[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Elvileg 3 orosz hajó ég. Pontosan mi történt, ennyire benézték az oroszok??
Ugyanaz történt most ezekkel a hajókkal mint Herszonban a repülőtéren az orosz helikopterekkel, az oroszok úgy gondolták, hogy az ukránok már nem képesek csapást mérni ezekre a területekre, mint látható megint tévedtek...De ez egy háború meg esik az ilyen....
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
Hol vetették volna be őket? Odessza mellet?
Bergyanszktól mérve a frontvonal legközelebbi része több mint 120 kilométer.
Ha ilyen mélységben ilyen pontossággal mérnek csapást ezekre a dögökre, akkor mi lenne ha egy védett város mellett vetnék be őket úgy, hogy az összes tüzérség lőtávolságán belül vannak?
Vajon mivel találták el?OTR 21 tochka azért elég pontatlan ehez vagy nagy "szerencse"kellett hozzá!
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Amúgy valaki meg tudná tippelni, mi értelme ide hajóval szállítani bármit is?
Mennyi idő behajózni?
Mennyi idő hajóval az út?
Mennyi idő kikapolni?
Az orosz határ innen 120 km légvonalban szárazföldön.
Az ukrán tüzérség meg a kikötő koordinátáját nem felejtette el.... várható volt egy "zsíros célpontra" történő támadás.
Hol van akkor a kikötő körüli légvédelem?
Vagy nem rakéta támadás lehetett hanem szabotázs?

0:18n-ál a nyilt vízen mintha lövedékek csapódtak volna be.
Szerintem a folyamatos robbanások repeszei csapódnak be, nem csak 0:18-nál lehet látni.
Gondolom a két másik hajót is az gyújtotta meg.
 
W

Wilson

Guest

Megtalálták Szergej Sojgut, aki 13 napig nem jelent meg a nyilvánosság előtt​

Mindenesetre ezt állítja Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára.

Peszkov szerint Sojgu részt vett Vlagyimir Putyin és a Biztonsági Tanács állandó tagjai közötti operatív találkozón.

Peszkov szerint "Sojgu védelmi miniszter beszámolt a különleges katonai művelet előrehaladásáról, valamint a humanitárius segítségnyújtás, a biztonság garantálása és a létfontosságú infrastruktúra helyreállítása érdekében a felszabadított területeken folyó katonai erőfeszítésekről".

A találkozóról készült videofelvételt nem hozták nyilvánosságra.


Mintha egy szovjet párt közleményt hallottam volna...

De legalább egy szerencsétlen fényképet berakhattak volna erről a nagy beszámolóról....
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Nem vagyok jós, de saját véleményem szerint végett fog érni a konfliktus, mert előbb-utóbb vissza kell vezényelni az orosz katonákat, nem tudnak megszállni egy ekkora országot. Kijev, amelyehez sok orosz történelmi esemény fűződik és milliós nagyváros most is, nem lőhetik szét... Aztán szerintem megtartják a krimet és a két déli tartományt az oroszok, a szancikók majd elhülnek, mert a világnak kell az orosz nyersanyag, meg a piac, az oroszok meg újra építhetik azt amit 1990-es években elkezdtek. Ja Putyin visszavonul, esetleg egészégi problémái lesznek.. Ukrajna (talán kicsit más határokkal) nagy kölcsönt kap, újjáépül..
Kiev nekik olyan mint nekünk Kassa vagy Pozsony... ukrajna meg mint nekünk Erdély vagy minden ami jelenleg a szomszédainknál van. A Kievi rust a vikingek alapitották mint kb. akkor mindent a saját kereskedelmüket biztosítva. És utána épült rá az akkor még barbár szláv törzsek és lett a Kievi rust fejedelemség. Kulturális nemzeti központja a szlávoknak...Putin 70 éves és ez neki ill. az orosz népnek egy hatalmas tett lenne visszaterelni az orosz érdekszférába. Ukrajna csak később a németek által beejtőernyöztetett svájcban kiképzett Lenin és a bolsevikok által lett olyan amilyen. Tehát komoly vágyálmai realizálódnak itt Putinnak. Erre mondta az egyik legnagyobb amerikai gondolkodó Henry Kissinger még a 2014-es orosz ukrán ellentétet szitó amerikaiaknak, hogy aki ezzel nincs tisztában az bolond és sosem fogja megérteni az oroszokat.
 
W

Wilson

Guest
Amúgy valaki meg tudná tippelni, mi értelme ide hajóval szállítani bármit is?
Mennyi idő behajózni?
Mennyi idő hajóval az út?
Mennyi idő kikapolni?
Az orosz határ innen 120 km légvonalban szárazföldön.
Az ukrán tüzérség meg a kikötő koordinátáját nem felejtette el.... várható volt egy "zsíros célpontra" történő támadás.
Hol van akkor a kikötő körüli légvédelem?
Vagy nem rakéta támadás lehetett hanem szabotázs?

0:18n-ál a nyilt vízen mintha lövedékek csapódtak volna be.
Nagyon egyszerű pl a vasútvonalak sebezhetőek, a tengeren az orosz flotta és a légierő az "úr" ráadásul egy ilyen hajóba nagyon sok tonna ellátmányt, lőszer, élelmiszer stb lehet bepakolni és egyszerre elszállítani....
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Na ezért veszik el az orosz katonák mobiljait...

LRUYX6q.png
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
Részletek a támadásról. Reggel 7:45-kor egy Tochka-U SRBM-et lőttek a Saratov, Tsesar Kunikov és Novocherkassk leszállóhajók felé. > Szaratov 5 méteres mélységben elsüllyedt > Kunikov és Novercherkassk elhagyta a kikötőt megsérült. 8-an meghaltak Kunikovon és 3-an meghaltak és 3-an megsérültek.
.
.
Ironikus egyebkent, hogy pl a Cesar Kunikovot pont a bolond lengyeleknel epitettek.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 459
113
Nelsonnak kell ahhoz lenni, hogy egy hajó kiköt, órák alatt kirakod és megy a tengerre ki jó messze, ahol a màsik 2 vár közben ?
És nem hárman egy kupacban szundizunk egy kikötőben, ami az ellenség tűze
alatt lehet?
Lègvédelem is luxuscikk?
Ez olyan " War for Dummies" allapon megy.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
hát így jártak az oroszok már rég bekellett vólna vetni ezeket a hajókat arra amire valók. most ugyan úgy van veszteség úgy hogy harcba nem lettek vetve.

Hol vetették volna be őket? Odessza mellet?
Bergyanszktól mérve a frontvonal legközelebbi része több mint 120 kilométer.
Ha ilyen mélységben ilyen pontossággal mérnek csapást ezekre a dögökre, akkor mi lenne ha egy védett város mellett vetnék be őket úgy, hogy az összes tüzérség lőtávolságán belül vannak?

Teljesen igazad van. Az az érdekes, hogy @Szittya -nak is. Amennyiben igazak a hírek, hogy 400 katona (+ hajó legénység) és a járművek meg felszerelés, akkor ez kövér fogás volt az ukránnak. Egész egyszerűen:

  • ha csak "demonstrálás" vagy haderő lekötés a cél, akkor elegendő lett volna kvázi üresen grasszálnia a hajónak,
  • ha meg "meg van pakolva" akkor azt egyetlen céllal érdemes - ha használni akarod valahol ...

Persze nincs 100% megerősítve, hogy mit keresett ott a hajó meg mi/ki volt rajta ...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby