A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Maróth Gáspár fegyverzeti igazgatótól kérdezett némely kérdésre van válasz.

A Hős pilótáink NEM a svéd és thai légierőben rendszeresített sisakot fogják a tervek szerint hordani. Biztos úr decemberben egy meghívásos sajtóbeszélgetésen és fogadáson elmondta melyik lenne, de mivel nem nyilvános ezért nem írhatom le.

A Gripen PS01 Mk5 a szívemnek kedves, de a prototípuson kívül még egyetlen sorozatgyártású darab sincs, ráadásul a AESA lokátor hűtési igénye és méretek miatt, kisebb átépítés szükséges az orr részben, tehát hardware elemek beépítése mellett minden Griffnél kis átalakítás is szükséges. Szerintem a "hatósági áras farhát" idejében, a szoftveresen upgradelt Mk4 volt ami belefér a büdzsébe. (Részint azért is mert még a svédek sem állították hadrendbe a maradék 60 gépükhöz az Mk5-öst.- lehet, hogy nem is fogák..)

Mennyiben drágitotta meg az elmúlt 2 év gyors forintgyengülése a haderőfejlesztési beszerzéseket?. Szerintem kurvára, de mivel nincsenek hivatalos árak ezért nyilvánosságra hozva ezért csak számolgathatunk. pld egy LeoA7 cca. 8-9 Millió EUR között van, ki kell számolni 2020-as és a jelenlegi középárfolyamokkal árfolyammal. Látszik a drágulás. Ezt minden harceszköznél érezhető amit beszerzünk külföldről. A belföldi összeszerelésnél pedig a félkész termékek, és a különféle import rendszereke ára drágul. A hazai összeszerelés is az energia, a bérek stb. áremelkedésével drágulnak - ja és még fel is kell építeni a gyárakat, be kell fejezni. Ha EUR-ban lettek a szerződések kötve, akkor azok is szintén a forint árfolyam változás hatásait is viselik az infláció mellett. Konkrét számot nem fogsz hallani.
Én mindenesetre sajnos bizonyos beruházások halasztását, eltolását várom - sajnos buta módon - tehát lesz fegyver, nem lesz fegyverzet stb. Valószínűsítem, hogy a bombák, rakéták darabszámát, amelyre eddgi nem kötöttek szerződést, csak bemutatták ott kisebb mennyiséget, vagy későbbi szállítási határidős beszerzéseket terveznek. Pld. a nyáron bemutatott Gripenek Reccelite, most kurvára nagy csönd van, pedig ahhoz nem kell MS20, mert már évekkel ezelőtt bemutatták a svédek, sőt Líbiai konflliktusban használták is azokat ha jól emlékszem. Ott végeztek felderítő repüléseket.

Lynx export hétpecsétes sötétség. (még gyár sincs, és a szlovákok, csehek felé szerződés sincs. A csehek elhalaszották, mert ott a Patria és van BMP2 is nekik, azzal még elvannak egy ideig, a szlovák BVP modernizálva is kihúz akár 5-10 évet is. Én is a helyükbe megvárnám a magyar üzemeltetési tapasztalatokat. (Amúgy se Ők állítják meg az oroszokat hagyományos támadás esetén, más fenyegetettség meg nincs.

Lynx szállítás. A Németek manufakturális körülmények között szerelik a protokat, majd egy gyár összeszerelési fázis lesz, amikor Ők is kitalálják a gyártási folyamatot, ez lesz implementálva a magyar üzemre is. Szerintem még nincsen sorozatgyártású Lynx, és a németektől függ, hogy mikorra lesz. Van egy érzésem, hogy nem lesz Strike Shield az első járművekbe beépítve. A páncéltörő rakéta külön téma. Amikor a magyar kormány megrendeli a Rafael-től akkor lesz. Úgy gondolom egybe kerül beszerzésre a Lynx, az állványos a H145M és 225M páncéltörő rakétái, és az még arrébb van. A választások egyébként sok mindent befolyásolhatnak. Saját véleményem szerint le kéne szerződni a rakétákkal, mert nem biztos, hogy a következő kormány beszerezné azokat, és akkor megint itt állnánk befejezetlen képességekkel. Lásd mint amikor volt LiteningIIIE csak nem volt bomba egy évtizedig..)
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
A legutóbbi Bázisugrában azt mondta MG, hogy elég annyira erősnek lenni, hogy sokba kerüljön minket megtámadni. Inkább velünk akarjanak szövetségben lenni, ne ellenünk.
"meghatározó haderő" szöveget már nem nyomják - legalábbis a komolyabban vehető emberek.
Benkő meg a kormánymédia még lehet, hogy elsüti itt-ott...

