[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 241
113
A lengyelek meg lovasrohamot vezényelnek a páncélosok ellen...

Ez egyesek szerint urban legend, a lengyelek szerint viszont igaz, de ők győztek. :)
Mindenesetre a német, majd a szovjet propi is szívesen használta, a lengyelek elmaradottságát és ostobaságát bizonyítandó.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 241
113
Talán Szevasztopol speciális terület maradt és nem került ki Moszkva fenhatósága alól, csak 91-ben azt is behuzták az ukránok.

Az orosz parlament 1993-ban orosz szövetségi várossá nyilvánította, de 1997-ben az orosz-ukrán barátsági szerződésben lemondtak róla az oroszok minden más területi igénnyel együtt.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
„Nagyon fognak fájni” az Európai Unió 27 tagországa által egyhangúlag elfogadott szankciók – harangozta be az uniós elnökséget betöltő francia külügyminiszter. Jean Yves Le Drian „törvénytelennek” nevezte a szakadár „népköztársaságok” Moszkva által történő elismerését.
Én is ettől félek. Elég fájdalmas lehet, amikor hoki korcsolyával lendületből tökön vágod magad.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 306
113

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 241
113
Donbasz megindult Mariupol felé??



Elég vegyesek a zászlók.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Szerintem picit túlgondoltátok ezt a török-orosz hadiflotta találkozót.

A "tüntetés" fogalma eredetileg nem egy politikai megmozdulás, akció volt, hanem egy katonai csel. Egészen pontosan helyezkedés. Ha egy erős konvoj Odesszába megy Isztambulból, akkor megtámadod? Nem. A tengeri hadviselésnek nem is az a célja, hogy szétlövesse a drágán megépített hajókat. Főleg nem öngyilkos akciókkal.
De ha a Boszporuszon átjön 1-2 amerikai hajó pár darab franciával és angollal, azt bármikor elkísérheti a török flotta, hogy együtt gyakorlatozzanak a híres román hadiflottával, mint bajtársak. Ezek lőtávjában végre hajtasz partraszállást Odesszánál? Akkor, ha a Fekete-tengeren legalább kétszeres erőfölényem van az így megerősödött NATO flottával szemben is. A hosszú ellátási lánc biztosítása és a NAVY ide nem küldött tartaléka végett kellő taktika erőtartalékkal kell rendelkezzem a mozgásuk lekövetéséhez és a sakkban tartásukhoz.

Csendes-óceánról nem lehet fedezni egy Krímből indult partraszállást! Az volt a kérdésem, hogy tud-e valaki listát arról, hogy az oroszok milyen hajókat állomásoztat a térségben -nem az Északi-tengeren meg a Baltin- és ezek mit tudnak a török és hirtelen ide érkező esetleges néhány másik NATO hajóval szemben?
720eb1a6ad8b03f3a50ac384dbf16aff.jpg

 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
No-no! Az oroszoknak az írott nemzetközi jog szerint VOLT és VAN a TÖRVÉNYES SZíR kormánnyal egy kétoldali katonai segítségnyújtási szerződésük, amit a TÖRVÉNYES Szír vezető kért! Az USA meg bement, támadott egy TÖRVÉNYES szekuláris vezetést, kiképzett egy rakat fejlevágós szakállas buzit, jól felfegyverezte őket, megszállta a kurdokra hivatkozva az ország KŐOLAJBAN gazdag részét, majd a végén ahogy szokta, mikor bukó lett pár év múlva nekik a mutatvány pont az oroszok miatt főleg, odadobták koncnak a Kurdokat a Törököknek!

Ezek tények, nézz utána nyugodtan!
Eszemben sincs a tényeket vitatni.
De az is tény, hogy Oroszország 2014 előtt 5 nemzetközi szerződésben ismerte el Ukrajna területi integritását, aztán mégis magasról tett rá, amint lehetőséget látott rá, hogy változtasson a status quo-n.
Szóval a saját maguk által elismert TÖRVÉNYES ukrán határokat írják felül éppen önhatalmúlag, úgyhogy nincs mit felróni az USA-nak egy szír konfliktusban. Mondom, ugyanazért mentek oda, csak az indoklás volt különböző.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 991
53 878
113
Az oroszok pár napja páros lábbal rúgták fel a diplomáciai kiegyezés lehetőségét kelet ukrajnában. (diplomáciai megoldást arra a háborúra, amit ők maguk kezdtek)
Rinyálhatnak így meg úgy, hogy a NATO "körbebástyázza őket", csak hát ezzel a narratívával az a baj, hogy a NATO egy olyan szervezet amihez egy ország önként kell hogy csatlakozzon - abba saját felvételét kérnie kell.
Ugyanitt adott az a biztonságpolitikai tény, hogy oroszország rendszeresen sétál bele az őt körbevevő országokba nagy félelmében, KIVÉVE a NATO országokat, mert ahhoz már puha a kuki.
Az elmúlt évek eseményei nyilvánvalóvá tették, hogy a NATO tagság az egyetlen dolog ami garantálhatja, hogy a medve az ablakon kívül marad. Élmény lesz rövidesen végignézni azt az óbégatást amit a Kreml leművel, mikor rájönnek, hogy a Finnek meg a Svédek akik eddig megmaradtak semlegesnek egymást taposva futnak a NATO-ba.




:D:D:D
Persze.
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán katonák a donbászi köztársaságokon töltik ki dühüket....

Alekszandr Kotz, a kp.ru különtudósítója február 23-át a frontvonalon töltötte a donbásszi védőkkel

wr-767-3.webp


Régóta megfigyelhető, hogy az ukrán tüzérek egészségtelenül ragaszkodnak az ünnepekhez, legyenek azok egyházi vagy világi dátumok. Emlékszem az első áldozatokra Donbasszban 2014 húsvétján, a "véres Szentháromság napjára", a május elsejei harcokra... A haza védelmezőjének napját, amelyet Porosenko alatt eltöröltek Ukrajnában, hagyományosan a Népi Milícia állásai elleni tömeges csapásokkal "ünneplik". Az ünnep előtti este meglátogattam a déli front egyik legproblémásabb területét Kominternove falu közelében.

Az ünnep előtti este meglátogattam a déli front egyik legproblémásabb szakaszát Kominternove falu közelében.

wr-750-6.webp

Fotó: Alexander Kotz

"A legfontosabb dolog a gyermekek védelme. A gyermekek védelme érdekében".

- Férfiak, gratulálok az ünnepünkhöz, a haza védelmezőjének napjához! - Egy fiatal tiszt beszél egy telefon kagylójába. - Kívánok nektek, emberek, boldogságot, békés eget a fejünk fölé, és győzelmet nekünk. Köszönjük, hogy velünk vagytok, hogy ilyen sokáig szolgáltok, hogy a legnehezebb feladatokat is teljesítitek, ti vagytok a legjobbak !

A szakasz parancsnokhelyettese, a 27 éves Rosztiszlav "Mif" hívójellel Khersonból származik. Amikor a háború elkezdődött, összepakolt egy táskát a holmijával, elutazott Oroszországba, és onnan ment Donbasszba. A kapcsolat a korábbi barátokkal mostanra megszakadt. Szülei Oroszországba költöztek.

Miután az ágyúzás kissé alábbhagy, Bogdánnal és Rosztiszlavval úgy döntünk, hogy Kominternovóba megyünk.

wr-750-7.webp

Fotó: Alexander Kotz.

- Mit szólnak ahhoz, hogy te háborúba mész?

- Minden anya aggódik a gyermekeiért. De azt hiszem, megért engem, hogy miért jöttem ide.

- Védjétek meg az embereket, védjétek meg az embereket. A civilek. A legfontosabbak a gyerekek, azt hiszem. Ez nem az ő hibájuk. Az ellenség pedig kaotikusan lövi a településeket, itt Kominternovo, Sakhanka. Északra - Oktyabr, Szosznovszkoje. Többnyire válogatás nélküli tűzről van szó. A civilekről. Megpróbálnak tüzet nyitni ránk. A nehéztüzérségből 120 mm-es aknavetőkkel kezdik és 152 mm-esekkel fejezik be.

wr-750-8.webp
wr-750-9.webp

Fotó: Alexander Kotz

A mélyen a föld alatt lévő főhadiszálláson ülünk. Odakint dübörgés hallatszik, és néha úgy érzed, hogy a föld megremeg a lábad alatt. Jelentések érkeznek a tábori telefonon a lőtt állásokból.

- RPG-k - kettő is. Százhuszadik" akna - öt darab, AGS - hat gránát - írja le a harcos.

- Miután Putyin elismerte ezeknek a köztársaságoknak a függetlenségét, az ellenség mint egy láncreakcióként, így vezeti le a haragját - mondja Bogdan milicista, akinek a szemei olyan átlátszóak, mint a Ritsa-tó.

wr-750-10.webp

Fotó: Alexander Kotz.

Bogdan Donyeckben született, nyolcadik osztály után a Rosztovi területre költözött. A 33. Maikop-dandárban szolgált, amely most a Groznijban harcoló hírhedt 131. dandár helyén áll.

- Mit tudsz mondani az ellenségről?

- Nos, nem megfelelően viselkednek. Nekem úgy tűnik, hogy válogatás nélkül tüzelnek ebből az őrületből. Kétségbeesetten. Valószínűleg azért, mert megértették, hogy nem tehetnek semmit. És csak úgy válogatás nélkül tüzelnek.

- Hogyan fogod megünnepelni február 23-át?

