[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 514
113
Magyarán úgy gondolod, hogy az USA civilizáció felsőbbrendű?
Nem. Csak a legtöbb összevetésben hatékonyabb és eredményesebb. Ezért nyerte meg a hidegháborút, aminek a végén a SZU omlott össze, nem pedig az USA. De mindettől függetlenül az amerikaiak világelsősége nyilván nem fog örökké tartani, ahogy az angolok meg a rómaiak csillaga is leáldozott idővel
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
@Capslock27

Mit adtak az oroszok a világnak?
Olvasd és nézd!


Csak ugye itt jön az, hogy nem tud oroszul, így nem fogja tudni elolvasni, aztán azt hiszi, hogy ezek nincsenek.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 514
113
"Oroszországnak amúgy kiválóan képzett szakemberei vannak egy csomó területen, de a rendszer, illetve az erőből irányított utasításos tervgazdaság..."

Igen..., és ezzel szemben van az USA-nak egy FED nevezetű pénzcsapja, ami annyit pénzt nyomtat, amennyit akar, és így a világ összes tudósának-mérnökének többet tud fizetni, mint a saját hazája. Ezzel elég nehéz versenyezni, csak ez nem fair.
Na pont az a baj, hogy azt nem fogjátok fel, hogy a FED pénzcsapja nagyhatalmi szempontból mennyivel nagyobb innováció, mint a Mengyelejev-féle periódusos táblázat meg a Ciolkovszkij-képlet!
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 270
61 928
113
Erővel általában mindig az próbál meg elérni valamit, akinek máshogy esélye sincs arra, hogy bármit is elérjen.

A Nyugat tudott és a mai napig is tud a kívülállók számára is vonzó társadalmi berendezkedést, életkilátásokat és életszínvonalat biztosítani, kisebb-nagyobb döccenőkkel ugyan, de alapvetően Kína is efelé halad egy ideje.
A Nyugat felemelkedése, dicsősége, fejlettsége, életszínvonala, mások számára is vonzó társadalmi berendezekedése annak köszönhető, hogy leigázta az egész világot. Erővel érte ezt el.
1492, a ma már gyűlölt Kolombusz által megtett felfedezés nyomán indult meg a Nyugat világhódítása, amire alapozta azt a jóléti imázst, amit amúgy a gyarmatok lerablásával finanszírozott. És mindez azért is indulhatott meg, mert 1492-ben kiűzték a mórokat a spanyolok. Erővel.

Jegyzem meg - de csak halkan - hogy 1490-ben, tehát két évvel korábban hal meg Corvin Mátyás és ezzel keletkezik az a bizonyos közép-európai hatalmi vákuum, ami elősegítette a török érdemi előretörését. Ami technikailag rajtunk akadt meg.
Így persze ami minket, közép-európaiakat végleg széttagolt és visszavetett, az nem jutott el Nyugatra, ami így kvázi jól elvolt magával és a gyarmataival, meg egymással, a gyarmatokért vívott küzdelemben.
És minden, ami az ezt követő fél évezredben történt, az ebben a relációban zajlott. A győztes mindent visz szituáció alakult ki, nekik megvolt végig a világhódítás javaiból származó erőfölényük, hogy nekünk ne juthasson abból semmi se.

Csak úgy irígyeljük és csodáljuk a Nyugat áldásos jóságát, erkölcsi nagyságát, történelmi és társadalmi vívmányait, hogy ezekhez a világ kifosztása és egy szerencsés történelmi klíma is hozzájárult.
Ha az Oszmán Birodalom fixa ideája csak a belső-ázsia és az Arab-félsziget meghódításában merült volna ki, akkor a világ fehér emberek által véghezvitt "felfedezésében" valószínű a közép- és kelet-európai népeknek is jutott volna némi szerep.

Persze nyilávnvaló, hogy a nagy tengerész nemzeteknek sokkal egyszerűbb volna eljutni Amerikába, mint a Közép-Európa népeinek, de ugyanez már nem lett volna elmondható Afrikáról és Ázsiáról, azon belül is monduk Indiáról.
Közép-Európa népeinek esetleges expanziós politikáját egy az egyben az Oszmán Birodalom blokkolta annak természetes lehetséges szárazföldi útvonalai felé. De nem ám a határokon, hanem közvetlen megszállással. Akinek meg nem jutott a törökből, annak jutott a tatárból.

