[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 536
46 524
113
Az én jóslatom az hogy az elkövetkezendő hónapokban a Magyar döntéshozók nem azt fogják mérlegelni hogy Gripen C/ D vagy E /F legyen e a 2. század, hanem azt hogy a Ny.Eu.i 6. gen. gépek helyett inkabb azonnali hatállyal 2 század F-35A gépet rendeljenek.
Ahhaha
Ez egyetlen reális gyors megoldás további C-k rendelése lenne, ha már benyomódott a pánikgomb a felső vezetésben/nálad. Az F-35A per pillanat egy azonnali megrendelés esetén sem érne ide 2028 előtt.
 
H

Hummen23

Guest

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 263
73 980
113
Ötletelésnél azért egy kicsit több. @Green Leader elég jól informált, és személyes kapcsolatban van Maróth Gáspárral. A kormánybiztos sem mond, vagy enged leírni semmit feleslegesen.
Amit ők mondtak, az benne van a cikkben. Az összes többi, amit mi írtuk 3 oldalon keresztül, az a szokásos ötletelés, szövegértelmezés, erre írtam hogy csak a cikket olvassa el, ha a többit nincs kedve/ideje.
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs
H

Hummen23

Guest
Amit ők mondtak, az benne van a cikkben. Az összes többi, amit mi írtuk 3 oldalon keresztül, az a szokásos ötletelés, szövegértelmezés, erre írtam hogy csak a cikket olvassa el, ha a többit nincs kedve/ideje.
Csak te emelted ki külön a Targo II-t. Erre reagáltam, hogy ennél több van a cikkben. Igaz, hogy 100%-ban csak az Iris-t, és a Targo II hivatalos.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 536
46 524
113
A technológiai ugrást örökké várhatjuk passzív szemlélőként.
Viszont az elmúlt napok eseményei, a nato kardcsörgetése, a hadihajók fekete tengerre való vezénylése, különleges alakulatok ukrajnába való telepítése, a több száz tonnányi fegyverszállítmány, az oroszok egyre tisztább követelései mind-mind azt az érzést keltik bennem, hogy bizony nem kellene a legújabb technológiai vívmányokra várni.
Úgy sejtem a döntéshozóink is vakarhatják a fejüket.

Pont 0% az eselye annak hogy kimaradjunk. Sajnos...:(
Az amerikaiak lenyilatkozták, hogy NEM FOGNAK csapatokat küldeni Ukrajnába.
A németek teljesen nyilvánvalóan ki AKARNAK, és ki is FOGNAK maradni belőle (elemi érdekük). A franciáknak semmi érdekük beleavatkozni. Pláne úgy nem fognak segíteni az amerikaiaknak egy nem kötelező ügyben, hogy ahol lehet az amerikaiak alátesznek a hadiiparuknak.
Nem véletlen, hogy az amerikaiak nem akarnak csapatokat küldeni. Szerintem minden NATO tagállamnak nyilvánvaló az álláspontja. És ezt a többiek tudják is.
Amennyi NATO csúcs volt az elmúlt időben, már szerintem a titkárnők szexuális szokásai is ki lettek tárgyalva.
Szóval lesz nagy kardcsörtetés, meg szankciók, de csak az oroszokon múlik majd Ukrajna sorsa.
A jelenlegi helyzetben arra számítsunk, ami már megérkezett, esetleg a következő 1-2 hónapban ideér. Ne legyünk azért meglepődve, ha a harcoló alakulatok katonái eltűnnek a kórházakból, határról. :oops:
 