Egy csökkenő, elöregedő népességgel nem is lehet senki "meghatározó haderő" - a szerencsénk az, hogy a térségben szinte mindenkinek ugyanilyen szar a demográfiája.
Már a bejövő tecnikára sem lesz elég ember így hogy még mindig ezt a tartalékos dumát nyomják...!
A körülményekről ne is beszéljünk! Tekintse meg mindenki hogy Norvégiában hogy vannak elszállásolva a katonák!
Norway Pioneers Unisex Patrols Of Russia Border - YouTube
Itthon nincs olyan konyhabútorom....!Mi van veled Magyarország?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 108
33 382
113
Próbálják minnél olcsóbban megoldani a humán problémákat! Hát igen ennyiért senki nem megy hivatásosnak és ezt ők is tudják!A sok tornából felmentett meg nyugdijjas tartalékossal akarnak meghatározó haderőt...??Vicces!
Minden rendszer, párt, politikus így bukik meg!Teljesen mást csinál mint amit mond és erre szép lassan rájön mindenki...!
nem sok korkedvezményes van már a rendszerbe. a helyüket a fiatalok veszik át. Tornából felmentett is érdekes kérdés... egy nagy logisztikai cégnél dolgozó vezeőbeosztású ember lehet nem fogja feljesíteni a ffüv4 et de nem is igen kerül olyan helyre ahol erre szükség van. ugyan ez igaz a nehézgépszerelőkre. légijármű javítókra... stb... vannak füv1 esek de azok olyan beosztásban és olyan feladatokat is látnak el... (pl logisztikus targoncás vagy vezető beosztású logisztikus.. tolmács eü személyzet...)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 108
33 382
113
Már a bejövő tecnikára sem lesz elég ember így hogy még mindig ezt a tartalékos dumát nyomják...!
A körülményekről ne is beszéljünk! Tekintse meg mindenki hogy Norvégiában hogy vannak elszállásolva a katonák!
Norway Pioneers Unisex Patrols Of Russia Border - YouTube
Itthon nincs olyan konyhabútorom....!Mi van veled Magyarország?
vannak nekünk is ennél jobb körleteink. kis helyörségekben meg az emeletes ágy és a 6-8 fő egy körletbe régóta nem dívik nállunk.
határon sincs több 4 ágyas körletnél... a laktanyai körletek meg nem tartós életvitelszerű elszállásolásra valók hanem feladatvégrehalytás vagy kiképzés idejére... a tatai legénységi szálló pl 100x különb a norvég helyzetnél. annyi hogy nem elektromos a redőny.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113
Próbálják minnél olcsóbban megoldani a humán problémákat!
Azért 6 havi pluszt még sosem fizettek. Sőt nagyon olyan ágazat sem ugrik be ahol volt.

Sztem a lényeg ez.

a lehető leggyorsabban szeretné bevezetni az új életpályamodellt – lehetőség szerint már 2023. január elsejétől.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 108
33 382
113
Gondolom mindenkinek saját lakosztálya van...!
kiképzésen sokan vannak 1 ágyas szobába.
legénységi szállón is sokan vannak 1 ágyas szobába.
legénységi szállón 4 ágyas körletnél nincs több (amiből minimum1 fő nem tartósan bentlakó)
de vannak 2 ágyas körletek is legénység is kaphat. (és ha van valami haver aki bejárós egyévbe 3x alszik bent.)
a konténer táborokba is 4 ágy a max

Direkt kiképzési intézményekbe vannak 4 nél több ágyasokk huzamosabb tartózkodásra.
de azok azért rendbe is vannak vagy tényleg csak aludni jársz a hálókörletbe.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 596
113
Maróth Gáspár fegyverzeti igazgatótól kérdezett némely kérdésre van válasz.