Érdemes megnézni a Brit Birodalom történelmét, az angol történelmet a hódítások, a gyarmatbirodalom kora előtt és után. Az angolszász arrogancia fajsúlya vajon hogyan alakult volna, ha az egész angol történelem csak a skótok meg az írek hajkurászásáról szólna?
És a német-alföldi népek, a hollandok, belgák? Évszázadokon át hol a spanyolok, hol a franciák nyomták el őket, háborúztak az angolokkal, megszállták őket a németek, de mindvégig megvoltak a gyarmataik. Volt, hogy egymásét foglalták el.
Az egész világot is képesek voltaka nyugati népek lángba borítani, annak rendszeres újrafelosztása címén.
Ezen alapszik a Nyugat felsőbbrendűsége.

Azt viszont lehet látni, hogy az nincs kőbe vésve még 400 év után sem, hogy azoknak, akik az Oderától keletre élnek, csak és kizárólag kuss lehet a nevük.
A Nyugat hegemóniája nem örök.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Na de pont erre van a Google Translate, ami hogy-hogynem, megint csak nem orosz, hanem egy újabb amerikai innováció!
1. Egyébként csak hogy a tényeknél maradjunk, a zsidók sok mindenben meghatározó szerepet töltenek be, legyen az tudomány, gazdaság, pénz, sport, stb. (utánanéztem, hogy az orosz oligarchák meghatározó része is az részben vagy egészben, sőt, még Zsirinovszkij is... xd)
2. Az amerikaiak többsége mindenfelé migráns.
3. Mégiscsak felsőbbrendűnek tartod őket. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 514
113
Mert az USA egyedül határozta meg a II.vh lezárása után azt a világrendet, ami most van, a saját hasznára,
miközben a Szovjetuniót elszigetelte.
Ennek ellenére a Szovjetunió vezette Keleti Blokk paritásban tudott maradni az USA-val, pedig csak a világ 1/6-át uralhatta, míg az USA a világ 5/6-ára építhette az erejét.
Holott az USA-nak semmivel nem volt több joga a világrendet a saját hasznára kialakítani, mint a SZU-nak. Főleg, hogy a SZU hozta a legtöbb áldozatot a II.vh-ban a nácizmus felett aratott győzelemhez. Az USA meg a saját maga hasznára hasznosította a Hitler-i Németország tudósait, például

Wernher von Braun -t​

aki nélkül nem is jöhetett volna létre az amerikai űrkutatás.
A szovjet rakétatechnika és űrkutatás pont ugyanúgy a náci A4/V-2 programból nőtt ki, mint az amerikai. És ugyanúgy német tudósokkal, csak míg az USA magas fizetéssel próbálta munkára bírni őket, addig a szovjetek a Gulágra küldéssel! Azért az nagy különbség.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Kezdje akkor kicsiben. Először épitsen egy olyan utasszállitó repülőgépet, amit piaci alapon megvesznek, és örömmel használnak a légitársaságok. A nyugatiak hagynák nekik, sőt a Superjetben saját hiján sok nyugati alkatrész van, csak igy se jó a végeredmény. Megint az erőszak ugye, a tipus azért létezik, mert pár saját légitársasággal erőből megvetetik.
Ez elsősorban nem a technikáról szól, hanem az ideákról, értékekről, ideológiákról. Természetesen az ipar és annak vívmányai is kellenek, de azok másod, vagy harmadlagosak.

Oroszország mint geopolitikai aktor először és az eddigi történelem állása szerint utoljára a szovjetunió névvel tudott valamelyest valid ideológiai, értékrendi alternatívát képezni a nyugattal szemben. Ezt pontosan azért, mert ideológiája a többségi társadalmat, szegény embereket és a nyugat által leuralt gyarmati népeket célozta meg és kínált nekik kiutat a nyomorból és revansot a kizsákmányolók ellen. Ez ideológiai szinten egy nagyon is valid ellenpólust alkotott, amelyhez bizonyos országok és népek önként és szó szerint dalolva csatlakoztak. Persze idővel kiderült, hogy valójában vörös gyarmatosítást és fasizmust láttunk, mely a történelmi orosz birodalom átmentésévé vált gyakorlatban.

