Sz-400 Triumf / S-400 Triumf / SA-21 Growler (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 2361

Guest
most ne haragudjatok, de eleg hulye ez a vita.
az hogy egy ilyen nagy hatalom, mint a ruszki, az onvedemi cucokhoz fontos alkatreszek gyartasat a regi hideghaborus ellenfeleitol varja el, az totalis hulyeseg.

ez kb olyan, mindha az amcsik rinyalnak hogy nincs f35 meg raptorhoz vmi alkatresz, mert a szankciok miatt nem kapjak tobbe a ruszkiktol.

egy nagyhatalom, ilyesmit meg kell hogy oldjon onaloan, ezeken nem fuggunk masoktol.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Tényleg! Akkor nézzél utána talán. Még Kína is Tajvantól veszi. Te vagy ám a legnagyobb szakértője a dolgoknak, mindent jobban tudsz mindenkinél.
Majd a Vér István megmondja.
Addig is:
What country exports the most computer chips?


Searchable List of Computer Device Exporting Countries in 2020
RankExporterComputer Device Exports (US$)
1.China$170,176,156,000
2.Mexico$31,823,594,000
3.United States$24,776,333,000
4.Hong Kong$24,230,259,000
Taking the Wall Street Journal report into account, Taiwan is the country that is currently producing the most number of chips in the whole world.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
In 2019, the top exporters of Digital computer cpu with some of storage/input/outpu were Mexico ($28B), China ($18.1B), United States ($6.82B), Czechia ($5.31B), and Chinese Taipei ($3.75B).
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Semiconductor manufacturing is international. Most consumer-level processors are produced by two companies, AMD and Intel, both located in the US. Intel designs and manufactures its own chips in its own factories located in the US. AMD on the other hand is a fabless chip company, meaning that they don’t have their own manufacturing facilities, so they contract other companies to manufacture their designs. Right now, AMD’s most popular consumer chips, the Ryzen series are produced by TSMC on their 7nm process. TSMC is located in Taiwan, and considering how the Ryzen 3000 series processors crush Intel’s core series processors, you could say that Taiwan produces the “highest quality computer processors” on the consumer side.

The same can be said on the enterprise side, since the “best enterprise chips” are generally considered to be the Epyc series. Intel’s Xeon, Itanium and X-series processors fill certain niches, but Epyc chips are considered to be on the forefront of processor technology. Since Epyc chips are also manufactured by TSMC, Taiwan also produces the “highest quality computer processors” on the enterprise side.

Note “computer processors” and not chips.
 

Laikus

Well-Known Member
2021. szeptember 2.
118
528
93
Nem szűkítettem le semmit. Pusztán megjegyeztem, hogy ez osztály egy időben csak egy irányban tud tüzelni a SAGG vezérlés miatt.
Ennyi. A többit te költötted hozzá.

Az, hogy hol ide, hol oda forduljon az MFR és egy ideig a rakéták repülnek és az MFR ne kövesse őket, az nálam sci-fi.
Kb. annyira reálsi, mint az S-200-zal a kvázi szimultán leküzdés, amit a HTÖ bemutat. Elvileg lehetséges, a gyakorlatban nem nagyon.


De amúgy az is érdekes felfogás, hogy akkor a méregdrága ~2 tonnás 48N6 rakétákkal kéne minden bejövő csúnyaságot leszedni egymás fedezésével.
Ez nemigen tartható és overkill egy 400 km-es kinematikai hatótávolságú rakétával lövöldözni 30-50 km-re. Az, hogy ez van, ez még a hh-s örökség. Akkor sehol nem voltak 8-as SDB salvok, Sz-300-hoz képes csigalassú HARM volt és legfeljebb 2/gép reálisan nézve.