A Hős pilótáink NEM a svéd és thai légierőben rendszeresített sisakot fogják a tervek szerint hordani. Biztos úr decemberben egy meghívásos sajtóbeszélgetésen és fogadáson elmondta melyik lenne, de mivel nem nyilvános ezért nem írhatom le.

A Gripen PS01 Mk5 a szívemnek kedves, de a prototípuson kívül még egyetlen sorozatgyártású darab sincs, ráadásul a AESA lokátor hűtési igénye és méretek miatt, kisebb átépítés szükséges az orr részben, tehát hardware elemek beépítése mellett minden Griffnél kis átalakítás is szükséges. Szerintem a "hatósági áras farhát" idejében, a szoftveresen upgradelt Mk4 volt ami belefér a büdzsébe. (Részint azért is mert még a svédek sem állították hadrendbe a maradék 60 gépükhöz az Mk5-öst.- lehet, hogy nem is fogák..)

Mennyiben drágitotta meg az elmúlt 2 év gyors forintgyengülése a haderőfejlesztési beszerzéseket?. Szerintem kurvára, de mivel nincsenek hivatalos árak ezért nyilvánosságra hozva ezért csak számolgathatunk. pld egy LeoA7 cca. 8-9 Millió EUR között van, ki kell számolni 2020-as és a jelenlegi középárfolyamokkal árfolyammal. Látszik a drágulás. Ezt minden harceszköznél érezhető amit beszerzünk külföldről. A belföldi összeszerelésnél pedig a félkész termékek, és a különféle import rendszereke ára drágul. A hazai összeszerelés is az energia, a bérek stb. áremelkedésével drágulnak - ja és még fel is kell építeni a gyárakat, be kell fejezni. Ha EUR-ban lettek a szerződések kötve, akkor azok is szintén a forint árfolyam változás hatásait is viselik az infláció mellett. Konkrét számot nem fogsz hallani.
Én mindenesetre sajnos bizonyos beruházások halasztását, eltolását várom - sajnos buta módon - tehát lesz fegyver, nem lesz fegyverzet stb. Valószínűsítem, hogy a bombák, rakéták darabszámát, amelyre eddgi nem kötöttek szerződést, csak bemutatták ott kisebb mennyiséget, vagy későbbi szállítási határidős beszerzéseket terveznek. Pld. a nyáron bemutatott Gripenek Reccelite, most kurvára nagy csönd van, pedig ahhoz nem kell MS20, mert már évekkel ezelőtt bemutatták a svédek, sőt Líbiai konflliktusban használták is azokat ha jól emlékszem. Ott végeztek felderítő repüléseket.

Lynx export hétpecsétes sötétség. (még gyár sincs, és a szlovákok, csehek felé szerződés sincs. A csehek elhalaszották, mert ott a Patria és van BMP2 is nekik, azzal még elvannak egy ideig, a szlovák BVP modernizálva is kihúz akár 5-10 évet is. Én is a helyükbe megvárnám a magyar üzemeltetési tapasztalatokat. (Amúgy se Ők állítják meg az oroszokat hagyományos támadás esetén, más fenyegetettség meg nincs.

Lynx szállítás. A Németek manufakturális körülmények között szerelik a protokat, majd egy gyár összeszerelési fázis lesz, amikor Ők is kitalálják a gyártási folyamatot, ez lesz implementálva a magyar üzemre is. Szerintem még nincsen sorozatgyártású Lynx, és a németektől függ, hogy mikorra lesz. Van egy érzésem, hogy nem lesz Strike Shield az első járművekbe beépítve. A páncéltörő rakéta külön téma. Amikor a magyar kormány megrendeli a Rafael-től akkor lesz. Úgy gondolom egybe kerül beszerzésre a Lynx, az állványos a H145M és 225M páncéltörő rakétái, és az még arrébb van. A választások egyébként sok mindent befolyásolhatnak. Saját véleményem szerint le kéne szerződni a rakétákkal, mert nem biztos, hogy a következő kormány beszerezné azokat, és akkor megint itt állnánk befejezetlen képességekkel. Lásd mint amikor volt LiteningIIIE csak nem volt bomba egy évtizedig..)
A lynx rakétái külön beszerzés ami már le van szerződve.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Azért 6 havi pluszt még sosem fizettek. Sőt nagyon olyan ágazat sem ugrik be ahol volt.

Sztem a lényeg ez.

a lehető leggyorsabban szeretné bevezetni az új életpályamodellt – lehetőség szerint már 2023. január elsejétől.
A 6 havi plusz nagyon helyes végre adnak valamit a csoró kiéheztetett katonáknak! Már csak a kezdő fizetéseket kéne emelni jelentősen!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Maróth Gáspár fegyverzeti igazgatótól kérdezett némely kérdésre van válasz.

A Hős pilótáink NEM a svéd és thai légierőben rendszeresített sisakot fogják a tervek szerint hordani. Biztos úr decemberben egy meghívásos sajtóbeszélgetésen és fogadáson elmondta melyik lenne, de mivel nem nyilvános ezért nem írhatom le.

A Gripen PS01 Mk5 a szívemnek kedves, de a prototípuson kívül még egyetlen sorozatgyártású darab sincs, ráadásul a AESA lokátor hűtési igénye és méretek miatt, kisebb átépítés szükséges az orr részben, tehát hardware elemek beépítése mellett minden Griffnél kis átalakítás is szükséges. Szerintem a "hatósági áras farhát" idejében, a szoftveresen upgradelt Mk4 volt ami belefér a büdzsébe. (Részint azért is mert még a svédek sem állították hadrendbe a maradék 60 gépükhöz az Mk5-öst.- lehet, hogy nem is fogák..)

Mennyiben drágitotta meg az elmúlt 2 év gyors forintgyengülése a haderőfejlesztési beszerzéseket?. Szerintem kurvára, de mivel nincsenek hivatalos árak ezért nyilvánosságra hozva ezért csak számolgathatunk. pld egy LeoA7 cca. 8-9 Millió EUR között van, ki kell számolni 2020-as és a jelenlegi középárfolyamokkal árfolyammal. Látszik a drágulás. Ezt minden harceszköznél érezhető amit beszerzünk külföldről. A belföldi összeszerelésnél pedig a félkész termékek, és a különféle import rendszereke ára drágul. A hazai összeszerelés is az energia, a bérek stb. áremelkedésével drágulnak - ja és még fel is kell építeni a gyárakat, be kell fejezni. Ha EUR-ban lettek a szerződések kötve, akkor azok is szintén a forint árfolyam változás hatásait is viselik az infláció mellett. Konkrét számot nem fogsz hallani.
Én mindenesetre sajnos bizonyos beruházások halasztását, eltolását várom - sajnos buta módon - tehát lesz fegyver, nem lesz fegyverzet stb. Valószínűsítem, hogy a bombák, rakéták darabszámát, amelyre eddgi nem kötöttek szerződést, csak bemutatták ott kisebb mennyiséget, vagy későbbi szállítási határidős beszerzéseket terveznek. Pld. a nyáron bemutatott Gripenek Reccelite, most kurvára nagy csönd van, pedig ahhoz nem kell MS20, mert már évekkel ezelőtt bemutatták a svédek, sőt Líbiai konflliktusban használták is azokat ha jól emlékszem. Ott végeztek felderítő repüléseket.

Lynx export hétpecsétes sötétség. (még gyár sincs, és a szlovákok, csehek felé szerződés sincs. A csehek elhalaszották, mert ott a Patria és van BMP2 is nekik, azzal még elvannak egy ideig, a szlovák BVP modernizálva is kihúz akár 5-10 évet is. Én is a helyükbe megvárnám a magyar üzemeltetési tapasztalatokat. (Amúgy se Ők állítják meg az oroszokat hagyományos támadás esetén, más fenyegetettség meg nincs.