M

molnibalage

Guest
M

molnibalage

Guest
Összességében a Gripen E/F milyen területen és mekkora előre ill. hátralépést jelent az általunk megrendelt ill. a potenciálisan képben levő legjobb C/D modernizációhoz képest?
  • Megpakolva a repülési teljesítménye saccra picivel, a mostani alatt lenne. A gép tömegnövekedésével sem tart lépést az F414, nemhogy a légellenállással.
  • AESA radar lenne benne, nagyobb antennával.
  • A több függesztési pont egészen új dimenziót nyitna meg, mert AG konfigban is elférne 1-1 db AIM-120/Meteor.
  • Fejlettebb kabin.
  • IRST
  • MAWS, beépítve, nem konténerben
A EW-ről objektíve nem lehet mondani semmit.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Egyetertek.
Csak hogy világos legyen...
Egy a kubai rakéta válsággal összemérhető nagyságú nemzetközi válság zajlik a közvetlen szomszédunkban.
Illúzió azt hinni hogy kimaradhatunk belőle, vagy a rövid-hosszú távú hatásai nem fognak begyűrűzni..

De igen, be fognak gyűrűzni.

Még ha a válság meg is oldódik háború nélkül (szerintem >50% az esély rá) az teljesen bizonyos K,Eu.i fegyverkezési verseny hiper sebességre fog kapcsolni.

It most már nem az lesz a kérdés hogy a védelmi költségvetés el fogja e érni a 2% ot, hanem az hogy 10% alatt marad e?

Az én jóslatom az hogy az elkövetkezendő hónapokban a Magyar döntéshozók nem azt fogják mérlegelni hogy Gripen C/ D vagy E /F legyen e a 2. század, hanem azt hogy a Ny.Eu.i 6. gen. gépek helyett inkabb azonnali hatállyal 2 század F-35A gépet rendeljenek.
Én azokkal értek egyet akik a C-D bővítést valószínüsítik, az F35-nek semmi értelme, azon kívül, hogy "jó lenne". Nekünk nem a nagyhatalmakkal , meg az ő képességeikkel kell magunkat összemérni, hanem a potenciális veszélyforrásokkal, azok pedig a szomszédságainkban keresendők és mivel minden szomszédunk a használt vagy új, 4 vagy 4+ generációs légierő mellett kötelezte el magát így nekünk nincs értelme drágán kihajítani a Gripenjeinket és még drágábban beszerezni - például most F35-t - csak azért mert tartunk valami agressziótól aminek egyébként nincs realitása. Valaki itt az orosz szomszédságot említette, háááát ha az orosz medve közös osztrák határra vágyik akkor teljesen mindegy , hogy az a max 2 tucat repülőnk az Gripen vagy F35 az osztrák határt az alföldi tájainkon keresztül pont olyan sebességgel érnék el, amennyivel a T72-80-90 hordák haladni bírnak. Nekünk a szomszédainkra kell figyelni, azoktól meg inkább messzebb került az 5. generáció mintsem közeledett volna.
Szlovákia még csak most költekezik ki 3 évtizedre az F16 Viperekkel, már náluk is sok hang kritizálja a döntést, mer ha már váltanak akkor miért nem F35, mert az F16-ok 2050-es években már annyira lesznek csak potensek mint most egy F4 Phantom.
Horvátország a 4 milliós lakosságával kb erre képes, hogy hasznát, de potens Rafale-ket vegyen, a gépeikben 20 év még benne van, nem sanszos hogy belátható időn belül váltanának.
Szerbia az orosz vonalra ült, bár kacérkodik az akár használt nyugati technika beszerzésével, nekik esélyük sincs 5 generációhoz jutni
Ausztria megégette magát az Typhoonokkal, náluk kimondott csapásirány az olcsósítás, nem valószínnű az 5. generáció, jobban járnának használt Gripenekkel ők is.
Ukrajna orosz technikával repül, valahol 70 db környékén van a működőképes gépeik száma, mind korszerűtlen elagott orosz vas, a jelenlegi légierőnknek sem kormányoznák neki a gépeiket, nemhogy ha bővítenénk. 5. generációhoz esélyük nincs hozzájutni, levetett vagy új 4-4+ gépeket szeretnének kapni.
Románia nyíltan kijelentette az F35 irányt, de a gazdasághoz mérten túlméretezett F16 légierőbe úgy néz ki beleszorulnak, csak a párhuzamos üzemeltetés jönne ki nekik matekban amire meg pláne nincs pénzük, miattuk 2040 - ig biztosan ráérünk az 5.gen-ba lépni. Velük szemben elégséges a jelenlegi C-D flotta bővítése.
Szlovénia nem rendelkezik harci repülőkkel, velük inkább a légterük védelmében kellene tovább mélyíteni az (anyagi) együttműködést.
A szomszédságban tehát nincs realitása az 5. generáció megjelenésének legalább 2040-ig, addig meg pont kitartanak a Gripenjeink. A környékünk fegyverkezésével szemben pedig bőven elegendő a jelenlegi C-D+ - ra frissítés és a flotta remélt bővítése, nincs reális kényszer a sokkal drágább generációváltásnak, időben, tempóban így jövünk ki jól. A vágyálom az F35-re remélhetőleg csak az marad, mert nyilván potens és elrettentő erő lenne minden szomszédunknak, de felemésztené a fejlesztési forrásokat és más területekre nem jutna pénz, az elrettentést ugyanúgy el tudjuk érni a C-D flotta tempós bővítésével töredék áron.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 685
14 711
113
  • Megpakolva a repülési teljesítménye saccra picivel, a mostani alatt lenne. A gép tömegnövekedésével sem tart lépést az F414, nemhogy a légellenállással.
  • AESA radar lenne benne, nagyobb antennával.
  • A több függesztési pont egészen új dimenziót nyitna meg, mert AG konfigban is elférne 1-1 db AIM-120/Meteor.
  • Fejlettebb kabin.
  • IRST
  • MAWS, beépítve, nem konténerben
A EW-ről objektíve nem lehet mondani semmit.

