[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 063
66 722
113
Csak emlékeztetőnek az ide írogatóknak:

273730417-311411211049184-2232969825509801201-n.png
A tankok a mai Ukrajna teruleterol jottek be, az akkori ukran nemzetisegu elnokuk utasitasara. :p
 

Daneel

Well-Known Member
2021. február 10.
160
859
93
Kádár esetében magyarok hívtak be oroszokat, Putyin esetében oroszok hívtak be oroszokat. Érzed a különbséget?!
Khm...
Kádár a Szovjeteket hívta be a magyar lázadók ellen.
LNR/DNR az oroszokat az oroszokat védeni az Ukránoktól.

De ez teljesen lényegtelen szócséplés, mindkét esetben az történt amit Moszkva kitalált.

Egyik vagy másik báb aki beszél, nem mindegy?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 448
34 406
113
de nem, nem attól függ
anno még a két egész megye népszavazott a függetlenségéről, tehát logikus, hogy most Oo. a két egész megyét ismerte el, a jelenlegi (értsd Ukrajna szerint is érvényes) megyehatárokkal
de attól függ mert bármilyen is a helyzet nincs totalitás.
ha a nyugat úgy áll a dologhoz a front lessz az elfogadott.
ha meg másképp áll a nyugat a dolgokhoz akkor a 2 megye.
ma meg még hülyébbek nyugaton akkor a 2 megy határán túli területek is az új államhoz tartozónak lessznek tartva...

fokozatosság elve.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 734
46 840
113
Nem, nincs itt semmilyen gyomorból jövő sértettség, tényeket írtam le! Pipától nem látok?
Szomorú vagyok, mert megint a mi faszunkkal - ezt értheted nyugodtan egész Európára! - lesz elverve a csalán!

Jog szerint mindkettő beavatkozás! Leírtam! Azt is hogy morálisan az oroszokét még mindig jobban védhetőnek tartom, mint amit az USA szakmányban csinál 30éve! Ettől még jog szerint beavatkozás a tegnapi oroszoké is! Viszont ez most ott tart a világ, hogy SENKIT nem érdekel már, hogy mi a jogos, mi nem az, az erőpolitika fog dönteni, az EU meg szopni fogja két marokra a faszt!

Szóval nem sértettség, pipa, hanem bánat, hogy ennyire HÜLYÉK az EU vezetői, hogy ebben részt vesznek, s féltem a gyerekeim jövőjét!

Azt viszont nem értem, hogy TE mi a fasznak örülsz ennyire, hogy úgy néz ki kenyértörésre lesz víve a dolog ?!

Illetve még mindig kérdezem, az USA miért jobb mint az oroszok, morálisan? De nézhetjük jogilag is, őket miért nem szankciózza, fikázza a fél világ?! Csak nem azért mert néhányakat katonailag is, a többieket meg gazdaságilag tartja megszállva/függésben?!
Ha olvastál volna rendesen, akkor leírtam, hogy nem örülök.

De teljesen nyilvánvaló egy jóideje, hogy Putyin mire készül. Felesleges itt dühöngeni, meg hisztizni.
A pro orosz fórumtársak meg végig bizonygatták, hogy békések a szándékok. Meg hogy csak hadgyakorolnak. Meg sarokbaszorítódnak...
Pedig csak reálisan végig kellett volna gondolni a helyzetet.
Az EU is utas ebbe az ügyben. Hiába akarod rájuk kenni. Teljesen kiszámíthatóan viselkednek, amikor reszelnek az Északi Áramlatnak, vagy amikor szankcióznak.
Szerinted miért mondta Putyin és Lavrov is, hogy biztosak a szankciókban.
Mert az EUnak muszáj ragaszkodnia a saját politikai önazonosságához.
Ezt mind beleszámolták már a legelejétöl Putyinék. Ezért nem hatja meg őket. De, ha lement Ukrajna behúzása, akkor lesz egy hirtelen hangnemváltás. Le fognak ülni a egy Jalta jellegű tárgyalásra, és szépen a kialakult helyzet közepette kibékülnek annyira, hogy újraindul a párbeszéd.
Oroszország is engedni fog, meg a NATO is papírra vet bizonyos igéreteket.
Ezt viszont Ukrajna már, mint a Föderáció egyik tagállama fogja megérni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 055
113
Pedig te magad is leírod, hogy az is beavatkozás, meg ez is. Ellenben egyik helyen sem nevezték ki magukat az Amerikaiak békefenntartónak.
Tehát ha amiatt mérges vagy az amerikaiakra, akkor most ugye csöndben elégettél a hamutartóban egy Putyin képet?!
Az amerikaiak a hidegháborúban és azóta is először mindig az ENSZen keresztül próbálkoznak (Koreában összejött, Vietnámban már nem, aztán a délszláv válságban újra). Ha az nem jön be, akkor saját maguk mennek oda megszállni.

