[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Ahhoz kepest eleg sokan kint voltak vele unnepelni a Krim visszatereset. Valami 100000 fo, gondolj bele mi lesz ha visszater Ogyessza, stb...
Amugy te honnet tudod hogy Putyin ket napra tervezett?
Hát, az orosz médiát és kormányt ismerve ott a fizetett statisztákon kívül nem igazán voltak. Még az állítólag "bent" készült videókat is évekkel ezelőtti eseményekről vagdosták össze.
FOLuqmqXoAcXrya.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 764
113

Mindketten békét szeretnének​

Szombat reggel Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb államfővel Orbán Viktor miniszterelnök az orosz ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról valamint a szerb-magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
A közlemény szerint mindkét vezető leszögezte, hogy békét szeretnének és az a két ország érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés.
A két vezető szombaton közösen részt vesz a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, Újvidéken. (MTI)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 764
113

Hiperszonikus rakétákat is bevetettek az oroszok​

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy hiperszonikus rakétákkal semmisített meg egy nagy földalatti rakéta- és repülőgép-lőszerraktárt Ukrajna Ivano-Frankivszk régiójában – jelentette az Interfax hírügynökség.
Emellett a minisztérium az is jelezte, hogy part menti rakétarendszerrel megsemmisítette az ukrán katonai rádió- és felderítő központokat is Odessza kikötőváros közelében (Reuters)
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
most a háború közepén, végén, elejént, de mindenképpen közben, nehéz nem abból kinézve gondolokodni.
OO egy "viszonylag" nagy alapterületű föderáció, több mint húsz "önálló" tagállammal
Magam is abba a hibába esek, hogy alábecsülöm öket minden téren, de be kell ismerni, tudnak valamit az integrációról, erről a csecsenek tudnának mesélni, és ez nem irónia. Ölték egymást nem is rég, talán még csúnyábban is mint az ukránokkal, azt most meg lehet nézni a groznij-i utcaképeket, meg a harcosaikat a háborúba.

Az az érzésem hogy az oroszok képesek megbeszélni dolgokat, kompromisszumot kötni, megállapodni, és betartani a megállapodásokat, mindenki számára elfogadható módon.

Tudom hogy más a jellemző képünk róluk, de ha a tényket nézem...

Ezt csak azért írtam, mivel szerintem ukrajnát is be tudják integrálni a harcok után, így vagy úgy, nem is kell hozzá sok idő nekik.
Hja, a nagy csecsen integráció. Városok és falvak szőnyegbombázása, meg tizenév harc csecsenföldön és dagesztánban...
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ez a térképes dolog,biztos működött volna 100 évvel ezelőtt, de nem működik 2022-ben, ha akkora nagy eltérés lenne akkor arról már az USA biztos hírt adott, volna, arról nem is beszélve, hogy minden ukrán civil okos telóval rohangál és minden egyből felkerül a netre....

Ogre egész Ukrajna harcol,ez elég komoly ellenállás szerintem...Ezt az élő pajzsos dolgot nem értem miért rovod fel az Ukránoknak, főleg úgy, hogy a II világháborúban ugyanezt csinálták a szovjetek a saját lakosságukkal, és még mielőtt azt mondanád, hogy akkor ott diktatúra volt, szeretnélek arra emlékeztetni, hogy az oroszok minden évben megünneplik a nagy Honvédő háborút.
Azt pedig végképp nem tudom értelmezni,.hogy miből gondolod,hogy Ukrajnából az orosz érdekszféra,legnyugatibb (és a leggazdagabb) érdekszférája lesz mert erre szerintem semmi sem, utal pláne azután nem értem a dolgot, hogy most szankciózzák szét Oroszországot és egy Olaszország méretű GDP rendelkező Oroszországból beszélgetünk.....
Még egyszer leírom , a térképek vagy jók vagy nem , szerintem mindkét fél dezinformál .

Ez az okostelefon / internet alapúság működött Szíriában és nem működik itt mert csak részleges és azok is Ukrán infón alapulnak .

Egész Ukrajna harcol ? Ezt miből tudod biztosan állítani ? Csak töredék információid vannak róla meg a mainstream !

A II. Vh és úgy unblock a 2000 előtti időszak azért nem releváns mert akkor hozhatnánk az I.vh gáztámadásait is !

Jogában áll mindenkinek bármit ünnepelni .

Az Eurázsiai gazdasági szövetség az alapja ! Az , hogy nem tudsz a mostani viszonyoktól elvonatkoztatni és feljebbről/messzebbről vizsgálni az összefüggéseket azt meg én nem tudom kezelni . A tengeri szállítási kapacitás kezd véges lenni és nagyon kiszolgáltatott . Lásd az Szuezi csatorna sérülékenysége és múlt havi nagy vihar Európában , egy vasúti szállítás sokkal jobban koordinálható és kevésbé sebezhető . Egy feltétele van biztonságos , kézben tartható útvonal a két végpont között ! Na most ha rápillantasz a térképre már a SZU idején is felismerték , hogy az Európai országok szárazföldön gyakorlatilag két irányból Lengyelország (de itt a Lengyelek egyelőre kigolyózták magukat a játékból az Orosz ellenességükkel) illetve Magyarország felé lehet megközelíteni . Ebbe a 2 irányba mentek az energia vezetékek is kőolaj , földgáz , 750Kv . Na most nem ok nélkül épül egy giga mega logisztikai csomópont és bázis Záhonynál (tudod széles/keskeny nyomtávú átrakóval , konténer bázissal) amiben a Kínaiak is kőkeményen érdekeltek !

Ha elcsitul a háború és a nyugat a tudatára ébred , hogy milyen energia és alapanyag ínségben szenved és a megoldás csakis keletről érkezhet akkor rájön , hogy neki kell meghunyászkodni mert nem fogja bírni fenntartani a szankciókat . Egy Orosz (Kínai ) befolyás Ukrajnára elengedhetetlen . Ezért megy a háború/hadművelet , hogy utána egy élhető stabil Ukrajna épülhessen , amikor felújítunk egy épületet akkor a stabil , biztos pontokig bontjuk vissza de ha közben rájövünk , hogy kell egy új stabil alap is akkor addig , de rossz , instabil dolgokra nem építünk .

Ha behúzzák Ukrajnát(idő kérdése ) és neki állnak talpra állítani és az átlag Ukrán azt fogja érezni , hogy neki jobb lett a helyzete akkor szépen beáll mindenki a sorba . És jöhet az Európának olyan fontos kőolaj , földgáz , villamos áram , egyéb nyersanyag és élelmiszer , kínai termékek de akár az egész Eurázsiai gazdasági szövetség befog tudni kapcsolódni ! Csak el kell odáig érni , ami nem lesz könnyű menet mert az USA-nak ez nem érdeke .
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 841
35 415
113

Hiperszonikus rakétákat is bevetettek az oroszok​

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy hiperszonikus rakétákkal semmisített meg egy nagy földalatti rakéta- és repülőgép-lőszerraktárt Ukrajna Ivano-Frankivszk régiójában – jelentette az Interfax hírügynökség.
Emellett a minisztérium az is jelezte, hogy part menti rakétarendszerrel megsemmisítette az ukrán katonai rádió- és felderítő központokat is Odessza kikötőváros közelében (Reuters)
Az az Ivano-Frankivszk régió nem messze van a magyar határtól.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Az ukránok azt állítják, hogy ez
a Humvee megmentette a benne üllő ukrán katonák életét ...

A videó szerint az oroszok 14,5 mm kaliberű lövedékekkel lőtték a Humveet....

Meg mert nem ült benne senki és így hiába lőtték az autót tényleg megmentette a katonákat ! Nem nem nagyon hiszem , hogy van olyan Hummvee ami ellenáll a 14,5-nek !
 
W

Wilson

Guest
Még egyszer leírom , a térképek vagy jók vagy nem , szerintem mindkét fél dezinformál .

Ez az okostelefon / internet alapúság működött Szíriában és nem működik itt mert csak részleges és azok is Ukrán infón alapulnak .

Egész Ukrajna harcol ? Ezt miből tudod biztosan állítani ? Csak töredék információid vannak róla meg a mainstream !

A II. Vh és úgy unblock a 2000 előtti időszak azért nem releváns mert akkor hozhatnánk az I.vh gáztámadásait is !

Jogában áll mindenkinek bármit ünnepelni .

Az Eurázsiai gazdasági szövetség az alapja ! Az , hogy nem tudsz a mostani viszonyoktól elvonatkoztatni és feljebbről/messzebbről vizsgálni az összefüggéseket azt meg én nem tudom kezelni . A tengeri szállítási kapacitás kezd véges lenni és nagyon kiszolgáltatott . Lásd az Szuezi csatorna sérülékenysége és múlt havi nagy vihar Európában , egy vasúti szállítás sokkal jobban koordinálható és kevésbé sebezhető . Egy feltétele van biztonságos , kézben tartható útvonal a két végpont között ! Na most ha rápillantasz a térképre már a SZU idején is felismerték , hogy az Európai országok szárazföldön gyakorlatilag két irányból Lengyelország (de itt a Lengyelek egyelőre kigolyózták magukat a játékból az Orosz ellenességükkel) illetve Magyarország felé lehet megközelíteni . Ebbe a 2 irányba mentek az energia vezetékek is kőolaj , földgáz , 750Kv . Na most nem ok nélkül épül egy giga mega logisztikai csomópont és bázis Záhonynál (tudod széles/keskeny nyomtávú átrakóval , konténer bázissal) amiben a Kínaiak is kőkeményen érdekeltek !

Ha elcsitul a háború és a nyugat a tudatára ébred , hogy milyen energia és alapanyag ínségben szenved és a megoldás csakis keletről érkezhet akkor rájön , hogy neki kell meghunyászkodni mert nem fogja bírni fenntartani a szankciókat . Egy Orosz (Kínai ) befolyás Ukrajnára elengedhetetlen . Ezért megy a háború/hadművelet , hogy utána egy élhető stabil Ukrajna épülhessen , amikor felújítunk egy épületet akkor a stabil , biztos pontokig bontjuk vissza de ha közben rájövünk , hogy kell egy új stabil alap is akkor addig , de rossz , instabil dolgokra nem építünk .

Ha behúzzák Ukrajnát(idő kérdése ) és neki állnak talpra állítani és az átlag Ukrán azt fogja érezni , hogy neki jobb lett a helyzete akkor szépen beáll mindenki a sorba . És jöhet az Európának olyan fontos kőolaj , földgáz , villamos áram , egyéb nyersanyag és élelmiszer , kínai termékek de akár az egész Eurázsiai gazdasági szövetség befog tudni kapcsolódni ! Csak el kell odáig érni , ami nem lesz könnyű menet mert az USA-nak ez nem érdeke .
De Ogre ezek szerintem vágyálmok, hogyan akar Oroszországi keresztül Kína bármit is szállítani Európába, ha ezt a szankciók megakadályozzák?
Kínának sokkal fontosabb az EU-s és az amerikai piac mint Oroszország ez tény csak meg kell nézni Kína export bevételeit.....Oroszország a jelenlegi gazdasági teljesítménye mellett nem, hogy felhozni nem tudja gazdasági értelemben Ukrajnát hanem még megszállni sem.Az meg,hogy ezt majd Kínával közösen csináljak, nekem utópisztikusnak tűnik....
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
515
1 727
93
Egész Ukrajna harcol ? Ezt miből tudod biztosan állítani ? Csak töredék információid vannak róla meg a mainstream !
Munkácsi ismerősöm mondta 2 héttel ezelőtt hogy annyi az önként jelentkező hogy nem tudják őket fogadni. Pesten dolgozó barátom cégénél vannak ukrán munkatársak, és volt aki fogta magát és megy vissza hazát védeni.

Ez persze nem azt jelenti hogy egész Ukrajna harcol, mivel csak egy részét látja bárki a valóságnak, (vannak nagy számban akik meg jönnének el kézzel-lábbal), de az biztos hogy egyenlőre nem adják fel. És ezt nem a mainstreamből gondolom, hanem személyes (másodkezes) tapasztalás.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Valóban zseniális húzás lehet a legjobb fegyvereiket ellövöldözni egy Ukrajna szintű ellenfélre.

A NATO meg közben hátradől és már csak egy kávét kér: az INF szerződés újratárgyalására nem is lesz szükség, ha ilyen ütemben fogynak a potenciálisan atomtöltettel is felszerelhető orosz BM-ek és CM-ek.

Most sajnálhatjuk csak igazán, hogy itt senki se fegyvergyáros, mert az orosz piacon a filléres UB-blokkok meg a méregdrága Iskanderek/Kalibrok között hatalmas piaci rés tátong, amit megfelelő termékpalettával jó pénzért be lehetne tölteni.
pár éve százmillióval akartam elkezdeni egy kis fegyverbizniszt, mondván, az még mindig jobb befektetés, mint a pesti éjszaka.

aztán a hatóság "lebeszélt" erről, hogy import-export céget alapítsak ebben a témakörben :D
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Ezt az élő pajzsos dolgot nem értem miért rovod fel az Ukránoknak
Na ezt mondjuk én sem, teljesen elfogadott dolog a progresszív értékrend szerint az élő pajzs használata. Ezek a mi értékeink, ezek mi vagyunk. Ukrajna bizonyította, hogy igazi európai ország. Mindig is Eurázsiával álltunk hadban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 202
113
A Bal partvédelmi komplexum és a KInzsal hiperszónikus rakéta bevetéséről már többen írtak. A nap folyamán lesznek videók is.


Bal komplexum Onix szuperszónikus rakétája
k2fB1jwM0Qc.jpg



MiG-31K és Kinzsal hiperszónikus rakéta
idcvx63ligI.jpg