- Ugyanúgy, mint mindenki más itt, mint mindig. A srácokkal. A frontvonalon.

- Nincs idő ünnepelni - nevet Evgeniy Dikiy gárdista főhadnagy.

wr-750-11.webp

Tőle nyugatra már nincsenek DNR által ellenőrzött települések.
Fotó: Alexander Kotz.

Nem néz ki többnek 20 évesnél, de máris egy egységet irányít, és még a DNR Hőse címet is elnyerte. Szerény, de nem vallja be, hogy miért.

- Ezek az információk általában titkosítottak. Ezt nem érdemes nyilvánosságra hozni. Nos, nem csak én érdemeltem meg, vannak olyanok, akiket posztumusz tüntettek ki a Hősök Csillagával. De nem volt hiábavaló, ha felismertek bennünket.

- Ünnepeltek?

- Felhívtam a pozíciókat, gratuláltam minden harcosomnak. Örülnek. Igaz, mostanában ritkán jönnek ki a helyükről. Még nem ünnepelhetnek.

Miután az ágyúzás kissé alábbhagy, Bogdánnal és Rosztiszlavval úgy döntünk, hogy Kominternovóba megyünk. Tőle nyugatra már nincsenek DPR által ellenőrzött települések.

Beugrunk a "tabletbe", és végigdöcögünk a frontvonalakon.

Három éve jártam Kominternovóban, és már akkor is szánalmas volt ránézni a falura. A háború sújtotta, de minden erejével próbált ragaszkodni a normális élethez.

wr-750-12.webp

Fotó: Alexander Kotz

- És itt van a KAMAZ (a páncéltörő irányított rakéta rövidítéséből - a szerző), - emlékszik vissza Bogdan. - Látják a helyzetünket. Ott van a Jobboldali Szektor Medvék egysége. Páncéltörő irányított rakétákat lőnek civilekre és Kamaz teherautókra, nem érdekli őket. Lőnek.

"Nyolc éven át kínoztak minket."

Három éve voltam Kominternovóban, és már akkor is szégyen volt ránézni a településre. A háború sújtotta település még mindig küzdött a normális életért. Két üzlet nyitva volt, az utcákon még mindig gyerekek szaladgáltak, az udvarokon kutyák ugattak, és a lakosok lelkesen meséltek a frontharcos helyzetükről.

Ma Kominternovo úgy néz ki, mintha kiszívták volna belőle a lelket. Az öregek, alig egy tucatnyian, kijönnek a kapun, végignéznek az egykor élénk utcán, sóhajtanak, és hazatérnek. Nem akarnak beszélni az újságírókkal, nem látják értelmét. Ez nem jobbra, hanem rosszabbra változtatja az életüket. Hiszen a rokonaik is ott vannak, a demarkációs vonal mögött, bármi is történik.

Végigsétálok a házak mentén, mintha egy óriási robbanáshullám söpört volna végig a falun, nem kímélve sem a házakat, sem a méhészeteket, sem a pajtákat, sem a garázsokat. Az egyik kunyhónál egy idős asszony palát szed a földről. Ez már a harmadik alkalom, hogy a Baba Zina házának a tetőszerkezete megrongálódott.

- Csak nemrég csináltattam egy tetőt, olyan jó volt, hogy örültem neki. És most mi lesz?

Ma este, napközben és reggel olyan rossz volt, hogy be kellett másznom a pincébe. Annyira elegem van belőle! Koronavírusos beteg voltam, ebben a donyecki kórházban feküdtem, bárcsak halott lennék! Nem hallottam és nem láttam semmit, hiszen nyolc éve kínoznak minket itt.

- Oké, nagyi, talán most már jobb lesz.

- Mikor?

- Talán a háború véget ér.

- Mikor? Már nyolc éve hallom! Idén véget ér, idén nyolc év tart. Már senkinek sem hiszek. Amíg ez a bohóc az elnök, addig háború lesz. Ki választotta meg... Csak ül és várja, hogy tálcán kínálják neki a békét. Őt nem hívták meg sehova, te bolond. És mi szenvedünk. 38.000-et fizettem a tetőjavításért, és most megint ez történik.

- Vannak rokonai?

- A rokonaim Mariupolban vannak. El akartam menni. És mit hagyjunk hátra? "Eltorlaszolták az összes ajtót", és úgy "vertek minket, mint a kutyákat." Nincs kiút. Hová menjek? Ott, Donyeckben egy férfi elvisz Mariupolba. Hívom őt: "Szerjozsa, vegyél fel". - Kedden jövök. Hétfőn felhívjuk, és azt mondja: "Tudod, nem engednek el minket sehova. Elvihetlek az ellenőrzőpontig, és onnan gyalog mehetsz oda." Az ellenőrzőponttól Mariupolig gyalog megyek? Nos, itt ülök.

