[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Aktuális térkép:

dk-gr2lQC1I.jpg
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Azért nagyobb a nyugati hk-k tömege, mert nagyobbak. Nem azért mert vastagabb a páncél! (álltalánosságban)
A méretkülönbség illetve az automatizált (orosz) / manuális töltés (+1 személy, NATO) önmagában nem indokol 25 tonna (+55%) különbséget.
Az M1 például egy kicsit keskenyebb mint a T-90, míg az alvázhossza csak 15%-al nagyobb, a teljes magassága meg csak 10%-al. A teljes, csővel együtt mért hosszban meg szintén alig van különbség. A lőszerek mennyisége is nagyjából pariban van. Az üzemanyag tömegkülönbsége 1 tonna alatt van, és nyilván van különbség a gázturbina/dieselmotor között, illetve az elekronikában/egyéb rendszerekben is, de a plusz tömeg nagy részét valószínűleg az eltérő összetételű és vélhetően erősebb kompozit páncél teszi ki, amit más tankokkal ellentétben nem csak a frontális, hanem az oldalsó felületeken is alkalmaztak és nem csak a tornyon, hanem az alvázon is. Továbbá nagy sűrűségű DU-t is ágyaztak a kompozit páncélzatba az M1A1 változattól, ennek sűrűsége 2.4x nagyobb mint az acélé.
 
  • Tetszik
Reactions: Yoda

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
173
1 020
93
Lassan kezdünk a dolog lènyegéhez közeledni:
A német Die Welt-ben megjelent egy ( általam Bucha miatt már régen várt) cikk egy fiatal ujsâgirónö tollâból:
"Ein militärisches Eingreifen der Nato darf kein Tabu mehr sein" ( A Nato katonai beavatkozâsa nem lehet többet tabu).
cimmel.
A hölgy azzal èrvel, hogy "az eszkalâciótól való fèlelem Putyinnak könnyüvè teszi dolgát.Ideje, hogy a Nato azt mondja: "Eddig és nem tovább."A hiteles elrettentéshez határozottsâg kell."
Vârtam már, mikor lèpünk egy lépèst közelebb a hâborúhoz. Szerintem nem kell sokat várni a következö cikkre.
Körül vagyunk véve örültekkel, akik a pokolba visznek minket erkölcsi önteltsègükkel. Egy nemnato, nemeu , korrupt országért.

Egy mâsik cikk: "So bröckelt Deutschlands einsamer Widerstand gegen das Energie-Embargo." ( Igy omladozik No magânyos ellenâllâsa az energiaembargo ellen.") A cikk emliti, hogy csak Ausztria és Magyarorszâg ellenzi mëg az orosz energiaembargót.
Ezek teljesen megörültek....
Szerintem is teljesen megbolondultak tolják tul, csupa rossz válasz! Most utasították ki a Franciák, meg a Németek is az orosz diplomatákat , de lassan már az egész EU-ban minden országból kiutasítják őket, persze válaszként az oroszok is! :(
Így kezdődött az 1 VH! Csupa ostoba politikusi túltolás. :(
A multkor Robert C, Castel cikkében pont ezt fejtegeti hogy mig mi elképzelni sem tudjuk egy stratégiai nuki bevetését, meg hogy az EU területe egy proxy háború helyszinévé válhat igen gyorsan , addig a nagyhatalmak számára ez a nukleáris doktrína része! Elsütnek egymás felé pár stratégiai nukit, katonai bázisokra, esetleg kisebb várost elporlasztanak, vagy repülőgép anyahajó flottát, stb, utána megállnak hogy tárgyaljunk. Félelmetes egy jövőkép, számomra a tömény döbbenet, még ha egy katonai szakértő mondja akkor is.
Nagyon nem szeretnék ilyet megélni, és leszarom hogy ki kezdte , meg ki a hibás.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 411
113
Ne maszatolj,hol nincsenek NATO rakéták Lengyelországban?Romániában? Szlovákia átengedett az USA-nak 2 repteret. Ukrajnát, ha nem engedjuk be a NATO-ba mi gátolta volna abban ,hogy eggyutmukodési és védmi szerzodést kosson az Usával? Na ezt akarják megelozni az oroszok,amit te is nagyon jól látsz csak terelsz. A kiscsoportosoknak mesélj az oviban,lehet ok még vevok rá.
ABM rakéták vannak azon a két helyen. De ezt te is jól tudod. Csak az orosz narratívát tolod, hogy a csövek pont akkora átmérőjű el, mint a BGM 109-é.
Csakhogy azt az USA bárhonnan tengerről szárazföldről, levegőből is indíthatják. Mire megy azzal a két bázissal a nagy európában?
Semmire.
De jól hangzik az oroszok ezzel az ürüggyel fokozták a szembenállást.
Te meg ezt tolod itt fullba.
Olvass utána, kepezf picit magad a témában, és akkor nehezebben dőlsz be a propagandának.

