[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 756
11 949
113
Az ország (váltott vezetőkkel) az elmúlt 30 évben türelmesen nézte, ahogy a nyakára növesztik a NATOt.
És ezt nem tudta kimozogni valahogy? Nem tudott a szomszédos országoknak jobb alternatívát nyújtani, mint a nyugat? Vajon miért próbál minden környező ország inkább a nyugathoz csatlakozni? Mit csinálnak jól ők és az oroszok mit rosszul? Nézd a kínai "egy övezet egy út" programot! Diákok tízezrei tanulnak kínai egyetemeken. Közülük sokan hazatérve, ha vezető beosztásba kerülnek, kihez fordulnak majd sok esetben, ha mondjuk valami beruházás szükséges?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 047
5 505
113

A mértéktelen és eszetlen nyugati támogatás miatt az ukránok elveszítették a józan ítélőképességüket...​

Belarusz barátságról és a területek visszaszolgáltatásáról álmodik Kijev

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint a háború legideálisabb befejezése az lenne, ha az oroszok által elfoglalt Krím és Donbasz területeinek visszaadása Ukrajnának.
Ukrajna 1991 óta szabad ország, és az is marad. A Krím a mi területünkön lesz. Azok a területek, amelyeket most elfoglaltak a rasszisták, vissza fognak térni hozzánk
– idézi Danilovot az Unian. Véleménye szerint Belarusz más forgatókönyvet követ majd, és Ukrajna barátságos országa lesz.
Biztosan meg fog történni a hatalomváltás, mert ilyen az élet. Vannak, akik azt akarják, hogy ez gyorsan megtörténjen, de ez nem mindig sikerül így
– mondta Danilov, aki abban bíozik, hogy Belaruszban szabad demokrácia lesz.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 272
61 975
113
Azért nézzétek a jó oldalát. Itt a HTKA-n, jó magyar szokás szerint elküldjük egymást melegebb éghajlatra, csak mert az ukrán meg az orosz háborúzik.
Ez nyilván marhaság, habár nálunk nemzeti sport is egyben, Ugyanakkor, pro- és kontra jönnek a hírek, elemzések és vélemények.
Egy sokkal szélesebb és rétegzettebb kép alakul ki nálunk, mint mondjuk a lengyeleknék, ahol a fene nagy nemzeti egység révén a történeseknek csak egy oldala mehet büntetlenül narrálva. Sokkal szemellenzősebb véleménybuborék az övék, ami nem feltétlen szerencsés hosszú távon.

Másképp fogalmazva, a HTKA közössége az igazi demokrácia, nem pedig az "igazi demokráciák" haditechnikai "kerekasztalai" ahol illik egyetérteni a fősodorral.

Tapsoljuk meg magunkat! :)
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
519
1 512
93
Egy ökör az atvn azt nyögte be, hogy Magyarországnak óránként 1 milliárd huf veszteség a rezsicsökkentés. Na már most ha egy lerombolt, háborúban álló 30 millás nagyméretű országnak, nulla bevétellel havi 7 milliárd usd elég a hadseregre, fűtésre, áramra, stb akkor az ukránok tényleg gazdasági géniuszok, Varga és Matolcsy tanulhatna tőlük, és tényleg fel se tételezem, hogy valakik ellopni akarják ezt a pénzt ...
Miert lenne veszteseg? Adobevetelbol megy a magyar allampolgarok zsebebe vissza. Tehat papiron nulla a vege, de a gyakorlatban az olcsobb energiaval a kormany segiti a gazdasagot, a termelest. Tehat epp ellenkezoleg nem veszteseg, hanem nyereseg, tovabba mivel mindenkinek jar az olcsobb benzin Magayrorszagon, ezert a tarsadalmi kulonbsegeket is ellensulyozza, tehat a kozeposztalyt vedi, erositi. Azoknak rossz csak akik sok adot fizetnek be (a legnagyobb cegek) de nem autoznak (eleget).
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 532
45 195
113
HA esetleg Ukrajna nagyját vagy akár egészet anektálják és úgy, hogy nem egy Vietnam/Afganisztán féle gerillaháborúba kerülnek még úgy is baromi nagy bukás de valahogy meg lehetett volna magyarázni. De az fszbnek fel kellett volna mérnie, hogy erre esély sincs.

Ezzel szemben Ukrajna így/úgy létezni fog. Akkor mit nyertek? Mert a veszteségeket azt sorolni lehet. Már magában a Finn, Svéd NATO tagság messze problémásabb mint egy Ukrán. Főleg, hogy Ukrajnát sose vették volna fel. De a gazdaság is le fog seggelni.
Benéztek sok dolgot, nyilván.

A kilátások ne jók, ebben is egyet értünk. A kérdés számomra pusztán annyi, hogy milyen kifutása lesz, rossz, vagy nagyon rossz?! Ja, és leginkább engem az EU, azon belül is Magyarország érdekel!
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 678
113
Persze, tök rendben van hogy fogja magát egy terület, és a többséget ahová tartozik nem megkérdezve kiszavazzák magukat egy országból a helyi fölényük miatt! Ez történt a többségi szerbek akaratát figyelmen kívül hagyva a helyi albánok szavazataival a nyugat bábáskodása mellett!

Kérdem én, ugyan ezt miért nem engedik mondjuk a Katalánoknak?
Vagy mikor ezt, ugyan ezt megcsinálják - megcsinálták! - az oroszok bábáskodása mellett a Krímen, akkor az meg miért nincs elfogadva?!

A választ én tudom, mert az első az USA, a második meg az Orosz érdek, és mi USA gyarmat vagyunk itt az EU-ban.

Csak azt ne várja már senki, hogy tapsoljak a kettős mércének, meg a jogtiprásnak! Mostanra mondom világos, hogy SEMMIVEL nem vagyunk erkölcsileg - morálisan magasabb polcba tartozó szövetségben, mint valaha voltunk!

Az a helyzet, hogy a nemzetközi jog, az lófasz tormával esti fényben, a többiről meg dönt az erő!
Ok tegyük fel, hogy igazad van.
Gci USA, mocskos nyugat, dekadens, hanyatló szr mindegyik.
Akkor mi legyen? Jobb lenne ha szétesne ez a fenti Nyugat?
Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy Te azt szeretnéd.
Biztos mindenki szívesen menne proxy és 'nagy' háborúkba - ha szétesik az EU,NATO, US -akkor pedig azok lesznek.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Láttam Putyin reakcióit, ott volt konkrétan hogy azért támadja meg az Ukránokat, mert rajtuk keresztül fenyegetik Oroszországot létében.

Nézd szépen végig hogy miket nyilatkozott a háború kitörése előtt közvetlenül, vagy 1 héttel korábban, de akár 2014 óta minden évben a Valdaj klubbon!

Mindenkinek aki ide téved, ezt ajánlom, kiváló angol feliratokkal elérhető a neten, aztán döntsön mindenki maga!

Oroszo nuki hatalom nem lehet létében fenyegetni. Ha vmire alkalmas a nuki, MAD akkor az ez.

Lehet ránézek mert annyira hülyének nem gondoltam Putyint, hogy ilyen 1x1et nem ért.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra and Wilson

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 532
45 195
113
Oroszo nuki hatalom nem lehet létében fenyegetni. Ha vmire alkalmas a nuki, MAD akkor az ez.

Lehet ránézek mert annyira hülyének nem gondoltam Putyint, hogy ilyen 1x1et nem ért.
Ha leírják hogy ki lehet ütni az oroszok nuki kapacitásának nagy részét és ezzel ellehetetleníteni a MAD-et egy sikeres első csapással, akkor lehet hogy a "hülye Putyint" lépéskényszerbe tudják - tudták hozni.

Bárki bármit gondol, szerintem ha van nem hülye politikus a világon, akkor az pont Putyin. Nem kell nekünk itt szeretni, de pont ŐT degradálni nekem minimum fura, mikor a mi blokkunk Bidenekkel, Scholzokkal, Macronokkal, Trussokkal, Baerbockokkal, BoJo-kkal etc. büszkélkedhet...
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 439
7 141
113
Ja és két nap alatt Putyin összehozott egy inváziót, sajnos mindenkit ki kell ábrándítanom Putyin már hosszú évek óta készült erre az invázióra, hosszú évek óta készítette erre fel az Orosz hadsereget az Orosz gazdaságot a társadalmat stb.
persze hogy készült, ismert az előzmény a nato biztonsági igény listával és nem véletlenül volt ott nála a hosszú asztalnál a scholz és a macron és nem véletlenül volt 24.-ére kitűzve egy egyeztetés egy putyin-biden csúcstaliról
februárra minden második hír az volt hogy az usa hírszerzés szerint felpakolt az ukrán határra bármely pillanatban elindulhat, és ment a riogatás hogy hány nap lesz ukrajna és jaj mi lesz ha az atlanti óceánig megy
viszont 24.-én indult el konkrétan, és az első biztos pont hogy el fog indulni a 21.-i lnr/dnr elismerés volt, ezt közvetlenül megelőzően pedig semmi de semmi más esemény nem történt mint az a müncheni beszéd
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 532
45 195
113
Ez nem tévedhetetlenség csak a tényeket mondom nem tud Putyin összehozni egy ekkora inváziót pár hét alatt....
Mekkorát? Úgy hogy hónapok óta ott voltak? Egy telefon hogy lépjék át a határt akik még nem pakoltak össze a hadgyakorlat végén, akiket meg felraktak vonatra és úton voltak forduljanak vissza!

S azt se kezd, hogy bezzeg az okos nyugat megmondta hogy támadni fognak, mert az okos nyugat kb. fél évvel korábban mondta 2 hetente hogy támadni fognak, már a hadgyakorlat kezdése előtt. Aztán mikor tartott a hadgyakorlat, akkor hétfőn mondták hogy szerdán, szerdán mondták hogy pénteken, pénteken hogy jövő hét hétfőn, és ezt tolták 3 hónapig!

Én meg úgy látom, hogy tudtak olyan helyzetet teremteni, hogy tényleg támadni kellett, de nem ez volt az eredeti orosz terv!

Valóban nem fogjuk egymást meggyőzni!
 
W

Wilson

Guest

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának reggeli tájékoztatója

  • A Melioratnoje vasútállomás közelében Kalibr rakétákkal végrehajtott csapás következtében akár egy zászlóaljnyi ellenséges élőerőt is megsemmisítettek fegyverekkel és katonai felszereléssel együtt.
    Rakétacsapást hajtottak végre egy parancsnoki állás, valamint az ukrán élőerő és katonai felszerelés koncentrációs területe ellen Oleksandrivka közelében. Akár 80 nacionalista, valamint 23 páncélozott jármű és más jármű megsemmisült.
    Ötvennyolc ukrán katonai létesítményt találtak el az orosz légierő taktikai repülőgépei. Köztük: négy parancsnoki állás, három üzemanyagraktár, valamint 51 terület, ahol az ukrán munkaerő és katonai felszerelés koncentrálódik.
    Novoselka falu közelében megsemmisült egy ukrán
  • S-300-as légvédelmi rakétarendszer.
    Az orosz légvédelmi erők hét ukrán drónt semmisítettek meg.
    A rakéta- és tüzérségi erők az éjszaka folyamán 1285 támadást hajtottak végre, kilenc üzemanyagraktárat és 37 irányítóközpontot semmisítettek meg.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 936
27 841
113
Hát ez szép: "A vastag falak alá zárt gyárak többsége fehér zászlóval a kezében akarja elhagyni ezt a területet"
Angolra egész jól viszi a gúgli translate:

"A fogoly állítása szerint a gyár vastag falai alá zártak többsége kijönne, fehér zászlóval a kezében. A nacionalista zászlóaljak parancsnoksága egyértelműen nem díjazza ezt a kezdeményezést. Mi több, bizonyítékunk van arra, hogy a saját harcosaikat is megölik, ha azok le akarják tenni a fegyvert."
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 936
27 841
113
Volt annak is előzménye!2004 narancsos forradalom,timosenko bebörtönzése,Viktor Juscsenkó megérkezése,közvetlen előzmény meg hogy Janukovics nem írta alá hogy csatlakozzanak az Únióhoz!Keleti iparvidék aki inkább húzott Oroszország felé!
Tyimosenkot nem azért börtönözték be, mert gázt vett az oroszoktól?
 
W

Wilson

Guest
Mekkorát? Úgy hogy hónapok óta ott voltak? Egy telefon hogy lépjék át a határt akik még nem pakoltak össze a hadgyakorlat végén, akiket meg felraktak vonatra és úton voltak forduljanak vissza!

S azt se kezd, hogy bezzeg az okos nyugat megmondta hogy támadni fognak, mert az okos nyugat kb. fél évvel korábban mondta 2 hetente hogy támadni fognak, már a hadgyakorlat kezdése előtt. Aztán mikor tartott a hadgyakorlat, akkor hétfőn mondták hogy szerdán, szerdán mondták hogy pénteken, pénteken hogy jövő hét hétfőn, és ezt tolták 3 hónapig!

Én meg úgy látom, hogy tudtak olyan helyzetet teremteni, hogy tényleg támadni kellett, de nem ez volt az eredeti orosz terv!

Valóban nem fogjuk egymást meggyőzni!
Nem érted, egy ekkora invázióhoz fel kell készíteni a hadsereget és légierőt 2014-ben egy ekkora léptékű inváziót nem tudtak volna végrehajtani, ráadásul az orosz gazdaság tönkrement volna a szankciókba.

Azóta minden területen hadsereg, gazdaság, társadalom folyt Oroszország felkészítése erre az Ukrajna elleni invázióra.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 532
45 195
113
Nem érted, egy ekkora invázióhoz fel kell készíteni a hadsereget és légierőt 2014-ben egy ekkora léptékű inváziót nem tudtak volna végrehajtani, ráadásul az orosz gazdaság tönkrement volna a szankciókba.

Azóta minden területen hadsereg, gazdaság, társadalom folyt Oroszország felkészítése erre az Ukrajna elleni invázióra.
Tehát az hogy 2014 óta elindítottak egy gazdaságfejlesztési programot, meg egy haderőfejlesztést, az szavatolja az olvasatodban mint bizonyíték hogy minden áron meg akarták támadni az Ukránokat.

Értem.

Mi a Zrínyi 2026-al kit fogunk megtámadni szerinted?
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Benéztek sok dolgot, nyilván.

A kilátások ne jók, ebben is egyet értünk. A kérdés számomra pusztán annyi, hogy milyen kifutása lesz, rossz, vagy nagyon rossz?! Ja, és leginkább engem az EU, azon belül is Magyarország érdekel!


Ez több mint benézés. Vmi baromira félrement. Érdemileg nem nyernek semmit. Viszont rengeteg mindent vesztenek.