Jelenleg Oroszország a volt o. birodalom mintáját kívánja folytatni, csak hát van egy apró bibi; ők szó szerint semmit, de abszolút semmit nem kínálnak az olyan országok népeinek, akik hozzájuk tagozódhatnának. Semmilyen szinten nem attraktívak ideológiai vagy értékrendi szinten. Míg a nyugat kínálja a gazdasági és társadalmi fejlődést illetve egyéni szabadságot , addig az oroszok az állítólagos "tradíciót" kleptokráciát és a világ maradékától történő egyre gyorsabb gazdasági leszakadását kínálják. Gyakorlatilag egy pangó pocsolyát atomfegyverekkel.
Ennek megfelelően a szövetségeseik is azok, akiket a 50-60 évvel ezelőtt összeszedett és gazdaságilag/politikailag saját magától függővé tett a szovjetunió, vagy azok a kövületek, akik megmaradtak a szu szétbomlása óta.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
A szovjet rakétatechnika és űrkutatás pont ugyanúgy a náci A4/V-2 programból nőtt ki, mint az amerikai. És ugyanúgy német tudósokkal, csak míg az USA magas fizetéssel próbálta munkára bírni őket, addig a szovjetek a Gulágra küldéssel! Azért az nagy különbség.
Nem teljesen... Az USA jobban támaszkodott a német tudósokra, mint a SZU. Koroljov nem német volt... ;)
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Eddig szankció ellenes voltam, most szankciópárti vagyok. Vállalkozóként felmerült bennem, hogy kéne Oroszország felé nyitni, most egyértelműen az van bennem, hogy szó sincs róla.
Szerintem a vállalkozásod esetleges forgalma kerekítési hibaként sem jelenne meg az orosz GDP-ben, ha elolvassák is ezt a hozzászólásodat, fejvakargatás közben zavartan azt kérdezik egymástól: "Ez vajon kicsoda? Kellene ismernünk?" A hozzászólásod fényében tipikus esete vagy annak, amikor a "bolha köhög".
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Nem. Csak a legtöbb összevetésben hatékonyabb és eredményesebb. Ezért nyerte meg a hidegháborút, aminek a végén a SZU omlott össze, nem pedig az USA. De mindettől függetlenül az amerikaiak világelsősége nyilván nem fog örökké tartani, ahogy az angolok meg a rómaiak csillaga is leáldozott idővel

Az USA azért nyerte meg a hidegháborút, mert

1) megtettek egy Ronald Reagan nevű színészt elnöknek, aki teljes komolysággal elő tudta adni azt a Csillagháborús Tervet, amivel halálra ijesztette a Szovjetuniót, holott soha nem valósult meg
2) felfegyverezte a Talibánt Afganisztánban, ami a Szovjetuniót délről fenyegette, és ami miatt a Szovjetunió katonai bevonulásra kényszerült (Ukrajna párhuzam)
3) bizonyos jelek utalnak arra, hogy Csernobil-i atomerőmű balesetben az USA közreműködött, ami a Szovjetuniót alapjaiban rázta meg
4) a Csernobil-i baleset miatt leállt a Szovjetunió Nyugat-felé néző korai előrejelző radarja (Duga-1, "Woodpecker"), ami miatt a Szovjetunió sérülékennyé vált a nyugati irányból érkező nukleáris robbanófejjel ellátott NSZK-ban állomásoztatott amerikai rakétákkal szemben
5) Gorbacsov emiatt kapitulált, és (jogtalanul) felbontotta a Szovjetuniót, mert el akarta kerülni a világ atomháborúban való megsemmisülését

most pedig ott tartunk (hogy az aktualitásokhoz érjünk), hogy az USA/Nyugat elvárná, hogy Oroszo. - ámbár atomhatalom - de ismételje meg ugyanazt, amit Gorbacsov tett, bontsa fel magát ismét.

Tehát azt gondolják, hogy irracionális nyomás alatt az Oroszországi Föderáció inkább úgy dönt, hogy ismét feloszlatja saját magát, immáron még kisebb részekre, csakhogy megmentse az Emberiséget.

Ezúttal lehet, hogy viszont inkább elpusztítja azt.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 270
61 928
113
Na de ha annyira kibaszottul innovatív lenne Oroszo. (nemcsak technológiailag hanem pénzügyileg, intézményileg, stb.), akkor náluk lenne a pénzcsap. De valamiért mégse ott van. Vajon miért nem?
Mert a pénzcsap mindig ott van, ahol az erősebb lakik. Az pedig nem a szebb, a jobb, az okosabb, hanem akinek nagyobb a piaca. Értsd: akinek gyarmatai vannak. A pénzcsap birtoklása nem az erkölcsi fölény jele, hanem a hegemónia meglétéé. Az meg sohasem örök.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Ez elsősorban nem a technikáról szól, hanem az ideákról, értékekről, ideológiákról. Természetesen az ipar és annak vívmányai is kellenek, de azok másod, vagy harmadlagosak.

Oroszország mint geopolitikai aktor először és az eddigi történelem állása szerint utoljára a szovjetunió névvel tudott valamelyest valid ideológiai, értékrendi alternatívát képezni a nyugattal szemben. Ezt pontosan azért, mert ideológiája a többségi társadalmat, szegény embereket és a nyugat által leuralt gyarmati népeket célozta meg és kínált nekik kiutat a nyomorból és revansot a kizsákmányolók ellen. Ez ideológiai szinten egy nagyon is valid ellenpólust alkotott, amelyhez bizonyos országok és népek önként és szó szerint dalolva csatlakoztak. Persze idővel kiderült, hogy valójában vörös gyarmatosítást és fasizmust láttunk, mely a történelmi orosz birodalom átmentésévé vált gyakorlatban.

