Harkov lakosai a KP különtudósítójának: „10 éven belül Ukrajna magától szétesik, és felkéri Oroszországot, hogy csatlakozzon”
A harkovi lakosok azt mondták, nem akarnak harcolni orosz rokonaikkal
Harkov városi tanácsa megakadályozta az „egység menetét”, pert indított, de a bíróság a nacionalisták oldalára állt....
Harkiv mindössze 40 kilométerre van az orosz határtól. Úgy tűnik, hogy itt kellene a "legforróbban" beszélni egy esetleges háborúról. A KP.RU tudósítója, aki a városban járt, megállapította, hogy a legtöbb harkovi lakosnak elege van a "hamisításokból" és a pletykákból. És nem hisznek az orosz támadásban.
"Muszáj háborúzni a rokonainkkal?"
Az elmúlt hétvégén az amerikai média ismét "pocsolyában ült". Ezúttal a Bloomberg állítólag tévedésből adta ki a "Oroszország megszállta Ukrajnát" főcímet. Ez Harkovban sem maradt észrevétlen.
- Eleinte, amikor háborúról volt szó, természetesen mindenki aggódott, de mostanra elegük lett. A nyugati média napról napra eszkalálódik. Miféle hiba az, ha bejelentjük, hogy Oroszország megtámad minket?! Megőrültek? Hogy írhatnak ilyeneket?! De az emberek lassan megtanulják kiszűrni a híreket. Természetesen vannak olyanok, akik engednek hisztériának , de a legtöbb ember nem hisz semmilyen invázióban. Szerintem az emberek csak el akarják terelni a figyelmüket más problémákról" - mondja nekem Mihail taxisofőr.
Harkovban a hétvégén napos idő volt. Az emberek kiözönlöttek az utcára. Az egyik üzlet előtt egy eladónő dohányzik. Beszélgetni kezdünk.
- Milyen háború? Itt minden csendes, nyugodt. Az utcákon nincsenek tankok. A Történelmi Múzeum közelében csak régi, az első világháború és a Nagy Honvédő Háború idejéből származó épületek állnak. És kivel kell itt harcolnunk? A rokonaim fele Oroszországban, Belgorodban él. Muszáj harcolnunk a rokonainkkal?
"Félünk, hogy megismétlődik a donbászi sors".
- Hisz az orosz invázióban? - Kérdezem az ismerősömet, Irinát, aki a Harkov környéki Izyumból származik.
- Nem, természetesen nem! Ukrajna inkább maga játssza az inváziót, minthogy Oroszország megtámadjon minket. Soha nem fogjuk megtudni az igazságot. De remélem, hogy ha bármi történik, Putyin átveszi a harkovi területet, nagyon közel vagyunk hozzá - mondja Iryna, és vidáman nevet ukránul. Aztán elmeséli, hogy a barátnője hogyan viccelődik a fiával és a menyével.
- Azt mondja nekik: "Háború esetén vigyétek az útleveleteket, 500 dollárt az első alkalommal, és menjetek a vámhoz. Ha Oroszország nem enged be, üljetek az ütközőzónában, amíg az oroszok be nem fogadnak benneteket." Minden viccben van egy vicc.
2014-ben ukrán tankok vonultak át Harkovon keresztül a Donbasszba. "Félelmetes volt" - mondják a helyiek.
Aztán Irina hirtelen elkomorul, és eszébe jut 2014.
- Akkoriban ukrán tankok jöttek át rajtunk keresztül Donbászba (Izyum a Donyecki terület határához közel fekszik - a szerk.). Mindent láttunk, félelmetes volt. Isten ments, hogy ez még egyszer megtörténjen" - mondta Irina.
Általában azok közül, akikkel Harkovban beszéltem, sokan a Donbaszról kezdenek beszélni. Analógiákat vonnak le. És félnek.
Van egy donyecki barátom, aki Harkovba költözött. Ott most reménytelen a helyzet. Nagyon félünk, hogy velünk nem fog ugyanez történni. Donbassz most valahol középen van - nem Ukrajnával és nem Oroszországgal. Ez ijesztő. Harkov egy gyönyörű, ápolt város. Úgy akarunk élni, ahogy most élünk. Remélem, nem lesz háború" - osztja meg velem Jelena, a szálloda recepciósa. Átnéz valamit a telefonján, aztán azt mondja: "Tudtad, hogy a nacionalisták ma délutánra felvonulást szerveznek? Összehívják az embereket az összes kocsmában. 5 ezer embert ígérnek. Nagyon közel van a szállodánkhoz. Nem akarjuk, hogy ez minket érintsen! Bár azt mondják, hogy a menet békés lesz, de ki tudja.
Harkovban sokan kezdenek beszélni a Donbaszról. Analógiákat vonnak le. És félnek.
Amikor értesültem a felvonulásról, azonnal a résztvevők gyülekezőhelyére mentem.
"Nem Oroszország ellen vagyunk, hanem Ukrajna mellett".
A harkovi városi tanács amennyire csak tudta, megakadályozta az egység menetet. Még pert is indított a bíróságon. A bíróság azonban a nacionalisták oldalára állt, és engedélyezte a felvonulást.
A találkozót az Alkotmány téren, a "Repülő Ukrajna" függetlenségi emlékművének közelében tervezték. A rendőrség és a Nemzeti Gárda egységei már két órával a menet kezdete előtt elkezdtek gyülekezni a téren. Több tucatnyi busz és trolibusz parkolt a kerület mentén. A felvonulás résztvevői fokozatosan kezdtek megérkezni. Ukrán zászlókat és fekete-piros banderista zászlókat (az Ukrán Nacionalisták Szervezete Oroszországban szélsőségesnek számít) pakoltak ki az autók csomagtartójából. Az egyik hatalmas transzparensen ukránul az áll: "Harkov Ukrajna".
- Vitatja ezt bárki is? - Megkérdeztem a közelben álló két fiatalt.
- Meg akarjuk mutatni, hogy Ukrajna egységes, és hogy Harkov ukrán város. Meg akarjuk ijeszteni Oroszországot, hogy Putyin tudja, hogy nem fogja bevenni Harkovot" - magyarázta egyikük.
A másik bevallotta: "Donyeckben és Luhanszkban harcoltam. Most a mi embereink jönnek ide, néhányan közülük kifejezetten Kijevből.
Valóban, egyenruhás, ATO-jelvényt viselő férfiak ("terrorellenes művelet" - így nevezik az ukrán hatóságok a donbászi összecsapást) kezdtek érkezni a térre.
A menet résztvevői azt ígérték, hogy a menet békés lesz.
Közeledek egy közelben álló párhoz. Mindketten a 60-as éveikben járnak. Nincs zászló a kezükben.
- Ön - kérdezem őket - szintén itt volt véletlenül?
- Miből gondolja ezt? Az "orosz tavasz" ellen vonultunk! Nem vagy véletlenül katsapka (az oroszok megvető megnevezése - a szerk.)? Olyan gyanúsan hangzik... Tűnj el innen! - A férfi hirtelen rám támadt. El kellett mennem, mielőtt felhívta volna rám a többi felvonuló figyelmét.
- Nem Oroszország ellen vagyunk, hanem Ukrajna mellett. Háború folyik, de remélhetőleg nem ide fog jönni. Oroszország látni fogja, hogy mi nem akarjuk, és nem fognak háborúzni" - magyarázta nekem egy másik tüntető.
Közben a tömeg mozgolódni kezdett. A menet szervezőinek autója előttük haladt. Egyikük folyamatosan azt kiabálta a mikrofonba, hogy "Dicsőség Ukrajnának!" és "Egy egységes, szabad Ukrajna!".
Az oroszokat söpredéknek nevezték, és azt kiabálták, hogy "halál az ellenségre". Az egyik nő, akit észrevettem, egy plakátot tartott a kezében, amelyen ez állt: "Harkovban golyókkal, nem virágokkal fognak találkozni". Az utca két oldalán rendőrök kuporogtak, a járókelők csodálkozva filmezték a menetet, a kávézók és éttermek vendégei pedig mobiltelefonjaikkal az ablakukba kapaszkodtak. A nacionalista felvonulások minden országban ijesztőek. Itt, a hős Harkov városában személy szerint engem személy szerint elborzasztott a látvány.
A menet végeztével bementem egy kávézóba, hogy felmelegedjek. Egy közeli asztalnál ült egy férfi, aki az ablakból figyelte a menetet.
- Mit gondolsz? - Óvatosan megkérdeztem.
- A nácik, jobb távol maradni tőlük - jegyezte meg a férfi. - Miért támadna meg minket Oroszország? Ha 10 évet várunk, Ukrajna szétesik a politikusainkkal együtt. Körbe fogunk szaladgálni és kérni fogjuk, hogy legalább hozzánk csatolják. A hatóságaink csak tönkretesznek mindent, és nem teremtenek semmit. Nem építenek gyárakat, nem támogatják a mezőgazdaságot. Közművek, élelmiszer, gáz, benzin - minden drágult. Az emberek elszegényedtek, sokan kopejkát számolnak. Ennyit Ukrajna független államáról!
Жители Харькова заявили, что не хотят воевать с родственниками из России [фото, видео]
www.kp.ru