[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 293
27 212
113
Screamerssc.jpg
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 105
25 113
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 650
46 776
113
Nincs nálam a bölcsek köve, de ha el akarnám kerülni a háborút, én úgy csinálnám, hogy meggyőzőm a másikat, hogy komolyan gondolom adott esetben a háborút és odavezényelnék ilyeneket. Viszont, csak akkor tenném meg, ha tudnám, hogy mire készül az ellen.
És nekem az a problémám ezzel, hogy az USA az, aki még története során sose hátrált ki konfliktusból, akkor sem ha a végén a Fehér
Milyen NATO (vagy direkte USA) csapatokat látsz Ukrajnában?
Ha erőt akarsz demonstrálni, akkor ezen felsorakozott csapatok 20%-ával bevonulsz a LNR és a DNR területére.
Nem kis zöld emberkékkel, hanem kurv@nagy Russia feliratú katonai járművekkel.
Az ukránok direkt konfliktust sosem mernének megkockáztatni hivatalos orosz csapatok ellen.
Azt még az amerikaiak sem akartak Szíriában.
Vagy látsz ukrán támadó erőket a Krím előtt. Naugye. A DNR/LNR területén folyó harcok kizárólag arra kellettek, hogy időt húzzanak. Hogy visszatartsák az ukranokat a NATO-ból.
Valószínűleg ez a szerep a Krímnek volt fenntartva, csakhogy azt szinte zokszó nélkül elengedték. A Krím sokkal egyszerűbb is lett volna, mert ott egy szűk frontvonalhoz kevesebb erőforrás is elegendő lett volna, hogy tartsák.
De mégegyszer: az az erőöszpontosítás, amit Oroszország előad, az kizárólag Ukrajnára jelent fenyegetést. A NATO - nagyon helyesen - nem veszi magára. Persze van erőteljes tiltakozás, de mivel az oroszok sakkban tartják az egész EU-t, így semmiféle komoly mozgolódás nimcsen.
Az, hogy a NATO keleti szárnyára országonként áddobnak 1000-1000 katonát, az gyakorlatilag egy gesztus, hogy "nyugi, nem felejtkezünk el rólatok".
Ha a tiedét vesszük alapul, akkor nekem az nem világos, hogy mi indította erre az oroszokat pont most, miért nem 2 éve tették meg, vagy a harcok alatt, mielőtt Minszkbe mentek?
Mert nem álltak rá készen.
Erre fel kellett készülni katonailag, politikailag, és gazdaságilag is. Ha 2-3 évvel ezelőtt csinálják meg a barbatrükköt, akkor tényleg megfojtják a jelenleg meglévőknél komolyabb szankciók az orosz gazdaságot. De az orosz hadsereg is csak akkor kezdett bele a modernizációba.

A másik, ami számomra nem világos, hogy miért, miben lennének 150%-ban biztosak?
Abban, hogy meg tudják húzni egy Ukrajna méretű volt tagköztársaság behúzását, anélkül, hogy minimálisan veszélyben legyen a katonai, gazdasági, és politikai győzelem.
A világ szépen végig fogja nézni az annexiót. A Krímmel már szoktatva is lettek....
Mindenki világszerte üti őket, ha háborúba mennek kiújulhat a Kaukázustól, Tádzsikisztánig minden.
Miután Minszkben és Kazaksztánban vérbe fojtották az önálló, vagy kierőszakolt zavargásokat?
Majd pont Kirgizisztán fogja érdekelni Putyint abban a helyzetben.
A Kaukázusban mi újulhatna ki?
Szerintem Putyin eléggé nyilvánvalóvá tette a 2. Csecsen háborúval, hogy mi lesz, ha b@szakodnak vele a muzulmánok. Kadirov meg házi muzulmánként megértette, hogy a láncos kutya szerep mennyire jól áll neki (nem dehonesztálóan írtam ezt!)

Szankciók, de nem ám csak a magyar almára. 1000+1 változó van az egyenletben. 100k katona vs 200k, oké, hogy légifölény, technika és valószínű gyors győzelmek, minden oké, de nem látom benne ezt a 150%-ot.
Neme?
A légifölény pillanatok alatt elő fog állni. Az ukrán gépek nagyja már a földről sem fog tudni felszállni. Semmilyük nincs amivel a ballisztikus rakétákat kivédhetnék. Nem véletlenül lettel áthozva keletről.
Onnantól pedig marad a partizán (vagy asszimmetrikus) harc.
Na és mi ellen tökéletesítették éveken át az orosz taktikát Szíriában?
Naugye.
Jelenleg úgy néz ki, hogy gyakorlatilag a Kárpátokon túli területeket minden egyes irányból támadás alá fogják tudni venni. És nem kis erőkkel, de dandárokkal.
Én Szojguék helyében szépen láncban kezdeném meg a szárazföldi műveleteket. Először a szakadár területről. Majd a tenger felöl Odessa térségéből, amit meg lehet támogatni egy kis beszivárgó művelettel Transnistria felöl. Természetesen erre reagál majd az ukrán hadvezetés (muszáj nekik), és elindulnak a felmentő erők. És ugye tudjuk oszlopban a legkönnyebb pusztítani az ellenfelet. Az addigra teljes légifölény ellen esélyük sem lesz. Ha az ország közepét is megszórják légideszant csapatokkal akkor meg pláne. Végül pedig északról Harkov és Kijev irányából, majd Breszt felöl a belorusz csapatokkal karöltve elindul a kegyelemdöfés.
Addigra az ukrán hadsereg teljesen szét lesz zilálva, és fejetlen csirkeként rohangál ide-oda. A helyzetüket nem fogja segíteni a megindult menekültáradat...
 
