[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Ez több mint benézés. Vmi baromira félrement. Érdemileg nem nyernek semmit. Viszont rengeteg mindent vesztenek.

MO nem csak Hitler legszorosabb szövetségesei közt volt, de amikor már teljesen egyértelmű volt akkor se ugrott ki. Izé nem Hitler hanem Putyin. Közben ÁHT egekben, korrekció nélkül simán lesz az idén 10% felett, államadóság őrült ütemben romlik és ha a korrupció/jogállamiság vonalon nem lesznek változások az EUs pénzcsap teljesen elzáródik. Mindez akkor amikor a világgazdaság sincs épp a legjobb állapotban. Közben már mindegyik matek... tanár elment multihoz dolgozni mert fizetés. Na hagyom mert off.
Szar a helyzet itthon is, igen.
De megnézem az EU motor németeket, aztán ott azt látom hogy legalább olyan szar! Ha nem állnánk ki a saját érdekünkben e mellett hogy nem szállítunk fegyvert az egyébként velünk csöppet sem baráti ország Ukrajnának, akkor sem lenne rózsásabb a helyzetünk, mert maga az EU is dögrováson van! Leginkább saját érdek elleni amerikai bábként viselkedő önsorsrontó vezetés miatt!

Itt az EU-nak eddig az USA által behálózott/hozzájuk bekötött EU-s vezetők okoztak leginkább valós károkat! Azért szenved az EU gazdaság, nem az oroszok miatt!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 980
30 829
113
Kivonulnak Mariupolból.
Na de hova, haza aratni, vagy a zsákot befoltozni?
Vótmá?
A románok csak csinálják...
"Donbas felszabadítását követően a műveletek folytatódnak, és a következő cél Odesa lesz."
A románok jobban tudják... Az SRI biztos ott van.
A miniszterelnök váratlanul bejelentette, hogy a Királyság fontolóra veszi atomcsapás indításának lehetőségét a többi NATO-partnerrel való egyeztetés nélkül.
Mégis mivel? Az USA gyártotta Tridenttel?
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 298
2 498
113
Persze, tök rendben van hogy fogja magát egy terület, és a többséget ahová tartozik nem megkérdezve kiszavazzák magukat egy országból a helyi fölényük miatt! Ez történt a többségi szerbek akaratát figyelmen kívül hagyva a helyi albánok szavazataival a nyugat bábáskodása mellett!

Kérdem én, ugyan ezt miért nem engedik mondjuk a Katalánoknak?
Vagy mikor ezt, ugyan ezt megcsinálják - megcsinálták! - az oroszok bábáskodása mellett a Krímen, akkor az meg miért nincs elfogadva?!

A választ én tudom, mert az első az USA, a második meg az Orosz érdek, és mi USA gyarmat vagyunk itt az EU-ban.

Csak azt ne várja már senki, hogy tapsoljak a kettős mércének, meg a jogtiprásnak! Mostanra mondom világos, hogy SEMMIVEL nem vagyunk erkölcsileg - morálisan magasabb polcba tartozó szövetségben, mint valaha voltunk!

Az a helyzet, hogy a nemzetközi jog, az lófasz tormával esti fényben, a többiről meg dönt az erő!
Az ugye meg van, h Jugoszlávia felbomlott, még pedig véres etnikai tisztogatásokkal kísért háborúkban. Szerbek vittek a prímet. Sokszor magyarokat odadobva.
Többségi albán lakosságú Koszovó nem akart egy utódállam! tagja maradni(látva az előzményeket, h a szerbek hogyan kezeltek őket s más nemzetiségeket nem is értem miért).
Ha többi nemzetiségének ehhez joga volt akkor nekik miért nem?
S mielőtt újabb véres háború lett volna belőle, ez a békés megoldás született.
De Albániához nem engedtek csatlakozni. Na az precedens lett volna. Pláne KKE-ben.

Katalónia valóban érdekes, de eddig nem halt bele senki. További körök lesznek. S fontos új kérdéseket kell majd megválaszolni.

Az oroszok Abházia és Dél-Oszétia esetében okosan jártak el.

Krím esete egyébként nem sértett tartalmilag azokat a nemzetközi megállapodásokat, melyet Koszovónal figyelembe kellett venni.
Elvi probléma merült fel.
Illetve későbbi, HH utáni európai biztonsági rendszert keretező egyezményeket sértett. Többet is.
A háborúig több lehetőség is lett volna elméleti szinten rendezni a kérdést.
Nem sikerült.

Morál nem értelmezhető a nemzetközi jog egyik modellejében sem. Értsd nem nemzetközi jogi kategória.
Nem is értem említését.

Dönt az erő pontosabban az erőszak. Valóban. Mint a régi “szép időkben”.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
FQ5A9bnXEAE2u50

Kupyansk életkép

Milyen békésen üldögélnek a helyiek a gonosz oroszok között... Pedig ezek mindenkit lelőnek aki civil. Született népirtók. Ja, nem... :cool:
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 864
113
Azért nézzétek a jó oldalát. Itt a HTKA-n, jó magyar szokás szerint elküldjük egymást melegebb éghajlatra, csak mert az ukrán meg az orosz háborúzik.
Ez nyilván marhaság, habár nálunk nemzeti sport is egyben, Ugyanakkor, pro- és kontra jönnek a hírek, elemzések és vélemények.
Egy sokkal szélesebb és rétegzettebb kép alakul ki nálunk, mint mondjuk a lengyeleknék, ahol a fene nagy nemzeti egység révén a történeseknek csak egy oldala mehet büntetlenül narrálva. Sokkal szemellenzősebb véleménybuborék az övék, ami nem feltétlen szerencsés hosszú távon.

Másképp fogalmazva, a HTKA közössége az igazi demokrácia, nem pedig az "igazi demokráciák" haditechnikai "kerekasztalai" ahol illik egyetérteni a fősodorral.

Tapsoljuk meg magunkat! :)
Pont ezért tartom Boki 2 hónapos banját értelmetlennek. Persze, orosz mezben focizik - nem egyedüliként és nem csak egy csapat focizik ezen a fórumon.

Ha elnyomunk egy oldalt, akkor egy vélemény-buborékot fogunk kialakítani, ami viszont egy torz valóság-értékelést hoz magával.

Egy dologról több nézőpont is lehet helyes, vagy lehet más magyarázata. Az egyik lehet, hogy valakinek a személyes preferencia alapján nem megfelelő, de attól még lehet értékes - kivéve, ha az illető vegytiszta troll.

Csak egy banális példa. A cipőmbe ezek a jelölések vannak írva:
  • EU:47,5
  • UK: 12,5
  • US: 13,5

Ugyanannak a dolognak a többfajta olvasata - független attól, hogy falra mászom az imperial mértékegységektől...

Ne legyünk már progresszív liberális demokraták, hogy írtunk vagy gumijogszabállyal szankciózunk.

A hangulatkeltés nekem pont egy olyan megfoghatatlan valami, mint a gyűlöletbeszéd. Persze, vannak egyértelmű esetek (5%) a többi meg szubjektív.

Maximális hidegfejet mindenkinek
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Ahogy gondolod, de te írtad fentebb, hogy téged Magyarország érdekel, Magyarország érdeke az lett volna,hogy Putyin nem indít inváziót Ukrajnában.
Nem, Magyarország érdeke az lett volna ha az USA nem tudja itt kavarni a szart az EU, a valós Ukrán és Orosz érdekek ellenére. Ukrajna lehetett volna egy tranzitország, nem szétlőve, a nyugat EU-s know how és az orosz nyersanyag meg egymásra találva lenyomhatta volna akár az USA-t is.

Európa árulói most tönkre tesznek mindent amcsi érdekből, és ráfogjuk közben a nyuszira(oroszokra). A lényeg ebből ennyi, hogy elbaszta az EU hogy ilyen Baerbock meg Von der Leyen féle amerikai ügynököket raktak pozícióba, és önként megyünk vágóhídra!

Most hogy meg tart, Magyarország valós érdeke egyértelműen az, hogy ez a velünk nyíltan ellenséges Ukrán kormány megbukjon a francba, osztódjon Ukrajna, az oroszok kapják meg amit akarnak még akkora veszteség nélkül, hogy ne akarjanak/kelljen nekik taktikai atomot dobálni sehova! Legyen az osztódás határa az etnikai és geopolitikai ésszerűség! Magam sem rajonganék egy közvetlen Magyar - Orosz határért, azt kell mondjam! De ez hogy egy ilyen amcsi báb van Ukrajnában hatalmon, aki még a Krímet is akarja vissza, egy rossz vicc!

Realitások valahol a Dnyeper mentén vannak, de minimum egy Krím és két keleti megye elismerése, totálisan semleges maradék Ukrajnával kiegészülve.
 
W

Wilson

Guest
Nem, Magyarország érdeke az lett volna ha az USA nem tudja itt kavarni a szart az EU, a valós Ukrán és Orosz érdekek ellenére. Ukrajna lehetett volna egy tranzitország, nem szétlőve, a nyugat EU-s know how és az orosz nyersanyag meg egymásra találva lenyomhatta volna akár az USA-t is.

Európa árulói most tönkre tesznek mindent amcsi érdekből, és ráfogjuk közben a nyuszira(oroszokra). A lényeg ebből ennyi, hogy elbaszta az EU hogy ilyen Baerbock meg Von der Leyen féle amerikai ügynököket raktak pozícióba, és önként megyünk vágóhídra!

Most hogy meg tart, Magyarország valós érdeke egyértelműen az, hogy ez a velünk nyíltan ellenséges Ukrán kormány megbukjon a francba, osztódjon Ukrajna, az oroszok kapják meg amit akarnak még akkora veszteség nélkül, hogy ne akarjanak/kelljen nekik taktikai atomot dobálni sehova! Legyen az osztódás határa az etnikai és geopolitikai ésszerűség! Magam sem rajonganék egy közvetlen Magyar - Orosz határért, azt kell mondjam! De ez hogy egy ilyen amcsi báb van Ukrajnában hatalmon, aki még a Krímet is akarja vissza, egy rossz vicc!

Realitások valahol a Dnyeper mentén vannak, de minimum egy Krím és két keleti megye elismerése, totálisan semleges maradék Ukrajnával kiegészülve.
És ezt egyedül Oroszország tudta volna megakadályozni azzal, hogy nem indít inváziót, de Putyin elindította, lehet azon rugózni, hogy így ennyire inkompetens az EU vezetése meg úgy inkompetens az EU vezetése, de az a tény, hogy Magyarország az EU része, ezen ha megfeszülünk akkor sem tudunk és nincs is értelme változtatni.

Az USA csak arra várt, hogy Oroszország inváziót indítson, és az óhaja teljesült hála Putyinnak.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
915
10 413
93
Ja és két nap alatt Putyin összehozott egy inváziót, sajnos mindenkit ki kell ábrándítanom Putyin már hosszú évek óta készült erre az invázióra, hosszú évek óta készítette erre fel az Orosz hadsereget az Orosz gazdaságot a társadalmat stb.
Egy kezdeti csetlést-botlást hozott össze az inváziós sereg, még részben sorkatonákkal. Ez lett volna az évek óta tervezett hadművelet?
Másrészt folyamatosan azt olvasom hogy csődbe mennek. Ez lett volna a gazdaság felkészítése?
Tényleg reálisnak látod hogy egy jól előkészített támadás támadóéke egy ponyvás Ural teherautó?
Most akkor vagy az oroszok teljesen fogalmatlanok a háborút illetően, vagy kapkodás volt a terepen, amíg felső szinteken a kozmetikázott infók terjengtek. Szerintem utóbbi.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 108
83 590
113
De mennyire lehet általános az, hogy elzavarják őket, hogy ne fészkeljék be magukat a házakba? Mert mondjuk az Azov és a többi szemét tuti lelövi őket, de mi van az egyéb, nem nacionalistákkal? Mert az lehet egy stratégia, hogy elkezdik a helyiek elzavarni a sajátjaikat, hogy minket aztán ne védjenek meg, és akkor van arra esély, hogy felgyorsulHAT ez az egész háború, a civil lakosságot tényleg megkímélő irányban. Csak ugye a kérdés az, hogy ez mikori, és mennyire lesz általános Mariupol után?
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 973
113
Talán mert Putykóékat hullává szankciózták, meg egy NATO szintű katonai szervezet deklarált első-számú ellensége évtizedek óta? Kínába meg az elmúlt évtizedekben fullba tolták a nyugati technológiát (Kína játékszabályai alapján) meg a működő tőkét?
És hogyan tudta ezt Kína elérni?
Csak nem megjátszotta a minden szinten együttműködő jófiút, aztán lenyúlt mindent és a végén az lett, ami?
 
  • Tetszik
Reactions: enzo