[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 677
113
az ukránnak (donyeck luhanszk krimet nem számítva.) max 4 megye elvesztésélyig tudnak elmenni most. (legoptimálisabb esetben is az eddig kiesett megyék mellé 3 ameddig letudna menni.) De ekkor jókora engedményeket kellene tenni minden más területen.
tehát itt a kérdés szerintem hogy. 3-4-5-6-7 megye lessz e a vége orosz kézbe + a krim donyeck luhanszk. én egy 6 ost kinézek az oroszokból de engedményeket tesz ukrajnának más területeken. 10-12 nap max 14. ekkor már biztos lessz a megeggyezés legalábbis a küldöttek szintjén bejelentésre vár.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 686
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 749
113
Igen én is valahogy erre gondolok. Mert teljesen mindegy: a Donbasszban is a saját állampolgáraikra lőttek végső soron, ezért is említettem a nénikét, aki sírt mert a házát is lerombolták búcsúként...Hogyan férnek majd meg a nemzetiségeikkel? Kiirtják őket? Vagy csak táguljanak onnan amerre látnak? 2014 óta kb. 10 millió ukrán ment el abból a "szuper demokratikus és európai" országból. Most meg több mint 3 millió. De mi lesz az etnikumokkal meg az említett egyéb gondokkal...?
Már 4 millió!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 999
32 361
113
Nem 200.000katonával.

Az orosz támadás jórészt elakadt. Eddig Oroszok nem akartak békét. Ők voltak hangulatban. Most még mehet a huzd meg ereszd meg mennyit foglalnak el, kapnak meg Donetsk, Luhanskból de sokkal jobb már nem lesz se Ukrajnának se Oroszonak. btw én egy hónapja nem is álmodtam arról, hogy Ukránoknak ilyen tárgyalási poziciója lesz. Egy felvázolt megállapodással akárhogy nézem Ukránok kimaxolták a szituációt. Nincs nagyon tovább. Ha tetszik győztek.

Nem hinném, hogy az oroszok valóban belemennének egy ilyen Minszk 3-ba, és feladnák a szárazföldi összeköttetést a Krím és a Donbász között például.

Oroszok meg majd betolják médiájukba, hogy győztek mert a cél a náciatlanítás volt, meg Ukrajna nem lehet Nato tag, meg Luhansk, Donetsk és az orosz hadvezetés mennyire zseniális... és nem is halt meg sokezer orosz mert nem is lötték Mariupolt, Szumit... ez nem is háború volt. És ami Oroszoknak nagyon fontos, hogy sokkal fontosabb mint Donetsk, meg Luhansk, hogy a békét a szankciók akármilyen fokozatos de feloldásához kössék.

Elhúzodhat a békekötés még hónapokig de most vagyunk először ott, hogy van rá reális esély. Remélem minnél elöbb vége ennek a rémálomnak.

Nem lesz egyhamar vége, a szankciók maradnak, a gazdasági következményekkel együtt. Egyedül az összes szankció visszavonása lehetne az oroszok számára elfogadható ár azért, hogy még a Krím státuszának végleges eldöntését is 15 évvel későbbre halasszák. Másképp 15 év alatt csak rosszabb lesz a helyzetük, bár még így is. Putyin lehet, hogy már kihátrálna a helyzetből, de aligha adhatja el otthon bármiféle sikerként ezt az egészet, ha maradnak a szankciók, és még az annektált Krímet is odadobja hipotetikusan, nem beszélve a Donbászról. Végül is ezekről szólt az egész narratíva, meg Ukr. NATO-tagságáról. Ha belemegy egy ilyen alig kozmetikázott kapitulációba, az meg fogja ingatni a helyzetét és az egész orosz rendszert. Bár anno a szerbeknél Milo túlélte, hogy odadobta a Krajinai szerbeket, a boszniai szerbeket, de nem ekkora megszégyenülés után. Koszovó elvesztését már nem élte túl. Az orosz nemzettudatban Kelet-Ukrajna Koszovó, igaz már 30 éve elvesztették, most ráébredtek, hogy ott már az oroszul beszélők is "albánok", most ezzel kell kezdeniük valamit, meg azzal, hogy Putyin lemészároltatott több ezer orosz katonát, majdnem teljesen lenullázta Oo. nemzetközi renoméját a semmiért. Putyin ezek után már egy sétáló halott.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 677
113
Vegyük a realitásokat.
a Kievből kivont erőknek ott kell ellmenniük. Chernikiv melett ha nem is a teljes kivont erő (elterelésnek valemennyi biztos tovább halad) miért ne lehetne bevethető egy hátravetett magasabbegység. (egység dd biztos marad) a kievi csapat nem leharcolt...

a másik része mehet sumy ba hisz ekkor már lebukott mert chernikivbe már offenzivába kezdtek ekkorra....

majd megindul a szőnyeg ahogy szabadulnak fel az erők...

érkezik 7000 ember kis alegységekbe. ők váltás és feltöltés (tűzkeresztség... azért ne feledjük hogy sok hivatásos katona szeretne résztvenni ebbe a műveletbe de nincs bevetve...)

Mariupolnál egész biztos hogy 10.000 ember fel fog szabadulni. ezt gyorsan be lehet vetni Donyeck és dnyipropetroks irányába. úgy hogy kilajívra is juthatna némi erősítés. ami igazából csak erőlekötő.

Poltava meg kérdés még hogy milessz.

Csernobil egy földnyelvel gázlóval biztos orosz lessz. nagyon megy a sugártalanítás.

(ne lepödjünk meg ezen az oroszok nagyon kiváncsiak hogy mennyi idő alatt és milyen módszerekkel tud sugármentesíteni nagy területet.)
 
W

Wilson

Guest
@ogretankHU Íme egy elemzés Scott Rittertől ő a te verziódat osztja az orosz hadműveletekkel kapcsolatban, orosz oldalról raktam be alul az orosz blogger bejegyzése látható...

(Én nem értek vele egyet mert ő abból a feltételezésből indul, ki, hogy az ukrán haderő képes a manőverező harcra az orosz hadsereg ellenében, de ez nincs így ezt az ukránok is megerősítették be is raktam az erről szóló cikket ebbe a topikba)

(Kis kiegészítés azt a 600.000 főt nem tudom hogy számolta ki, de ebben benne vannak az ukrán területvédelmi erők is amelyek nem alkalmasak manőverező harcra)



maxresdefault.jpg


Scott Ritter az orosz fegyveres erők ukrajnai akcióiról.

1/ A nagy nyilak háborúja - bevezetés. Mindazok számára, akik zavarukban vakargatják a tarkójukat, vagy a kijevi ukrán győzelmi parádéra készült egyenruhájukról rázzák le a port az orosz "stratégiai váltás" híre miatt, újra megismerkedhetnek az alapvető katonai fogalmakkal.

2/ A manőverező hadviselés jó kiindulópont. Értsék meg, hogy Oroszország "különleges katonai műveletét" súlyos létszámhiánnyal kezdte - 200 000 támadó állt szemben mintegy 600 000 (vagy több) védekezővel. A klasszikus kimerülési konfliktus soha nem volt opció. Az orosz győzelemhez manőverezésre volt szükség.

3/ A manőverező hadviselés inkább pszichológiai, mint fizikai, és inkább operatív, mint taktikai szinten orientált. A manőverezés relatív mozgás - az a mód, ahogyan az ellenséghez viszonyítva felállítod és mozgatod erőidet. Az orosz manőver a hadműveletük első szakaszában ezt támasztja alá.

4/ Az oroszoknak a maguk javára kellett alakítaniuk a csatateret. Ennek érdekében ellenőrizniük kellett, hogy Ukrajna hogyan használja fel számbeli fölényben lévő erőit, miközben kisebb harci erejét úgy kell elosztaniuk, hogy a célt a lehető legjobban elérjék.

5/ Stratégiai szempontból, a déli, a középső és az északi frontok közötti manőverezés megkönnyítése érdekében Oroszországnak biztosítania kellett egy szárazföldi hidat a Krím és Oroszország között. A tengerparti Mariupol városának elfoglalása kulcsfontosságú volt ebben az erőfeszítésben. Oroszország teljesítette ezt a feladatot.

6/ Ahogy ez az összetett művelet kibontakozott, Oroszországnak meg kellett akadályoznia, hogy Ukrajna olyan módon manőverezzen számbeli fölényben lévő erőivel, hogy az megzavarja a mariupoli műveletet. Ez több stratégiai támogató művelet - elkerülő manőverek, rögzítő műveletek és mélytámadás - alkalmazását vonta maga után.

7/ A hamis manőver koncepciója egyszerű: egy katonai erőt vagy úgy látják, mintha egy adott helyen támadásra készülne, vagy ténylegesen támadást hajt végre annak érdekében, hogy az ellenséget erőforrás-kötelezettségvállalásra kényszerítse a vélt vagy valós akciókra válaszul.

8/ A hamis manőverek alkalmazása fontos szerepet játszott a Sivatagi Vihar hadműveletben, ahol egy tengerészgyalogos partraszálló erő fenyegette a kuvaiti partokat, arra kényszerítve Irakot, hogy védekezzen egy olyan támadás ellen, amelyre nem került sor, és ahol az 1. lovashadosztály ténylegesen megtámadta Wadi al-Batint, hogy visszatartsa a Köztársasági Gárdát.

9/ Az oroszok széleskörűen alkalmazták a cseleket Ukrajnában: egy Odessza melletti partraszálló haderő befagyasztotta az ottani ukrán erőket, és egy Kijev felé irányuló nagyszabású csel kényszerítette Ukrajnát, hogy megerősítse ottani erőit. Ukrajna soha nem volt képes megerősíteni erőit keleten.

10/ Az erősítés szintén kulcsfontosságú volt. Ukrajna mintegy 60-100 000 katonát vonultatott fel keleten, a Donbasszal szemben. Oroszország széleskörű támadást hajtott végre, amelynek célja, hogy ezeket az erőket teljes készültségben tartsa, és ne engedje meg, hogy más orosz műveletek ellen manőverezhessenek.

11/ A Sivatagi Vihar idején két tengerészgyalogos hadosztályt utasítottak arra, hogy hasonló rögzítő támadásokat hajtsanak végre a kuvaiti-szaúdi határ mentén állomásozó iraki erők ellen, jelentős számú embert és felszerelést feltartóztatva, amelyet nem tudtak volna felhasználni egy nyugaton végrehajtott nagyobb amerikai csapás visszaverésére.

12/ Oroszország rögzítő támadása kulcsfontosságú ukrán erőket szorított vissza keleten, és szorította vissza őket a bekerített és lecsökkentett Mariupolból. A Krímből a Herszon elleni támogató hadműveletek meghosszabbították az orosz szárazföldi hidat. Ez a szakasz lezárult.

13/ Oroszország stratégiai mélytámadási kampányt is folytatott az ukrán logisztika, parancsnokság és irányítás, valamint a légi és nagy hatótávolságú tűztámogatás megzavarására és megsemmisítésére. Ukrajnának fogytán az üzemanyaga és a lőszere, nem tudja koordinálni a manővereket, és nincs megfelelő légierője.

14/ Oroszország átcsoportosítja néhány fő egységét onnan, ahol hamis műveletekben vettek részt Kijev északi részén, oda, ahol támogatni tudják a művelet következő szakaszát, nevezetesen Donbassz felszabadítását és a fő ukrán erők megsemmisítését keleten.

15/ Ez klasszikus manőverező hadviselés. Oroszország most északon és délen fogja tartani Ukrajnát, míg fő erői, amelyeket északi egységekkel, tengerészgyalogosokkal és Mariupol elfoglalásával felszabaduló erőkkel erősítettek meg, megpróbálják bekeríteni és megsemmisíteni a 60 000 fős ukrán erőt keleten.

16/ Ez a nagy "nyilas" hadviselés a maga teljes pompájában, amit az amerikaiak ismertek, de elfelejtettek Afganisztán és Irak sivatagjaiban és hegyeiben. Ez azt is megmagyarázza, hogyan tudott 200 000 orosz legyőzni 600 000 ukránt. Így végződik az orosz stílusú tankönyv a manőverező hadviselésről.

(c) Scott Ritter

https://vott.ru/entry/607128 - cink
- angol eredeti

Ami a fentieket illeti, mindez akkor lesz igaz, ha a következő hetekben elvágják a Donyeck-Pavlograd autópályát, és a Donbasszban lévő AFU-erők nagy részét egy üstben megfőzik.
Tehát egy kicsit korai lenne egy le nem ölt medve bőrét felosztani. Nos, az, hogy a fő hangsúlyt a donbászi csoportosulás legyőzésére helyezik, már március első felében egyértelmű volt.
A Pentagon a csapatok átcsoportosítását a Harkiv-Izum irányában végrehajtandó csapásokra való felkészülésként is értékelte.

Colonelcassad
..
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Moszkva tér?
:D
 
W

Wilson

Guest
Nyugger kolléga is ott "nyomja" amúgy szerintem nagyon korrekt oldal az én meglátásom szerint, az egyik legjobb Oroszországgal foglalkozó oldal a magyar médiában, a cikk szerzőjét én személyesen az Oroszországgal és a térséggel foglalkozó, magyar újságírók/elemzők/biztonságpolitikai szakértők egyik legjobbjának tartom....
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 677
113
én azt tenném a partraszállóhajók megbosszulásáúl.
hogy a dnyesztermentieket megindítanám dél dobruzsába azt a párszáz métert elfoglalni a többit megszállni. etnikailag ugyse ukrán terület. Eu nem pampoghat és nem oroszország tenné hanem egy szomszédos elnem ismert kisorosz állam... Moldova jól járna hisz szoros a kapcsolat a dnyesztermentével. tengerparthoz jutna. meg teljessé tenné a félbevágott régiót. tehát gazdaságilag visszaáállna a rend.