Különbségek az USA és az orosz felhatalmazás között, ahogy én látom:
  • az USA ezt mindig a világ túlfelén gyakorolja, miután a szomszédait vagy kiherélt bábálllamként tartja meg (Kanada), vagy annyira lezülleszti, hogy a nemzetbiztonságára csak minimálisan jelenthet veszélyt (Mexikó)
  • az oroszok (a HH óta) a saját történelmi területeikkel vannak elfoglalva. Világcsendőrt legalábbis nem játszanak

Európában az amerikaiaknak van kevesebb keresnivalójuk, mindenesetre.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 132
92 339
113
Kenya nagykövete is beszólt.
I

Időzitésed tökéletes.

Scholz úr most nyilatkozott, hogy NS2, kuka.

Innentől, a mellett, hogy mivel szeretnének fűteni, Von Der Leyen "mindent megvizsgáltam" kisasszony megoldja.

Már csak az lenne a kérdésem, ha tovább görgetjük a xarcunamit, mivel fog menni a kecskeméti és győri gyáraik végterméke?
Sztem bővíteni kell a déli áramlat kapacitását. Jöhet orosz, azeri, azerinek álcázott orosz stb. Feláron eladjuk a németeknek is. :cool:
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 958
27 957
113
Kenya nagykövete is beszólt.
I

Időzitésed tökéletes.

Scholz úr most nyilatkozott, hogy NS2, kuka.

Innentől, a mellett, hogy mivel szeretnének fűteni, Von Der Leyen "mindent megvizsgáltam" kisasszony megoldja.

Már csak az lenne a kérdésem, ha tovább görgetjük a xarcunamit, mivel fog menni a kecskeméti és győri gyáraik végterméke?
Pfizer vakcinákkal, azt tud szerezni a férje.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
ez oké, de ez nem jog, hanem nagyhatalmi politika.

Az oroszok szerint a háború írja a jogot. Fjodorov is azért mondja, hogy vissza kell állítani a SZU-t, mert a SZU nyerte meg a II. világháborút és ilyenformán a SZU-nak felhatalmazása van a világ szabályainak, nemzetközi jogának kialakítására, újraírására. Tehát ahhoz, hogy élhessenek ezzel a joggal, fel kell támasztaniuk a SZU-t, és akkor élhetnek a II. vh. győzteseinek jogával, amellyel visszaállíthatják az 1945-ös határokat.
Szerintük az USA is pont a II.vh.-s győztesi jogán hozhatta létre azt a nemzetközi rendszert, amelyben most élünk, és amely most Oo.-ot szankciózza.
Ha viszont Oo. SZU-vá alakul, akkor éppolyan joggal élhetnek a nemzetközi jogrend átalakítására vonatkozóan, mint az USA.
Ugyanis az USA semmiképpen nem volt jobban győztese a II.vh-nak, mint a SZU.
Tehát a SZU-nak éppen ugyanannyi felhatalmazása van a világ jogrendjének újraírására, mint amilyen joggal az USA élt akkor, amikor megalapították a II. vh. utáni nemzetközi szervezeteket és világrendet, amelyben most élünk.
Ez a jelenlegi világrend nem "A Világrend", hanem egy világrend, a lehetségesek közül.
Tehát a jog, amiben gondolkozol, nem "A Jog", hanem egy jog, a lehetségesek közül. Amelyeket a vh-s győztesek írhatnak meg.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Ha tudnék bridgezni, akkor még érteném is, de nagyon tetszik a párhuzam! :)
A bridge egy 4 személyes kártyajáték, ahol párok játszanak egymás ellen. Egy parti több leosztásból áll, amiknek bonyolult szabályok alapján pontértékei vannak. Egy leosztás áll egy licitkörből, és egy lejátszásból. A licitkör alatt a szemben álló felek igéretet tesznek arra, hogy hány ütést visznek, valamint arról, hogy mi legyen az aduszín. Egy bemondást vagy emelni kell, vagy elpasszolni. Adu lehet treff káró kőr pick és szanz azaz aduszín nélküli. A licitszakasz akkor ér véget, amikor egymás után 3 passz elhangzik. A licitkör győztesei közül az első megszólaló lesz a kéz, a másik az asztal. Ez utóbbi teríti a lapjait, így azt a másik oldal is látja.
A cél, hogy teljesítsd a bemondást, ami a klasszikus egylapos ütésszabályok alapján működik. Tehát színre szín magasabb üt, az adu üt. Egy jó lejátszás esetén az asztallal tipikusan csapdázni lehet, azaz üthető lapot kijátszva ráveheted a másik felet arra, hogy megüsse olyan magas lappal a játékban lévő kártyádat, amit te kézből ütni tudsz.

