[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 337
8 921
113
Ez 1 zéró végösszegű játszma,szépen kifüstölik onnan őket az Oroszok, vagy kijönnek maguktól,esetleg éhenhalnak, mégha egymást eszik is meg,végesek az erőforrásaik :D,nyílván vannak köztük értékes külföldi személyek,azok talán ígérgetnek nekik valamit,de úgyis ellenük dolgozik az idő.
Most még a közkatonák felkoncolhatják a főkolomposokat,és kiadják a külföldieket,jól is alakulhatna a csövesebbjének.
Ismét nem hangulatot keltek,csak egyik taktikát elemzek,szigorúan katonai szempontok szerint,jelzem a T. moderációnak.:)
Attól tartok, eleven külföldi "nagyhal" nem fog előkerülni. Túl nagy lenne az arcvesztés.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Itt van Sutton elemzése a tegnapi videóról....

(Aki nem ismeri az illetőt Sutton a alapos szakértelemmel rendelkezik az orosz haditengerészetről, saját blogot alapított
"Secret Shores" (Titkos partok) néven, és számos könyvet írt az orosz haditengerészetről.)

Az OSINT szerint a Moszkva legénységének mintegy fele meghalt vagy megsérült..

Flag Russia Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen a Moszkva legénységének felvonulása látható. Ez azt követően történt, hogy az orosz haditengerészet Fekete-tengeri Flottája április 13/14-én elvesztette a zászlóshajóját, állítólag ukrán rakéták miatt.

A felvételek elemzése szerint a legénység körülbelül 240 tagja volt jelen. Az 510 fős legénységből.

Russia-Cruiser-Moskva-Crew-Count-940.jpg


A Facebookon és a Twitteren megosztott videó szerint a haditengerészet főparancsnoka, Nyikolaj Evmenov admirális találkozott a legénységgel. A szevasztopoli találkozón jelen volt a Fekete-tengeri Flotta "parancsnoksága" is. Az eseményt a 44.564798°, 33.416280° alatti felvonulási területre geolokalizáltam.

Az orosz haditengerészethez kapcsolódó többi felvonulási területhez hasonlóan a földön is vannak alakzat jelzések. Ezek láthatóak a műholdképeken, és segítik a becslést. A fényképek elemzése alapján becslésem szerint körülbelül 90 tiszt és tiszthelyettes, valamint 130 katona volt jelen. Ez két egyenlő létszámú rangot feltételez. A fenntartások érvényesek, és biztos vagyok benne, hogy lesznek alternatív becslések is. De ez a szám a legénység felére tehető.

A legénység egy része természetesen megsérülhetett, és biztosak lehetünk benne, hogy néhányan meghaltak. Ezen kívül jelentések szerint néhányukat török vagy más 3. országbeli hajók kimentették. Ha ez így van, akkor lehet, hogy ők sincsenek jelen (egyiket sem erősítettem meg).

A Moszkva április 13-án, helyi idő szerint valamivel 18:52 előtt gyulladt ki. Ekkor a Sentinel 1 műholdfelvételeken már más hajókkal együtt volt látható , amelyek akkor már segítséget nyújtottak. A tűz oka vitatott, de az ukrán rakétatámadásról szóló jelentéseket valószínűsítik. Bármi legyen is az ok, egyértelműnek tűnik, hogy felrobbant, és hogy a hajó elsüllyedt.

Russia-Moskva-Cruiser-Sinking-Location-940.jpg


Ellentmondások a videón

Felmerül a gyanú, hogy a videó egy korábbi eseményről készült. A legbeszédesebb az, hogy egy olyan személy látható, aki nagyon hasonlít a hajó kapitányára, Anton Kuprinra. Az illető az 1. rangú kapitányi rangot viseli, és parancsnoki pozícióban jár el. Kuprinról sokan azt állítják, hogy a robbanás következtében meghalt.

Megjegyzendő, hogy egy széles körben terjesztett fájl képen Kuprin 2. rangú kapitányként szerepel. A bizonyítékok arra utalnak, hogy 2020-ban vagy korábban léptették elő.

A legénység ilyen nagy részének elvesztése nem váratlan. Valójában sokan több halottra számítottak.