Az Sz-400-nál a 9M96 rakéta részben ezt korrigálja, de szerintem még ez is overkill méretben. A Pancír egy jó eszköz a védelemre, ha működik.
Amúgy én egy max. 60 km-es kinematikai hatótávolságú aktív radaros rakétát képzelnék el erre. Úgysem tudják messzebbről követni az SDB/ARM-okat, ha azok RCS-e tized m2-es tartományban van. Viszont ezzel célcsatornád annyi, mint égen a csillag.
Egyetértek. Körül írtad kedvenc bekattanásomat, a Tamir rakéták célszerűségét a NASAMS rendszerünkhez.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem a számítógépekről van szó, hanem a processzorokról. Az AMD és most már az Intel is Tajvanon gyártat. Meg mindenki más. Kína összerak.
A professzorokról külön volt szó. Az Intel gyártja az összes felét Amerikában. De majd megmondja az, aki tényleg ért hozzá.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 059
113
A professzorokról külön volt szó. Az Intel gyártja az összes felét Amerikában. De majd megmondja az, aki tényleg ért hozzá.
Az Intel is kiszervezi a gyártást a TSMC-hez és a Samsunghoz. Minden(ki) specializálódik. Nem éri meg (iilteve még több profit marad), ha a gyártást egy (két) ahhoz legjobban értő cégnek kiadják: nem kell a technológiát fejleszteni, elég az áramköröket (és igazából abban van a kunszt).
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az Intel is kiszervezi a gyártást a TSMC-hez és a Samsunghoz. Minden(ki) specializálódik. Nem éri meg (iilteve még több profit marad), ha a gyártást egy (két) ahhoz legjobban értő cégnek kiadják: nem kell a technológiát fejleszteni, elég az áramköröket (és igazából abban van a kunszt).
Az Intel gyára az USÁban van, és a világ CPUjainak a felét adja. Ezt olvastam most.
 
  • Vicces
Reactions: ghostrider

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Tegyük hozzá, hogy a Belaruszba szállított orosz Sz-400 légvédelmi rakétarendszer telepítése egy belarusz lőtérre, ugyanis holnap kezdődnek a 10 napos közös belarusz-orosz hadgyakorlatok.
Egy videóból nagyon, de nagyon kevés ember tudja mi ez, hiszen nincsenek képben a napi szinten történő eseményekkel Oo-ban vagy a posztszovjet térségben.

Ezzel összefügg, hogy lettek egy An-2 "kukuruzynyikot" dobtak be Belarusz ellen(nem saját ötlettől vezérelve). A lett repülőgép megsértette Fehéroroszország légterét, felfedve a légvédelmi rendszerek bevetési területeit. A gép 300m-re hatolt be a belarusz légtérbe majd visszafordult. Pont abban az időben a litván és lengyel légtérben elektronikus felderítőgépek voltak.
 
  • Hűha
Reactions: LMzek 2.0
T

Törölt tag 1945

Guest
1:58-nál mi történik?

Hát sajnos bekapcsolt Sz-400-as MFR-ben még nem ültem (pedig tudnék mit kérdezni) de ha tippelni kellene...

400-mp4-snapshot-01-58-2022-02-09-18-39-37.jpg


... az osztály települése után, éppen a digitális földháttér térkép (álá Patriot) készül, még a célkutatás megkezdése előtt...

400-mp4-snapshot-02-21-2022-02-09-18-40-39.jpg


... itt meg földháttérben repülő célok automatikus követésének ellenőrzése történik.
 
M

molnibalage

Guest
Hát sajnos bekapcsolt Sz-400-as MFR-ben még nem ültem (pedig tudnék mit kérdezni) de ha tippelni kellene...

400-mp4-snapshot-01-58-2022-02-09-18-39-37.jpg


... az osztály települése után, éppen a digitális földháttér térkép (álá Patriot) készül, még a célkutatás megkezdése előtt...

400-mp4-snapshot-02-21-2022-02-09-18-40-39.jpg


... itt meg földháttérben repülő célok automatikus követésének ellenőrzése történik.
Erre tippeltem volna én is, csak fura, hogy így kirajzolja. Hiszen elvileg a terep kontúrja az érdekes.