[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Értem és logikus. De költségszempontból, akkor hirtelen 203x-ben kell 24 új gép. Ha egy modernebb E századot veszünk, ők velünk maradhatnak 204x-ig. A 12 C-t elküldjük pihenni 2035-ben, és nem kell ráterhelni 24, csak 12 új gépet az akkori honvédelmi költségvetésre. Vmivel nő a fenntartási költség, de folyamatosabb a fejlődés és hosszabb távon jobban eloszlik a vadaszgépbeszerzés költsége.
Szerintem abszolút nem logikus második századnak Gripen E venni. Ha lesz második század az nagy valószínűséggel modernizált C/D lesz annál is inkább mert azokat biztos, hogy jutányos áron tudjuk beszerezni a svédektől.....

T

Törölt tag

Guest
Értem és logikus. De költségszempontból, akkor hirtelen 203x-ben kell 24 új gép. Ha egy modernebb E századot veszünk, ők velünk maradhatnak 204x-ig. A 12 C-t elküldjük pihenni 2035-ben, és nem kell ráterhelni 24, csak 12 új gépet az akkori honvédelmi költségvetésre. Vmivel nő a fenntartási költség, de folyamatosabb a fejlődés és hosszabb távon jobban eloszlik a vadaszgépbeszerzés költsége.
Szerintem még mindig a csehekre, és a Saab C/D+ csomagjára várunk. Továbbá arra, hogy megjöjjenek az EU-s visszatartott pénzek.
A csehek döntése befolyásolja majd a rendelkezésre álló gépek mennyiségét.
Ha visszaadják a Gripenjeiket, akkor eggyel jobb helyzetből alkudozhatunk a Svéd Légierővel. Ha meg nem, akkor elmegyünk a félig kész gépekért. Esetleg felajánljuk a cseheknek a mi gépeinket jutányosan, majd mi E-re váltunk.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 378
19 091
113
Összességében a Gripen E/F milyen területen és mekkora előre ill. hátralépést jelent az általunk megrendelt ill. a potenciálisan képben levő legjobb C/D modernizációhoz képest?

T

Törölt tag

Guest
ha most vennénk vadonat új gépeket akkor azoknak nem 204x-ig hanem annál jóval tovább, 205x ig kellene velünk maradnia.
továbbá egy vegyes 4.gen - 6.gen vegyes üzemeltetésnél a költségek nem csak valamivel, hanem sokkal, sokkal magasabbak lennének.

Az hogy a cash flow összejöjjön tudatos tervezéssel és jó szerződéssel lehet elérni.
Az új 6.gen tipusról a döntést pár éven belül meg kell hozzni és el kell kezdeni tartalékot képezni rá a költségvetésben jó időben,

• Tetszik
Reactions: Wilson and Catles

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
del

Átmásoltam a Gripen topikba.
Minden tekintetben jobb lenne egy E,mint egy fullra modernizált C-csak nem annyival,mint amennyibe a rendszeresitése kerülne.Mert jóval többe kerülne,mint amennyi pluszt ad.
Nem csak az amcsi lobby miatt nyer mindenütt az F35,hanem az ár/(harc)érték arány miatt is.

• Tetszik
Reactions: tarzaan

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 520
48 722
113
Ha a költségvetés engedi, és a teljesen homogén légierő mellett tesszük le a voksunkat a plusz e/f század helyett, akkor reális lehet 16/2 c/d beszerzése? 28 db modernizált c már szép ellensúly volna a románokkal szemben.
Szerintem 2027-28 előtt nem lesz második század, mert sok pénzt elvisz a többi fegyvernem fejlesztése. Akkor meg már inkább E/F.
Hátha sikerül egy jól lízinget kötni rájuk mint a C/D gépekre...

W

Wilson

Guest
Szerintem 2027-28 előtt nem lesz második század, mert sok pénzt elvisz a többi fegyvernem fejlesztése. Akkor meg már inkább E/F.
Hátha sikerül egy jól lízinget kötni rájuk mint a C/D gépekre...
Szerintem Gripen E beszerzésre nem fog sor kerülni, a C/D gepeinket már egy minimum 5. de szerintem inkább egy 6. generációs gép fogja váltani valahol 2040 körül.....

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 048
90 324
113
Ez után én biztosraveszem, hogy új század esetén a svédektől veszünk át c/d-et.
Csak azt remélem bő század lenne, azonos konfigra hozva az összes, bőven ellátva fegyverzettel, és mihamarabb meghozva a döntést.

"a katonai tervekben szerepel egy újabb harci repülőszázad létrehozása a honvédségen belül, de erről még döntés nem született."

A második század már 2017-ben is említve volt, mint terv. 2019-ben kértek ajánlatot a svédektől a gépek számának bővítésére. Erre a svédek adtak egy ajánlatot. Amire ezek szerint az a döntés született, hogy akkor egyenlőre nem lesz második század, csak upgrade. De továbbra is "tervben van" és itt is "várják a technológiai ugrást".

H

Hummen23

Guest
"a katonai tervekben szerepel egy újabb harci repülőszázad létrehozása a honvédségen belül, de erről még döntés nem született."