Ha meg szándékosan játszod a szakmailag képzetlent, annak oka lehet.
Nem baj, próbálkozzál máshol a gyenge ruszki agitproppal. Ezen a fórumon hamar lebuktál.
:D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
ABM rakéták vannak azon a két helyen. De ezt te is jól tudod. Csak az orosz narratívát tolod, hogy a csövek pont akkora átmérőjű el, mint a BGM 109-é.
Csakhogy azt az USA bárhonnan tengerről szárazföldről, levegőből is indíthatják. Mire megy azzal a két bázissal a nagy európában?
Semmire.
De jól hangzik az oroszok ezzel az ürüggyel fokozták a szembenállást.
Te meg ezt tolod itt fullba.
Olvass utána, kepezf picit magad a témában, és akkor nehezebben dőlsz be a propagandának.

Ha meg szándékosan játszod a szakmailag képzetlent, annak oka lehet.
Nem baj, próbálkozzál máshol a gyenge ruszki agitproppal. Ezen a fórumon hamar lebuktál.
:D
Egyet elfelejtesz vagy nem tudsz róla, az amerikai radarok jócskán belátnak az orosz területekre. Pont azokat fedik le,ahol rakétás teszteket szoktak végrehajtani.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Nézz körűl, hogy hol vannak NATO bázisok és meglátod, hogy miért érezhették úgy, hogy fogy el a levegő.
A mostani háború után nem lesznek atomfegyverek az orosz határtól pár km-re se rakétaelhárító rendszerek, és ez fontosabb nekik, mint hogy mennyire vidám a hangulat.
Deveseluban nem lehet tudni mi van, és igenis érezhetik magukat fenyegetve, lásd 1-es pont, nézd meg hol vannak NATO meg amerikai bázisok világszerte.
A feszültséget meg az amerikaiak gerjesztik. Ők a fő szarkeverők Európában, az ukrán kormányt is ők puccsolták meg 2014-ben, ez az egész háború is az ők hibájuk meg az is, hogy 2014-ben nem zárták le egy béketárgyalással, hanem mostanig húzódott a szarakodás, emberek haltak megtízezrével és februárban meg mégjobban elfajult az egész. Ez mind az amerikai szarkavarás eredménye, amihez a hülye brüsszeli politikusok asszisztálnak.

Az ukránokat az Oroszok sirálmai miatt nem vették fel a NATOba. Ha akkor a NATO most megtanulta, hogy le kell szarni Oroszország sirálmait. Ennyit a nem lesznekről.

Lengyelek 10+évekig könyörögtek, hogy érdemben legyenek náluk US erők. Nem kapták meg mert Orosz sirálmak. Megkapták. Már senkit nem érdekel Putyin hogy hisztizik. Lengyelek már B61re ácsingóznak. Igazuk van.

Svédek, Finnek jó eséllyel NATO vagy max kvázi NATO tagok lesznek. Két nagyon komoly, jol felszerelt, profit hadseregről beszélünk hosszú Orosz határral.

Közben europa nato részének jelentős része nekiállt fegyverkezni. Ez elég kellemetlen mert az Orosz gazdaság igazi törpe. És akkor még ott vannak pl az elöbb említett Svédek, Finnek...

Nem tudom mi a terv de Ukrajna megszállása döcögősen megy és simán kinézhet egy 2. Afganisztán. Majd kövnek durvább mérget kevernek a kajájukba.

geopolitikailag az Ukrán kaland egy semmit se nyertek de rengeteget vesztettekre hasonlít.

És hát akkor még nem jöttek be a képbe a gazdasági szankciók. Vagy az, hogy kevés szarabb reklám van az orosz hadtechnek mint a jelenlegi háború. Mondjuk amekkora veszteségeik vannak egy ideig úgy se jutna exportra. Márha képesek lesznek újra beindítani a pl tankok gyártását mert még az is megállt mert szanckiók. Ami azért meredek. De az MC-21... projektek is minimum erősen elhúzódni fognak vagy becsődölnek. Külön szép story lesz az EUs energiaimport, amit 5éven belűl ki akarnak váltani. Egyik fő LNG szállító USA lesz. Dupla öröm oroszoknak.
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
173
1 020
93
Reméljük, nincsen igazad. Bár már kevesebbért is haltak meg tízmilliók (Danzig, Szerbia)

Szerintem csak nézetség vadász cikkek ezek, amik bár hangulatot keltenek, cselekvésre nehezen bírnának. A lengyeleken kívül kik akarnak acsarkodni? Az átlag nyugati állampolgár aligha.
pl. az USA.?! Elöbb-utobb lerendezték volna egymást , nem igazán tudok elképzelni egy olyan gazdasági válságos Usa-t aki csendben kiköti a Navy-t hogy ott rozsdáljanak el, haza hívja az összes katonát, és elkezd az országán belül csendben vissza vonultan békében foglalatoskodni