[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 538
15 273
113
Értsük meg, hogy teljesen mindegy, hogy milyen ok alapján, vagy éppen a NATO szerint "legálisan" vagy "nem legálisan" támad oroszokra a NATO - akkor az orosz kitárazhat teljesen nuki -ból. Ráadásul teljesen LEGÁLISAN ... (katonai doktrínájuk alapján)
De ez amit elmondász egy NATO elleni konfrontáció esetén lépett ,volna életbe, amely atomháborúba torkollott volna....De most Ukrajnában nem ez a helyzet...

Ha megnézed az orosz katonai vezetést ki képviseli a nyilvánosság előtt március 11-óta , az egyedül a Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.....Ez nekem nagyon fura....Medvegyev, Peszkov, Lavrov ők szólalnak meg még az orosz hadműveleteket érintő kérdésekben is....
A történelem azért (lenne) fontos tantárgy, mert - ha jól tanítják - sok mindenre megtanít. Emlékezz 1939-re Lengyelországban. A festő és a Grúz találkozott Lengyelország nagyjából közepén. SENKI sem akar nukleáris háborút! A Hidegháború idején egymástól párszáz méterre álltak a Nyugat és az oroszok. Mégsem hamvadt el a világ. Most Ukrajna közepén lesz a határ Kelet és Nyugat közt. Win-win. Ahogy Bagoly mondaná, mindenki jól jár, az USA, az oroszok, valahol az ukránok is. A biznisz megy tovább. Felkészül a következő: Kína. Még mielőtt megkérditek: NEM én vagyok Bagoly, csak gondolkodom.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 617
113
Nincs miért sietni, ez a háború több fronton zajlik, oroszok csinálják a cirkuszt, a kínaiak meg a diplomáciai/kereskedelmi letámadást (petroyuan).

Kínaiak lereagálták a vádakat, hogy nevetséges a felvetés is, hogy egy olyan ország fegyvereket kér egy ilyen mellékes háborúcskára, amelyiknek hadiipara közben külföldre szállít...

A nagy ukrán fegyverszállítmányokból egy halom szemét lett (80-as évekbeli német aknavetőlőszerek, igla-k, felrobbanó cseh gránátvetők...).
A háború előtt leszállított amerikai/svéd/brit cuccokból már rengeteget zsákmányoltak a milicisták, lehet be is vetik őket.
Franciák meg egyszerűen megtagadták, hogy bármit is adjanak, mert ha eszkalálódna a háború 3 napig bírnák lőszerrel...

Állítólag Cserkassziknál katlanba került az ukrán páncélos erők jelentős része, a kilőtt ukrán tankok nagy része abból a térségből van.

Ukránok felszabadították Herszont, aztán mégsem, lényeg, hogy jövő hónaptól ott már átállnak rubelre...
Ez az időhúzás nem fog rosszul elsülni az oroszoknak? Elsősorban még ott van egy Románia méretű hátország Kijevtől keletre, ahova vissza lehet vonulni, ki lehet képezni, lehet fegyvereket szállítani, meg pont a fegyverszállításokkal kapcsolatban vannak olyan hírek, hogy azok egyre nagyobb volumenben mennek, az EU is most szavazaott meg 1 mld eurot Ukrajnának fegyverekre,
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 538
15 273
113
Persze minden lehetséges, csak az a lényeges kérdés,hogy ennek mennyi az esélye? Szerintem nulla...Orbán Viktort nem tartom ostobának, kizártnak tartom, hogy belemenjen egy ilyen dologba...
Mondjuk, ha békén hagyják őt Nyugaton, kap az ország pénzt, befektetést, modern fegyvert..... arról nem is beszélek, hogy - szigorúan NATO-felkérésre - biztosítja a Kárpátok vonalát..... Nem is rossz üzlet.... (Most köpöm szemen magam)..
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
A történelem azért (lenne) fontos tantárgy, mert - ha jól tanítják - sok mindenre megtanít. Emlékezz 1939-re Lengyelországban. A festő és a Grúz találkozott Lengyelországnagyjából közepén. SENKI sem akar nukleáris háborút! A Hideháború idején egymástól párszáz méterre álltak a Nyugat és az oroszok. Mégsem hamvadt el a világ. Most Ukrajna közepén lesz a határ Kelet és Nyugat közt. Win-win. Ahogy Bagoly mondaná, mindenki jól jár, az USA, az oroszok, valahol az ukránok is. A biznisz megy tovább. Felkészül a következő: Kína.
1939-ben nem voltak még nukleáris fegyverek, a hidegháborús felek közötti határok pedig nagyrészt az előtt alakultak ki mielőtt a szovjeteknek bevethető számú atomfegyvere lett volna.Most teljesen más a helyzet mind a két oldalnak annyi atomfegyvere van amely kipusztíthatja az emberiséget, nem véletlenül határolódik el az USA és a NATO,minden olyan javaslattól, amely a legcsekélyebb mértékben is magában hordozza egy Oroszország és a NATO közötti összecsapás lehetőséget.....
 
W

Wilson

Guest
Mondjuk, ha békén hagyják őt Nyugaton, kap az ország pénzt, befektetést, modern fegyvert..... arról nem is beszélek, hogy - szigorúan NATO-felkérésre - biztosítja a Kárpátok vonalát..... Nem is rossz üzlet.... (Most köpöm szemen magam)..
Én ezt a megoldást személy szerint teljesen kizártnak tartom....
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 577
9 047
113
Elképesztő, de már egy hónapja tart a háború. Hétről-hétre mindig volt valami változás. Eleinte orosz "hírzárlat". Alig-alig jött át valami az orosz térfélen történtekről. Ezzel szemben az ukrán oldal súlyos veszteségekről tudott fotókat, videókat dokumentálni. Még ha ezek egy része "fake"-nek is bizonyult. A második-harmadik héten már sok publikált orosz anyag jelent meg. Összevetve látható volt hogy igen intenzív háború zajlik odaát. Az orosz haderőnek nem vált be a túlzott előrerohanás. Alapvetően meg is álltak mostanra. Látható, hogy a felvonultatott haderő kevés a győzelemhez. Az idő az ukránoknak dolgozik. Hogyan tovább?

A nyugat fegyvert küld Ukrajnának és egyre jobban szankciózza Oroszországot. Az ukránok keményen harcolnak. Az oroszok erőlködnek a harcmezőn, de próbálják összeszedni magukat és próbálják csökkenteni a szankciók hatását. Meg kell várni, amíg valamerre eltolódik ez a helyzet, mert most még nem igazán van egyik fél sem olyan helyzetben, hogy erőltetné a megegyezést.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Németország még 2000 tankelhárító rakétát küld.
 
W

Wilson

Guest
Nézd oroszországban a covidban elhunytak száma 340.000...tehát nem nagy szám.

A medve étvágya minden háborúban "evés közben" jön meg (történelem összes orosz háború) valamiért mindig felkészületlenek és pofára esnek az ellenfeleik pedig sokkal szervezettebben támadnak fejlettebbek és túlerőben vannak a lenézet, alábecsült ócskának tűnő fegyverekkel kiálló oroszokkal szemben. De az oroszok bár brutális veszteségekkel nyitnak de ezt eltűrik akár évekig is mintha a háború csak egy sakkjáték lenne (sakrokba szorítani nem lehet őket mert hátrálni is tudnak szinte a végtelenségig maguk után csak "felperzselt földet" hagyva és elég neki hadvezetésnek Tél tábornok, Fagy tábornok és Távolság tábornok) és ilyenkor jön a negatív fordulat az ellenfélre nézve (amely demoralizáltan kifáradt a végtelenségig tartó vérengzésben pl. vot német de francia is aki beleőrült már annyi oroszt lemészárolt) mert utána elkezdenek alkalmazkodni, stratégiát és taktikát váltani, analizálni és kiismerni az ellenfelet új a környezethez alkalmazkodó fegyvereket bevetni beújitani, találékonyak és felhasználnak mindent amit lehet, igénytelenül is harcolnak minden időjárási körülmények között még a füvet gazt is megeszik és elszántabbak és agresszivebbek lesznek...ha megfordul a küzdelem (mindig felülkerekednek) még brutálisabbá és elszántabbá válnak akkor már nincs ráhatás, sem ideológia, sem párbeszéd és nem hallgatnak senkire nem tudnak megállni hidegen ridegen menetelnek előre a bosszújuk pedig kegyetlen megalázó addig amíg a szigorúan csak egy vezetőjük meg nem húzza a gyeplőt.

