[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 249
5 293
113
Wilson said:
Nem azt ott elírtam amikor fordítottam, az amcsi vezérkari főnök arról beszélt, hogy szerinte Kijev 72 óra alatt elesik egy orosz támadás esetén....

mj: Azért az is nagy tábornok lehet, aki egy többmilliós főváros ostromát 3 napra becsli. ;)
Oroszok is annyira becsülték(Még annyira se). Február 24-én.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 406
36 394
113
Én is beraktam ezt a hírt...:)

De nagyon úgy néz ki vagy szándékosan vagy valamilyen tévedés miatt de nem mondott igazat...

Március 29-én délután Vlagyimir Szamanov tábornok bejelentette két, az orosz hadsereg katonái kínzásával gyanúsított ukrán, Szergej Velicsko és Konsztantyin Nyemicsev elfogását.

Órákkal később Velicsko és Nyemicsev közzétett videókat, amelyekben tagadták, hogy az orosz hadsereg elfogta volna . Szergej Velicsko videoüzenetet hagyott a Telegramon: „Barátok! Fogságban vagyok, egy szomszéd ország beteg embereinek beteges fantáziájának fogságában, akik három nap alatt elfoglalták Ukrajnát, akik elfogtak engem és Kosztját, aki az Azov-ezred parancsnokával helikoptert lőtt le. Sok szerencsét! Jön! Nem szívesen látunk itt."

Konsztantyin Nemicsev Velichkóval közös videófelvételen kijelentette, hogy Harkovban vannak.

Csak visszatértek a csecsen háborús üzemmódra, ott minden csecsen parancsnokot megöltek vagy 7x. Groznijt bevették egy zászlóalj VDV-ssel minimál veszteséggel. stb.
Az egy olyan shitfest volt, mint Ukrajna, csak messzebb volt, és senkit sem érdekelt különösebben Nyugaton.

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Wilson said:
Nem azt ott elírtam amikor fordítottam, az amcsi vezérkari főnök arról beszélt, hogy szerinte Kijev 72 óra alatt elesik egy orosz támadás esetén....

mj: Azért az is nagy tábornok lehet, aki egy többmilliós főváros ostromát 3 napra becsli. ;)
Amúgy azt anno én sem értettem, hogy gondolták (oldaltól függetlenül), akik 3-4 napra becsülték Kijevet...

• Tetszik
Reactions: Tumpek and theo

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
670
7 782
93
Ezt nem érti senki! :confused:

Fog of War - valamit nagyon nem tudunk szerintem.
Vagy ennyire fosnak egy NATO támadástól másik fronton? Vagy készen kell állni egy finnek elleni támadásra egy esetleges NATO csatlakozási szándék esetére?

A "höhö az oroszok jól leszerepeltek, és kiderült nem nagyhatalom, de még közép se, igor a traktoros is elpicsázza őket" magyarázat max egy O1G-s hávégébohócot elégít ki. Itt valami másnak IS kell lennie a háttérben.

Az USA újabb szankciókat lengetett be, lassan elérünk egy nagyon veszélyes pontra.
Az egyik értelmesebb amerikai elemző szerint Putyin azért döntött a támadás mellett, mert a helyzet eljutott oda, ahol a nem cselekvés költsége sokszorosan meghaladta a támadás következményeinek költségét. Nyilván nem napokban, és nem is években kell gondolkodni, minimum évtizedekben. Eljött az a pont, ahol a worst-case-scenario a jelenlegi orosz államiság felbomlásához, és/vagy a MAD doktrína megszűnéséhez vezethetett volna 1-2-3 évtized múlva.

És ha ez igaz, és ha az USA-nak semmilyen európai gazdasági/katonai/polgári veszteség nem drága, ha mindig lehet nem csak 19-re, de 21re is lapot kérni, akkor el fog jönni a pont, amikor minimum egy korlátozott, akár egy izraeliek által alkalmazott megelőző csapáshoz hasonló, nem nukleáris hatalom NATO ország elleni akció is valósággá válhat. Mert már nem lesz hova hátrálni.

