok szépen biztosítanak. Kézi gránátvetővel legyen Rpg vagy HSN aktív elhárítórendszerrel szerelt nehéz vasra vadászni, na erre nem fog a biztosító szerződést kötni.. Bár hogy KARMEL projekt ebbe hogy passzol bele azt ne kérdezzétek...

S

speziale

Guest
Ami a Bundswehr-r illeti, a Leo2-n és a Pzh-n kívül mi az ami ugyanaz? Talán az RGW-k lesznek,

ARV jármű, iris-t, H145, de a Lynx sok rendszere/részegysége is a Boxer/Puma párosról származik

abból a szempontból viszont nagy lesz a különbség, hogy a raj harcászat teljesen eltérő lesz

• Tetszik
Reactions: Venom85

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
5 004
9 268
113
Ami felülről támadást illeti azóta rájöttem hogy tévedtem.
MMP egy Spike klón - tökugyanazt tudja.
Hatótávolsága kisebb (4km vs 5,5km), multifunkciós a robbanófeje (kapcsolható, hogy repesz vagy HEAT) és állítólag olcsóbb mint a Spike LR2. (Valahol 60ezer dollárt írtak, ami Spike 120-150ezeréhez képest jó ár.)

Szóval a diverzifikáció jegyében tőlem ez is jöhet! :)
Pl. a páncéltörős BRDM-ek pótlására NSM vagy Gidrán alapon jó lehet a MMP. A franciák különféle fegyvertornyokat is ajánlanak ahol az 50-es mellé felrakható 2-4rakéta...

Török cuccokba kevésbé bízom, de ez a szubjektív ítéletem...
Pedig a CIDA rakéta jó, a Rákóczi téren gyakran használták! :p :p :p :p

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 926
7 329
113
Pedig a CIDA rakéta jó, a Rákóczi téren gyakran használták! :p :p :p :p
Szerintem ennek nincs sok köze a témához, de lenne egy kérdésem a fórumozókhoz.

A Roketsan prospektusában az van írva, hogy a Cida lézerkereső címmel rendelkezik, és a különböző forrásokból látott információk szerint 750 méteres a maximális hatótávolsága. Még mindig nem értem, mi a megfelelője ennek a lőszernek a világon, és milyen célra használható. Miért próbálják ezt a rakétát a Karaok (Javelin megfelelője) fejlesztésével egy időben?

ROKETSAN_CIDA1.jpg

Resim1-11.jpg

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 355
19 066
113

A Roketsan prospektusában az van írva, hogy a Cida lézerkereső címmel rendelkezik, és a különböző forrásokból látott információk szerint 750 méteres a maximális hatótávolsága. Még mindig nem értem, mi a megfelelője ennek a lőszernek a világon, és milyen célra használható. Miért próbálják ezt a rakétát a Karaok (Javelin megfelelője) fejlesztésével egy időben?

ROKETSAN_CIDA1.jpg

Resim1-11.jpg

Nézted a méret adatait?

Ez egygyalogsági fegyver.

Szerintem a Spike SR és az MBDA Enforcer török párja.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113

ROKETSAN_CIDA1.jpg

Resim1-11.jpg
ez inkább a lézervezérelt CG hez hasonló. mint látom 70mm nem ahk elleni harc a feladata a robbanófelyek típusából ítélve inkább tüzelőállások ellen való vagy városi harcra a súlya 7.5 kg ami nem túl nehéz

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 021
5 634
113
Nézzétek mit találtam:
Egy kis lynx és egyéb összefoglaló blog.
https://pancelgyalog.blog.hu/
Akkor most már pontot lehet tenni jó sok vita végére (bár lehet csak én maradtam le a végeredményről), pl milyen motor lesz benne, milyen váltó, milyen magas, széles stb a jármű.. Na meg a többi extra. Valszeg csak én vagyok lemaradva, ha ez 2021-es februári kiadás :D

• Tetszik
Reactions: Kim Philby