Lehetséges, hogy a felvonulás nem pontosan úgy zajlott, ahogyan azt ábrázolták. Azonban úgy gondolom, hogy hihető, hogy ez egy teljes színjáték. Nem utolsósorban, ha így lenne, akkor több tengerésznek kellett volna jelen lennie. Minden parádé megrendezettnek tűnik. Tehát lehet, hogy pontosan az volt, aminek mondják.

Lehetséges azonban, hogy a haláláról szóló jelentések tévesek voltak. Vegyük észre, hogy a háttérben egy teherautó látható a hírhedt "Z" alakú jelöléssel.

Összességében hihetőbbnek tűnik, hogy a) Kurpin túlélte, és b) a legénységből többen maradtak életben, mint ahogyan azt a közkeletű feltételezések tartják. De ez még mindig megdöbbentő veszteség az orosz haditengerészet számára mind a személyzet, mind a felszerelés tekintetében.

További megjegyzések

Ezeket a megjegyzéseket a végére teszem, mivel sokan már olvasták a fentieket.

Ez egy érzelmi téma, és a félretájékoztatás (szervezett és alkalmi, mindkét oldalról származó) rétegei aláásták az emberek bizalmát bármilyen hivatalos orosz nyilatkozatban. Nem szabad hagynunk, hogy az érzelmek vagy a propaganda elhomályosítsa az elemzést.

Megjegyzések:

Újabb bizonyítékok a felvonulásról. Az elemzés közzététele óta láttam a Planet által készített műholdfelvételeket, amelyek április 15-én ugyanott egy felvonulást mutatnak. A kép szerzői jogvédelem alatt áll, ezért nem teszem közzé itt, de a videóval ellentétes oldalon egy hasonló személyi állományt mutat a felvonulási terület túloldalán. És a nap későbbi szakaszában készült (a videó a nap közepe táján készült).

Ezért lehetséges, hogy vagy a felvonulás volt 15-én, vagy ez valamiféle próba. Vagy egy korábbi, vagy attól független esemény. Önmagában véve ezt bármelyik irányba forgathatják azok, akik propagandát akarnak belőle csinálni. De nagyjából alátámasztja azt a nézetet, hogy a felvonulásra valószínűleg az elsüllyedés után került sor.

Úgy vélem, hogy más műholdas szolgáltatók is rögzíthették ezt.

Feltételezések arra vonatkozóan, hogy hányan maradtak életben. Minden mentési jelentés és elmélet arról, hogy milyen gyorsan robbant fel vagy süllyedt el, megerősítésre szorul. A Naval News számára készített SAR-felvételek elemzéséből (fenti kép) tudjuk, hogy április 13-án, helyi idő szerint 18:52-kor a Moszkva közelében több hajó is volt. Néhány tengerész kimentése nem tűnik ésszerűtlennek ezen a ponton.

Ami az időjárást illeti, a felvonulásról készült videón látható időjárás nagyjából megfelel az elmúlt napok szevasztopoli időjárásának. A felvonulási területről könnyen fellelhető műholdfelvételek bizonyítják ezt. Figyeljék meg a lombozatot is, beleértve, valószínűleg, egy virágzó fát is.

Kuprin kapitányra vonatkozóan. Nincs komoly kétség afelől, hogy ő az. Az arcvonások, beleértve a bal arcán lévő jellegzetességet is, egyeznek.

A legénység nyugalma. Nem nyilatkozom, nem szívesen teszek kijelentéseket. A történelem tele van olyan emberekkel, akik különbözőképpen reagálnak traumatikus helyzetekre. A Királyi Haditengerészet tengerészei egy sérült hadihajó fedélzetén a Falkland-szigeteken hírhedten énekelték a Monty Python Always look on the bright side of life című dalát.

Az egyenruhákról. Itt sincs sok mondanivaló, szabványos kabátokat viselnek, amelyek sokat takarnak. És valószínűleg elég melegek. De természetesen azt viselik, amit az adott eseményhez kell viselniük, így működnek a felvonulások.

Helyszín.

A laktanya, ahol a parádé zajlott, általában nem tartozik a hajó legénységéhez (megerősítendő). Ehelyett a haditengerészeti gyalogságé. Ezek ráadásul a kikötőnek a másik oldalán vannak, mint ahol a Moszkva általában kiköt. Így kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az utazás előtti parádé helyszíne volt. Ehelyett inkább az út előtti parádéra számíthatunk a mólókon. A haditengerészeti gyalogság azonban lehet, hogy már bevetésen van, és a laktanya üres. Ez közvetve alátámasztja az elsüllyedés utáni felvonulás feltételezését, ahol a tengerészek ideiglenesen ott voltak elszállásolva.

Az admirális inge.

A videó hosszabb változatában Evmenov admirális interjút ad a kamerának. A megjegyzései alapján ez egyértelműen az elsüllyedés után történt.

Ekkor az admirális a videó korábbi részében látható felöltő helyett inget visel. Ez olyan találgatásokhoz vezetett, hogy ez egy különálló eseményről készült, azaz a felvonulás egy korábbi esemény volt. Úgy tűnik azonban, hogy a korábbi részben a kabátja alatt egy hozzá illő inget visel. Lehetségesnek tűnik, hogy az admirális a két időpont között egyszerűen levette a kabátot.

Az interjú földrajzi elhelyezkedése

Az interjú részét ugyanazon a felvonulási területen, de egy másik részen és a nap későbbi szakaszában (az árnyékok alapján) vették fel. Az a tény, hogy ez ugyanaz a bázis, növeli a hitelességet.

Russia-Cruiser-Moskva-Admiral.jpg


Alternatív elmélet

Az egyik felvetés szerint az orosz jelentésben használt felvételek az utazás előtti felvonulásról származnak. Az időjárás és az időzítés egyezik.

Ha Kuprin halála bebizonyosodik, akkor ez lesz a válasz a kérdésre.

Ha már előkerült újra a Moszkva...
Sok elmélet született itt. Mi van, ha bizonyos mértékig mind igaz?
Történhetett így is:
1. Tűz tör ki a fedélzeten, bármilyen okból. Lőszerrobbanás, vagy műszaki hiba, stb..
2. A hajót sikerül vontató kötélre venni (ugye ez USA hírforrás volt) (talán már folyik kárelhárítás is), de létfontosságú rendszerek állnak le.
3. Ezt kihasználva az Ukránok indíthatják a rakétákat. Nem az első eset, hogy egy már sérült hajónak megadják a kegyelemdöfést.
 
W

Wilson

Guest
Ha már előkerült újra a Moszkva...
Sok elmélet született itt. Mi van, ha bizonyos mértékig mind igaz?
Történhetett így is:
1. Tűz tör ki a fedélzeten, bármilyen okból. Lőszerrobbanás, vagy műszaki hiba, stb..
2. A hajót sikerül vontató kötélre venni (ugye ez USA hírforrás volt) (talán már folyik kárelhárítás is), de létfontosságú rendszerek állnak le.
3. Ezt kihasználva az Ukránok indíthatják a rakétákat. Nem az első eset, hogy egy már sérült hajónak megadják a kegyelemdöfést.
Ezt már felvetettem én is,simán ez is benne lehet a dologban...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 239
42 955
113
DPR : Az Ukrán Fegyveres Erők 36. Tengerészeti Gyalogdandárjának parancsnokát megsemmisítették Mariupolban
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
516
2 749
93
Amúgy magasról teszek rá, de Zsukov marsall szobrának eltávolítását az amerikai blm őrűltek terrorjához tudom hasonlítani, főleg hogy ennyi évtized után kaptak észbe az ukrik is.. Ja, meg a nacionalista indiaiak jutnak eszembe, akik négy évtized után vették észre, hogy, amúgy már régen tipliztek a brittek, és 90'-ben Bombay-ből Mumbai lett... haha
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
‼️ Uralsk dandár csatában legyőzte az AFU elit különleges erőit és a 79-es dandár erőit
A Harkiv környéki Borovoj közelében, Izyum közelében zajló csatában egy újonnan alakult egység, amelyet csak az előretolt osztag erői alkottak, legyőzte az AFU elit különleges erőit és a 79-es brigád erőit a településről, számos NATO-fegyvert zsákmányolva. Elég sok ellenséget megöltek, néhányat fogságba ejtettek. További részletek a helyszínről hamarosan.
Az Ural Strike Brigade nagyszámú önkéntessel rendelkezik, akik harci tapasztalattal rendelkeznek a forró pontokon.