MO nem csak Hitler legszorosabb szövetségesei közt volt, de amikor már teljesen egyértelmű volt akkor se ugrott ki. Izé nem Hitler hanem Putyin. Közben ÁHT egekben, korrekció nélkül simán lesz az idén 10% felett, államadóság őrült ütemben romlik és ha a korrupció/jogállamiság vonalon nem lesznek változások az EUs pénzcsap teljesen elzáródik. Mindez akkor amikor a világgazdaság sincs épp a legjobb állapotban. Közben már mindegyik matek... tanár elment multihoz dolgozni mert fizetés. Na hagyom mert off.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 321
84 491
113
Ja két nap után egyből helyesbített, hogy nem akar atomot , mivel szóltak neki Washingtonból,hogy ne beszéljen hülyeségeket.
De mondok neked jobbat , nézd már meg légy szíves Putyin indokait, hogy miért indította el az inváziót Ukrajna ellen, segítek nem azért mert Zelenszkij atomfegyvert akart.Ebből egyből látszik, hogy Putyin egy másodpercre is komolyan vette az ukrán atomfegyvert
Ne hazudj!

"Médiánkban újra és újra beszámolnak arról, hogy Putyin szóba hozta az atomfegyvereket. Azt is hallottad?
Igen, Vlagyimir Putyin február 27-én 1. szintű készültségbe helyezte nukleáris erőit. De ez csak a fele a történetnek. Február 11-12-én Münchenben tartották a biztonsági konferenciát. Zelenszkij ott volt. Jelezte, hogy nukleáris fegyvert szeretne szerezni. Ezt potenciális fenyegetésként értelmezték, és kigyulladt a piros lámpa a Kremlben. Ennek megértéséhez emlékeztetnünk kell az 1994-es Budapesti Megállapodásra. Ez arról szólt, hogy a volt szovjet tagköztársaságok területén megsemmisítik a nukleáris rakétákat, így csak Oroszország marad atomhatalom. Ukrajna az atomfegyvereket is átadta Oroszországnak, Oroszország pedig cserébe biztosította határainak sérthetetlenségét. Amikor 2014-ben a Krím visszakerült Oroszországhoz, Ukrajna azt mondta, hogy az 1994-es megállapodást sem fogja többé betartani.

Vissza az atomfegyverekhez. Mit mondott valójában Putyin?
Ha Zelenszkij vissza akarja szerezni az atomfegyvereket, az minden bizonnyal elfogadhatatlan lenne Putyin számára. Ha van atomfegyvere közvetlenül a határon, nagyon kevés a figyelmeztetési idő. A Macron látogatása utáni sajtótájékoztatón Putyin világossá tette, hogy ha túl kicsi a távolság a NATO és Oroszország között, az akaratlanul is bonyodalmakhoz vezethet. A döntő elem azonban az Ukrajna elleni hadművelet kezdete volt, amikor a francia külügyminiszter megfenyegette Putyint azzal, hogy a NATO atomhatalom. Putyin erre úgy reagált, hogy megemelte nukleáris erői készültségi szintjét. A mi médiánk ezt természetesen nem említette. Putyin realista; földhözragadt és céltudatos.

Mi késztette Putyint most, hogy katonailag beavatkozzon?
2021. március 24-én Zelenszkij elnöki rendeletet adott ki a Krím erőszakos visszafoglalásáról. Megkezdte az előkészületeket ennek érdekében. Hogy ez volt-e az igazi szándéka, vagy csak politikai manőver, azt nem tudjuk. Amit viszont láttunk, az az az, hogy masszívan megerősítette az ukrán hadsereget a Donbász térségében és délen a Krím felé. Ezt persze az oroszok is észrevették. Ezzel egy időben a NATO áprilisban nagy gyakorlatokat hajtott végre a Balti-tenger és a Fekete-tenger között. Ez érthető módon reagálásra késztette az oroszokat. A déli katonai körzetben gyakorlatokat tartottak a zászló felmutatására. Ezt követően a dolgok megnyugodtak, és szeptemberben Oroszország régóta tervezett "Zapad 21" gyakorlatot tartott. Ezeket a gyakorlatokat négyévente végzik. A gyakorlatok végén néhány csapat Fehéroroszország közelében maradt. Ezek a keleti katonai körzet egységei voltak. A legtöbb ott hagyott felszerelést az év elejére Fehéroroszországgal tervezett nagy manőverhez tartották."

A többi: 4982. oldal, vagy: