[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Sért téged, hogy a szocializmusban szegenyebbek voltunk most gazdagabbak. De errol nem mi tehetünk.
Én örülök, hogy Magyarország is egyre gazdagabb es erösebb, nem értem, hogy te miert irigykedsz. Inkabb örülnötok kellene egy olyan szövetségesnek akinek hadserege egyik legerősebb Europaban (csak az orosz atomtol kell tartanunk, mástol nem).
lengyelország államadósságának hány százalékát engedték el 1993. körül?
és magyarországénak?
...naugye...!

előtte lengyelország mennyi háborús jóvátételt fizetett vagy kapott?
és magyarország?
...naugye...!
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Szerintem itt senki sem irigy a lengyelekre, mert általában pozitív kép van rólatok itthon, a többség inkább örül, hogy van egy hasonló gondolkozású nép, akivel meg lehet találni a közös hangot.
.
.
Tulajdonkeppen ez a fenenagy lengyel-magyar baratsag mitosza miböl jön? Miert pont ök a mi kijelölt barataink? Miert nem mondjuk az olaszok?
Szerintem a lengyelekkel egyaltalan nem annyira közös a gondolkodasmod, es ez a nagy baratsag csak valami generacio ota öröklödö legenda, amit fenntartunk, mert nehogy mar nekunk egy baratunk se legyen, ha mar az összes környezö orszaggal rosszba vagyunk.
 
  • Imádom
  • Tetszik
Reactions: sixtus and cirqle

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 869
81 471
113
Az Orosz Föderációban betiltott Azov-zászlóalj nacionalistái az Azovstali üzem talaja alatti erődítményekben telepedtek le. Most folynak a munkálatok ennek a menedéknek a lerombolására. Erről a DPR vezetője, Denis Pushilin beszélt a Channel One műsorában. „Az Azovstal felszínén lévő hadosztályaink már mindent elegyengettek, de tekintettel arra, hogy az üzem a Szovjetunió alatt épült, ennek megfelelően nem spóroltak semmin, mint az elmúlt évtizedekben – nagyon komoly erődítmények vannak ott, hat emelettel lejjebb a kommunikáció – mondta Pushilin. Elmondása szerint a DPR és Oroszország fegyveres erői távolról megsemmisítik ezt az objektumot, hogy megmentsék a harcosok életét. "Vannak bizonyos módszerek, amelyeket katonaságunk alkalmazni fog. Megállapodás tapasztalható, hogy jobb, ha nem veszítik el a vadászgépeket, és a rendelkezésre álló távoli fegyverekkel edzenek" - foglalta össze a DPR vezetője. Puszilin korábban is Kramatorszkot és Avdiivkát nevezte az ukrán fegyveres erők fennmaradó ellenállási központjai közül a legsúlyosabbnak. "A következő fő pont valószínűleg továbbra is Kramatorszk, de Avdiivkát sem írnám le, mivel ott van egy kokszoló üzem, és milyen ellenséggel harcolunk. És ennek tudatában kell intézkedéseket tenni környezeti károk megelőzése érdekében..
pushilin.jpg
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 393
23 255
113
Sziasztok,

Sok érdekeset olvasok itt. De ez mar túl sok. A németek hazudnak, ez az érdekük. Sosem utálna itt senki magyarokat. (Kivéve az ukrán menekültek, de ok sem mind). Aki ezt elhiszi az nem ismeri a lengyel társadalmat és sosem élt itt. (Én éltem Magyarországon régen).
Sajnálom, hogy annyi ukran es orosz hazugság van itt, amihez a németek is csatlakoztak most. Ez az ukranok, oroszok, németek érdeke, hogy mi utáljuk egymást. Ne legyetek buták. Mi is a saját érdekünket nézzuk: biztatjuk az ukránokat az oroszok ellen. Ez nekünk jó: kevesebb banderista, kevesebb komunista. Senkinek sem jó egy egyesült ukran-orosz erő az Europaiak ellen.
(Igazábol nem vagyok medik meg, csak nemrégen csatlakoztam a WOT-hoz, medik kepzést fogok kapni).
Witamy!

Üdv a fórumon!
Személy szerint nagyon örülök hogy egy lengyelországi lengyel, aki ilyen szépen beszél magyarul belépett a fórumozók közzé! Az meg hogy a WOT tagja vagy külön öröm számomra!
Nagyon jó látni lengyel szemszögből is az eseményeket!
Ha érdekel miért ilyen a magyar álláspont, privátban szívesen kifejtem ( nem akarom szét offolni a topicot)!
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Witamy!

Üdv a fórumon!
Személy szerint nagyon örülök hogy egy lengyelországi lengyel, aki ilyen szépen beszél magyarul belépett a fórumozók közzé! Az meg hogy a WOT tagja vagy külön öröm számomra!
Nagyon jó látni lengyel szemszögből is az eseményeket!
Ha érdekel miért ilyen a magyar álláspont, privátban szívesen kifejtem ( nem akarom szét offolni a topicot)!
inkább a saját álláspontodat, nem?
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 148
12 131
113
A „Kelet” hadműveleti és taktikai csoport arról számolt be , hogy a tegnapi harcok során ukrán katonák megölték az Oroszországi Föderáció 7. katonai bázisának egységeinek katonáit, amely az el nem ismert, abház köztársaságban található.


200-1.jpg

1-6-768x363.jpg

2-5-768x363.jpg

BTR.jpg



ez volt a tegnapi videók között aknára futott az akna mentesítő után a nyom mellé ment a videón is látszott hogy felborította mint a büdős bogarat.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 767
113
Az, hogy oda lettetek dobva koncnak, nem a határok kijelölésére vonatkozott, hanem arra, hogy a szovjet érdekszférába kerültetek a kommunista terror alá.

Magyarán ti azt kaptátok az amerikaiaktól győztesként, mint mi vesztesként. Holott az egész második világháború azért tört ki, mert a ti biztonságotok garantálva volt. Egyszerűen nem értem, hogy miért fogadjátok el azt, hogy a németek alól felszabadítottak, de a szovjet alól nem.

Kezdjük ott, hogy miért csak a németnek üzentek hadat az angolszászok? Hiszen Sztálin ugyanúgy lerohanta az országotokat. Az egyik ellenségetekkel már az elejétől kezdve szövetségben voltak az angolszászok.

Az pedig nem igaz, hogy a nyugatnak ne lett volna ereje felszabadítani Lengyelországot a szovjet rémuralma alól. Először is az USA akkor már atomhatalom volt, a világ első számú és vitathatatlan ura. Másrészt a szovjet hadianyag jelentős része az usa lend-leaseből származott. A szovjetet a németek egyedül tönkreverték volna, ha nem kapnak segítséget a nyugattól. Esélyük nem lett volna az usa és a nyugat ellen, addig, amíg a szovjet atomfegyver nem készült el.

Ez amit a kettes pontban ideírtál, csak egy gyenge kísérlet ennek az ellentmondásnak a feloldására. Ha az angolszászok valóban szövetségesként tekintettek volna rátok, akkor nem hagyták volna annyiban, hogy Sztálin rémuralma alá kerüljetek.
Szépen elmagyaráztad a lengyel srácnak, hogy a szovjet megszállásért valójában a nyugatra kéne haragudni.
Így már világos, az orosz megszállásért miért az ukránok a hibások.
 

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
.
.
Tulajdonkeppen ez a fenenagy lengyel-magyar baratsag mitosza miböl jön? Miert pont ök a mi kijelölt barataink? Miert nem mondjuk az olaszok?
Szerintem a lengyelekkel egyaltalan nem annyira közös a gondolkodasmod, es ez a nagy baratsag csak valami generacio ota öröklödö legenda, amit fenntartunk, mert nehogy mar nekunk egy baratunk se legyen, ha mar az összes környezö orszaggal rosszba vagyunk.
Én személy szerint sok lengyellel találkoztam, és igenis van közös bennünk! Természetesen sok különbözőség is, de én mindíg azt néztem mi az ami összeköt és nem azt mi az ami elválaszt. A lengyelek történelme legalább annyira tragikus mint a miénk, igen még Trianonnal együtt is! Pontosan ezért én megértem a russzofóbiájukat, szemben mondjuk azzal, hogy 48-49-ben a Habsburgok hívták be a cári csapatokat, II. vh-ba mi támadtuk meg az oroszokat, felülve a román provokációnak. 1956-ban meg Kádár hívta be őket, bár lehet jöttek volna maguktól is, sajnios.
A lengyel-magyar barátság nagyon régi és ki fogja bírni ezt a mostani helyzetet is.
Bocsánat ha off :)
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 148
12 131
113
.
.
Eleg abszurd, hogy több mint egy honapja a jol megtervezett tamadasuk utan, meg mindig S-300, Buk, uzemanyagraktarak, parancsnoki letesitmenyek vannak minden nap (!) az orosz jelentesekben. Nagyon furcsallom, hogy elsö heten nem igyekeztek intenziv legitamadasokkal, raketakkal minden ilyen veszelyt jelentö egyseget eleve kiiktatni. Az, hogy marc 31-en meg mindig ujabb S-300 megsemmisitesnek örulnek, ez valojaban eleg rossz bizonyitvany az oroszoknak.
Nézted a térképet?
Tudod mennyi katonai állomás van és mennyi nem a laktanyában volt.
+Logisztika, +erőforrás.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
A magyar katona gyerekeit megölték az oroszok, ő ha életben maradt sem dolgozhatott, mert "bűnös" volt.
Nem ölték meg “a magyar katona gyerekeit az oroszok”.
Sőt, a magyar katona, amikor visszatért a hadifogságból, dolgozhatott is.
Személyesen ismertem ilyen embert, ráadásul ő egy személyben jó ellenpélda mindkét, általad írt ökörségre.
Nálunk nem csinaltak az oroszok népirtast a haboru végén, mint nálatok.
Milyen népirtást csináltak itt az oroszok?
Nálunk a katona (ha életben maradt) ünnepelt hős volt és máig soron kivül kap mindent (pl: orvosi rendelőben áll a sor, bejön egy 80 éves veterán úr és mindenki megtisztelve érzi magát, hogy neki ez miatt most többet kell várnia, az orvosnak ő diktálja a receptet es minden úgy van ahogy akarja. Boldog, mosolyog. Ez a valoság.)
Egy 80 éves ember milyen háborúban harcolt? Vagy a lengyelek már újszülöttként is fegyvert ragadtak?
 
W

Wilson

Guest
Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte Mario Draghi olasz miniszterelnökkel, hogy még nem teremtették meg a feltételeket a tűzszünethez Ukrajnában.

Draghi ezt egy csütörtöki sajtótájékoztatón mondta, amikor egy Putyinnal való előző napi telefonbeszélgetésről faggatták – írja az European Truth a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Draghi azt is megjegyezte, hogy Putyin azt mondta neki, hogy a jelenlegi gázszerződések érvényben maradnak, és az európai cégek továbbra is euróban és dollárban fizetnek rubel helyett.

"Megértem, de lehet, hogy tévedek, hogy a fizetés átváltása... az Orosz Föderáció belügye" - mondta Draghi.

"Putyin megváltoztatta a hozzáállását a háború kezdete óta? Nehéz a válasz. Azt hiszem, észrevettem a változásokat, de óvatosan értelmezem ezeket a jeleket. Azt hiszem, hangnem változást vettem észre, de nem beszélhetek róla magabiztosan egy 40 perces beszélgetés alapján” – idézte Draghit az olasz média.

Az Oroszország ukrajnai inváziója után megnövekedett védelmi kiadások kérdésre, Draghi azt mondta, Olaszország teljesíteni fogja a NATO azon célját, hogy 2028-ban a GDP 2 százalékát fordítsa védelemre, és hozzátette, hogy ez nem vitatható a koalíció tagjai között.

Draghi ugyanakkor elmondta, hogy a kormány gazdasági előrejelzési dokumentuma nem rendelkezik a védelmi kiadások konkrét emeléséről.


 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Nem volt senkinek sem ereje tovább harcolni 5 év után. 12 millio szovjet (és ekkor mar jól képzett) volt Europaban. Egy vezető elöbb a saját majd a szövetségese (hosszú tavú) céljait nézi. Más célt csak ezek utan.

Nem ugyanazt kaptuk a szocializmusban. Magyarországon volt magasabb életszinvonal, de vesztes volt. A magyar katona gyerekeit megölték az oroszok, ő ha életben maradt sem dolgozhatott, mert "bűnös" volt.
Nálunk nem csinaltak az oroszok népirtast a haboru végén, mint nálatok. Nálunk a katona (ha életben maradt) ünnepelt hős volt és máig soron kivül kap mindent (pl: orvosi rendelőben áll a sor, bejön egy 80 éves veterán úr és mindenki megtisztelve érzi magát, hogy neki ez miatt most többet kell várnia, az orvosnak ő diktálja a receptet es minden úgy van ahogy akarja. Boldog, mosolyog. Ez a valoság.)
De én nem akarlak meggyőzni, hogy mi a különbség, én csak leirtam, hogy miert nem értik sokan a lengyeleket egy válaszban. Azert mert butaságokat tanultak évekig. (Persze itt is sok butasagot kellett tanulni a szocializmusban). A lényeg, hogy együtt harcoltunk a szövetsegeseinkel minden fronton (tengeren, levegoben, Olaszországban, Lengyelországban) es győztünk. De abban igazad van, hogyt ugy érezzük, hogy az oroszok ellopák a győzelmünket, hiszen szocializmus lett. De azt nem az angolok csinaltak, hanem az oroszok. És a nyugat akkor is segitettek minket. Mit gondolsz, csak a lengyel nep egyedül érte el, hogy lengyel legyen a pápa? Kellett ahhoz a nyugati szövetsegeseink is. És ez vegül a szocializmus bukásához vezetett. Én azt gondolom, hogy ha Magyarország csak 10% segitseget kapott volna mint Lengyelország akkor te most sokkal vidámabb lennél. De ez nem a mi hibánk.

Ne haragudj, de ez izadtságszagú magyarázkodás. Az USA egyedül tönkreverte volna a szovjetet, annyira megerősödött technikailag, gyártásilag a háború végére. És az emberveszteségeik is minimálisak voltak a többi háborús féléhez képest. Ráadásul atomfegyvere is volt, simán kipucolta volna a szovjetet Európából, ha akarja.

Azt nem tudom, hogy a szovjetek itt milyen gyerekeket öltek meg, meg milyen népirtás volt, lehet, hogy volt ilyen, de én nem tudok róla. Én Katynról hallottam, hogy ott volt tömegmészárlás, amit a szovjetek követtek el a lengyelek ellen. Nyilván rátok nem voltak annyira bepöccenve Sztálinék, hiszen ti nem támadtátok meg őket. Ez egyértelmű. De könyörgöm, ugyanúgy el voltatok nyomva.

Ha megmaradunk a tényeknél, akkor ennyit tudunk leírni: a németek és szovjetek lerohantak titeket. Az angolszászok ezért hadat üzentek a németeknek, ugyanakkor szövetkeztek a másik ellenségetekkel. A németek legyőzése után ugyanúgy elnyomásban maradtatok az angolszászok szovjet sszövetségese által.

Ezek a tények. Minden más csak narratíva, ami max arra jó, hogy a lelketeket megnyugtassa. Abban a korban ti töltöttétek be az ukránok szerepét az angolszászok geopolitikai sakktábláján. És ezért a szerepetekért 45 év szovjet elnyomás jutott nektek. Ezzel lehet vitatkozni, narratívákat gyártani, de ezek ténylegesen megtörtént dolgok, így nem sok értelme van.