[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 489
46 766
113

Mariupol városi tanácsa közzétett egy videót a lerombolt kórházról​


Zelenszkij is kommentálta a támadást:

Mariupol. Az orosz csapatok közvetlen csapása a szülészeti kórházra. Emberek, gyerekek vannak a romok alatt. Szörnyűség! Meddig lesz még a világ cinkosa a terror figyelmen kívül hagyásának? Azonnal zárják le az eget! Állítsák meg a gyilkosságokat! Van hatalmatok, de úgy tűnik, hogy elveszítettétek az emberségeteket.

 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 714
8 833
113
Tegnap, vagy tegnap előtt raktam be oroszországi tüntetést, ahol ukrán zászlóval vonultak Moszkvában. Nem lettek szétverve. Itt sem nyúlt hozzájuk senki, holott látszik, hogy megvoltak a szervezők és vezetők is, de még őket sem emelték ki. Volt máshol is tüntetés ma is, tegnap is. Egy esetről nem lehetett hallani, hogy tüntetést vertek volna szét. (Egy emberre lett rálőve, de az nem tüntetés volt szerintem. Csak nekik akart menni.)
Értem én, hogy ukrán szimpátia, meg minden. Nincs is ezzel semmi gond, éljen mindenki Ukrajna területén békében. De azért nem kell ennyire látás nélkül nézni, szerintem.
Meg olyan videók is vannak ahol visznek minden háború ellen tüntetőt, de amúgy az orosz kormány is mondta hogy nem fogják tűrni a tüntetéseket. Nem állítom hogy az összes tüntetőt elviszik. Valószínűleg nem is tudnák őket hova vinni. De több ezerre becsülik az elvitt tüntetők számát.

Ha az ember csak túlélni akar, akkor szerintem jobb ha nem tüntet orosz megszállás alatt.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 555
8 981
113
Ismeros holgy Karpataljarol valo, gondolta a hoszzu hetvegen visszamegy segiteni tomacsolni a magyar - ukran hatarra. A Karpataljan elo rokonok lebeszeltek rola, nehogy menjen. Az orszag belseje felol a full gazdagok jonnek, arogansak, tele vannak penzzel, jo kocsikkal karpataljai szemmel, hogy mibol kerdezni se merik, huznak nemetbe mind, nem maradnak itt.

Nem is nekik kell segíteni...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 057
14 191
113
Fel nem foghatom miért küldik az embereiket újra ilyen nagyon kockázatos bevetésekre, ráadásul ezek képzett elit orosz katonák voltak....

Опубліковано деталі знищення військових Росії на Харківщині

Az orosz hadsereg egy támadó alakulatát a harkovi régióban nagyrészt megsemmisítették..2022.03.09.

Megjelentek a részletek a Harkiv környéki orosz csapatok megsemmisítéséről...

Részleteket hoztak nyilvánosságra az orosz csapatok harkivi területen történt megsemmisítéséről.

Az orosz csapatoknak nem sikerült végrehajtaniuk a terveiket a Harkivi terület Vovcsanszkij körzetében.

Erről a Militarny a harkivi UDA vezetőjére hivatkozva számol be.

Az orosz haderő helikopterekkel desszantolt egy támadócsoportot. Harkiv városába 120 orosz katona akart leereszkedni.

Vovchansky kerületben


Az ukrán területvédelmi erők és a ukrán hadsereg egységei megsemmisítették az ejtőernyősök nagy részét.


"A többiek az Orosz Föderáció belgorodi régiójába menekültek" - mondta a harkovi regionális államigazgatás vezetője.

Ліквідовані російські військові на Харківщині


A Harkivi Védelmi Parancsnokság szerint a város teljes mértékben az Ukrán Védelmi Erők ellenőrzik.




Nem fejlődött ez az orosz úgy látom.
Ezt kb. ebben a háborúban megcsinálta vagy 3-4-szer 0-a sikerrel. Biztos kivégeznék pár tábornokot.


Hozzáteszem, nehéz úgy meglepni az ellenfelet, ha az USA felderítési és elemző potenciálja áll mögötte!!!

...ha ezt belevennék a tervezésbe, akkor sokkal reálisabb és megvalósíthatóbb --=>> kevesebb felesleges áldozattal járó-- műveletet látnánk, sokkal nagyobb eredményességgel!

...szerintem!

Kicsit az EW(Elektronikus hadviselés/zavarás) területre átevezve: még mindig nem értem, hogy a szemmel látható orosz (rész)kudarcok miatti "ajtó-ablak nyitva" az USA felderítő tevékenységnek helyzeten miért nem változtatnak. Az amcsik a terveiknek megfelelően kivéreztetik az orosz haderőt, sorozatosan veszítenek el elit-erőket, aránytalanul magas veszteséggel.
"Kicsit" a "Híd túl messze van"/Arnhem-i --minden sikerül-- illuzórikus hadműveletre emlékeztetnek ezek harc-cselekmények.

Nekem az a tanulság, hogy a rendelkezésre álló információk szerint nem tudják elég hatékonyan blokkolni az USA felderítést!
...és itt most nem Mo,/Szerbia nagyságrendről beszélünk, hanem a 2./3. nagyhatalomról!!! ...ráadásul ezt vagy nem merik megmondani Putyinnak --és ezért nem is merik ezt a tényt betervezni a hadműveletekbe, vagy hibás tervezés zajlik!
Egyik sem jó ezen a Világhatalom-szinten a "nem-tudom" vagy a "nem akarom" közül.
A lehetségeshez képest sokszoros veszteségeket látok!

Kicsit visszatérve a Szerbekhez, a maguk idejében, sokkal eredményesebben használták a rendelkezésre álló eszközöket.

Ironikusan megjegyezném, hogy az orosz --vezető réteg számára működő-- motivációs eszközöket sokkal reálisabban tudta és használta Sztálin!!! ...durva a megállapítás, --szerintem is =>> mert ezek voltak Gulag-ok--, de ezt mutatja --nekem-- a jelenlegi orosz valóság!!!

...és a haditechnikai fejlesztések eredményessége terén is ezt látom, az orosz űrkutatásban is ezt látom, nem csak a hadvezetésben!!!

Kicsit az társadalmi összefüggések területére átcsapva: Putyin részére ezt tartom a legnagyobb --hosszútávú-- kihívásnak megteremtsen egy társadalmi-motivációs eszköztárat a Brezsnyev/Jelcin/Gorbacsov/... évtizedek alatt gyakorlatilag lerombolt régi, de működő helyett.



.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 406
23 359
113
A világ legnagyobb biofegyverfejlesztője és gyártója a SZU volt:
Nekik elég volt 12 telephely !évi 6000 tonna! harcianyag előállításához ... hidd el, nem kell annyi telephely, amit az orosz oldalakon olvasol... nem kell bedőlni egyik oldal propagandájának sem, mind a két fél kamuzik...

Ha érdekel a téma, olvasmányos ismeretterjesztés itt.
Tudom tévedtem, megtévesztett az orosz propaganda! :(


Ez is csak kamu:


Nulland is elhitte, olyan buta :(:(:(
 
W

Wilson

Guest
Ez az a lenézés, ami miatt nem is próbálja senki megérteni őket.
Ők nem a francia hadsereg. Ők az orosz hadsereg.
És nem a modern nyugati standardot vették át, hanem a saját rendszerüket modernizálták.
Pl mindenki veri magát a netvörkidre.
Csak csendben Lazur.
A DASra.
Csak csendben KLOS, hőpellengátor, OLS.
Ez nem lenézés ezek a tények emiatt van az, hogy sokan csodálkoznak az orosz légierő és az orosz hadsereg látszólagos sikertelensége miatt, amúgy hozzáteszem,hogy figyelembevéve a tényeket én nem tartom kudarcnak az orosz hadsereg eddigi teljesítményét, pontosan ennyi várható el egy átalakuló a modernizálása elején tartó orosz haderőtől ilyen hadműveleti tervek mellett, egy ekkora területű és népességű ország elleni támadó hadművelet esetén, amelynek a hadserege jól és elszántan harcol...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 489
46 766
113
Hozzáértő fórumtagok! Nekem nagyon gyanús. Lehet, hogy ukrán védelmi erők települhettek ide. Bár nem látszik semmiféle haditechnika.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 057
14 191
113
Drónfelvétel Mariopolból, ahol az Azov a lakóházak közé telepíti a haditechnikát és a lakóházak tetején(!) bujkálnak.


Mesterlövészek Gepárd-dal --orosz megfelelőjével--, +drónok precíziós --elég a szárazföldi is-- csapásméréssel!!!

Hírközlés blokkolás elnyomással, faék egyszerű!

B-terv, csali-kitörés az Azov-nak, mint a Budapest-i volt 44-ben
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 501
19 818
113
De szerintem pont ezzel nem nyernek semmit ha az elejétől kezdve Kijevre koncentrálták volna az erőiket lehet már Kijev felett orosz zászló lengene, egy koncentrált orosz támadással szemben nem tudták volna semmit sem tenni az ukránok...Nem lenne tele a net szét ATGM-t orosz harcjárművekkel és legfőképpen nem hitték volna el az ukránok,hogy van esélyük az orosz hadsereg ellen.
Azért ezzel nem tudok teljesen egyetérteni. Az orosz hadsereg pont azt tette, amit a nagyobb létszámú ukrán hadsereggel tenni kellett: szétszabdalta és a korszerűbb és hadrafoghatóbb erőket helyhez kötötte, amíg a többi elvégzi az átkarolásokat. Klasszikus orosz stratégia (kisebb egységeknél taktika is), régi, de hatékony, nehéz ellene védekezni. Azt gondolom, hogy a szakik feladata az első időkben csupán annyi volt, hogy felvegyék a harcérintkezést az ATO egységekkel és helyben tartsák őket. Közvetlen harcérintkezésből nehéz elszakadni, főleg, hogy azon a területen feltehetően megvan a teljes légi főlény, és a visszavonulást légierővel és tüzérséggel is felőrölnék. (meg aztán kinek van kedve kimenni a jól kiépített biztonságos védőkörletből nyílt terepre? ) Amíg az ATO helyben maradt megkezdődtek az átkaroló műveletek, amik szerintem picit lassabban haladnak, mint tervezték, de haladnak. Az ukrán hadsereg legütőképesebb egységei vannak az ATO-ban, nyugaton szinte semmi. Nyugat-ukrajnát éppen most zárják el a tengertől, Kijev lassan zsákban lesz, de én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy azt gyorsan be akarnák fejezni. Az idő nekik dolgozik mindenhol. Az a 20-30.000 önkéntes nyugatról nem fogja megfordítani a háború menetét, csak elnyújthatja egy ideig. A Dnyeperig biztosan behúzzák és délen Odessza + Transznyisztria, a többit majd meglátjuk. Valljuk be Zelenszkij is egyre kétségbeesettebb lett, miután kiderült, hogy nem kap NATO légifedezetet. Előbb-utóbb rájön, hogy értelmetlen az ellenállás, de sajnos tartok tőle, hogy az ukrán nem reguláris egységek nem fognak neki engedelmeskedni.
Szóval még legalább 2 hét a végéig... és sok halott. :(