W

Wilson

Guest
A holland titkosszolgálat cégek utáni kémkedéssel vádolta meg az orosz titkosszolgálatokat...

A holland titkosszolgálat cégek utáni kémkedéssel vádolta meg az orosz titkosszolgálatokat.

Az orosz és kínai hírszerző szolgálatok képviselői a LinkedIn hálózaton keresztül "szisztematikusan megkeresik" a holland high-tech cégek alkalmazottait, hogy megtudják üzleti titkaikat. Ezt a nyilatkozatot a Holland Általános Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (AIVD) vezetője, Eric Ackerboom tette.

Ahogy Ackerboom az FD holland üzleti kiadványhoz fűzött megjegyzésében megjegyezte, az "orosz és kínai kémek" hamis LinkedIn-fiókokon keresztül lépnek kapcsolatba a holland cégek alkalmazottaival, tudósoknak, tanácsadóknak vagy toborzóknak adva ki magukat, így létesítik velük a kapcsolatot. Miután ezekkel az emberekkel bizalmi kapcsolatot alakítottak ki, a titkosszolgálatok állítólag bizalmas adatokat kapnak tőlük, zsaroláshoz vagy vesztegetéshez folyamodnak.

A kiadvány azt is megjegyzi, hogy a nyugati titkosszolgálatokat "megdöbbentette az ilyen kapcsolatok létrehozására irányuló sikeres kísérletek száma".

Ahogy a kp.ru korábban megírta, Bulgária kémkedés vádjával vádolt két orosz diplomatát. Az oroszokat azzal gyanúsították, hogy államtitokkal kapcsolatos információkat gyűjtöttek az országban.


 
W

Wilson

Guest
Milyen NATO (vagy direkte USA) csapatokat látsz Ukrajnában?
Ha erőt akarsz demonstrálni, akkor ezen felsorakozott csapatok 20%-ával bevonulsz a LNR és a DNR területére.
Nem kis zöld emberkékkel, hanem kurv@nagy Russia feliratú katonai járművekkel.
Az ukránok direkt konfliktust sosem mernének megkockáztatni hivatalos orosz csapatok ellen.
Azt még az amerikaiak sem akartak Szíriában.
Vagy látsz ukrán támadó erőket a Krím előtt. Naugye. A DNR/LNR területén folyó harcok kizárólag arra kellettek, hogy időt húzzanak. Hogy visszatartsák az ukranokat a NATO-ból.
Valószínűleg ez a szerep a Krímnek volt fenntartva, csakhogy azt szinte zokszó nélkül elengedték. A Krím sokkal egyszerűbb is lett volna, mert ott egy szűk frontvonalhoz kevesebb erőforrás is elegendő lett volna, hogy tartsák.
De mégegyszer: az az erőöszpontosítás, amit Oroszország előad, az kizárólag Ukrajnára jelent fenyegetést. A NATO - nagyon helyesen - nem veszi magára. Persze van erőteljes tiltakozás, de mivel az oroszok sakkban tartják az egész EU-t, így semmiféle komoly mozgolódás nimcsen.
Az, hogy a NATO keleti szárnyára országonként áddobnak 1000-1000 katonát, az gyakorlatilag egy gesztus, hogy "nyugi, nem felejtkezünk el rólatok".

Mert nem álltak rá készen.
Erre fel kellett készülni katonailag, politikailag, és gazdaságilag is. Ha 2-3 évvel ezelőtt csinálják meg a barbatrükköt, akkor tényleg megfojtják a jelenleg meglévőknél komolyabb szankciók az orosz gazdaságot. De az orosz hadsereg is csak akkor kezdett bele a modernizációba.


Abban, hogy meg tudják húzni egy Ukrajna méretű volt tagköztársaság behúzását, anélkül, hogy minimálisan veszélyben legyen a katonai, gazdasági, és politikai győzelem.
A világ szépen végig fogja nézni az annexiót. A Krímmel már szoktatva is lettek....

