[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
na lassan csak kezdenek felébredni nyugaton ? Tényleg nem az ukránok ellen írom,de annyi mindent kaptak már eddig is ,hogy azzal itt közép Európában kb 3 országot is fel lehetne fegyverezni,pár napja rakott be valamelyik kolléga egy cikket ahol arról értekeztek,hogy mit kelle és hogyan küldeni,mert véges a tartalék és egyébként is nehezen pótolható,árban,időben mindenképp,illetve ha mindent odaadnak akkor lassan nekik nem marad semmi .. és ezt több országra kivetítve írta a cikk. (na de meglátjuk,hogy mi bukkan fel majd a videókon/fotókon)

Ha a nyugat felébredne, akkor lehet hogy épp úgy gondolkozna, hogy a fegyvereket önmaguk megvédésére halmozták fel. De részben épp az oroszok ellen akarják megvédeni magukat. Tehát ami fegyvert az ukránoknak adnak, azzal gyengítik az oroszokat, épp arra a célra megy a fegyver, mint amire gyártották őket. Tehát nincs értelme visszafogniuk magukat az adományozásban. Persze Scholz külpolitikai okok miatt blokkolja őket.

Egyébként az ukránok komoly fegyverzetet még nem nagyon kaptak. Tehát egyáltalán nem lehetne hadsereget felfegyverezni azokkal a fegyverekkel.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 857
113
W

Wilson

Guest
Kopi2000 és Wilson

Kopi2000 ha tegyük fel te ukrán katona vagy ..otthon (vagy idegenben) kint van a családod,gyerekeid,szüleid stb .. és elégtelen fegyverekkel küldenek harcba,az ellátásod hiányos,nincs gyógyszered,se számottevő utánpótlásod se semmid,csak ami bejut a nyugati könyöradományokból,de a kokós elnököd azt mondja tartsál ki .. mert neked ki kell tartanod .. nem gondolkodsz el azon,hogy első adandó alkalommal de jó lenne egy tarkón lövéssel rövidre zárni ezt az egész történetet ? mert ugye mint írtam lehetsz hősi halott is .. meg maradhatsz életben is. (persze a fotelből, a kényelmes biztonságból,mindenki kurva nagy hős,meg hadvezér,valószínűleg én is, az életben egy ilyen szituációban meg szaros lenne a gatya mindenki alatt!! Ahogy ezt ékesen bizonyított is pár sok,háborúkat megjárt, puskaport szagolt, nyugati önkéntes,akik az első adandó alkalommal le is pattantak még a történet elején)

Wilson: azért a józan gondolkodás meg az ukránság sem különálló dolog,nem kell őket túlmisuztifikálni,meg heroizálni őket . Gyorsan pár példa ami eszembe jut . Kígyó-sziget,Azovstali panaszkodás (nevezhetjük átvitt értelemben lázadozásnak,mert sérelmeztek dolgokat pl utánpótlás,felmentés stb)vagy a több száz magát megadó tengerészgyalogos.

és persze hogy a végén kezdenek el fel erősödni a lázadozó hangok,az elején mit lázadozzon ? megvan mindenük,eszköz,fegyver,lőszer,utánpótlás,bátrak (ezt most sem vonom kétségbe) ,nincsenek veszteségeik,és elhiszik azt amit a főnök mond ..később amikor ezek a dolgok már nem így vannak akkor kezdenek el elégedetlenkedni az emberek.
Azért szerintem ez nem egészen így működik ha nem hinnének abban, hogy ők most Ukrajnát az országukat a hazájukat védik akkor már letették volna a fegyvert, elmondtam már párszor a lövészárokban csak adrenalin életosztön, és félelem van, ha nem lenne utánpótlás nem lenne lőszer, akkor már nem harcolnának, ami pedig a veszteségeket illeti láttak ők már elég halált maguk körül nem hiszem, hogy most bizonytalanítaná őket el ez a tény.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 120
113
Ha a nyugat felébredne, akkor lehet hogy épp úgy gondolkozna, hogy a fegyvereket önmaguk megvédésére halmozták fel. De részben épp az oroszok ellen akarják megvédeni magukat. Tehát ami fegyvert az ukránoknak adnak, azzal gyengítik az oroszokat, épp arra a célra megy a fegyver, mint amire gyártották őket. Tehát nincs értelme visszafogniuk magukat az adományozásban. Persze Scholz külpolitikai okok miatt blokkolja őket.

Egyébként az ukránok komoly fegyverzetet még nem nagyon kaptak. Tehát egyáltalán nem lehetne hadsereget felfegyverezni azokkal a fegyverekkel.
Javelin, Stinger, NLAW, Mistral, Starstreak, Panzerfaust3, AT4, etc etc csupa csupa bóvli gagyi kacat szar, jah...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
Ukrán SBU Harkov közelében talált egy raktárat 26 levegő-levegő rakétával, 60 tank motorral, járműalkatrészekkel, toronyóra lánccal. Hm...
Valami ukran kismaszek privat raktara ez. Ugyanez fog tortenni a szamolatlan mennyisegu ATGM, MANPAD stb-vel.
 
W

Wilson

Guest
nekem semmi,csak úgy jön le lassan itt a topicban,hogy ott ukrán oldalon nincs megadás és mindenki hősi halott lesz inkább .. erre volt példa a Kígyó-sziget ahol az első napokban ezt mondták az ukránok,hogy hősi halált halt minden ott állomásozó uki katona,de a végsőkig kitartottak stb stb .. aztán meg 3 nap múlva mutatják,hogy jóllakottan távoznak egy orosz hajóról ezek a hősi halottak. (amivel nekem egyáltalán nincs bajom,csak ne gyártsunk már legendákat egyik oldalon se ha nem muszáj)
Nem tudom , hogy kinek hogy jön le de nekem az, hogy az ukránok sem szuperhősök ők is emberek mint bárki más , csak van egy lényeges motiváció tényezö az ukránok nagy többsége számára ez egy honvédő háború...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
https://karpathir.com/2022/04/20/uk...s-biztonsagi-szolgalat-tisztogatasba-kezdett/
"UKRÁN FELDERÍTÉS: AZ OROSZ FÖDERÁLIS BIZTONSÁGI SZOLGÁLAT TISZTOGATÁSBA KEZDETT
Az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata a fronton való sikertelenségek miatt letartóztatta a Luhanszki Népköztársaság belügyminiszterét.
Az ukrán felderítés információja szerint Moszkva tisztogatásba kezdett a Luhanszki vezérkarban. Igor Kornet dandártábornokot egy rosztovi fegyházban tartják fogva.
A Luhanszki Népköztársaság belügyminiszterének „letartóztatása” nemtetszést váltott ki a luhanszki biztonsági erőkből és a „köztársaság” politikai vezetéséből, akik kvázi az államhatalmi tömbben bekövetkezett változások kezdeteként értékelik a letartóztatást.
A Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Pacsicsnik mindent megtesz annak érdekében, hogy Kornetet kiszabadítsa és visszahelyezzék beosztásába, közölte a titkosszolgálat."
Ez erdekes, mert pont a Luganszki Nepkoztarsasag teljes terulete van mara kb felszabaditva...
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
Hát...az akkori infót birtokában simán lehetett erre következtetni.
+kva nagy szükség volt a legendákra és a tökösségre. Hogy máshogy lehetne hozzáállni egy védekező harchoz?
Ááááá hagyjuk, úgyis sokan vannak, mit szenvedjünk. Menjünk a pcsába inkább borscsot enni? :D

Az meg, hogy elküldték a faszba a hajót, szerintem beleillik a hadtörténelem legfényesebb aranyköpései közé
(Waterloo: merde, Batogne: nuts stb stb). Semmi ciki, naív, gagyi nincs ebben, csak el vagyunk szokva tőle, hogy a mi világunkban
ilyen megtörténik. Bezzeg amikor olvasunk róla, akkor azért elismerjük, hogy hú, ezek azért tökösek voltak. Nem?
Mikor Waterloonál már minden elveszett, akkor a francia egységek elkezdtek megtörni. Kivéve az Öreg Gárda ezrede. Annyira kemények voltak, hogy a velük szemben álló orosz tábornok nagyon előnyös, és nem megalázó fegyverletételre adott ajánlatot. A válasz erre az volt, hogy a gárda nem adja meg magát. Az orosz tábornok ezt követően hitetlenkedve leirja, hogy a gárda nem törődve a rájuk mért tűzérségi tűzzel, rendezetten és nem túl gyors tempóban visszavonulásba kezdett. Ezt hivják tökösségnek. Azt hogy beugatok, majd válaszul kiröhögnek, én meg utána eldobom a fegyveremet harc nélkül, és megadom magam, az nem tökösség. Utána meg egyik kezemben a ruszkiktól kapott ásványvizzel, másikban meg a szintén tőlük kapott uzsonnás csomaggal felszállok a kisbuszba, mert kint hideg van. Ez sem tökösség. Bár ha jól tudom valami Ukrajna hőse kitüntetést megért, meg bélyeget a hősies (megadásukról) beszólásukról.
 
W

Wilson

Guest
Shoigu így számol be Putyinnak:

▪️Mariupol bekerítése idején az AFU csoportosulás, a külföldi zsoldosok száma körülbelül 8100 fő volt;

▪️Több mint 2 ezer fegyveres van "biztonságosan blokkolva" Azovstal területén, 1478-an már megadták magukat ;

▪️Az orosz hadsereg és a mariupoli donbászi köztársaságok egységei minden intézkedést megtettek a lakosság védelme érdekében;

▪️A mariupoli militánsok visszavonulásukkor négyszer takarták be magukat civilekkel, kiűzve őket a házak pincéiből;

▪️Több mint 142 000 civilt evakuáltak Mariupolból.

‼️Putyin elrendelte az Azovstal elleni támadás leállítását, hogy megmentse az orosz katonák életét, és teljesen blokkolja a vállalkozást .
"Nem kell bemászni a katakombákba, el kell zárni az ipari zónát Azovstalban, hogy ne repüljön át a légy"
t.me/RVvoenkor

Ez érdekes lesz!
Kicsit bővebben....

A Szergej Sojgu védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen, amelyet az orosz televízió közvetített, az orosz elnök azt mondta:

"Az Azovstal ipari övezet javasolt ostromát ésszerűtlennek tartom. Elrendelem a törlését.

Ez egy olyan eset, amikor gondolkodnunk kell - úgy értem, mindig gondolkodnunk kell, de ebben az esetben még inkább - katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzéséről.

Nem kell bemenni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari területet, hogy ne repüljön át rajta egyetlen légy sem."

"Értettem" - válaszolta Shoigu.

"Hívjátok fel még egyszer mindazokat, akik még nem tették le a fegyvert, hogy tegyék meg. Az orosz fél garantálja életüket és méltóságteljes bánásmódot biztosít számukra a vonatkozó nemzetközi jogi eszközökkel összhangban. Mindazok, akik megsebesültek, szakszerű orvosi segítséget kapnak"

- mondta Putyin.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 920
113
Most már tényleg mindent el tudok képzelni mi v ki lehet Mariupolban.

 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Mikor Waterloonál már minden elveszett, akkor a francia egységek elkezdtek megtörni. Kivéve az Öreg Gárda ezrede. Annyira kemények voltak, hogy a velük szemben álló orosz tábornok nagyon előnyös, és nem megalázó fegyverletételre adott ajánlatot. A válasz erre az volt, hogy a gárda nem adja meg magát. Az orosz tábornok ezt követően hitetlenkedve leirja, hogy a gárda nem törődve a rájuk mért tűzérségi tűzzel, rendezetten és nem túl gyors tempóban visszavonulásba kezdett. Ezt hivják tökösségnek. Azt hogy beugatok, majd válaszul kiröhögnek, én meg utána eldobom a fegyveremet harc nélkül, és megadom magam, az nem tökösség. Utána meg egyik kezemben a ruszkiktól kapott ásványvizzel, másikban meg a szintén tőlük kapott uzsonnás csomaggal felszállok a kisbuszba, mert kint hideg van. Ez sem tökösség. Bár ha jól tudom valami Ukrajna hőse kitüntetést megért, meg bélyeget a hősies (megadásukról) beszólásukról.
"a velük szemben álló orosz tábornok nagyon előnyös..." Wow. Már Waterloo-nál is az oroszok voltak,mi? :D

Nem harc nélkül dobálták el. A szigetet teljesen szétbombázta a Moskva (muhhaha :D )
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
Moldovának volt katonai reptere és MIG-29-ese? Azt hittem a szakadárok vittek mindent.
Volt, csak eladtak vagy 30 eve az amerikaiaknak. Eleg sok mindent bevasaroltak a jenkik meg zsakmanyoltak hogy megismerjek a ruszki technikat. Aztan a nemetektol, meg a kozep europaiaktol az olukbe hullott szinte minden vasarlas nelkul is. 2000-re kb ez mar okafogyott biznisz lett. Azota mar inkabb a Nato kartarsaik technikai ellen gyakorlatoznak.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 781
40 047
113
Az LPR csapatai a Harkov terület és a köztársaság határán egyesültek,

ellenőrzés alá vonták az ezeket a területeket összekötő útszakaszt.
/RIAN/
t.me/RVvoenkor
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 857
113
Nem tudom , hogy kinek hogy jön le de nekem az, hogy az ukránok sem szuperhősök ők is emberek mint bárki más , csak van egy lényeges motiváció tényezö az ukránok nagy többsége számára ez egy honvédő háború...
"Az ukrán hadsereg eddig sem arról volt híres, hogy megadnak magukat, vagy lázadoznanak" pedig ezt te írtad nem én :D

na de ugorjunk erről,ne szemeteljük tele a topicot
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 781
40 047
113
Matthew Lynn, a The Telegraph brit lap rovatvezetője szankciókat követelt Németország ellen, amiért továbbra is orosz gázt vásárol.

"Ha Németország nem hagy fel az orosz gáz vásárlásával, akkor neki is szankciókkal kell szembenéznie."

A szerző úgy véli, hogy "aki most német árut vásárol, az valójában Putyin háborúját finanszírozza.

" A világ gazdaságai, képesek leszünk lecserélni áruit: autókat importálunk Franciaországból és Japánból, vegyszereket Dél-Koreából vagy az Egyesült Államokból. .

Nos, mit mondjak - nagyon boldogok vagyunk, és győzelmet kívánunk a folyamat minden résztvevőjének

@OpenUkraine
:D:D:D