Ma a ruszkik rubelben fizették az aktuális törlesztőt, ami technikai államcsőd a nyugatiak szerint. Jelenleg 50% a CDS felár. Nyilván a ruszkiknak vannak tartalékaik mind gazdasági értelemben, mind pszichológiailag, de egy idő után Ő is dönthet úgy, ahogy az amerikaiak - meg kell fizettetni velük a 'helytelen' gondolkodásuk és akcióik árát, vagyis hagy fájjon nekik is. Ilyeneket tudnék elképzelni:
-transzatlanti kommunikációs kábelek elvágása
-teljes energiaembargó az ő részükről
-előző plusz pár norvég stb vezeték szabotálása
-reszcowi reptér szétbombázása
-Narva(96% orosz lakosság) elfoglalása, vagy akár egy balti hadművelet

Most lehet azzal jönni, hogy de hát ukrajnával sem bírtak, de itt az eredeti elképzelés az volt, hogy amit lehet kímélünk, mert nekünk is kelleni fog, és a civileket nem akarjuk magunk ellen fordítani. A propaganda ezt már keresztül húzta, tehát amott lehetne nyílt sisakos a küzdelem. Plusz ugye itt egy 150ezres haderővel mentek be, azt is legalább 5 irányból. Amikor majd megjelenik 200.000 másik orosz katona Észtország határán, akkor mi lesz?
Tudom, tudom, NATO-t nem meri megtámadni, mert akkor repül az atom. Persze...

Amíg nem Franciaországra, a britekre, vagy az USA-ra irányul, vagy esetleg nem a nuclear sharingben résztvevő országok valamelyikére, addig nem lesz nukleáris válasz.

Ha holnap hajnalban megindulnának a Balti államok ellen, mi lenne a NATO válasza? Bombázás? Mondjuk Reszcow pukk. Vagy inkább egy hívás a forró dróton - SleepyJoe, igen, megtámadtam a NATO-t. Ha élesítitek az 5. cikkelyt, akkor MAD van. Ha bombáztok, adok egy taktikai sakkot Lengyelre vagy Romániára. Ha erre válaszolsz, akkor MAD van. Amíg nem New Yorkra, Washingtonra, Dallasra mennek a rakéták, miért tenné kockára a saját létét? Elvekért? Gyöngyökért? Vagy inkább az lenne, hogy mindenki nyugodjon le a pi...ba és egyezzünk meg az érdekszférák határáról egy szalvétán...

Ugye amikor az O1G-s hávégébohócok felhozzák az oroszok ellen 1848-at (ami eleve 49), 1945-t, meg 56-t, utóbbi kettőnél mindig elfelejtik, hogy a drága jó angloidok egy darab szalvétán dobtak oda minket Jaltában. Az elsőnél meg, hogy a derék németek hívták ránk őket. Jó, tudom, emezeket a németeket ma már osztrákoknak kell hívni.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Afganisztán egy hegyvidék. A síkságot meg lehet szállni, ahogy felszárad a sár lehet mozogni az utakon kívül is.

Amíg az ukránok győzelmi hangulatban vannak, meg van nekik ígérve a végtelenített futószalagon jövő raketta, pénz, idegenlégiós stb. addig nem fognak engedni ennyit sem.

Nem 200.000katonával.

Az orosz támadás jórészt elakadt. Eddig Oroszok nem akartak békét. Ők voltak hangulatban. Most még mehet a huzd meg ereszd meg mennyit foglalnak el, kapnak meg Donetsk, Luhanskból de sokkal jobb már nem lesz se Ukrajnának se Oroszonak. btw én egy hónapja nem is álmodtam arról, hogy Ukránoknak ilyen tárgyalási poziciója lesz. Egy felvázolt megállapodással akárhogy nézem Ukránok kimaxolták a szituációt. Nincs nagyon tovább. Ha tetszik győztek.

Oroszok meg majd betolják médiájukba, hogy győztek mert a cél a náciatlanítás volt, meg Ukrajna nem lehet Nato tag, meg Luhansk, Donetsk és az orosz hadvezetés mennyire zseniális... és nem is halt meg sokezer orosz mert nem is lötték Mariupolt, Szumit... ez nem is háború volt. És ami Oroszoknak nagyon fontos, hogy sokkal fontosabb mint Donetsk, meg Luhansk, hogy a békét a szankciók akármilyen fokozatos de feloldásához kössék.