https://t.me/anna_news/28656?single
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 239
42 955
113
Az Ukrán Fegyveres Erők véres kudarca: kísérlet áttörni a 36. dandár tengerészgyalogságán a mariupoli Iljicsa üzemből
A csatában legfeljebb 50 katona pusztult el, közülük 5 a dandár rangidős tisztje volt, további 42 pedig megadta magát.
A harctér átvizsgálása során a halottak között megtalálták a 36. tengerészgyalogos dandár parancsnokának Baranyuk ezredes holttestét, személyes tárgyait és fegyvereit.
t.me/RVvoenkor _
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Az Ukrán Fegyveres Erők véres kudarca: kísérlet áttörni a 36. dandár tengerészgyalogságán a mariupoli Iljicsa üzemből
A csatában legfeljebb 50 katona pusztult el, közülük 5 a dandár rangidős tisztje volt, további 42 pedig megadta magát.
A harctér átvizsgálása során a halottak között megtalálták a 36. tengerészgyalogos dandár parancsnokának Baranyuk ezredes holttestét, személyes tárgyait és fegyvereit.
t.me/RVvoenkor _
Ezt a videót egy műértő kielemezné? Nem egészen értem, mi történik … “egyszerű” rajtaütés? @Filter @dudi ?
Van hosszabb verzió is!
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: zsolti and paul64

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 986
28 127
113
Amint az első értékelhető, ukránokat komoly tárgyalásra kényszerítő stratégiai eredményt el tudják érni, befejezik. ( Kelet ukrajnai ukrán fő erők bekerítése ) Náluk marad a Krím és a keleti elfoglalt területek, az adott pillanatban általuk kézben tartott tengerparti résszel és kész. Az ukránok meg hogy megmaradjanak egyáltalán, el fogják fogadni. Pontosabban kénytelenek lesznek, ha haderejük főbb magasabb egységei katlanban lesznek keleten.
Ez lenne a logikus, de nem biztos, h ez van a forgatókönyvben, amit Zeli kapott.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 986
28 127
113
minsk kb betartahatlan volt. a ket fuggetlen megyenek veto joga lett volna ukrajna eletebe.
mintha romania vetojogot kapna a fontosabb magyar belpolitikai dontesekbe.
az oroszok igy akartak volna sakkban tartani kijevet, ezt az ukranok nem akartak igy elfogadni.
nem tudom melyik orszag fogadta volna el azt, hogy feladja az onallo politkajat.

persze benne van most, hogy az ukranok elvesztik az allamisagukat.

de ez az o dontesuk volt. megfizetnek most erte, vagy megkuzdenek szemlelet kerdese.
1, Akkor miért írták alá?
2, Trianon sem érvényes, mert túl nagy érvágás Magyarország számára? A rományok beleszólást kaptak magyarok belügyeibe.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 567
14 437
113
Ezt a videót egy műértő kielemezné? Nem egészen értem, mi történik … “egyszerű” rajtaütés? @Filter @dudi ?
Van hosszabb verzió is!
A DNR szóvivője Eduard Baszurin, elmondja mi történt.
Az Ukrán hadsereg 36.TGY Független danadár katonái ki akartak törni.
Aztán a felvételek alapján belefutottak az elsővonalas orosz technikába.
(Egyébként volt kósza mende-monda hogy az orosz erők jelzéseit magukra festve próbáltak megtéveszteni....Csak ugyebár a hová is tesszük a jelzéseket?,kérdésen elcsúsztak.)
Egyre jobban jön fel hogy a ruszki csak becsalizik. Ki ,mit hajlandó betolni, az alapján cselekszik.
Az új "Tábi-bá" megoldja. Még a MIG 21 is 5 tonnás csomit fog dobálni.
Javelin, NLAW,PF3,Stinger.....kevés lessz. A ruszkik kb mindenhol homokbányát fognak nyitni.
Jön a ruszki első vonal....
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 616
113
Attól tartok, eleven külföldi "nagyhal" nem fog előkerülni. Túl nagy lenne az arcvesztés.
Mi számítana külföldi nagyhalnak? Valami hivatásos amerikai tiszt vagy egész csapat? Azoknak szerintem meg van írva otthon a felmondásuk s ha kell megírják, hogy elmondhassák, hogy felmondtak és saját szakálukra mentek Ukrajnába harcolni és semmi közük hozza.