[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 857
81 394
113
A legmodernebb(T-80 családból) T-80BVM harckocsik is útnak indultak.Mellette T-90A-k is.

1644148187_01.jpg



 
W

Wilson

Guest
A beloruszok ahogy kiveseztek valami manufakturalis korulmenyek kozt gyartott holmi volt. Nem hasonlit szerintem az Orlanra, viszont reszegysegei bent vannak az ukran Politecnico vallalat altal gyartott Spectator dronban. Amivel viszont szinten nem azonos. Szerintem vagy valami olcso protok, vagy az Azovnak alacsonyabb budgebol gyartott peldanyok fogyoeszkoznek. Amolyan front dron fele mint amit sziriaban a lefejezosok eszkabalnak, de attol azert jobb minoseg.
Nezd csak, ez a beloruszban lepottyant peldany, ami azonos a donbasszban villanyoszlopnak utkozottel. A legcsavarjat ukrajnaban gyartja az a ceg amelyik a Spectatort kesziti.
Valakinek vannak ilyen dronjai es keveri veluk a xart, szitja a haborut veluk.
51860780914_aaa08512a0_o.jpg
Na itt is van az orosz elemzés, nagyon úgy tűnik ,hogy az ukránok kamuztak a pár nappal ezelőtt Fehéroroszországban lezuhant drón bombázó változatával....


Állítólag 5-én a DPR déli részén, az LBS déli részén lévő Hnutovo ellenőrző pont közelében "egy felsővezetéknek ütköző járművet" találtak, amely pontosan ugyanolyan, mint a Fehéroroszországban lezuhant. Csak "VOG-17 alapú lőszerrel".

boroda-1
boroda-2
boroda-3

Kezdjük az egyszerű dolgokkal. A távvezeték magassága a tornyok közötti távolsággal, (a képen), határozottan kevesebb, mint 50 méter. Ahhoz, hogy ebben a magasságban repülhessen, a járműnek vagy fel kell szállnia, vagy le kell szállnia. Semmi értelme, hogy egy "bombázó" valahol repülés közben ilyen magasságokra ereszkedjen. Vagyis, ha felszállt volna, és az LBS donyecki oldaláról akart volna leszállni, akkor egyáltalán nem találhatta volna el az ukrán oldalon lévő villanyvezetékeket.Először is, lelőtték volna, egy ekkora gép 500 méter alatti magasságban nagyon könnyű célpont. Másodszor, minél közelebb van a talajhoz, annál nagyobb az esélye, hogy elveszíti a kapcsolatot a bázisállomással, amelyet valamilyen akadály akadályoz. Úgy tűnik, a fiúknak azt mondták, hogy mindent gyorsan csináljanak, és nem volt lehetőségük nagy tévéinterjút készíteni a REB szakembereivel, akik elmondták volna, hogyan lőtték le hősiesen ezt a gépet, pontosan a távvezeték lábához irányítva, ahová belecsapódott. Vagy egyszerűen nem voltak annyira idióták, hogy részt vettek volna benne.

Tulajdonképpen a következő pont, ami engem nagyon szórakoztatott, az volt, hogy a fiúk úgy döntöttek, hogy "na jó, nem törik össze a gépet a műsor kedvéért". A repülőgép egy barkácsmunka, de pénzbe kerül. Ezért van az, hogy a repülőgép, "a pilonnak ütközve", olyan nagyot zuhant, hogy gyakorlatilag komolyabb sérülés nélkül megúszta, amelyet az ember alig hisz el.

Először is, a bal szárny konzolos kitámasztója, amellyel a "fiúk" terve szerint a pilonba kellett volna ütközni, úgy fekszik, mintha a gép pont ott, a pilon lábánál, vagy embermagasságban ütközött volna a pilonba. A valóságban ez a "Luftwaffe lezuhant, darabokra hullott", ami valamilyen nem nulla magasságban, akár 30-50 méteren is megtörténhet, azt fogja okozni, hogy a levegőben kaotikusan forgó szárny biztonságosan elég messzire sodródik oldalra. Egyébként a szénszálas csövek-vasak, amelyekkel a konzol a középső szárnyhoz van rögzítve, ha nincsenek a szárnyhoz ragasztva, akkor ezzel ki tudnak esni, még akkor is, ha a középső szárnyban vagy a konzolban maradnak. De ha mellette fekszik a konzol - hol vannak a belőle, vagy a középsíkból kilógó vagy mellette lévő gerincvezeték csövek, amire támaszkodik? Nézzük meg, hogyan néz ki a fehérorosz televízió videójában, ahol egy ilyen repülőgépet szednek szét.

bombázószárny-1

A szénszálas cső egy erős dolog, különösen ha olyan vastag, mint a videón. A fehérorosz UAV baleseti esete világosan mutatja, hogy az üvegszálas szárny nagyobb valószínűséggel törik el, mint a szárnyban lévő szénszálas cső....

Másodszor, a szárny többi része nem kevésbé szépen elvált a törzstől, és a rögzítései egyáltalán nem sérültek meg a zuhanás során. Az elülső ütközőt, amely, mint már kiderült, a szárnyban található repülésvezérlőhöz és a szárnymechanikához csatlakozó csatlakozót tartalmazza, általában véve a "zuhanás nem is érintette. De hogyan csatlakozik a szárny a hátsó részhez? Lásd a képet Beard tweetjéből:

boroda-4

és egy képernyőkép a fehéroroszok által az UAV szétszereléséről készült videóból:

bombázószárny-3



A középső szárnynak a törzshöz való rögzítésének módja az ilyen modelleknél teljesen megszokott - két csavar halad át a szárnyon felülről, és a törzsre mereven rögzített anyákba csavarozódik. Valójában mind a Beard tweetjéről készült fotón, mind a képernyőképen láthatod azokat a "füleket" a testen, amelyek alatt ezeknek az anyáknak kellene lenniük. Mivel a testnek ez a része, érthető okokból, megerősített, az anyákat rendszerint ebbe a megerősítésbe süllyesztik és ott szorosan beragasztják, és ennek következtében, ha a középsík egy repülési baleset során kiszakad, ezek a "fülek", ahogy mondani szokták, "hússal" szakadnak ki a testből. A fehéroroszországi esetben látható, hogy a szárny több helyen is eltört, de a középsíkot rögzítették, és a "fülek" épek. A Beard Twitteréről származó képeken látható, hogy a középső szárny mindenféle sérülés nélkül tört el, még csak repedések sincsenek rajta.

Persze tisztában vagyok vele, hogy az illető tényleg nem akarta a gépet tönkretenni néhány fotó kedvéért...
 
W

Wilson

Guest
Most nézzük meg a "VOG-17 alapú lőszereket" és a hasznos teher teret.

boroda-bombák

Ha összevetjük a rekeszben, a fehérorosz verzióban, ahol az eszköz fényképes felderítésre specializálódott, és a „bombázó” rekesz tartalmát, jól látható, hogy a „bombázós változatban” nagy, nehéz, jó optikával rendelkezik. szinte egy goopra vagy annak analógjára cserélték, ugyanaz a multispektrális "Mapir", amelyet két éve kaptunk egy hozzánk repült kétfedelű repülőgéptől.
Aminek van értelme. A felderítőnek mindent részletesen látnia kell ahhoz, hogy megértse, pontosan mik a célpontok és hol vannak az árnyékok vagy "csalik", míg a bombázó számára egy minimálisan nézhető, a repülőgépről sugárzott videó is elég, amelyen a kezelő mindent lát, ami a felderítési képen van, de már pontosan tudni fogja, hogy melyik és nem túl jól elkülöníthető pixelcsoportokat kell megpróbálnia eltalálni a bombával.

Most pedig a "bombákról". Amint a képen látható, a bombák orr-része eltérő, a tollazat nagyon kicsi, az uszonyok pedig a lövedék mögött, egy cső alakú gémben helyezkednek el. Mindezt hagyományosan 3D nyomtatókon nyomtatják, de hogy pontosan mit látunk a bombákon - azt lehetetlen megmondani anélkül, hogy az egészet kézben tartanánk, vagy a videón látnánk az egész szétszerelését. Egy dolog világos - a tervezés fejlődik. A tollazat azonban ugyanaz marad, mint korábban. Az ukrán bombázók e terméke széles körben elterjedt, ők éppen ezeket a quadcopterekről történő ledobásokat használják. Még videókat is közzétesznek sikeres dobásokról, amikor sikerül eltalálniuk valamit vagy valakit.