Elhúzodhat a békekötés még hónapokig de most vagyunk először ott, hogy van rá reális esély. Remélem minnél elöbb vége ennek a rémálomnak.

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
281
1 155
93
?
Valamit félreolvastál.
Itt Krasnopol csapást látunk, amit az ukránok kapnak.

Továbbá az Ukrajna 40 db 2SZ19 Mszta-Sz önjáróval rendelkezett a konfliktus előtt is.

• Tetszik
Reactions: Filter

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Azok ott anyák, apák fiai. Azok az anyák, apák meg fognak roppanni.

és még mindig a legdurvább ebben az egészben, hogy a háború a 20-45%ban oroszok lakta vidéken dúl. Mariupol lakosságának 45% orosz volt! Oroszok ölnek oroszokat. Oroszok, orosz tüzérség öl orosz gyerekeket. Orosz nőket. Orosz tüzérség rombolja a földig az oroszok lakásait, házait.

Putyin az Oroszok mészárosa.

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
233
801
93

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 615
22 079
113
29march2022_Eastern_Ukraine_map.jpg

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113

és még mindig a legdurvább ebben az egészben, hogy a háború a 20-45%ban oroszok lakta vidéken dúl. Mariupol lakosságának 45% orosz volt! Oroszok ölnek oroszokat. Oroszok, orosz tüzérség öl orosz gyerekeket. Orosz nőket. Orosz tüzérség rombolja a földig az oroszok lakásait, házait.

Hagyd már ezt! Ukránok is öltek oroszokat. Élő pajzsként használták őket. Lakóházakba települtek veszélyeztetve a lakosságot. Nem engedték ki őket a humanitárius folyosókon. A segélyek közé hadi anyagot rejtettek stb. Nem ilyen egyoldalú dolog ez, ahogy te beállítod. Az oroszok nem szándékosan lőtték a civileket. Kifejezetten kímélték a civil lakosságot. Mindenki tisztában van vele, hogy borzalmakat élnek át. Egyébként én nem mutogatnám ezeket a képeket, holtában is tisztelni kell az embert, aki volt.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 941
17 176
113
Nem 200.000katonával.

Az orosz támadás jórészt elakadt. Eddig Oroszok nem akartak békét. Ők voltak hangulatban. Most még mehet a huzd meg ereszd meg mennyit foglalnak el, kapnak meg Donetsk, Luhanskból de sokkal jobb már nem lesz se Ukrajnának se Oroszonak. btw én egy hónapja nem is álmodtam arról, hogy Ukránoknak ilyen tárgyalási poziciója lesz. Egy felvázolt megállapodással akárhogy nézem Ukránok kimaxolták a szituációt. Nincs nagyon tovább. Ha tetszik győztek.

Oroszok meg majd betolják médiájukba, hogy győztek mert a cél a náciatlanítás volt, meg Ukrajna nem lehet Nato tag, meg Luhansk, Donetsk és az orosz hadvezetés mennyire zseniális... és nem is halt meg sokezer orosz mert nem is lötték Mariupolt, Szumit... ez nem is háború volt. És ami Oroszoknak nagyon fontos, hogy sokkal fontosabb mint Donetsk, meg Luhansk, hogy a békét a szankciók akármilyen fokozatos de feloldásához kössék.

Elhúzodhat a békekötés még hónapokig de most vagyunk először ott, hogy van rá reális esély. Remélem minnél elöbb vége ennek a rémálomnak.
Oroszok kivonultak? Véget ért a háború?

• Hűha
Reactions: Kim Philby

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 601
8 302
113
azt a részt nem látom még mindig át, hogy ha az orosz hadsereg humánerőforráslétszám problémákkal küzd, akkor miért nem bír meríteni helyből
és akkor kettőt nyer egy csapásra: minden átállított ukrán katonával nem csak a saját oldal létszámát növeli eggyel, hanem az ukrán oldalt is csökkenti ugyanennyivel
vélhetően abban az ukrán hadseregben bőségesen akadnak jóérzésű katonák akiknek tele van a hócipője az azovval és a karlengetéssel, vagy lenne más motivációja az átállásra
ha lenne hova átállni..

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 432
9 755
113
Én se gondoltam volna. Megettem az Orosz aitpropot, hogy nem is nemzet. Meg szétesik az ukrán hadsereg. Meg... Még én is megettem amit Boki és társulata az évek alatt ide összehazudozott. Had gratuláljak Boki, antigonosz, joker.... legyetek akár fizetettek akár lelkes hülyék!

Most viszont már egy nemzetet látok. Ami lehet nem volt de már van. Az ország élén egy Churchill kaliberű elnököt! És míg 1hónapja 0% esélyt adtam Ukránoknak most elképzelhetőnek tartom!!!, hogy megmarad Ukrajna. Saját akaratából. Nem bábkormánnyal. És ha megkötik a békét onnantól az lesz Ukrajna nagy honvédő háborújának a napja. Ahol ez a nemzet eldöntötte, hogy létezni akar.

Slava Ukraini!​

Csókoltatnak a kárpátaljai magyarok.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113

Király provokátor vagy!

Annál is inkább mivel a hozott tweet -ek alapján azért látható a helyzet. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy az ételosztáskor, humanitárius folyosónál levő ellenőrzőpontoknál vagy éppen amikor lakott területen nyomulnak előre akkor az oroszok saját magukat ágyúzzák, aknavetőzik meg gradozzák - csak hogy orosz civileket tudjanak ölni ... Ilyenkor láthatjuk az utcán az elesett civileket akár 10 -esével ... Ugye volt néhány ilyen tweet -nél is magyarázkodás, hogy az orosz katonákat akarták - csak nem úgy sikerült.

Most az ilyen Tos-1 -el megyünk ukrán oldalról rendszeresen fényes nappal Donyeck főbb utcáira, tereire ahol kb. egy katona sincs. Háát, nézegethettük közösen a hullahegyeket mostanában az utcákon vagy a telibevert buszon. Mikre nem érnek rá ezen vészterhes időkben (is) ezek a "dicsőséges" -ek ...

Azokról nem is beszélve, hogy nem engedik ki a civileket a humanitárius folyosókon - akik megpróbálnak elmenni azokat legépelik. Tucatjával nézheted a videókat ahol a civilek hálálkodnak az oroszok érkeztét követően, hogy elhajtották az AZOV meg egyéb "dicsőséges" alakulatokat, mert egyáltalán így vált lehetővé, hogy elmehessenek. Persze kaja/víz/mindent elvesznek ezek a "józanéletűek". Lehet pont a civilek származásával van baja ezen alakulatoknak?

A másik oldalon mit látunk? Lakott területen is katonai célpontokat lőnek. Azért fel is derítik előtte, hova durrantanak oda, hogy ne legyen civil áldozat lehetőleg ...

Szerintem gondold át, hogy ki is lövi a civileket. Lehet nem fog tetszeni a kép ... Persze az is lehet, hogy igen ...

azt a részt nem látom még mindig át, hogy ha az orosz hadsereg humánerőforráslétszám problémákkal küzd, akkor miért nem bír meríteni helyből
és akkor kettőt nyer egy csapásra: minden átállított ukrán katonával nem csak a saját oldal létszámát növeli eggyel, hanem az ukrán oldalt is csökkenti ugyanennyivel
vélhetően abban az ukrán hadseregben bőségesen akadnak jóérzésű katonák akiknek tele van a hócipője az azovval és a karlengetéssel, vagy lenne más motivációja az átállásra
ha lenne hova átállni..

Alapvetően több dolog is lehet a háttérben. Az egyik az illetők képzettsége (elég sok a kényszersorozott vagy ilyen-olyan harcértékkel rendelkező). Itt azt soha nem tudhatod, hogy mennyire és miben számíthatsz rá. Másik lehet a "bizalom" kérdésköre. SBU nagyon erős. Nem biztos, hogy túl sok ügynök kellene a soraik közé ...

A harmadik. Ez érzékenyebb. A háború egyszer véget ér. Az illető - illetve családja - ki tudja melyik területen van/rekedt. Ezzel Őt vagy akár a családját is veszélybe sodorhatod ...