Thx, kb. erre voltak kíváncsi.

Összességében ha jól gondolom amennyiben létezne olyan C/D modernizáció, amiben benne lennének az E/F elektronikai fejlesztései (amiket kizöldítettem) az számunkra egy ideális megoldást jelentene a következő 15 évre, amikor vélhetően akár 3 nem amerikai típus közül válogathatunk (ebből mondjuk a koreai gép részben jenki lenne).

Az E/F bár valamivel többet tudna, de meglehet, hogy 25-30 évig hozzá lennénk kötve

Feltéve ha addig nem omlik össze körülöttünk a civilizáció.
 
M

molnibalage

Guest
Thx, kb. erre voltak kíváncsi.

Összességében ha jól gondolom amennyiben létezne olyan C/D modernizáció, amiben benne lennének az E/F elektronikai fejlesztései (amiket kizöldítettem) az számunkra egy ideális megoldást jelentene a következő 15 évre, amikor vélhetően akár 3 nem amerikai típus közül válogathatunk (ebből mondjuk a koreai gép részben jenki lenne).

Az E/F bár valamivel többet tudna, de meglehet, hogy 25-30 évig hozzá lennénk kötve

Feltéve ha addig nem omlik össze körülöttünk a civilizáció.
  • A C/D-hez nincs sárkányba épített MAWS jelenleg.
  • Nem tudom, hogy annak AESA radarja fix beépítésű lenne-e vagy kitéríthető.
  • A AG + pótos konfig esetén nem oldódna meg az, hogy AIM-120/Meteor nem mehet fel. Ez nagyon súlyos dolog ám.
  • IRST, de nem KOLSZ szinű, azért ez ma már durvább dolog, de nem gamechanger.
Szóval azért számottevő a difi.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and tarzaan

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 263
73 980
113
Összességében ha jól gondolom amennyiben létezne olyan C/D modernizáció, amiben benne lennének az E/F elektronikai fejlesztései (amiket kizöldítettem) az számunkra egy ideális megoldást jelentene a következő 15 évre, amikor vélhetően akár 3 nem amerikai típus közül válogathatunk (ebből mondjuk a koreai gép részben jenki lenne).

Ezért várjuk annyira a svéd bejelentést. 2021 végéig kidolgozott valamit a Saab a svéd C/D gépekre, de még nem jelentették be hogy pontosan mit fog tartalmazni a korszerűsítési csomag. Ezért nem értettük a sietséget a magyar bejelentéssel kapcsolatban.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 965
36 288
113
  • A C/D-hez nincs sárkányba épített MAWS jelenleg.
  • Nem tudom, hogy annak AESA radarja fix beépítésű lenne-e vagy kitéríthető.
  • A AG + pótos konfig esetén nem oldódna meg az, hogy AIM-120/Meteor nem mehet fel. Ez nagyon súlyos dolog ám.
  • IRST, de nem KOLSZ szinű, azért ez ma már durvább dolog, de nem gamechanger.
Szóval azért számottevő a difi.
Sokat dobna a Gripenek képességein, ha vennénk végre dupla-indítókat!
A svéd gépekhez van a dupla Mk82 / GBU12 / GBU 49 felfüggesztő - kipróbálták, működik! Úgy lehetne 4 bombát hordozni CAS-hoz, hogy maradna hely 2 BVR rakétának meg 2 IRIS-T-nek.
Az AMRAAM-hoz is létezik dupla indító - legalábbis F/A-18-asokon láttam már. Ha csak a belső függesztőre tesszük, akkor is 50%-kal nőtt a BVR rakéták száma. A jelenlegi 4 rakétás kapacitás harmat gyenge - még a szomszédainkhoz képest is!

Ráadásul a dupla indítók/felfüggesztők beszerzése filléres dolog ahhoz képest hogy mennyivel többre lesznek képesek a gépeink.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 685
14 711
113
  • A C/D-hez nincs sárkányba épített MAWS jelenleg.
  • Nem tudom, hogy annak AESA radarja fix beépítésű lenne-e vagy kitéríthető.
  • A AG + pótos konfig esetén nem oldódna meg az, hogy AIM-120/Meteor nem mehet fel. Ez nagyon súlyos dolog ám.
  • IRST, de nem KOLSZ szinű, azért ez ma már durvább dolog, de nem gamechanger.
Szóval azért számottevő a difi.

Mi is pontosan az az AG konfig?

Megérné ez az eltérés +15 évet és plusz rengeteg pénzt?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 965
36 288
113
Mi is pontosan az az AG konfig?

Megérné ez az eltérés +15 évet és plusz rengeteg pénzt?
AG - levegő-föld vagyis a szárnyakon csak bombák vannak + a törővégeken IRIS-T.
Ehhez az kell kb. hogy totális légifölény legyen vagy néhány másik Gripen Meteorokkal megpakolva őrizze a csapásmérő gépeket...
Ez utóbbihoz mindenképp több gép kell: fele kalapálja földön lévőket, a másik fele őrködik és vadászik ellenséges légi eszközökre.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 685
14 711
113
AG - levegő-föld vagyis a szárnyakon csak bombák vannak + a törővégeken IRIS-T.
Ehhez az kell kb. hogy totális légifölény legyen vagy néhány másik Gripen Meteorokkal megpakolva őrizze a csapásmérő gépeket...

Thx.

Úgy gondolom nálunk a légifölény képesség a fontosabb eszköz, második az ellenséges radarok/légvédelem kikapcsolása.

Szóval inkább mondjuk 3 század modernizált C/D mint két század E/F.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 276
31 404
113
Mi is pontosan az az AG konfig?

Megérné ez az eltérés +15 évet és plusz rengeteg pénzt?
Na,ez egy igen komplex kérdés.Gripen E gyakorlatilag egy új gép.Ehez méltó az ára is.Szerintem jóval drágább,mint amit harcérték növekményben nyújt.Abban az árkategóriában akkor már inkább még hozzáadva a költségoldalhoz F35öst érdemes venni,mert az ugrásszerűen több,sokszoros harcértéknövekedést jelentene.
Nem a gép/költség,hanem a harcérték/költség a lényeges mutató.
Csak éppen a mi szintünkön képtelenség egy megközelitő pontosságú harcérték/költség számitást csinálni.Nagyondurva becslésre vagyunk legfeljebb képesek.
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan