Ezt nem érti senki!
Fog of War - valamit nagyon nem tudunk szerintem.
Vagy ennyire fosnak egy NATO támadástól másik fronton? Vagy készen kell állni egy finnek elleni támadásra egy esetleges NATO csatlakozási szándék esetére?
A "höhö az oroszok jól leszerepeltek, és kiderült nem nagyhatalom, de még közép se, igor a traktoros is elpicsázza őket" magyarázat max egy O1G-s hávégébohócot elégít ki. Itt valami másnak IS kell lennie a háttérben.
Az USA újabb szankciókat lengetett be, lassan elérünk egy nagyon veszélyes pontra.
Az egyik értelmesebb amerikai elemző szerint Putyin azért döntött a támadás mellett, mert a helyzet eljutott oda, ahol a nem cselekvés költsége sokszorosan meghaladta a támadás következményeinek költségét. Nyilván nem napokban, és nem is években kell gondolkodni, minimum évtizedekben. Eljött az a pont, ahol a worst-case-scenario a jelenlegi orosz államiság felbomlásához, és/vagy a MAD doktrína megszűnéséhez vezethetett volna 1-2-3 évtized múlva.
És ha ez igaz, és ha az USA-nak semmilyen európai gazdasági/katonai/polgári veszteség nem drága, ha mindig lehet nem csak 19-re, de 21re is lapot kérni, akkor el fog jönni a pont, amikor minimum egy korlátozott, akár egy izraeliek által alkalmazott megelőző csapáshoz hasonló, nem nukleáris hatalom NATO ország elleni akció is valósággá válhat. Mert már nem lesz hova hátrálni.
Ma a ruszkik rubelben fizették az aktuális törlesztőt, ami technikai államcsőd a nyugatiak szerint. Jelenleg 50% a CDS felár. Nyilván a ruszkiknak vannak tartalékaik mind gazdasági értelemben, mind pszichológiailag, de egy idő után Ő is dönthet úgy, ahogy az amerikaiak - meg kell fizettetni velük a 'helytelen' gondolkodásuk és akcióik árát, vagyis hagy fájjon nekik is. Ilyeneket tudnék elképzelni:
-transzatlanti kommunikációs kábelek elvágása
-teljes energiaembargó az ő részükről
-előző plusz pár norvég stb vezeték szabotálása
-reszcowi reptér szétbombázása
-Narva(96% orosz lakosság) elfoglalása, vagy akár egy balti hadművelet
Most lehet azzal jönni, hogy de hát ukrajnával sem bírtak, de itt az eredeti elképzelés az volt, hogy amit lehet kímélünk, mert nekünk is kelleni fog, és a civileket nem akarjuk magunk ellen fordítani. A propaganda ezt már keresztül húzta, tehát amott lehetne nyílt sisakos a küzdelem. Plusz ugye itt egy 150ezres haderővel mentek be, azt is legalább 5 irányból. Amikor majd megjelenik 200.000 másik orosz katona Észtország határán, akkor mi lesz?
Tudom, tudom, NATO-t nem meri megtámadni, mert akkor repül az atom. Persze...
Amíg nem Franciaországra, a britekre, vagy az USA-ra irányul, vagy esetleg nem a nuclear sharingben résztvevő országok valamelyikére, addig nem lesz nukleáris válasz.
Ha holnap hajnalban megindulnának a Balti államok ellen, mi lenne a NATO válasza? Bombázás? Mondjuk Reszcow pukk. Vagy inkább egy hívás a forró dróton - SleepyJoe, igen, megtámadtam a NATO-t. Ha élesítitek az 5. cikkelyt, akkor MAD van. Ha bombáztok, adok egy taktikai sakkot Lengyelre vagy Romániára. Ha erre válaszolsz, akkor MAD van. Amíg nem New Yorkra, Washingtonra, Dallasra mennek a rakéták, miért tenné kockára a saját létét? Elvekért? Gyöngyökért? Vagy inkább az lenne, hogy mindenki nyugodjon le a pi...ba és egyezzünk meg az érdekszférák határáról egy szalvétán...
Ugye amikor az O1G-s hávégébohócok felhozzák az oroszok ellen 1848-at (ami eleve 49), 1945-t, meg 56-t, utóbbi kettőnél mindig elfelejtik, hogy a drága jó angloidok egy darab szalvétán dobtak oda minket Jaltában. Az elsőnél meg, hogy a derék németek hívták ránk őket. Jó, tudom, emezeket a németeket ma már osztrákoknak kell hívni.