Ez a jelen helyzetre: A licitet az oroszok nyerték, viszont elég magas bemondással, övék a lejátszás joga. Az asztalon van az összes kézenfekvő lépés, amire mindenki számít. Míg a magas aduk kézben vannak. Viszont vannak adujai az euro-atlanti világnak is, így ügyes játékkal lehetne buktatni a gémet. Ezért most azt látjuk, amikor az asztalról üthető lépéseket hív le a kéz, és mivel magas a tét, így viszket is a tenyér arra, hogy gondolkodás nélkül megüssék. Pl.: DNR/LNR elismerése/full szankció mint adu/ amire rá tudja vágni kézből az orosz inváziót. Mivel az otthon eladható lesz. És ugye onnantól ha ezt belépték már nincs kézben, nem tud vele fenyegetni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 063
66 722
113
Peszkov szerint a DNR-LNR elismerése során mégis csak a népköztársaságok által kijelölt határvonalat ismerik el, avagy egész Donyeck és Luganszk megyét
Megjott a valasz a NS 2-re es az Ensz beli szoviragokra.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 448
34 406
113
szerintem hagyjátok ezeket a jogi csűrés csavarásokat.
kinek van joga ki mikor mit csinált...
ez csak békében lényeges.

annak van joga akinek ereje van.
leszarja a jogot ha akarja elveszi erővel ha megteheti.
mindegy orosz amerikai német magyar.

nincs olyan hogy igazságos nem igazságos... mindekinek van igazsága annak is aki a területeit védi és annak is aki visszaakarja szerezni az elvesztett területeit.

egy igazság van az erő. az összes többi csak bla bla. ami ahhoz kell hogy az erő akkor és ott legyen felhasználva aho és amikor kell... ne keljen folyton harcolni és kivérezni. ennyi semmi több... csak a sok buta politikus elhiszi hogy ez az időhúzó tényező (kb szünet) örökké fentmaradhat.

nem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 734
46 840
113
Látok összefüggést, de nem ugyanaz. Kádár magyar hazaáruló volt, aki az oroszok tankjain jutott hatalomra, luhanszkban, Donyeckben orosz nacionalisták vannak, akik ukrán nacionalistákkal harcolnak és ehhez kaptak orosz segítséget.
Ezt a jelen felfogásodban így mondod, de merted volna 1970-ben ezt így mondani Kádárról. ;)
De egyik esetben sem lehet békefentartóként hivatkozni a beérkező orosz csapatokra, mint ahogy most - megjegyzem igen cinikusan- Putyinék hivatloznak a "Zorró haderőre".
Különösen akkor lesz ez "vicces", amikor majd megindulnak a frontvonaltól a DNR/LNR deklarált határa felé, miközben ott lesznek közben az ukránok....