- Nem akarsz részt venni az evakuálásban?

- Mi az, Rosztovba megyek? Mit fogok ott csinálni, hajléktalan leszek? Ki vár rám ott? Azt sem tudom, hogy Rosztov melyik oldalán van. Szóval itt ülök.

A zászlóalj parancsnokhelyettese, aki elkísért minket, megígérte, hogy ma ügyeskezű embereket küld, hogy befoltozzák Baba Zina házának a tetejét.

A parancsnokságra visszatérve érdeklődtem, hogy hány lövést adtak le aznap este a Kominternovo környéki állásokra. Kiderült, hogy közel kétszáz 82 és 120 mm-es akna, ötven darab 122 és 152 kaliberű lövedék, több száz AGS-17 gránát, több tucat LNG és RPG töltet. Ezeknek a csapásoknak nincs taktikai hasznuk, de nyilvánvalóan lehetővé teszik a düh kitöltését. Csakhogy ettől többnyire a civilek szenvednek.

Olvassa el a WWW.KP.RU oldalon: https://www.kp.ru/daily/27368/4549984/
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 450
17 688
113

Na majd kiderül, az a baj, hogy az I. vh-t sem akarta igazán senki, aztán mégis lett. Oroszok nem fognak meghátrálni, nem csak az arcvesztés miatt, hanem azért sem, mert Oo. számára létkérdés, hogy ne legyen olyan Ukrajna a határainál, amilyen a jelenlegi, csak jobban felfegyverkezve, netán NATO-tagként. Amíg mindkét oldal emelgeti a tétet, addig nem lesz visszafordulás. És lássuk be Oo. sokat nem nyert az eddigiekkel, csak veszített, visszafelé pedig nem mehet.
Sőt, minél keményebbek lesznek a szankciók ők annál erőteljesebb válaszlépéseket fognak tenni, aminek következtében pedig eljutunk oda, hogy fegyveres konfliktus lesz a részükről az egyetlen út, ami pedig a legrosszabb dolog ami csak történhet Európával és a világgal. Amúgy ilyenkor elgondolkozok azon, hogy azzal tisztában van ténylegesen az EU és az USA politikai vezetése, hogy nem egy Észak - Korea vagy Szíria szintű államot szankciózgatnak? Vajon végig gondolják, hogy ez az egész hova fog vezetni? Tényleg kezd a helyzet kísértetiesen hasonlítani az első világháború kitörését megelőző hetekhez.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Én is ettől félek. Elég fájdalmas lehet, amikor hoki korcsolyával lendületből tökön vágod magad.
Most beszéltem egy barátommal, gondolom nem publikus hír még, de megosztom veletek.
Pár nap múlva úgyis lesz ebből valami hír, vagy tájékoztató.

Az MVM-nél válságértekezlet van.
A szerbeket megzsarolták, nem jön majd semmi onnan, a mai állás szerint.
Az elektromos ellátásunk is veszélybe került.

Most próbálják meg kitalálni hogyan tovább.
Ez oltári ciki.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and 2105
W

Wilson

Guest
Orosz csapatok még nem tartózkodnak a Donyecki Népköztársaság területén, de bizonyos körülmények között megjelenhetnek ott - mondta Denis Pushilin, a DNR vezetője.

"Az események előtt minden nemzetközi megfigyelő, köztük az EBESZ is, kereste őket itt, de nem találták meg őket. Lehetséges, hogy orosz csapatok vannak itt? Lehetséges. Hogy mikor és milyen körülmények között, az attól függ, hogyan alakul a helyzet Ukrajna szempontjából" - mondta újságíróknak.

Mint arról a kp.ru beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap utasította az orosz védelmi minisztériumot, hogy az orosz hadsereg biztosítsa a békét a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban. Ezt a területek függetlenségét elismerő rendeletek is kimondták.

A donbászi köztársaságokkal kötött megállapodások jogot adnak a közös védelemre: Oroszország, az LNR és a DNR használhat katonai infrastruktúrát és építhet katonai bázisokat egymás területén.

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 991
53 878
113
Az atomfegyver "értelme" az a MAD. Ha van téged nem lehet vele támadni. Másod sorban, hogy nem lehet a területi integritást durván megsérteni. Nah ezért akarnak.

Ukrajna gigantikusat hibázott amikor feladta a világ harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját. A Budapesti szerződés tökéletes példája annak mit jelentenek Oroszországnak a szerződések. Mert Oroszország megigérte, hogy garantálja területi integritását feladta. Jó mementó ez minden más államnak is.



Ja,pedig csak megelozo atomcsapást akart egyik usa szenátor rájuk, vajon miért elozi meg, hogy tomahawkokat tegyenek a seggébe a komoly ukrán "állam"....?
A fél fórum tagság valami pink ködben él, a kedves nyugat felé.