Miről akarsz beszélni?
Én annyit állítottam, hogy egy számítógép alapú rendszert fel lehet törni, ha online kapcsolatban van.
Te erre jöttél, hogy fizikailag zárt rendszert hogy török fel.
Én erre állítottam, hogy márpedig a Blogen által felsoroltak kapcsolatban vannak.
Erre mondtad, hogy ki lehet kapcsolni.
Én meg mondtam, hogy valóban, ezzel együtt fizikailag zárt rendszerhez is hozzá lehet férni. Kézenfekvő emberi oldalról törni.
Nincs rá példa sok, ismert pl. a hajó, a 170, de mondhatnék kevésbé katonait, amit mindenki ismer stuxnet.
Milyen bizonyítékot szeretnél? Hogy valaki ismeri az F16-ost szoftveres oldalról mondjuk? És ha van ilyen ember, az majd el fogja mesélni? Vagy hogy? Tényleg nem értem mit akarunk ezen tény alapon vitatkozni, itt nincs radaregyenlet.
Mondom neked, hogy mindenki azon dolgozik, hogy minimum az ismert BMS-ekhez hozzáférést dolgozzon ki. Ez egy állítás. Bizonyíték nincs. Részemről ennyit tudok mondani.
A FADEC az egy totál autonóm cucc, annyi a dolga, hogy a hajtómű a legoptimálisabban működjön, ne pörögjön szét, ne pompázsoljon le, stb... pont a szélsőértékek ellen véd, azokat nem fogja sehogy átlépni. Ha le akarod állítani a hajtóművet vagy máshogy lepereceltetni a gépet, máshol kell belenyúlnod, ADC, esetleg a robot, de mind olyan BIT-el rendelkeztik, hogy ez nem fog tetszeni neki és hibát dob. Akkor inkább már valamelyik databaseba érdemes beletenni valami fals értéket (kamu terrain magasság vagy ilyesmi). Amúgy meg pont erre van a plóta két szép szeme meg a kezecskéi (Boeing pl. emiatt ragaszkodott sokáig a tolórudas backuphoz a gépein).
A gond az, hogy minden military cucc úgy van megszerkesztve, hogy tökéletesen működjön háborúban - srsly, legtöbb még a kibaszott EMI ellen is védett. Komolyan, az USA hadereje évek óta úgy játsza a wargamejait, hogy az űr le van darálva, se GPS, se home adatkapcsolat, semmi (nemhogy datalink)... near pear ellenfél elleni háború sok részben lenullázza a kényelmes békeidős rendszereket, ott az autonóm fegyverrendszerek kellenek. Az meg, hogy ezt hogysmint csinálják az meg naná, hogy minősített infó - pont ugyanúgy szentséges titok, mint az radarok valós képességei EW. Közünk nincs hozzá.
Az, hogy van datalink békeidőben, az egy piszok hasznos dolog - szoptam eleget maintenance oldalon, sok százezer órát megtakaríthatunk azzal, hogy nem doksikkal, infókérésekkel meg alkatrészrendelésekkel szenvedünk, hanem a hálózat letud mindent. A gépek sugároznak mindenféle adatot, hogy olcsóbb legyen őket akkor használni, mikor nem kellenek - békeidőben. Így könyebb fenntartani egy nagyobb haderőt, ami majd ha kell, ott legyen.
És ha beüt a harchelyzet? Ezek mehetnek a levesbe, szükségtelenek - és most nem valami koszfészek egyoldalú bombázására gondolok, hanem egy fejlett elleségre, aki célba veszi az irányítási központokat, ahogy az meg vagyon írva. Aki komolyan azt hiszi, hogy pl. az F-35 képtelen egy műholdaktól mentes világban önállóan harctevékenységet végezni RNS/HF navigációval manuálisan bevitt céladatokkal, az hülyének nézi az összes katonát, aki valaha is részt vett egy ilyen eszköz fejlesztésében.
Ez nem egy nyomorult ájfon vagy xbox, ami bedurcázik, ha nem kap netet.