Miután Minszkben és Kazaksztánban vérbe fojtották az önálló, vagy kierőszakolt zavargásokat?
Majd pont Kirgizisztán fogja érdekelni Putyint abban a helyzetben.
A Kaukázusban mi újulhatna ki?
Szerintem Putyin eléggé nyilvánvalóvá tette a 2. Csecsen háborúval, hogy mi lesz, ha b@szakodnak vele a muzulmánok. Kadirov meg házi muzulmánként megértette, hogy a láncos kutya szerep mennyire jól áll neki (nem dehonesztálóan írtam ezt!)


Neme?
A légifölény pillanatok alatt elő fog állni. Az ukrán gépek nagyja már a földről sem fog tudni felszállni. Semmilyük nincs amivel a ballisztikus rakétákat kivédhetnék. Nem véletlenül lettel áthozva keletről.
Onnantól pedig marad a partizán (vagy asszimmetrikus) harc.
Na és mi ellen tökéletesítették éveken át az orosz taktikát Szíriában?
Naugye.
Jelenleg úgy néz ki, hogy gyakorlatilag a Kárpátokon túli területeket minden egyes irányból támadás alá fogják tudni venni. És nem kis erőkkel, de dandárokkal.
Én Szojguék helyében szépen láncban kezdeném meg a szárazföldi műveleteket. Először a szakadár területről. Majd a tenger felöl Odessa térségéből, amit meg lehet támogatni egy kis beszivárgó művelettel Transnistria felöl. Természetesen erre reagál majd az ukrán hadvezetés (muszáj nekik), és elindulnak a felmentő erők. És ugye tudjuk oszlopban a legkönnyebb pusztítani az ellenfelet. Az addigra teljes légifölény ellen esélyük sem lesz. Ha az ország közepét is megszórják légideszant csapatokkal akkor meg pláne. Végül pedig északról Harkov és Kijev irányából, majd Breszt felöl a belorusz csapatokkal karöltve elindul a kegyelemdöfés.
Addigra az ukrán hadsereg teljesen szét lesz zilálva, és fejetlen csirkeként rohangál ide-oda. A helyzetüket nem fogja segíteni a megindult menekültáradat...
Kedves pöcshuszár és mi csak ülünk itt és várjuk a nyugat által már annyiszor beharangozott orosz offenzívát,de ezek a fránya oroszok csak nem akarják elindítani az orosz gőzhenger keletről.....És szerintem nem is lesz semmilyen orosz offenzíva.....
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 130
12 166
113
Kedves pöcshuszár és mi csak ülünk itt és várjuk a nyugat által már annyiszor beharangozott orosz offenzívát,de ezek a fránya oroszok csak nem akarják elindítani az orosz gőzhenger keletről.....És szerintem nem is lesz semmilyen orosz offenzíva.....
Mondjuk hosszú idő távlatában egyszer csak lehet, hogy igazuk lesz, és akkor majd azt mondják, hogy "ugye, megmondtuk..."
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 650
46 776
113
Kedves pöcshuszár és mi csak ülünk itt és várjuk a nyugat által már annyiszor beharangozott orosz offenzívát
Ki az a mi?
Hát a nyugati sajtó, és elemzők sem azért mondanak ilyet, mert éppen levonulnak a területről. Tudod, egy hadgyakorlat nem fél évig tart és nem 1500-2000km-es frontvonalon bontakozik szét. Ráadásul a bejelentett hadgyakorlatok csak a Belorusz területekre vonatkoznak...
de ezek a fránya oroszok csak nem akarják elindítani az orosz gőzhenger keletről
Kb. ugyan erről értekezet Rommel is a segédtisztjeivel, mielőtt elindult volna a felesége szülinapjára 1944 júniusában... :rolleyes:
És szerintem nem is lesz semmilyen orosz offenzíva.....
Éljen!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 650
46 776
113
Mondjuk hosszú idő távlatában egyszer csak lehet, hogy igazuk lesz, és akkor majd azt mondják, hogy "ugye, megmondtuk..."
Azon elgondolkodtál már, hogy miért nem éppen a Baltikum lerohanásáról beszélgetünk esetleg Finnországéról??
Szerintem lehet köze hozzá, hogy a fél orosz haderő ott púposkodik az Ukrán határon, miközben a másik 2 helyen meg nem...
:):):)

Várj akkor ilyen alapon én is jósolok valamit szerintem 200 éven belül Tajvan kínai fennhatóság alá kerül......:)
Szerintem sokat fognak csillapodni az ilyen találgatások, ha szépen minden orosz katona visszatér a saját békeidős körletébe. Jah várjál! A Belorusz hadgyakorlaton kívül a többi erő miért nem tért még vissza?

És akkor mindjárt jön a pro orosz hőbörgés, hogy "Dehát joguk van hozzá!". Persze, hogy joguk van. De ettől az ukránok érezhetik fenyegetve magukat, ugye?
És gondolom, te sem mostanában fogsz mondjuk kristály és csillárboltba fektetni mondjuk Harkovban, esetleg Kievben, ugye?
Pedig hát minden rendben van...
 
  • Tetszik
Reactions: Lelkeslaikus