Itt egy VOG-17 alapú lövedék egy 3D nyomtatóval kinyomtatott nagy, bonyolult szárral.

bomby-1

Itt egy hasonló szár, amely az LNR Népi Milícia állásaiba repült.

bomby-2

A 3D nyomtató a végéről jól látható.

bomby-3

A fehér egy kicsit túl széles a VOG szárához, de a piros pont megfelelő. Valójában a reset fotón látható, hogy a fehér szár átmérője szélesebb, és a VOG ragasztószalaggal van felragasztva.

Vannak VOG-17 alapú lőszerek kisebb szárral, amelyeknek szintén van gyűrűs stabilizátor-"uszonya".

bomby-4
bomby-5

Ezen a linken, ahol egy évvel ezelőtt közzétettem ennek a gépnek az ősét, hasonló gyűrűs farok van.

Itt pedig egy ukrán quadcopterről egy VOG-17 alapú termékről készült fotó , hasonlóan ahhoz, amit a Twitterről származó friss képeken látunk.

bomby-6

Ilyen, de piros műanyagból készült szár is van a gyűjteményben.

.

bomby-7
bomby-8
 
W

Wilson

Guest
Mit értek el tisztelt ukrán partnereink ezzel a kamuval, amikor úgy döntöttek, hogy az incidens felelősségét Oroszországra és a kötelességtudó szeparatistákra hárítják a Fehéroroszországban lezuhant gép bombázó változatával, amelyet gondosan szétszereltek és a villanyvezeték-oszlop lábánál helyeztek el ?

Nemcsak arról győztek meg mindenkit ismét, hogy az ő repülőgépük volt, hanem azt is elismerték, hogy még mindig rendelkeznek és használnak repülőgép típusú UAV csapásmérő változatokat, amelyek képesek rögtönzött bombák célba juttatására messze az LBS-en túl. Emlékszem, amikor egy évvel ezelőtt tavasszal a DNR-ben, a Jenakievo melletti LBS-től több mint 10 kilométerre egy gyermeket öltek meg valami hasonlóval, a tisztelt partnerek a lehető legjobban mentegették magukat, hogy nem, nem, nem, mi nem vagyunk olyanok, hogy lakott területek fölött bombákat dobjunk le repülőgépről. Ha emlékszünk, hogy a Fehéroroszországban lezuhant felderítő célpontja 45 kilométerre volt a kiindulási ponttól, akkor, ha jól értjük, a bombázó 1-2 bombával 15 kilométerre juthat el.

Már írtam, mi lehetett a célja egy ilyen támadásnak, amikor a bomba megölte a fiút. Megpróbálhatták volna eltalálni valamelyik katonai egység felvonulási területét. Ott voltak például a jenakijevói Népköztársaság Nemzeti Frontja 3. hadosztályának tüzérei, ha még nem változtatták meg az állásukat. Egy tüzér értékes katonai szakember, a fronton nehéz lehet megölni, de egy felvonulási területen már sokkal könnyebb végrehajtani. Hogy miért tévesztették ennyire, az további vizsgálat kérdése. Ami az akkoriban használt lőszertípust illeti, valószínűleg valami ilyesmi lehetett:

bombák-9
bombák-10
bombák-11

A VOG-ból már csak a biztosíték maradt. Az egész burkolatot nyomtatón nyomtatják, és belül acélgolyókkal és műanyaggal töltik ki. Ha felrobban, nem könnyű feladat megtalálni a golyókon kívül a bomba többi elemét.

Colonelcassad
 
W

Wilson

Guest
72 óra kell Kijev elfoglalására....

mark-milli-zajavil-96_main.jpeg


Milly nem értett egyet a nyugati médiával, amely szerint Kijev két nap alatt elesik, ha Oroszország megszállja Ukrajnát. Fotó: GetArchive

Az Egyesült Államok vezérkari főnöke, Mark Milley tábornok nem értett egyet a nyugati média azon előrejelzéseivel, hogy Kijev két nap alatt elesik, ha Oroszország "megszállja Ukrajnát". Véleménye szerint az ukrán főváros három napon belül fog elérni.

Milli ezt egy zárt kongresszusi meghallgatáson mondta - jelentette a Fox News forrásokra hivatkozva.

A tábornok szerint egy teljes körű ukrajnai orosz invázió esetén Kijev 72 órán belül eleshet, és ez
15 000 ukrán katona és 4000 orosz katona halálát okozhatja.

A Fox News szerint több törvényhozó aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Biden-kormányzat nem reagált gyorsan, és nem nyújtott Ukrajnának jelentős katonai segítséget, például légvédelmi rakétarendszeret.

A Fox News szerint a Biden-kormányzat tisztviselői erre úgy reagáltak, hogy a Kijevnek nyújtott jelentős katonai segélyt Oroszország ürügyként használhatná fel Ukrajna lerohanására.

Az USA és az EU is azon dolgozik, hogy felkészüljön egy invázió esetén kialakuló súlyos menekült- és migránsválságra.

A Reuters korábban két meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok már kiszámolta, milyen veszteségek várnak Ukrajnára egy "orosz invázió" esetén, amelyről a nyugati média már hónapok óta beszámol. Washington becslései szerint Ukrajna 5000 és 25 000 közötti embert veszíthet.

Colonelcassad
 
W

Wilson

Guest
Ukrajna 2021-ben Csehországon keresztül importál drága bolgár EM-120-as aknavetőket....

zfNtJikQCrD5AmWkUN9wY1mqdXmHfLOFTgiGrCPy (1)


Szovjet 120 mm-es aknavető 2B11 a 2S12 "Sani" komplexumból


Az állami tulajdonú Ukrspetsexport 2021-ben legalább 140 darab 120 mm-es EM-120-as aknavetőt importált Csehországból. Az EM-120 a NATO-nómenklatúra száma (NSN) 1015-50-000-8884 szerint az Ukrán Fegyveres Erőknél szolgálatban lévő 2B11-es aknavető analógja.

Az exportőr az Excalibur Army Spol.s.r.o., Cseh Köztársaság.

Sorozatszámok - 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635


Ár egységenként - 32722 dollár.

Újabb korrupciós botrány az ukrán védelmi minisztériumban - a 120 mm-es aknavetők vásárlása..

Alig 4 hónappal az év vége előtt Ukrajna Védelmi Minisztériuma végre megkezdte a 2020-ra szóló állami védelmi megrendelés szerinti szerződések aláírásának eljárását. A hadsereg pedig azonnal botrányba keveredett a 120 mm-es aknavetők beszerzésével.

Mindenki emlékszik az állami tulajdonú Majak gyár által gyártott Molot aknavetők történetére. Legmélyebb sajnálatunkra a Molot hadseregben való alkalmazása több tüzérségi katona halálával járt együtt. Az ügyészség még vizsgálja, hogy ez a rossz minőségű (régi) lőszerek, a katonák által nem használt kettős töltésbiztonsági zárak, vagy maguknak az aknavetőknek a hibái miatt történt-e így. A vezérkar úgy döntött, hogy a vizsgálatok során kivonja a Molotovokat - és a hadseregnek új aknavetőkre volt szüksége. A Goszoboronzakaz erre az évre 140 ilyen kaliberű aknavető beszerzését tervezte.

Ideális esetben természetesen szovjet 2B11-es kell találni - egy évtizedek óta bevált és nagyon jó minőségű modellt. De ezekből az aknavetőkből már nincs elegendő mennyiség sem Ukrajnában, sem külföldön.

Idén egyszerre három hazai 120 mm-es aknavetőt tesztelnek - a Sztarokramatorszki Gépgyár magánvállalatának Buchardáját, az Ukrán Páncélozott Járművek Gyárának MP-120-asát és az Ukroboronprom állami vállalat ugyanilyen Molotját, de már módosítva és továbbfejlesztve. Az ukrán gyártmányú aknavetők ára egységenként 500 000 és 600 000 UAH között mozog.

A Miniszteri Kabinet 2015. február 25-i 345. számú rendelete szerint a biztonsági ügynökségek nem állami, hanem hivatali tesztek után vásárolhatnak felszerelést. Figyelembe véve azonban az aknavetők "robbanékonyságát", a vezérkar és a védelmi minisztérium szigorú megközelítést alkalmaz a teszteléssel kapcsolatban - az aknavetők gyártóinak teljes körű állami teszteken kell átesniük, és nem engedik meg, hogy egyszerűbb és rövidebb tárcaközi tesztekre szorítkozzanak. A tesztek hónapokon át tartanak - minden egyes aknavetőnek több ezer 120 mm-es aknavetővel kell tüzelnie különböző tűzgyorsasági rendszerekben, különböző terhelési kapacitások és dőlésszögek mellett.

Ugyanez a 345. minisztertanácsi rendelet szabályozza a katonai felszerelések külföldről történő beszerzésének egyszerűsített eljárását. A rendelet így szól: "A külföldön gyártott haditechnikai eszköznek a gyártó ország hadseregében kell szolgálatban (üzemben) állnia, vagy más országok védelmi szükségleteihez kell exportálni.

És itt talál egy nagyon kényelmes kiskaput Andrej Taran védelmi miniszter és profilos helyettese, Alekszandr Mironyuk. Néhány hónappal ezelőtt a védelmi minisztérium vezetése ülést tartott, amelynek napirendje nagyon egyszerű: a hazai gyártóknak nincs idejük a tesztek elvégzésére, és szükségük van aknavetőkre, ezért importáljunk.

A vezérkar kérdése: nem bánjuk, de melyiket?

Védelmi Minisztérium: az egész világot átnéztük, csak bolgár gyártmányú EM-120-as aknavetőt tudunk szállítani.

Milyen aknavető ez?

Az EM-120-as aknavető a bolgár EMCO kereskedelmi vállalat tulajdonában van. Emilian Gebrev, az EMCO tulajdonosa azután "vált híressé", hogy az orosz különleges szolgálatok sikertelenül próbálták megmérgezni őt egy nagyon Novicsok(szerű) méreggel.

Saját gyártóüzemek hiányában, különösen ami a kifinomult csőgyártáshoz kell, az EMCO javítja és készíti fel a régi felszereléseket, beleértve a 120 mm-es aknavetőket is. A bolgár cég már évek óta próbálja eladni ezeket a exportra - ezidáig még lehetősen sikertelenül, ha nem avatkozik közbe Alekszandr Mironyuk ukrán védelmi miniszterhelyettes, aki kinevezése előtt sokáig felügyelte a Bulgáriával folytatott kereskedelmet a Progress állami különleges exportőrnél.

Mivel a védelmi minisztérium vezetése biztosan tudta, hogy az EM-120-as aknavető nem áll szolgálatban Bulgáriában, és nem rendelkezett megfelelő megerősítéssel az ilyen aknavetők más országokba történő szállításáról, szó szerint figyelmen kívül hagyva az ilyen sérülésveszélyes felszerelések állami tesztelésének szükségességét, a korábban ismeretlen EM-120-as aknavetőket felvették a Gosoboronzakaz specifikációba.

Augusztus 12-én Ukrajna védelmi minisztériuma tárgyalási eljárást folytatott le a fenti aknavetőkre vonatkozóan. Az EM-120-tól eltérő aknavetőket kínáló cégek egyszerűen nem vehettek részt az eljárásban.

És itt még érdekesebb a helyzet - az EM-120-ast az Ukroboronprom két állami tulajdonú speciális importőre kínálta: az Ukrinmash 773 ezer UAH-ért (a speciális importőr 3%-os jutalékát figyelembe véve a külföldi beszállító 23,5 ezer euróért kínálta), az Ukrspetsexport pedig pontosan ugyanezt az aknavetőt 931 ezer UAH-ért (vagyis egy másik külföldi beszállító 28 ezer euróért kínálta). Hadd emlékeztessek önöket arra, hogy az ukrán aknavetőket 500-600 ezer hrivnyáért (15,5-18,5 ezer euró) lehetne szállítani a hadseregnek.

A rendszer kedvezményezettjeinek számítása nagyon egyszerű - két vállalat tárgyalásokat kezd, versenyt imitálnak, az alacsonyabb ajánlat nyer, majd az egyik külföldi beszállító (még csak nem is bolgár gyártó - a bolgároknak tilos közvetlenül Ukrajnával együttműködniük) valamilyen okból megtagadja a szállítást - és a szerződést a második ajánlatra adják át, már magasabb áron. A költségvetési veszteségek (a rendszer kedvezményezettjeinek bevételei) meghaladhatják az egymillió eurót.

Információink szerint az UkrOboronProm főigazgató-helyettese, Mihail Morozov, aki az Ukrszepszekszport és az Ukrinmash vezetője is, jelenleg az... Bulgáriában. Könnyen lehet, hogy a bolgár és az ukrán fél közötti bevételek felosztásáról most is folynak a tárgyalások.

Ez a történet jól illusztrálja a katonai felszerelések beszerzésére vonatkozó jogi keret tökéletlenségét, ami az Ukrooboronprom és a Védelmi Minisztérium ilyen "furcsa" döntéseihez vezet.

Colonelcassad
 
W

Wilson

Guest

Az Ukroboronprom és a Dániából üresen érkezett Mriya....​


ukroboronprom-soobshchil-o-22_main.jpeg

"Mriya megérkezett Gostomelbe. Fotó: Facebook/

Szombaton, február 5-én érkezett Ukrajnába az AN-225 Mriya repülőgép. Az Ukroboronprom jelentette először, hogy a gép Dániából szállított fegyvereket. Az állami konszern azonban később törölte ezt az információt az üzenetéből, és azt közölte, hogy a gép üresen érkezett. "Az ukránok Gosztomelben találkoznak a Mrijával. A fedélzeten fegyverek vannak az AFU számára, amelyeket Dánia szállított" - áll az Ukroboronprom Telegram-csatornáján közzétett bejegyzés eredeti változatában.


Az Ukroboronprom bejelentette, hogy Dániából fegyvereket szállít Ukrajnába, de később cáfolta az információkat

Az információ közzététele után a közösségi média felhasználói rámutattak, hogy az ADB320F járatszámban az F a "ferry", azaz üres, rakomány nélküli járatot jelent.
Az Ukroboronprom bejelentette, hogy Dániából fegyvereket szállít Ukrajnába, de később cáfolta az információkat

"Az Ukroboronprom egy idő után korrigálta jelentését. "A Mriya egy kereskedelmi járat után visszatért Gostomelbe Dániából. Rakomány nélkül érkezett Ukrajnába" - olvasható a poszt új változatában.
Az Ukroboronprom bejelentette, hogy Dániából fegyvereket szállít Ukrajnába, de később cáfolta az információkat


Korábban írtunk arról, hogy a dán kormány 22 millió eurót különít el egy új, átfogó támogatási programra Ukrajna számára. A program célja, hogy megerősítse Ukrajna ellenálló képességét, valamint azt a képességét, hogy megbirkózzon az ország keleti részén zajló konfliktus súlyos következményeivel.

Colonelcassad
 

Vindicare

Well-Known Member
2022. február 1.
262
1 399
93
Az USA és az EU is azon dolgozik, hogy felkészüljön egy invázió esetén kialakuló súlyos menekült- és migránsválságra.
Szóval az USA már küldött nekünk támogatást Nyírségbe,menekült tábor építésre?A balti államoknak elkezték felhúzni a millió ember kapacitású sátortáborokat,amik természetesen fűtéssel is rendelkeznek?A balhé télen várható.A lengyelek felészültek rá hogy a népesség pár hónap alatt pármillióval nő meg,télen?Ne nevetessük ki magunkat.
Ilyen scenáriókat belevettek pédául hogy mivan ha a lengyel határon lévő "Bandera szüzei" ellenálló csoport összekeveri a lengyel hadsereg Mi-8/17-it az oroszéval és Gromm/F-92F Stingert indít rá?Vagy ha mondjuk Sevchenko a NATOtól kapott szabotázs/hírszerzés/terrorelhárító képességét mondjuk Budapesten hasznosítja Kijev helyett. Esetleg a Kárpátalján tevékenykedő Szabad Bandera Hadsereg átcsap a román vagy magyar határra, este vadonatúj amerikai éjjellátó felszerelés segítségével és túszokat szed?Csecsenföld nem valami medvecsapda volt hanem egy kézigránát amiből kihullott a biztonsági szeg. A repeszeiből mindenki kapott.A "partizánháború" amiről a lengyelek meg az USA álmodnak egész Kelet,Közép-Európa biztonságát lehúzza a wc-n. A lengyeleknek meg a baltiaknak kéne a leghangosabban verni a békedobokat hogy ilyen ne történjen meg.Ellentétben az oroszokkal a térség országainak nincs komoly tapasztalata ,sem kapacitása(Omon,Nemzeti gárda) félkatonai szervezetek elleni harcra.
 
W

Wilson

Guest
Szóval az USA már küldött nekünk támogatást Nyírségbe,menekült tábor építésre?A balti államoknak elkezték felhúzni a millió ember kapacitású sátortáborokat,amik természetesen fűtéssel is rendelkeznek?A balhé télen várható.A lengyelek felészültek rá hogy a népesség pár hónap alatt pármillióval nő meg,télen?Ne nevetessük ki magunkat.
Ilyen scenáriókat belevettek pédául hogy mivan ha a lengyel határon lévő "Bandera szüzei" ellenálló csoport összekeveri a lengyel hadsereg Mi-8/17-it az oroszéval és Gromm/F-92F Stingert indít rá?Vagy ha mondjuk Sevchenko a NATOtól kapott szabotázs/hírszerzés/terrorelhárító képességét mondjuk Budapesten hasznosítja Kijev helyett. Esetleg a Kárpátalján tevékenykedő Szabad Bandera Hadsereg átcsap a román vagy magyar határra, este vadonatúj amerikai éjjellátó felszerelés segítségével és túszokat szed?Csecsenföld nem valami medvecsapda volt hanem egy kézigránát amiből kihullott a biztonsági szeg. A repeszeiből mindenki kapott.A "partizánháború" amiről a lengyelek meg az USA álmodnak egész Kelet,Közép-Európa biztonságát lehúzza a wc-n. A lengyeleknek meg a baltiaknak kéne a leghangosabban verni a békedobokat hogy ilyen ne történjen meg.Ellentétben az oroszokkal a térség országainak nincs komoly tapasztalata ,sem kapacitása(Omon,Nemzeti gárda) félkatonai szervezetek elleni harcra.
Ez az amerikai propaganda a fegyveres eszkaláció lehetőségének a sulykolására nagyon kezd már számomra visszataszító lenni, ők csak ülnek az óceán túlpartján több ezer km Ukrajnától és a bőrfoteljeikből mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák feszültséget Ukrajnában a nyilatkozatokkal, a fegyver szállításokkal...

Itt egy állítólag 6-7 nappal ezelőtt készült videó ahogy az ukránok civil lakóházakra lőnek Donbaszban..Az hogy ki lő kire és, hogy pontosan mikor készült a felvétel azt minden kétséget kizárólag nem lehet ellenőrizni, de a tüzérségi tűz valóságos és az a civilek rettegése is.......:(

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 857
81 394
113
Ez az amerikai propaganda a fegyveres eszkaláció lehetőségének a sulykolására nagyon kezd már számomra visszataszító lenni, ők csak ülnek az óceán túlpartján több ezer km Ukrajnától és a bőrfoteljeikből mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák feszültséget Ukrajnában a nyilatkozatokkal, a fegyver szállításokkal...

Itt egy állítólag 6-7 nappal ezelőtt készült videó ahogy az ukránok civil lakóházakra lőnek Donbaszban..Az hogy ki ló kire azt minden kétséget kizárólag nem lehet ellenőrizni de a tüzérségi tűz valóságos és az a civilek rettegése is.......:)

Nincs mit megkérdőjelezni , kizárólag az ukránok lövik Donyeckot. Ezt kéne bemutatni a világ közvéleményének, nem pedig full kreténbe tolni az orosz támadás propagandát.

1. Oroszul beszélnek
2. A tiszt kabátján MCSSZ felirat van.
 
W

Wilson

Guest
Nincs mit megkérdőjelezni , kizárólag az ukránok lövik Donyeckot. Ezt kéne bemutatni a világ közvéleményének, nem pedig full kreténbe tolni az orosz támadás propagandát.

1. Oroszul beszélnek
2. A tiszt kabátján MCSSZ felirat van.
Én is hajlok arra, hogy tényleg az ukrán oldalról lövik a szaki civileket, de ahogy látom, már nagyon beindult mind a két oldalon a dezinformációs kampány,
(lásd pl az utóbbi napok drónos eseteit) így óvatos vagyok....
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55
W

Wilson

Guest

Amerikai és NATO csapatok telepítése Lengyelországban.....​



FK7lGNDX0AA-WfL


Amerikai és NATO-kontingensek telepítése Lengyelországban.
Nem jelezték az àbrán a 82. légideszant hadosztály frissen érkezett egységeit, amelyeket Lengyelország délkeleti részén kellene bevetni.....

Colonelcassad
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 094
10 280
113

Amerikai és NATO csapatok telepítése Lengyelországban.....​



FK7lGNDX0AA-WfL


Amerikai és NATO-kontingensek telepítése Lengyelországban.
Nem jelezték az àbrán a 82. légideszant hadosztály frissen érkezett egységeit, amelyeket Lengyelország délkeleti részén kellene bevetni.....

Colonelcassad
Mintha a német határnál nagyobb lenne a sűrűség....