Ez igaz, hogy írok, de már akkor is írtam amikor a másik oldal volt hatalmon. (Szerintem a honvédelem össznemzeti ügy). Ugyanakkor írtam már az Air Forces Monthly-ba is, folyamatosan írok a The Aviation Magazine-ba is egy holland spotter újságba is. (régebben jóval gyakrabban de még most is néha szívességképpen az IHO-ba, valamint eddig Old Timer repülőgépekkel foglalkozó könyveket is írtam hármat.
Ami a meghívásokat illeti. A HM-nek van egy Sajtóosztály (mindegy éppen hogy nevezik), és ott nyilván vagyunk tartva, általában kapunk meghívókat. Ugyanakkor a COVID óta nincs rendszeres mondjuk úgy hírlevél, ahol kiválogathattuk, hogy hova lehet elmenni az adott héten és arra célzottan jelentkezzünk, illetve magáról az eseményről is célzott meghívókat kapunk.
A HM és a védelmi ügynökség nem él szimbiózisban a sajtókapcsolatokban, mindkét helyen mások a sajtóért, kommunikációért felelős személyek.
A harmadik dolog, hogy a COVID előtt jóval több lehetőség volt egyéni anyagok készítésére, tehát az adott újságíró kereste meg a sajtóosztályt, hogy erről-arról szeretne írni, fotózni. Ennek elbírálás most szigorúbb, amit értek is a járvány miatt meg nem is. Hiszen egy FFP-3 maszkban s lehet interjuzni, illetve ha X vagy Y helyen fotózol és melletted nincs 5-10 méterre valaki akkor miért ne lehetne az engedélyeket megadni.
Ugyanakkor ahhoz hogy engedélyt kapjon az ember, be is kell adni a kérelmet, és valami produktumot is érdeme lerakni.
A visszacsatolás is fontos dolog lenne (itt van mit fejlődni a HM-nél) tehát akiket meghívók azoktól el is várnám, hogy értékelhető dolgot írjanak (ami lehet szubjektív és nem is kell mindennek örülni), de amikor X vagy Y eseményről néhány ember fekrak X képet a közösség médiába az nem média, és nem újságírás.
Az is látható azonban, hogy a honvédség is probál a popularitás felé menni, hiszen egy szép Gripen, vagy leo2 stb. képre lájkolnak követnek stb. akár több 10 ezren vagy 100 ezren, egy szakmai cikket meg olvasnak 2000-en attól függ milyen médiában jelenik meg. A nyomtatottnál a példányszám is meghatározó...
Fúú ezekről én nagyon sokat tudnák írni, hogy mi lenne a megfelelő és mit kéne javítani.. Akik benn vannak a másik oldalon sokszor a fától nem látják az erdőt sajnos..