Nincs nálam a bölcsek köve, de ha el akarnám kerülni a háborút, én úgy csinálnám, hogy meggyőzőm a másikat, hogy komolyan gondolom adott esetben a háborút és odavezényelnék ilyeneket. Viszont, csak akkor tenném meg, ha tudnám, hogy mire készül az ellen.
És nekem az a problémám ezzel, hogy az USA az, aki még története során sose hátrált ki konfliktusból, akkor sem ha a végén a Fehér

Milyen NATO (vagy direkte USA) csapatokat látsz Ukrajnában? 
Ha erőt akarsz demonstrálni, akkor ezen felsorakozott csapatok 20%-ával bevonulsz a LNR és a DNR területére. 
Nem kis zöld emberkékkel, hanem kurv@nagy Russia feliratú katonai járművekkel.
Az ukránok direkt konfliktust sosem mernének megkockáztatni hivatalos orosz csapatok ellen.
Azt még az amerikaiak sem akartak Szíriában.
Vagy látsz ukrán támadó erőket a Krím előtt. Naugye. A DNR/LNR területén folyó harcok kizárólag arra kellettek, hogy időt húzzanak. Hogy visszatartsák az ukranokat a NATO-ból.
Valószínűleg ez a szerep a Krímnek volt fenntartva, csakhogy azt szinte zokszó nélkül elengedték. A Krím sokkal egyszerűbb is lett volna, mert ott egy szűk frontvonalhoz kevesebb erőforrás is elegendő lett volna, hogy tartsák.
De mégegyszer: az az erőöszpontosítás, amit Oroszország előad, az kizárólag Ukrajnára jelent fenyegetést. A NATO - nagyon helyesen - nem veszi magára. Persze van erőteljes tiltakozás, de mivel az oroszok sakkban tartják az egész EU-t, így semmiféle komoly mozgolódás nimcsen.
Az, hogy a NATO keleti szárnyára országonként áddobnak 1000-1000 katonát, az gyakorlatilag egy gesztus, hogy "nyugi, nem felejtkezünk el rólatok".

Ha a tiedét vesszük alapul, akkor nekem az nem világos, hogy mi indította erre az oroszokat pont most, miért nem 2 éve tették meg, vagy a harcok alatt, mielőtt Minszkbe mentek?

Mert nem álltak rá készen.
Erre fel kellett készülni katonailag, politikailag, és gazdaságilag is. Ha 2-3 évvel ezelőtt csinálják meg a barbatrükköt, akkor tényleg megfojtják a jelenleg meglévőknél komolyabb szankciók az orosz gazdaságot. De az orosz hadsereg is csak akkor kezdett bele a modernizációba.

A másik, ami számomra nem világos, hogy miért, miben lennének 150%-ban biztosak?

Abban, hogy meg tudják húzni egy Ukrajna méretű volt tagköztársaság behúzását, anélkül, hogy minimálisan veszélyben legyen a katonai, gazdasági, és politikai győzelem.
A világ szépen végig fogja nézni az annexiót. A Krímmel már szoktatva is lettek....

Mindenki világszerte üti őket, ha háborúba mennek kiújulhat a Kaukázustól, Tádzsikisztánig minden.

Miután Minszkben és Kazaksztánban vérbe fojtották az önálló, vagy kierőszakolt zavargásokat?
Majd pont Kirgizisztán fogja érdekelni Putyint abban a helyzetben.
A Kaukázusban mi újulhatna ki?
Szerintem Putyin eléggé nyilvánvalóvá tette a 2. Csecsen háborúval, hogy mi lesz, ha b@szakodnak vele a muzulmánok. Kadirov meg házi muzulmánként megértette, hogy a láncos kutya szerep mennyire jól áll neki (nem dehonesztálóan írtam ezt!)

Szankciók, de nem ám csak a magyar almára. 1000+1 változó van az egyenletben. 100k katona vs 200k, oké, hogy légifölény, technika és valószínű gyors győzelmek, minden oké, de nem látom benne ezt a 150%-ot.

Neme?
A légifölény pillanatok alatt elő fog állni. Az ukrán gépek nagyja már a földről sem fog tudni felszállni. Semmilyük nincs amivel a ballisztikus rakétákat kivédhetnék. Nem véletlenül lettel áthozva keletről.
Onnantól pedig marad a partizán (vagy asszimmetrikus) harc.
Na és mi ellen tökéletesítették éveken át az orosz taktikát Szíriában?
Naugye. 
Jelenleg úgy néz ki, hogy gyakorlatilag a Kárpátokon túli területeket minden egyes irányból támadás alá fogják tudni venni. És nem kis erőkkel, de dandárokkal.
Én Szojguék helyében szépen láncban kezdeném meg a szárazföldi műveleteket. Először a szakadár területről. Majd a tenger felöl Odessa térségéből, amit meg lehet támogatni egy kis beszivárgó művelettel Transnistria felöl. Természetesen erre reagál majd az ukrán hadvezetés (muszáj nekik), és elindulnak a felmentő erők. És ugye tudjuk oszlopban a legkönnyebb pusztítani az ellenfelet. Az addigra teljes légifölény ellen esélyük sem lesz. Ha az ország közepét is megszórják légideszant csapatokkal akkor meg pláne. Végül pedig északról Harkov és Kijev irányából, majd Breszt felöl a belorusz csapatokkal karöltve elindul a kegyelemdöfés. 
Addigra az ukrán hadsereg teljesen szét lesz zilálva, és fejetlen csirkeként rohangál ide-oda. A helyzetüket nem fogja segíteni a megindult menekültáradat...