...na :) ezt a nagy macit hergeli most ellenünk biztos távolságból az usa :)
2022-t írunk Oroszországban már nem a nagy honvédő háborúk nemzedéke él....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 617
113
EU ma átutalt 500 millió eurót fegyverek vásárlására.
Az approved az jóváhagyott, nem átutalt. Ez valószínűleg ekkora értékben nyugati fegyvereket jelent, vagy nyugati raktárakból keleti fegyvereket, mert az ukrán fegyvergyárak már nem vesznek fel rendelést. Az átutalt pénzből meg lehet Oroszországból rendelnének fegyvert, mivel arra vannak kiképezve, akik egyáltalán ki vannak képezve az ukránoknál.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez az időhúzás nem fog rosszul elsülni az oroszoknak? Elsősorban még ott van egy Románia méretű hátország Kijevtől keletre, ahova vissza lehet vonulni, ki lehet képezni, lehet fegyvereket szállítani, meg pont a fegyverszállításokkal kapcsolatban vannak olyan hírek, hogy azok egyre nagyobb volumenben mennek, az EU is most szavazaott meg 1 mld eurot Ukrajnának fegyverekre,
Mármint Kijevtől nyugatra. Ahol konkrétan semmi sincs, minden iparuk keleten van/volt.
Meg előbb-utóbb a hitelek is elkezdenek ketyegni, a háborút már 10%-ot kamatozó 30 napos kötvényekből fedezik...

+oké, adnak 1 mrd Eurót fegyverekre.
Honnan rendelik?
Kína, India, Orosz, Brazil... nem ad.
Maradnak az európai gyártók meg USA.
Mert értelmes készlete egyik EU-s országnak sincs (kivéve franciák, de ők meg letagadják, nem véletlenül Macron az egyetlen aki időnként felhívja Putyint).
Mennyi idő mire legyártják és leszállítják a határhoz ahol már várja a rakétás orosz UAV?
Mert nehogy azt higgye bárki, hogy ezek nem kiemelt célpontok, az ukránok még büszkén mutogatták is, hogy kisbuszokkal csempésztek be pár Javelint Kijevbe...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 008
28 225
113
Ez milyen egység az oroszoknál akik piros karkötöt viselnek? KI ez Graham Philips amúgy?
A pirosak a DNR / LNR.
Graham Phillips még az ukrán - lengyel rendezésű EB idején ment Ukrajnába, ottragadt, amikor 2014ben kitört a balhé, odakeveredett Donyeckbe, és egy szál kamerával tudósítani is kezdett, egyszer az ukránok el is fogták, és hiába angol állapolgár és volt sajtóigazolványa (akkor épp RT-s), senkit nem értesítettek napokig, h náluk van. Interjút is csinált Givivel meg Motorolával, 2014/15ben eléggé tűzközelben volt.
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
354
2 111
93
Mert a lengyelek TELJES MELLEL kiállnak - nem Ukrajna mellett - HANEM AZ OROSZOK ELLEN. A fegyverek nagy része onnan megy most Ukrajnába. VISZONT Magyarország egyensúlyra törekszik látszólag, így Ukrajna számára egy korlátozott katonai beavatkozás - pár száz katonával és technikával óriási politikai nyereség lehetne. Ha az 5. cikkelyre hivatkozva a NATO széttárja a kezét és bevonul, onnan kezdve a fegyverek LEGÁLISAN mennek be és az oroszok nem tehetnék meg, hogy megrakétázzanak egy NATO-seregtestet. Valamint Orbánék politikája is arra utal, hogy valami "közmegegyezés" van a háttérben. Lehet, hogy ez le van zsírozva, Orbánék bevállalnak 20-30 halottat, egy-két romos házat, cserébe jön a pénz, nem vegzáljákk és talán olcsóbban jönne majd NASAMS és talán F-35 is....
Jó az elgondolás, tehát a NATO is és az OROSZ is lőné az UKRÁNT segítenének. Egymást nem lőnék ezt gyakorolták is Szíriába, jól elmanővereznének egymás mellett. Siessenek mert ha lemaradnak akkor az Oroszok mondják meg milyen cégek építik ujjá az országot.