[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Nem tudjuk. Galíciáról még a szovjet időkben szocializáltak is tudták, hogy ott nem virágcsokorral fogadják majd őket, ott tudták, hogy az vár rájuk, ami mint kiderült, máshol is.
Lehet, hogy a háttérben volt megállapodás Nyugat-Ukrajnát illetően, hogy oda nem mennek be. Ha sikerült volna a hadművelet, akkor felosztják Ukrajnát, a lengyelek visszakapják Lwówot és örülnek. Netán mi is Munkácsot.
Most én nem a hosszú távú tervekre gondoltam, hanem a rövid, taktikai célokról.
Donyeckben és Luganszkban is kaptak NLAW és Javelin találatokat. HA nem is indít egy támadó éket onnan is, akkor is legalább bombázott volna szét minden létező utat, vasútvonalat, hidat a határtól az említett vonalig, hogy semmi se juthasson át.

1 hónap alatt lett volna erre lehetőség, nem? Vagy ennyire veszélyes lenne lvov/ivanofrankivszk/kárpátalja felett repkedni és bombázni?
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
W

Wilson

Guest
Mármint az orosz haderő éri el 3 nap alatt Kijevet?
72 óra kell Kijev elfoglalására....

mark-milli-zajavil-96_main.jpeg


Milly nem értett egyet a nyugati médiával, amely szerint Kijev két nap alatt elesik, ha Oroszország megszállja Ukrajnát. Fotó: GetArchive

Az Egyesült Államok vezérkari főnöke, Mark Milley tábornok nem értett egyet a nyugati média azon előrejelzéseivel, hogy Kijev két nap alatt elesik, ha Oroszország "megszállja Ukrajnát". Véleménye szerint az ukrán főváros három napon belül fog elérni.

Milli ezt egy zárt kongresszusi meghallgatáson mondta - jelentette a Fox News forrásokra hivatkozva.

A tábornok szerint egy teljes körű ukrajnai orosz invázió esetén Kijev 72 órán belül eleshet, és ez
15 000 ukrán katona és 4000 orosz katona halálát okozhatja.

A Fox News szerint több törvényhozó aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Biden-kormányzat nem reagált gyorsan, és nem nyújtott Ukrajnának jelentős katonai segítséget, például légvédelmi rakétarendszeret.

A Fox News szerint a Biden-kormányzat tisztviselői erre úgy reagáltak, hogy a Kijevnek nyújtott jelentős katonai segélyt Oroszország ürügyként használhatná fel Ukrajna lerohanására.

Az USA és az EU is azon dolgozik, hogy felkészüljön egy invázió esetén kialakuló súlyos menekült- és migránsválságra.

A Reuters korábban két meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok már kiszámolta, milyen veszteségek várnak Ukrajnára egy "orosz invázió" esetén, amelyről a nyugati média már hónapok óta beszámol. Washington becslései szerint Ukrajna 5000 és 25 000 közötti embert veszíthet.

Colonelcassad

Nem azt ott elírtam amikor fordítottam, az amcsi vezérkari főnök arról beszélt, hogy szerinte Kijev 72 óra alatt elesik egy orosz támadás esetén....
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Nem biztos, hogy azok parlagon vannak hiszen Oroszországot is védeni kell még ilyen helyzetben is...én úgy számolok, hogyha az amcsi számok igazak tehát 150.000 orosz haderő van Ukrajnában, akkor ahhoz max 70.000-80.000 fő valós harcértékkel rendelkező orosz katonát tudnak még bevetni....

Tegyük fel, hogy még 200.000et. Nem segít. Evvel nem lehet a jelenlegi állapotokat látva Ukrajnát megszállni. Még a Dnyepertől Kre lévő területeket sem. Max egy 2.afganisztánt lehet összehozni.

Ha mozgosítanának akkor akármennyit. De ez sztem az a pont lenne ahol elszakadna a cérna az orosz lakosságnál is.

Oroszoknak fel kell mérniük a reális célokat. Sztem elérhető Krím, Donetsk, Luhansk nagyjának Oo részeként való eismerése, Ukrán nato tagság kizárása. A béketárgyalásokba EUt is bevonni és el kell érni a szankciók részleges akár fokozatos feloldását. Vszeg kellenek békefentartók és lehet vmekkora demilitarizált zóna is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 517
113
Több magasrangú amerikai tisztviselő után Joe Biden amerikai elnök is megszólalt az orosz ígéretekkel kapcsolatban, melyek alapján Oroszország alapvetően csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv irányában - írja a BBC.

Ahogy arról már beszámoltunk, az Egyesült Államok óvatosságra intett az orosz ígéretekkel szemben, miután Oroszország közölte, hogy drasztikusan csökkenteni fogja a Kijevben és Csernyihivben végrehajtott támadásokat.

Most Joe Biden amerikai elnök is beállt az óvatosságra intők sorába, mondván:

Semmit nem képzelek ebbe bele, amíg nem látom, hogy milyen lépéseket tesznek. Majd meglátjuk, hogy betartják-e, amit javasolnak.

"Volt egy találkozóm négy NATO-szövetséges ország - Franciaország, Németország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - államfőjével, és úgy tűnik, egyetértés van abban, hogy megnézzük, mit tudnak felajánlani" - tette hozzá.

(Portfolio)
Ne mar, talalkozott az Egyesult Allamok allamfojevel?
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113
1 hónap alatt lett volna erre lehetőség, nem? Vagy ennyire veszélyes lenne lvov/ivanofrankivszk/kárpátalja felett repkedni és bombázni?

Ott már a NATO orra alatt vannak, AWACS rájuk vezeti az ukrán vadászt, mondjuk nem közvetlenül, hanem egy "relén" keresztül, már ha van még ukrán vadász. Vagy akár nem hivatalosan az "repüléstilalmi zóna". Ebben is lehet, hogy a háttérben megegyeztek.
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 374
45 722
113
Nem hisz Moszkva tárgyalási szándékainak komolyságában az amerikai külügyminiszter

Az Egyesült Államok kételkedik Moszkva komolyságában az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon – jelentette ki kedden Marokkóban tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt követően, hogy előrehaladást jelentettek be az Isztambulban folytatott ukrán-orosz tárgyalásokon.

„Semmi olyat sem látok, amely arra engedne következtetni, hogy tényleges elmozdulás történt volna Oroszország részéről” – mondta az amerikai külügyminiszter. Hozzátette ugyanakkor: Washington támogatja, ha Ukrajna úgy látja, hogy előrelépés történt. A keddi isztambuli tárgyalások után Oroszország megígérte, hogy radikálisan csökkenti katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében.

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 197
113
Chernivih közelében oroszok találták

FPCr3gEXMAI54u5
FPCr3gJXoAQCWRr
Az OF fegyveres erők különleges erőinek trófeái a Csernyihiv régióban, beleértve az NLAW ATGM-et, a Stugna ATGM-et és az AT-4 gránátvetőt, valamint a sérült Furia UAV-t.

A Telekart-Pribor által gyártott, páncélozott járművekre szerelt kommunikációs eszközök:
  • Monitor a kommunikációs komplexumból az R-030U rádióállomással
  • Terminál belső kommunikációhoz és AVZK-TO kapcsoláshoz (belső kommunikáció);
  • Két AVZK-RSh a rádióberendezésekkel (rádióállomásokkal) történő koordinációhoz;
  • AVZK-TA kézi kommunikációs eszköz kapcsoló (az R-124 (174) kaputelefon ükunokája);
  • A rendszer központi egységének része nyolc kivezetéssel. (Elosztótábla nyolc előfizetői eszköz csatlakoztatására).

kzBguxwCUVY.jpg
 
W

Wilson

Guest
Elkapták a náci ukránt(ukránokat) aki az orosz foglyokat lábon lőtte!

Az orosz különleges erők foglyul ejtették a hadifoglyokat bántalmazó ukrán nacionalistákat – mondta Vlagyimir Shamanov, az Állami Duma civil társadalom fejlesztésével foglalkozó bizottságának helyettes vezetője.

„[Akik] bántalmazták a katonáinkat, nem sokáig örültek, három nap után különleges alakulataink elfogták ezeket a szemétládákat. Ma a lábunk előtt fekszenek, és kegyelmet kérnek” – idézte a TASS Shamanovot.

A helyettes kifejtette, hogy a kínzással gyanúsítottak a helyi Metalist futballklub egyik szurkolói csoportjából származtak.
Én is beraktam ezt a hírt...:)

De nagyon úgy néz ki vagy szándékosan vagy valamilyen tévedés miatt de nem mondott igazat...

Március 29-én délután Vlagyimir Szamanov tábornok bejelentette két, az orosz hadsereg katonái kínzásával gyanúsított ukrán, Szergej Velicsko és Konsztantyin Nyemicsev elfogását.

Órákkal később Velicsko és Nyemicsev közzétett videókat, amelyekben tagadták, hogy az orosz hadsereg elfogta volna . Szergej Velicsko videoüzenetet hagyott a Telegramon: „Barátok! Fogságban vagyok, egy szomszéd ország beteg embereinek beteges fantáziájának fogságában, akik három nap alatt elfoglalták Ukrajnát, akik elfogtak engem és Kosztját, aki az Azov-ezred parancsnokával helikoptert lőtt le. Sok szerencsét! Jön! Nem szívesen látunk itt."

Konsztantyin Nemicsev Velichkóval közös videófelvételen kijelentette, hogy Harkovban vannak.

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113
Tegyük fel, hogy még 200.000et. Nem segít. Evvel nem lehet a jelenlegi állapotokat látva Ukrajnát megszállni. Még a Dnyepertől Kre lévő területeket sem. Max egy 2.afganisztánt lehet összehozni.

Afganisztán egy hegyvidék. A síkságot meg lehet szállni, ahogy felszárad a sár lehet mozogni az utakon kívül is.

Oroszoknak fel kell mérniük a reális célokat. Sztem elérhető Krím, Donetsk, Luhansk nagyjának Oo részeként való eismerése, Ukrán nato tagság kizárása. A béketárgyalásokba EUt is bevonni és el kell érni a szankciók részleges akár fokozatos feloldását. Vszeg kellenek békefentartók és lehet vmekkora demilitarizált zóna is.

Amíg az ukránok győzelmi hangulatban vannak, meg van nekik ígérve a végtelenített futószalagon jövő raketta, pénz, idegenlégiós stb. addig nem fognak engedni ennyit sem.
 
W

Wilson

Guest
Tegyük fel, hogy még 200.000et. Nem segít. Evvel nem lehet a jelenlegi állapotokat látva Ukrajnát megszállni. Még a Dnyepertől Kre lévő területeket sem. Max egy 2.afganisztánt lehet összehozni.

Ha mozgosítanának akkor akármennyit. De ez sztem az a pont lenne ahol elszakadna a cérna az orosz lakosságnál is.

Oroszoknak fel kell mérniük a reális célokat. Sztem elérhető Krím, Donetsk, Luhansk nagyjának Oo részeként való eismerése, Ukrán nato tagság kizárása. A béketárgyalásokba EUt is bevonni és el kell érni a szankciók részleges akár fokozatos feloldását. Vszeg kellenek békefentartók és lehet vmekkora demilitarizált zóna is.
Szerintem nincs realitása 200.000 valós harcértékkel rendelkező orosz katona bevetésének nagyon max. 100.000 de sokkal inkább 70-80.000 főt tudnának (valós harcérték) bevetni. A többivel egyetértek...
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Wilson said:
Nem azt ott elírtam amikor fordítottam, az amcsi vezérkari főnök arról beszélt, hogy szerinte Kijev 72 óra alatt elesik egy orosz támadás esetén....

mj: Azért az is nagy tábornok lehet, aki egy többmilliós főváros ostromát 3 napra becsli. ;)
Oroszok is annyira becsülték(Még annyira se). Február 24-én.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113
Én is beraktam ezt a hírt...:)

De nagyon úgy néz ki vagy szándékosan vagy valamilyen tévedés miatt de nem mondott igazat...

Március 29-én délután Vlagyimir Szamanov tábornok bejelentette két, az orosz hadsereg katonái kínzásával gyanúsított ukrán, Szergej Velicsko és Konsztantyin Nyemicsev elfogását.

Órákkal később Velicsko és Nyemicsev közzétett videókat, amelyekben tagadták, hogy az orosz hadsereg elfogta volna . Szergej Velicsko videoüzenetet hagyott a Telegramon: „Barátok! Fogságban vagyok, egy szomszéd ország beteg embereinek beteges fantáziájának fogságában, akik három nap alatt elfoglalták Ukrajnát, akik elfogtak engem és Kosztját, aki az Azov-ezred parancsnokával helikoptert lőtt le. Sok szerencsét! Jön! Nem szívesen látunk itt."

Konsztantyin Nemicsev Velichkóval közös videófelvételen kijelentette, hogy Harkovban vannak.


Csak visszatértek a csecsen háborús üzemmódra, ott minden csecsen parancsnokot megöltek vagy 7x. Groznijt bevették egy zászlóalj VDV-ssel minimál veszteséggel. stb.
Az egy olyan shitfest volt, mint Ukrajna, csak messzebb volt, és senkit sem érdekelt különösebben Nyugaton.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Wilson said:
Nem azt ott elírtam amikor fordítottam, az amcsi vezérkari főnök arról beszélt, hogy szerinte Kijev 72 óra alatt elesik egy orosz támadás esetén....

mj: Azért az is nagy tábornok lehet, aki egy többmilliós főváros ostromát 3 napra becsli. ;)
Amúgy azt anno én sem értettem, hogy gondolták (oldaltól függetlenül), akik 3-4 napra becsülték Kijevet...
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek and theo

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Ezt nem érti senki! :confused:

Fog of War - valamit nagyon nem tudunk szerintem.
Vagy ennyire fosnak egy NATO támadástól másik fronton? Vagy készen kell állni egy finnek elleni támadásra egy esetleges NATO csatlakozási szándék esetére?

A "höhö az oroszok jól leszerepeltek, és kiderült nem nagyhatalom, de még közép se, igor a traktoros is elpicsázza őket" magyarázat max egy O1G-s hávégébohócot elégít ki. Itt valami másnak IS kell lennie a háttérben.

Az USA újabb szankciókat lengetett be, lassan elérünk egy nagyon veszélyes pontra.
Az egyik értelmesebb amerikai elemző szerint Putyin azért döntött a támadás mellett, mert a helyzet eljutott oda, ahol a nem cselekvés költsége sokszorosan meghaladta a támadás következményeinek költségét. Nyilván nem napokban, és nem is években kell gondolkodni, minimum évtizedekben. Eljött az a pont, ahol a worst-case-scenario a jelenlegi orosz államiság felbomlásához, és/vagy a MAD doktrína megszűnéséhez vezethetett volna 1-2-3 évtized múlva.

És ha ez igaz, és ha az USA-nak semmilyen európai gazdasági/katonai/polgári veszteség nem drága, ha mindig lehet nem csak 19-re, de 21re is lapot kérni, akkor el fog jönni a pont, amikor minimum egy korlátozott, akár egy izraeliek által alkalmazott megelőző csapáshoz hasonló, nem nukleáris hatalom NATO ország elleni akció is valósággá válhat. Mert már nem lesz hova hátrálni.

Ma a ruszkik rubelben fizették az aktuális törlesztőt, ami technikai államcsőd a nyugatiak szerint. Jelenleg 50% a CDS felár. Nyilván a ruszkiknak vannak tartalékaik mind gazdasági értelemben, mind pszichológiailag, de egy idő után Ő is dönthet úgy, ahogy az amerikaiak - meg kell fizettetni velük a 'helytelen' gondolkodásuk és akcióik árát, vagyis hagy fájjon nekik is. Ilyeneket tudnék elképzelni:
-transzatlanti kommunikációs kábelek elvágása
-teljes energiaembargó az ő részükről
-előző plusz pár norvég stb vezeték szabotálása
-reszcowi reptér szétbombázása
-Narva(96% orosz lakosság) elfoglalása, vagy akár egy balti hadművelet

Most lehet azzal jönni, hogy de hát ukrajnával sem bírtak, de itt az eredeti elképzelés az volt, hogy amit lehet kímélünk, mert nekünk is kelleni fog, és a civileket nem akarjuk magunk ellen fordítani. A propaganda ezt már keresztül húzta, tehát amott lehetne nyílt sisakos a küzdelem. Plusz ugye itt egy 150ezres haderővel mentek be, azt is legalább 5 irányból. Amikor majd megjelenik 200.000 másik orosz katona Észtország határán, akkor mi lesz?
Tudom, tudom, NATO-t nem meri megtámadni, mert akkor repül az atom. Persze...

Amíg nem Franciaországra, a britekre, vagy az USA-ra irányul, vagy esetleg nem a nuclear sharingben résztvevő országok valamelyikére, addig nem lesz nukleáris válasz.

Ha holnap hajnalban megindulnának a Balti államok ellen, mi lenne a NATO válasza? Bombázás? Mondjuk Reszcow pukk. Vagy inkább egy hívás a forró dróton - SleepyJoe, igen, megtámadtam a NATO-t. Ha élesítitek az 5. cikkelyt, akkor MAD van. Ha bombáztok, adok egy taktikai sakkot Lengyelre vagy Romániára. Ha erre válaszolsz, akkor MAD van. Amíg nem New Yorkra, Washingtonra, Dallasra mennek a rakéták, miért tenné kockára a saját létét? Elvekért? Gyöngyökért? Vagy inkább az lenne, hogy mindenki nyugodjon le a pi...ba és egyezzünk meg az érdekszférák határáról egy szalvétán...

Ugye amikor az O1G-s hávégébohócok felhozzák az oroszok ellen 1848-at (ami eleve 49), 1945-t, meg 56-t, utóbbi kettőnél mindig elfelejtik, hogy a drága jó angloidok egy darab szalvétán dobtak oda minket Jaltában. Az elsőnél meg, hogy a derék németek hívták ránk őket. Jó, tudom, emezeket a németeket ma már osztrákoknak kell hívni.