A második század már 2017-ben is említve volt, mint terv. 2019-ben kértek ajánlatot a svédektől a gépek számának bővítésére. Erre a svédek adtak egy ajánlatot. Amire ezek szerint az a döntés született, hogy akkor egyenlőre nem lesz második század, csak upgrade. De továbbra is "tervben van" és itt is "várják a technológiai ugrást".
A technológiai ugrást örökké várhatjuk passzív szemlélőként.
Viszont az elmúlt napok eseményei, a nato kardcsörgetése, a hadihajók fekete tengerre való vezénylése, különleges alakulatok ukrajnába való telepítése, a több száz tonnányi fegyverszállítmány, az oroszok egyre tisztább követelései mind-mind azt az érzést keltik bennem, hogy bizony nem kellene a legújabb technológiai vívmányokra várni.
Úgy sejtem a döntéshozóink is vakarhatják a fejüket.

T

Törölt tag

Guest
A technológiai ugrást örökké várhatjuk passzív szemlélőként.
Viszont az elmúlt napok eseményei, a nato kardcsörgetése, a hadihajók fekete tengerre való vezénylése, különleges alakulatok ukrajnába való telepítése, a több száz tonnányi fegyverszállítmány, az oroszok egyre tisztább követelései mind-mind azt az érzést keltik bennem, hogy bizony nem kellene a legújabb technológiai vívmányokra várni.
Úgy sejtem a döntéshozóink is vakarhatják a fejüket.
Egyetertek.
Csak hogy világos legyen...
Egy a kubai rakéta válsággal összemérhető nagyságú nemzetközi válság zajlik a közvetlen szomszédunkban.
Illúzió azt hinni hogy kimaradhatunk belőle, vagy a rövid-hosszú távú hatásai nem fognak begyűrűzni..

De igen, be fognak gyűrűzni.

Még ha a válság meg is oldódik háború nélkül (szerintem >50% az esély rá) az teljesen bizonyos K,Eu.i fegyverkezési verseny hiper sebességre fog kapcsolni.

It most már nem az lesz a kérdés hogy a védelmi költségvetés el fogja e érni a 2% ot, hanem az hogy 10% alatt marad e?

Az én jóslatom az hogy az elkövetkezendő hónapokban a Magyar döntéshozók nem azt fogják mérlegelni hogy Gripen C/ D vagy E /F legyen e a 2. század, hanem azt hogy a Ny.Eu.i 6. gen. gépek helyett inkabb azonnali hatállyal 2 század F-35A gépet rendeljenek.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 367
104 471
113
Egy a kubai rakéta válsággal összemérhető nagyságú nemzetközi válság zajlik a közvetlen szomszédunkban.
Illúzió azt hinni hogy kimaradhatunk belőle, vagy a rövid-hosszú távú hatásai nem fognak begyűrűzni..

Még ha a válság meg is oldódik háború nélküé (szerintem >50% az esély rá) az teljesen bizonyos K,Eu.i fegyverkezési verseny hiper sebességre fog kapcsolni.

It most már nem az lesz a kérdés hogy a védelmi költségvetés el fogja e érni a 2% ot, hanem az hogy 10% alatt marad e?

Az én jóslatom az hogy az elkövetkezendő hónapokban a Magyar döntéshozók nem azt fogják mérlegelni hogy Gripen C/ D legyen e a 2. század, hanem azt hogy a Ny.Eu.i 6. gen. gépek helyett inkabb azonnali hatállyal 2 század F-35A gépet rendeljenek.
Ha1% esély is lesz rá, mi ki fogunk belőle maradni. Legalabbis most ez az irány.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 638
15 236
113

Az én jóslatom az hogy az elkövetkezendő hónapokban a Magyar döntéshozók nem azt fogják mérlegelni hogy Gripen C/ D vagy E /F legyen e a 2. század, hanem azt hogy a Ny.Eu.i 6. gen. gépek helyett inkabb azonnali hatállyal 2 század F-35A gépet rendeljenek.
Oroszok ellen akarsz elkezdeni fegyverkezni? Annak meg mar mi ertelme lenne?

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 520
48 722
113
Pont 0% az eselye annak hogy kimaradjunk. Sajnos...:(
Biztos hogy kimaradunk mert nem lesz mivel részt venni benne! :p
Majd küldjük a viztisztó brigádot meg az orvosokat aztán reméljük a legjobbakat!

2025-26 előtt nem lesz normális, bevethető alakulatunk. BTR-ekkel meg T-72-vel meg nem kellene NATO műveletbe menni, mert kicsit sok lenne a "baráti tűz" + ezek nem sokat érnének az oroszok ellen...

(A legtöbb NATO harckocsizó úgy van vele, hogy "szögletes torony" barát, "kerek-torony" tűz!)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
Egyetertek.

Még ha a válság meg is oldódik háború nélkül (szerintem >50% az esély rá) az teljesen bizonyos K,Eu.i fegyverkezési verseny hiper sebességre fog kapcsolni.

Túlzás.Atomhatalmak.

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
554
1 858
93

Az én jóslatom az hogy az elkövetkezendő hónapokban a Magyar döntéshozók nem azt fogják mérlegelni hogy Gripen C/ D vagy E /F legyen e a 2. század, hanem azt hogy a Ny.Eu.i 6. gen. gépek helyett inkabb azonnali hatállyal 2 század F-35A gépet rerendeljenek.
Izrael költ cca 5-6%-ot GDP arányosan a haderejére, így a 10%-os szintet kicsit eltúlzottnak érzem. Illetve ebben a történetben szerintem nem mi leszünk a mérleg nyelve.