Lynx szállítás. A Németek manufakturális körülmények között szerelik a protokat, majd egy gyár összeszerelési fázis lesz, amikor Ők is kitalálják a gyártási folyamatot, ez lesz implementálva a magyar üzemre is. Szerintem még nincsen sorozatgyártású Lynx, és a németektől függ, hogy mikorra lesz. Van egy érzésem, hogy nem lesz Strike Shield az első járművekbe beépítve. A páncéltörő rakéta külön téma. Amikor a magyar kormány megrendeli a Rafael-től akkor lesz. Úgy gondolom egybe kerül beszerzésre a Lynx, az állványos a H145M és 225M páncéltörő rakétái, és az még arrébb van. A választások egyébként sok mindent befolyásolhatnak. Saját véleményem szerint le kéne szerződni a rakétákkal, mert nem biztos, hogy a következő kormány beszerezné azokat, és akkor megint itt állnánk befejezetlen képességekkel. Lásd mint amikor volt LiteningIIIE csak nem volt bomba egy évtizedig..)
A Strike Shield moduláris. Ahogy a kiképzést elindították a A4-esekkel, semmi hátrányt nem fog jelenteni, ha esetleg később érkeznek.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113
A legutóbbi Bázisugrában azt mondta MG, hogy elég annyira erősnek lenni, hogy sokba kerüljön minket megtámadni. Inkább velünk akarjanak szövetségben lenni, ne ellenünk.
"meghatározó haderő" szöveget már nem nyomják - legalábbis a komolyabban vehető emberek.
Benkő meg a kormánymédia még lehet, hogy elsüti itt-ott...

Egy csökkenő, elöregedő népességgel nem is lehet senki "meghatározó haderő" - a szerencsénk az, hogy a térségben szinte mindenkinek ugyanilyen szar a demográfiája.
A meghatározó haderő, meg az olyan erős legyen, hogy senki ne támadja meg, sztem nem ellentmondás. De egyébként ezek csak lózungok.

Majd a számok beszélnek. Egyelőre a magyar nehezdandár, ha feláll a térségben a legmeghatarozóbb lesz a Leopard, Pzh2000, Lynx kombóval. A helikopterflotta felfegyverezve rakéttákkal szintén meghatározó tényező lesz. Légvédelemben a kilátások Nasams + izraeli radarok jó alap.

A fenti beszerzésekhez hasonlók így összeségében Közép - Európában a lengyelek kivételével nem voltak és előszerződések sincsenek.

Vadaszgép fegyverzetben top lehet hamarosan, mennyiségben egyelőre kevésbé. És a tüzérség Pzh2000 ide vagy oda még lukas. Drónok is lassan alakulnak.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 677
35 840
113
A meghatározó haderő, meg az olyan erős legyen, hogy senki ne támadja meg, sztem nem ellentmondás. De egyébként ezek csak lózungok.

Majd a számok beszélnek. Egyelőre a magyar nehezdandár, ha feláll a térségben a legmeghatarozóbb lesz a Leopard, Pzh2000, Lynx kombóval. A helikopterflotta felfegyverezve rakéttákkal szintén meghatározó tényező lesz. Légvédelemben a kilátások Nasams + izraeli radarok jó alap.

A fenti beszerzésekhez hasonlók így összeségében Közép - Európában a lengyelek kivételével nem voltak és előszerződések sincsenek.

Vadaszgép fegyverzetben top lehet hamarosan, mennyiségben egyelőre kevésbé. És a tüzérség Pzh2000 ide vagy oda még lukas. Drónok is lassan alakulnak.
Egyetlen esélyünk valóban a minőségi fölény, mert mennyiségben sosem fogunk tudni versenyezni.
Minél inkább automatizált rendszerek kellenek (pl. 2-3 fős önjáró tüzérség 6-8fős vontatott helyett) és mindenből a legjobb.
Szerencsére eléggé ez az irány és nem barkácsolás meg a levetett cuccok begyűjtése (elrettentő példa horvát Bradley beszerzés :p)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 108
33 382
113
Tápiószecsőn vóltam eddig a legrosszabb körülmények özött elszállásólva (nem is nagyon hallotok a helyörségről)
de ott is 2 en vóltunk egy 24 m2 es szobába 2 ágy vólt bent 2 dupla szekrény egy asztal 2 szék és 2 karoszék meg egy kis hüttő.
annyi hogy a falak meszelve vóltak nem gurítva diszperzittel (de tiszta vólt meszes gipszes glettel aláglettelve)
nem vólt szép a világítótest. de már linóleum padló volt ami könnyen tisztítható...
annyi hogy nem vólt saját fűrdőszobánk meg közös konyhát használtunk. de vólt biliárdszoba csocsóval meg tv vel számítógéppel.) közösségi helyiség. az ablakok fa hőszigeteltek vóltak nem egy 5 rétegű műanyag kb 25 éves... tehát cserélye akkor még nem vólt súrgős. ez vólt a legrosszabb és nem sok panaszom lehet rá. BTKK is teljesen normális szentendre is. szolnokon a laktanyába levő teljesen korekt vólt. BP szintén. tata 408 meg teljesen jó.

Alapkiképzésen vóltam 4 ágyasnál több ágyasba elszállásólva ha a tábori körülményeket nem veszem (de az abszolút nem is idevaló)
de oda tényleg csak aludni öltözni tanulni jártunk be. de ott gurított falak vóltak glettelve normális világítótestel és viszonylag új nyílászárókkal.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 596
113
Tápiószecsőn vóltam eddig a legrosszabb körülmények özött elszállásólva (nem is nagyon hallotok a helyörségről)
de ott is 2 en vóltunk egy 24 m2 es szobába 2 ágy vólt bent 2 dupla szekrény egy asztal 2 szék és 2 karoszék meg egy kis hüttő.
annyi hogy a falak meszelve vóltak nem gurítva diszperzittel (de tiszta vólt meszes gipszes glettel aláglettelve)
nem vólt szép a világítótest. de már linóleum padló volt ami könnyen tisztítható...
annyi hogy nem vólt saját fűrdőszobánk meg közös konyhát használtunk. de vólt biliárdszoba csocsóval meg tv vel számítógéppel.) közösségi helyiség. az ablakok fa hőszigeteltek vóltak nem egy 5 rétegű műanyag kb 25 éves... tehát cserélye akkor még nem vólt súrgős. ez vólt a legrosszabb és nem sok panaszom lehet rá. BTKK is teljesen normális szentendre is. szolnokon a laktanyába levő teljesen korekt vólt. BP szintén. tata 408 meg teljesen jó.

Alapkiképzésen vóltam 4 ágyasnál több ágyasba elszállásólva ha a tábori körülményeket nem veszem (de az abszolút nem is idevaló)
de oda tényleg csak aludni öltözni tanulni jártunk be. de ott gurított falak vóltak glettelve normális világítótestel és viszonylag új nyílászárókkal.
Ezek szerint nem voltá tatán a kupolában....
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Maróth Gáspár fegyverzeti igazgatótól kérdezett némely kérdésre van válasz.

A Hős pilótáink NEM a svéd és thai légierőben rendszeresített sisakot fogják a tervek szerint hordani. Biztos úr decemberben egy meghívásos sajtóbeszélgetésen és fogadáson elmondta melyik lenne, de mivel nem nyilvános ezért nem írhatom le.

A Gripen PS01 Mk5 a szívemnek kedves, de a prototípuson kívül még egyetlen sorozatgyártású darab sincs, ráadásul a AESA lokátor hűtési igénye és méretek miatt, kisebb átépítés szükséges az orr részben, tehát hardware elemek beépítése mellett minden Griffnél kis átalakítás is szükséges. Szerintem a "hatósági áras farhát" idejében, a szoftveresen upgradelt Mk4 volt ami belefér a büdzsébe. (Részint azért is mert még a svédek sem állították hadrendbe a maradék 60 gépükhöz az Mk5-öst.- lehet, hogy nem is fogák..)

Mennyiben drágitotta meg az elmúlt 2 év gyors forintgyengülése a haderőfejlesztési beszerzéseket?. Szerintem kurvára, de mivel nincsenek hivatalos árak ezért nyilvánosságra hozva ezért csak számolgathatunk. pld egy LeoA7 cca. 8-9 Millió EUR között van, ki kell számolni 2020-as és a jelenlegi középárfolyamokkal árfolyammal. Látszik a drágulás. Ezt minden harceszköznél érezhető amit beszerzünk külföldről. A belföldi összeszerelésnél pedig a félkész termékek, és a különféle import rendszereke ára drágul. A hazai összeszerelés is az energia, a bérek stb. áremelkedésével drágulnak - ja és még fel is kell építeni a gyárakat, be kell fejezni. Ha EUR-ban lettek a szerződések kötve, akkor azok is szintén a forint árfolyam változás hatásait is viselik az infláció mellett. Konkrét számot nem fogsz hallani.
Én mindenesetre sajnos bizonyos beruházások halasztását, eltolását várom - sajnos buta módon - tehát lesz fegyver, nem lesz fegyverzet stb. Valószínűsítem, hogy a bombák, rakéták darabszámát, amelyre eddgi nem kötöttek szerződést, csak bemutatták ott kisebb mennyiséget, vagy későbbi szállítási határidős beszerzéseket terveznek. Pld. a nyáron bemutatott Gripenek Reccelite, most kurvára nagy csönd van, pedig ahhoz nem kell MS20, mert már évekkel ezelőtt bemutatták a svédek, sőt Líbiai konflliktusban használták is azokat ha jól emlékszem. Ott végeztek felderítő repüléseket.

Lynx export hétpecsétes sötétség. (még gyár sincs, és a szlovákok, csehek felé szerződés sincs. A csehek elhalaszották, mert ott a Patria és van BMP2 is nekik, azzal még elvannak egy ideig, a szlovák BVP modernizálva is kihúz akár 5-10 évet is. Én is a helyükbe megvárnám a magyar üzemeltetési tapasztalatokat. (Amúgy se Ők állítják meg az oroszokat hagyományos támadás esetén, más fenyegetettség meg nincs.

Lynx szállítás. A Németek manufakturális körülmények között szerelik a protokat, majd egy gyár összeszerelési fázis lesz, amikor Ők is kitalálják a gyártási folyamatot, ez lesz implementálva a magyar üzemre is. Szerintem még nincsen sorozatgyártású Lynx, és a németektől függ, hogy mikorra lesz. Van egy érzésem, hogy nem lesz Strike Shield az első járművekbe beépítve. A páncéltörő rakéta külön téma. Amikor a magyar kormány megrendeli a Rafael-től akkor lesz. Úgy gondolom egybe kerül beszerzésre a Lynx, az állványos a H145M és 225M páncéltörő rakétái, és az még arrébb van. A választások egyébként sok mindent befolyásolhatnak. Saját véleményem szerint le kéne szerződni a rakétákkal, mert nem biztos, hogy a következő kormány beszerezné azokat, és akkor megint itt állnánk befejezetlen képességekkel. Lásd mint amikor volt LiteningIIIE csak nem volt bomba egy évtizedig..)
Már évek óta türelmetlenkedem, elmondtam a hozzászólásaimban, hogy nem lehet a végtelenségig húzni a döntéseket (Ha valaki tényleg komolyan gondolta a haderő-fejlesztést!!!? - ott a kérdőjel!) aztán mi történik, rövidesen itt az időpont mikor a Z2026-nak végleg lőttek.
Most meg úgy tűnik, hogy amiket bejelentettek már, azok sem biztos, hogy mind meg lesznek??? Vagy csak jelentős csúszással?
 
  • Hűha
Reactions: SilvioD

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 596
113
Már évek óta türelmetlenkedem, elmondtam a hozzászólásaimban, hogy nem lehet a végtelenségig húzni a döntéseket (Ha valaki tényleg komolyan gondolta a haderő-fejlesztést!!!? - ott a kérdőjel!) aztán mi történik, rövidesen itt az időpont mikor a Z2026-nak végleg lőttek.
Most meg úgy tűnik, hogy amiket bejelentettek már, azok sem biztos, hogy mind meg lesznek??? Vagy csak jelentős csúszással?
Haggyad már magad.
 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Pár éve kirágta az egér a kajászscsit a szekrényben és megette a kajánkat...
A megoldást csak úgy itt hagyom:D

6609_8b1d21b7305c.jpg