Jelenleg Oroszország a volt o. birodalom mintáját kívánja folytatni, csak hát van egy apró bibi; ők szó szerint semmit, de abszolút semmit nem kínálnak az olyan országok népeinek, akik hozzájuk tagozódhatnának. Semmilyen szinten nem attraktívak ideológiai vagy értékrendi szinten. Míg a nyugat kínálja a gazdasági és társadalmi fejlődést illetve egyéni szabadságot , addig az oroszok az állítólagos "tradíciót" kleptokráciát és a világ maradékától történő egyre gyorsabb gazdasági leszakadását kínálják. Gyakorlatilag egy pangó pocsolyát atomfegyverekkel.
Ennek megfelelően a szövetségeseik is azok, akiket a 50-60 évvel ezelőtt összeszedett és gazdaságilag/politikailag saját magától függővé tett a szovjetunió, vagy azok a kövületek, akik megmaradtak a szu szétbomlása óta.
Az utóbbi időben már nem látom az űrkutatásban, az egészségügyben, illetve a fenntartható fejlődésben ezt a nagy felsőbbrendűséget (a fegyverkezésben viszont annál inkább, az USA messze mindenkit leköröz ebben) az USA felől. A hülyeségeket viszont egyre inkább, amiket csinálnak... :)
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Az USA azért nyerte meg a hidegháborút, mert

1) megtettek egy Ronald Reagan nevű színészt elnöknek, aki teljes komolysággal elő tudta adni azt a Csillagháborús Tervet, amivel halálra ijesztette a Szovjetuniót, holott soha nem valósult meg
2) felfegyverezte a Talibánt Afganisztánban, ami a Szovjetuniót délről fenyegette, és ami miatt a Szovjetunió katonai bevonulásra kényszerült (Ukrajna párhuzam)
3) bizonyos jelek utalnak arra, hogy Csernobil-i atomerőmű balesetben az USA közreműködött, ami a Szovjetuniót alapjaiban rázta meg
4) a Csernobil-i baleset miatt leállt a Szovjetunió Nyugat-felé néző korai előrejelző radarja (Duga-1, "Woodpecker"), ami miatt a Szovjetunió sérülékennyé vált a nyugati irányból érkező nukleáris robbanófejjel ellátott Németországban állomásoztatott amerikai rakétákkal szemben
5) Gorbacsov emiatt kapitulált, és (jogtalanul) felbontotta a Szovjetuniót, mert el akarta kerülni a világ atomháborúban való megsemmisülését

most pedig ott tartunk (hogy az aktualitásokhoz érjünk), hogy az USA/Nyugat elvárná, hogy Oroszo. - ámbár atomhatalom - de ismételje meg ugyanazt, amit Gorbacsov tett, bontsa fel magát ismét.

Tehát azt gondolják, hogy irracionális nyomás alatt az Oroszországi Föderáció inkább úgy dönt, hogy ismét feloszlatja saját magát, immáron még kisebb részekre, csakhogy megmentse az Emberiséget.

Ezúttal lehet, hogy viszont inkább elpusztítja azt.
Kihagytad a Détentét... :) :D
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Az utóbbi időben már nem látom az űrkutatásban, az egészségügyben, illetve a fenntartható fejlődésben ezt a nagy felsőbbrendűséget (a fegyverkezésben viszont annál inkább, az USA messze mindenkit leköröz ebben) az USA felől. A hülyeségeket viszont egyre inkább, amiket csinálnak... :)
Látom nem sikerült elolvasni a kommentet.
Fuss neki még egyszer, hiszek benned! Egyszer sikerülni fog.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
Na pont az a baj, hogy azt nem fogjátok fel, hogy a FED pénzcsapja nagyhatalmi szempontból mennyivel nagyobb innováció, mint a Mengyelejev-féle periódusos táblázat meg a Ciolkovszkij-képlet!

"FED pénzcsapja nagyhatalmi szempontból mennyivel nagyobb innováció"

Felfogta. Ezért tört ki ma a világháború.
A célja a FED pénzcsapjának elzárása.
Meg egyébként ez a megjegyzésed szomorú. Mert akkor látod/látjátok mégiscsak adott valamit a világnak a Szovjetunió/Oroszo.
az amerikai FED pénzcsapjához képest.