[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Valamelyik tábornoka fogja megfojtani a megőrült cárt ha tényleg atomháborút akar kirobbantani "két szakadék" ukrán megye miatt.

fonak9 a vegyifegyvert is bedobta. Lehet Putyin teljesen megőrült, meg annyit hazudozik, hogy már lehet ő is elhisz de én még ez utobbit se tudom (róla) elképzelni. Kijevet levegyifegyverezi? Még kína is rávágja az ajtót, már csak Orbán haverja marad meg.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Azokhoz nincs meg a helyi infrastruktúra, illetve azokhoz ki kellene utazni a nevezett országok állampolgárainak tanácsadói-oktatói feladatkörre. Szóba sem jöhet.
A fenti három ország elviekben csak annyit kell, hogy tegyen, hogy amint leszáll az Iljusin, elkezdik bepakolni az előre szétszerelt gépeket.
Aztán kész, isten vélük.
Arra gondoltam, hogy vesznek a világban megfelelő 70 gépet, hiszen annyira jók és nagylelkűek. ;)
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
ivano frankivsk ahonnan eddig is üzemeltek. vagy korolivka
Előbbi tudtommal szét lett lőve, úgy emlékszem ott készült a szétlőtt mig flottáról a videó, a másikról nem hallottam.
Mindegyikig sokat kell repülni a légtérben az ungvári az ami nemzetközi, karbantartott (ukránosan) és a határtól van vagy 5 km-re.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 939
113
Az export regulationsket nem szokás megszegni. Ezt még kína is megtanulta.
TSMC (ahol az oroszok mindent is amihez fejlett félvezető technologia kellett gyártottak) bejelentette, hogy ennyi volt nem szállítanak többet Oroszoknak. EU/US nincs TSMC nem szállít. Sakk Matt.
Elválaszthatatlan, keveredik de alapvetően a polgárok nem célpontok.

Ne legyél naív. A TSMC tojik a világ másik végén levő polgárokra. Amire viszont nem annyira tojik az a lóvé. Annál is inkább mivel eddig a polgárok nem voltak célpontok ...

Egyébként feszegetsz érdekes szempontokat is ezzel az export regulation -el. Most az EU -s Mig -eket meg Su -okat hagyjuk is. Ez is érdekes lehet(ne), de ugye "csúnyapatásoroszokmegputyin" - azok nem érdekesek ... Ugyanakkor általánosságban is halad arrafelé a világ, hogy az írott szó (legyen az szerződés, jogszabály) egyre kevesebb jelentősége van. Pillanatnyi érdek (lehet anyagi vagy bármi más) és amennyiben megtehetem, akkor meg is teszem. Tudom régen sem volt tökéletes világ - inkább csak a tendenciák ...
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 650
9 236
113
Előbbi tudtommal szét lett lőve, úgy emlékszem ott készült a szétlőtt mig flottáról a videó, a másikról nem hallottam.
Mindegyikig sokat kell repülni a légtérben az ungvári az ami nemzetközi, karbantartott (ukránosan) és a határtól van vagy 5 km-re.
Ivano Frankivszkot az első nap szétlőtték. Mármint a katonai repteret.
 
  • Tetszik
Reactions: theo

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 684
55 785
113
Putyin biztos döbbenten szemlélte, hogy nem értették meg mit takar az 'amilyet még nem látott a történelem' kitétel, és hogy az ovisok is felfogják, tegnap készenlétbe helyezte a nukleáris csapásmérő erőket. De nem fogták fel, továbbra is fegyver és üzemanyag szállításokról egyeztettek. Erre most, megkérdezte, mint a retardáltaktól, hogy tényleg nem értitek mi folyik körülöttetek? Mire a fogyatékosok tovább nevetgélve vadászgépeket adnak Ukrajnának.
Azt hiszem veszek holnap pár doboz Jodid tablettát...
210016380.jpg
Lehet meg kapni?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 824
47 104
113
Ez aranyos, de a gépek nagy része arra sem alkalmas, hogy a hajtóművét beindítsák. Az ukrán légierőben 2014 után rohammunkában indult be a jóideje leállított gépek reaktiválása, de ezek zöme "politikailag" lett újra repülőképesnek minősítve, különösen ami a hajtóműveiket illeti. A lengyelek ezt meg is tapasztalhatták, mikor náluk zuhant le, illetve gyulladt ki és égett az állóhelyen porig MiG-29-es az ukrán nagyjavítási módszer miatt.
Amikor az ukránok 2014-ben a maguk valós lehetőségei mellett nekiláttak a gépek reaktiválásnak, az is bő két év volt, orosz támadás nélkül.

Maradjunk egy reálisabb alapon. Én nem veled vitatkozom, mert te is, én is csak abból az infóból főzünk, amink van. De én azt mondom, hogy ez egy látszólag alacsony kockázatú PR-blöff, ami elviekben könnyen visszacsinálható, de akár meg is valósítható, akkor sem fogja érdemben az ukrán-orosz erőegyensúlyt jóformán semmiben sem befolyásolni.
Én elsősorban csak azon vitatkoztam volna, hogy ne tudnák őket viszonylag rövid idő alatt röpképessé tenni. (Más kérdés, hogy egyáltalán ez a rövid idő rendelkezésre fog-e állni)
Abban egyetértünk, hogy ez egy elég rossz üzenetű és szájízű PR mozzanat csupán.
Különben a lengyel 29-esek tragédiáit nem pont az otthoni hajtóműfelújítás okozta. Úgy tudtam, hogy azokat a problémákat már megoldották, és emiatt már szolgálatot is adtak egy ideje a lengyel 29-esek.
Igazság szerint azon csodálkoztam, hogy lengyel Su-22-eseket miért nem tolták be a csomagba. Kb. ugyan annyi értelme lett volna. Nembaj, ha nem tudnak mit kezdeni a szerencsétlen ukránok vele, de legalább jópénzt keresnek velük.
Szerintem, mind a 3 államnak azonnalra ajánlottak az amerikaiak ingyen használt F-16-osokat.
Csak így van értelme. A bolgárok és a lengyelek már korábban deklarálták, hogy kell még nekik plusz F-16.
A pilótáik képzése meg már folyik odakint.
F-16-ból meg van dögivel letárolva az AMARG-ban is.

De én egyre biztosabb vagyok abban a forgatókönyvben, hogy a konfliktus utánra kellenek ezek a gépek az ukrán légierő újraélesztéséhez. Mert olyan gyorsan, amilyen gyorsan kellenének, akkor sem tudnak belőlük rendes gépet kalapálni az egész csomagból, ha megfeszülnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 523

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Megnézegettem arra az erdőt. Hát, lehet, hogy van, de én olyan utat nem találtam, amin 4 teherautó egymás mellett bőven elfér. Ráadásul aszfaltozott, mert a képen annak látszik és még a lokalizációs paramétereknek is megfelelne. Tulajdonképen azon a részen a P02-esre lehetne ráhúzni, ha nagyon nagyon akarnánk, de az is necces.
Szerintem ez ugyan ez a vélt, vagy valós konvoj lehet. Legalábbis mire eljutunk a harmadik megosztóhoz már biztos azzá válik.
Nem tudom, hogy mi a valóság, de érdekes egy tartalom életútja. Lássuk csak.

  • Az első forrásban egy Kadirov95 nevű felhasználó töltötte fel a telegramra, meg lehet, hogy csecsen vette fel. Ennyi a szöveg, minden hely, idő, cél meghatározása nélkül:Чувствуете дух патриотов , которые идут защищать украинский народ ?! Берегитесь нацики, азов, бандеровцы и особенно те шайтаны, которые сбежав от нас , не стесняясь обманываете украинский народ , говоря , что вы будете их защищать . Настолько вы мерзкие !!! Вы не жили храбро , не бились отважно и умрете вы недостойно ! Прошу украинский народ не верить этим шайтанам! они вас ведут на верную гибель . Определите свою судьбу сами ! Вместе мы сила (Érzi a hazafiak szellemét, akik megvédik az ukrán népet?! Óvakodj a náciktól, Azovtól, Banderától és különösen azoktól az ördögöktől, akik tőlünk elmenekülve nem haboznak becsapni az ukrán népet, mondván, hogy megvéded őket. Olyan aljas vagy!!! Nem éltél bátran, nem harcoltál bátran, és méltatlanul fogsz meghalni! Kérem az ukrán népet, hogy ne higgyenek ezeknek az ördögöknek! a biztos halálba vezetnek. Határozza meg saját sorsát! Együtt mi vagyunk az erő )

  • Második, hivatkozás:
Orosz járművek oszlopa, a forgatás időpontja és helye ismeretlen, Kadirov emberei forgatták. ( )

  • A harmadik, hivatkozás már "állítólag" tudni véli, hogy Dél felé, Kijevbe tart a konvoj, amit hamarosan lőni fognak.
"Russian Multiple Rocket Systems reportedly heading South towards the Ukrainian Capitol city of Kyiv tonight, we could see a Mass Bombardment of the Western Outskirts of the City in the next couple of hours."
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 238
33 131
113
fonak9 a vegyifegyvert is bedobta. Lehet Putyin teljesen megőrült, meg annyit hazudozik, hogy már lehet ő is elhisz de én még ez utobbit se tudom (róla) elképzelni. Kijevet levegyifegyverezi? Még kína is rávágja az ajtót, már csak Orbán haverja marad meg.

Polgár Tamás dobta be, bocs, én csak idéztem mit mondott.
 
  • Szomorú
Reactions: Törölt tag 1711

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 095
6 845
113
Készülnek átállni :)
Az biztos, hogy szeretnének Ukrán területeket megszerezni és igazából az USA és az EU még szemet is hunyna nekik, ha azzal a marketing szöveggel tennék, hogy "Csak azért vonultunk be, hogy nehogy az oroszoké legyen még az is!". Még talán meg is dicsérnék őket, hogy X millió főt megmentettek az elnyomástól.
Szóval ahogy szokták, most várják az alkalmat, hogy valaki legyőzzön egy országot és bevonulhassanak a legyőzőtt ország területére (második balkán háborúban Bulgária, első VH-ban Magyar királyság, …).
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 299
62 296
113
Ne legyél naív. A TSMC tojik a világ másik végén levő polgárokra. Amire viszont nem annyira tojik az a lóvé. Annál is inkább mivel eddig a polgárok nem voltak célpontok ...

Egyébként feszegetsz érdekes szempontokat is ezzel az export regulation -el. Most az EU -s Mig -eket meg Su -okat hagyjuk is. Ez is érdekes lehet(ne), de ugye "csúnyapatásoroszokmegputyin" - azok nem érdekesek ... Ugyanakkor általánosságban is halad arrafelé a világ, hogy az írott szó (legyen az szerződés, jogszabály) egyre kevesebb jelentősége van. Pillanatnyi érdek (lehet anyagi vagy bármi más) és amennyiben megtehetem, akkor meg is teszem. Tudom régen sem volt tökéletes világ - inkább csak a tendenciák ...
Igen, elviekben ezeket a repülőeszközöket a nevezett országoknak a gyártó ország (Oroszország) engedélye nélkül - elviekben - nem volna szabad továbbexportálni egy harmadik ország felé. Pláne nem egy az oroszokkal hadban álló ország felé.
Mi eddig betartottuk ezt a vállalást, más úgy látszik leszarja.
Vagy volt valóságalapja és mi voltunk korrektek, vagy nem és mi voltunk idáig balekok, illetve váltunk a saját ostobaságunk áldozataivá.

De mindent a szerződések szabályoznak.
Ha mi az orosz államadósság törlesztést úgy írtuk alá, hogy engedély nélkül nincs re-export, akkor minket jogosan kötöttek a regulációk, ha a bolgárok viszont úgy vették a Szovjetúniótól a gépeiket, hogy ilyen kitétel nem volt, akkor rájuk ez természetesen nem vonatkozik.
A kérdés a lengyel és a szlovák kontingens. Ugyanis a lengyeleknél ezekben ex-cseh és ex-NDK, illetve a szovjetektől beszerzett gépek keverednek, míg a szlovák flotta zöme már az orosz államadósság terhére, 1993 után beszerzett példányokból áll (az eredeti ex-csehszlovák kontingens fele, tehát az első körös szlovák 29-esek mára már nem üzemképesek, ki is vannak vonva a hadrendből), amelyeket ráadásul a 2000-es években az orosz fél nagyjavított.

Szóval a re-export jogossága, pláne Oroszország ellensége felé mindenképpen egy kérdés.
Ahogy az esetleges jogtalansága esetén az EU hozzáállása is.
Jogállamiság...
 
2018. április 2.
14
45
13
fonak9 a vegyifegyvert is bedobta. Lehet Putyin teljesen megőrült, meg annyit hazudozik, hogy már lehet ő is elhisz de én még ez utobbit se tudom (róla) elképzelni. Kijevet levegyifegyverezi? Még kína is rávágja az ajtót, már csak Orbán haverja marad meg.
Kíváncsi lennék, hogyan indokolnák meg ha Kijevet vagy Harkivot brutális módon vennék be (sok polgári áldozattal), tekintettel az ezekben lakó jelentős számú orosz nemzetiségűre. Ugye az orosz nemzetiségűeket ért atrocitások miatt indították a háborút, akarom mondani speciális műveletet. Nem brutális módon viszont túl nagy ára lesz nekik.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
az meg van, hogy az Orosz központi bank nem tudott pénzügyi intervenciót végrehajtani, mert a tartalék pénzeszközeinek a felét zárolták vasárnap éjfélig???? értem hogy mindenhez is érttesz, de ezt az álláspontodat revideálni kellene..... ja és mielőtt hoznád a szokásos formádat, a fenti tény bejelentője az Orosz központi bank vezetője volt

Egyrészt sose állítottam, hogy mindenhez is értenék ;)

Másrészt meg: 2014 óta azt hallgatjuk, hogy majd a gazdasági szankciókkal Oroszországot el lehet rettenteni bármilyen katonai akciótól. Az amcsik szerint 7 hónapja készültek erre. Nyilván az oroszok meg nem tudtak róla és nem számoltak ezzel az opcióval. Azt is hallottuk, hogy az oroszok belebuknak a szíriai akciójukba, meg amúgy is feleslegesen lépnek be a háborúba, mert Asszad bukik. Aki alól egyébként már szintén ki kellett volna, hogy rohadjon a bársonyszék, mert állítólag a gazdasága működésképtelen és különben is.... Irán ellen is sokat értek a szankciók. És még lehetne sorolni azokat a panelokat, amiket évek óta hallgathatunk. Nem beszélve az állandó jelleggel kijátszott szankciókról, mert végső soron mégis csak fontosabb volt az üzlet, mint az, hogy Moszkva hol és mit tesz.

Ezért mondom, hogy majd meglátjuk. De ez szerinted mindenhez is értés, meg szokásos forma. Hát bszki, nem lehet mindenki kedvére tenni....