[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
116
282
63
Már ne haragudj, de amig itt a plénum fikázza a Wiesel, PzH, AS90, Bushmaster stb stb stb cuccokat, de
magához nyúl egy tákolt BTR vagy mad max Kamaz láttán, addig nem tudom, hogy milyen komolyan vehető szakmai
eszmecserét várhatna az ember.
weisel tényleg szar,deszantjárműnek készült kicsi könnyű,0 védelem a németek 1x használták Szomáliában .Amikor minden 3.ruszki rpg-vel rohangászik mit akarsz vele..mondjuk egy romboló puska 800 méterről simán tésztaszaggatót csinál belőle . mire tudnák használni?
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Emlékszünk ugye, hogy putykó február végén kijelentette ukrajna dekommunizációját, és ecsetelte hogy lenin milyen seggfej volt, hogy felosztotta a kisebb SZR-ekre az orosz birodalmat.

No, szal... az oroszok megint felállítottak egy lenin szobrot Nova Hakovkában. :rolleyes:
unknown.png
 
K

Kopi2000

Guest
Egy különleges katonai művelet második szakaszának bonyolultsága, 2. rész

A kezdet

Popasnát szinte a jelenlegi különleges művelet Sztálingrádjának nevezték. Az összehasonlítás, bár túlságosan szánalmas, mégis helytálló. Igen, Mariupol felszabadítása sikeres művelet.

De ha összehasonlítjuk az érintett erők és eszközök nagyságrendjét, valamint a művelet kilátásait, Popasna az SVO második szakaszának sikere szempontjából az egyik kritikus pont.

Mi adja az irányítást Popasna felett

▪️ Az a képesség, hogy egyszerre több fronton is folytatni tudjuk a támadást;

▪️ Kijárat egy fontos közlekedési csomópont - Bakhmut városa - felé, amelynek elfoglalása megzavarja az AFU egyes egységeinek ellátását;

▪️ több üst létrehozásának lehetősége, amely elvágja a szláv és kramatorszki csoportosulást a többi ukrán fegyveres erőktől Donbászban.

E kilátások ismeretében az AFU parancsnoksága néhány egységet a Rubizhne-Szeverodonyeck-Liscsicsanszk agglomerációból Popasnába helyezett át. Ez lehetővé tette a 24. lvivi gépesített dandár által elszenvedett veszteségek részleges kompenzálását.

Bár a szövetséges erők már a város nagy részét ellenőrzésük alatt tartják, a Popasna elleni támadás egyszerre több okból is az egyik legnehezebb hadművelet marad.

Popasna összetettségei

▪️A település egy magaslaton fekszik, természetes vízi akadályok hálózatával. Ez az első napokban jelentősen lelassította az offenzíva ütemét.

Az ukrán fegyveres erők nyolc év alatt a várost erős erődítménnyé alakították át, körbevéve azt (különösen a déli peremén) szakaszos és százados erődítmények rendszerével, amelyeket kommunikációs átjárók kötnek össze. Ezek a kommunikációs eszközök lehetővé teszik a személyzet és a páncélozott járművek rejtett mozgatását a lőállásokba, a gyors visszavonulás lehetőségével az óvóhelyekre.

▪️ A szövetséges erők valószínűleg felszámolják azokat az erődítményeket, amelyeket az ukrán fegyveres erők jelenleg megpróbálnak kivonni a városból, miután maga Popasna területe felszabadult.

A város nagy része a magánszektorban van, ahol az ukrán katonák árkokat, lövészárkokat ástak, és pincékben ástak vájatokat. Az egyes házak söprése idő- és munkaigényes.

▪️ A ritka magas épületekben az AFU egységei mesterlövészek és tűzfigyelők számára alakítottak ki állásokat.

▪️ Popasnában még mindig vannak civilek, ami megakadályozza, hogy a szövetséges erők teljes mértékben kihasználják a légi és tüzérségi eszközöket.

Egy húszezres város megrohamozása több időt venne igénybe, mint Mariupol félmillió emberének felszabadítása.

Azonban ez a művelet is fokozatosan a végéhez közeledik.

Egyelőre

A szövetséges erők ellenőrzik a város teljes keleti részét, a Popasna-1 vasútállomást és a helyi közigazgatás épületét.

▪️ Több erődítményt felszámoltak a város körül.

▪ A délnyugati külterületeket megtisztítják, és előkészületek folynak a Popasnya autójavító üzem elleni offenzívára.

▪ Az ukrán fegyveres erők fokozatosan felismerik a további ellenállás értelmetlenségét, és kisebb csoportokban megadják magukat.

Popasna felszabadításának eredménye nem fog sokáig váratni magára, és a különleges katonai művelet második szakasza más sebességgel fog haladni.

Térkép nagy felbontásban

#Donyeck #térkép #Luganszk #Oroszország #Ukrajna
@rybar

https://t.me/boris_rozhin/46062
Mondjuk jo lenne tudni, hogy ag orosz hadijelentesekben mit, kit is jelentenek a szovetseges csapatok? Talan a csecseneket, akik muzulmankent vesznek reszt egy korai kereszteny kultura lerombolasaban (habotuban hallgatnak a muzsak), vagy a " nepkoztarsasagoka", akik csak nevleg masok, de lenyegileg ugyanazok a putyinista agyutoltelek kesztyubabok. Vagy talan mar van ujabb, a Herszoni Nepkoztatsasag, csak feluletessegemben lemaradtam a nepszavazasrol meg a kikialtasrol?
 
  • Tetszik
Reactions: adam.bertok

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 304
113
Stepan Tarabalka (aka. Kiev Szelleme) Mar.13-n hősi halált halt.
Bárhogyan is, de ha a 40 légi győzelmének akár csak a felét hisszük el, akkor is marha menő,
amit csinált.

Az a nagy helyzet, hogy ebbol a 40-bol egy sincs dokumentalva, mind csak bemondas alapjan, esetleg jatekbol kivagott videoval bizonyitoo, sot volt olyan, amirol utolag kiderult, hogy ukran gep volt. Egyetlen mas esetrol sem hallottam itt a forumon, ahol akarcsak 1 legigyozelme lett volna akarki mas ukran pilotanak. Ha osszeakadtak neha-neha, az orosz gyozelemmel zarult. 2-3 legigyozelem esetleg meg realitas, de szerintem ez is a kigyoszigetek-i hosi halalt halt mondakorbe tartozo dolog. Mondom: szerintem, mert en nem lattam megerositest egy gyozelmerol sem.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
767
2 283
93
Már ne haragudj, de amig itt a plénum fikázza a Wiesel, PzH, AS90, Bushmaster stb stb stb cuccokat, de
magához nyúl egy tákolt BTR vagy mad max Kamaz láttán, addig nem tudom, hogy milyen komolyan vehető szakmai
eszmecserét várhatna az ember.
Szerintem az általad leirtak közül az egyetlen hiba tényleg a Wiesel.Egy német csávó a bakonyba azt mondta,hogy akkor sem ülne bele,ha az anyja fejéhez fegyvert tartanának..Én mindig is oroszpárti voltam és fegyverzetisként megtanultam megbecsülni az orosz teknikát.De ugyan ezt megbecsülést megkapja tőlem a nyugati is.Pl a nálunk jelenleg rendszeresítés alatt lévő eszközök nagyrészével is vannak problémák,de ez sokszor nem biztos hogy az eszköz hibája,hanem a felhasználó hadseregé.Szeretném már látni amugy a PZH-kat bevetésen.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
767
2 283
93
Szerintem van amugy párhuzam a jelenlegi orosz hadsereg teljesítménye és a nem kikopott kommunista vízfej vezetés között.Kb ugyan az lehet náluk is,mint nálunk.A pénzek valószínű nem arra mennek el,amire kellene.Lásd karbantartatlan teknikák,kevés modern eszköz..gondolom ott is kilettek tatarozva a laktanyák,de a hk-k karbantartására már nem jutott...kb ilyen problémák lennének itthon is...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Az a nagy helyzet, hogy ebbol a 40-bol egy sincs dokumentalva, mind csak bemondas alapjan, esetleg jatekbol kivagott videoval bizonyitoo, sot volt olyan, amirol utolag kiderult, hogy ukran gep volt. Egyetlen mas esetrol sem hallottam itt a forumon, ahol akarcsak 1 legigyozelme lett volna akarki mas ukran pilotanak. Ha osszeakadtak neha-neha, az orosz gyozelemmel zarult. 2-3 legigyozelem esetleg meg realitas, de szerintem ez is a kigyoszigetek-i hosi halalt halt mondakorbe tartozo dolog. Mondom: szerintem, mert en nem lattam megerositest egy gyozelmerol sem.
Azért is mondtam, hogy osszuk el kettővel.
De osszuk el hárommal, még akkor is menő.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 333
13 683
113
Stepan Tarabalka (aka. Kiev Szelleme) Mar.13-n hősi halált halt.
Bárhogyan is, de ha a 40 légi győzelmének akár csak a felét hisszük el, akkor is marha menő,
amit csinált.


Meg a faxomat, már bocsánat...
Nekem ember be nem magyarázza, hogy a modern légi harcászat, mely kőkeményen technika alapú, lehetőséget ad egy vagy 20+ év technikai lemaradással repülő pilóta számára ilyen győzelmi arányra. Mikor a 80-as évek színvonalát képviselő gépeik vannak, amikben összvissz modernizálás címszóval a navigációt próbálták kicsit felhúzni... legalább a hülyeséghez Szu-27-est magyaráztak volna, ne a frontvadász MiG-29-est.
  • BVR szempontból (ami a modern légi harcászat java) az ukránok totálisan el vannak maradva, semmit sem tudnak érdemben tenni az AWACS/Szu-35/R-77-1 kombó ellen. Félaktív R-27 az lófüle, a maga idejében is egy szar volt, alkalmatlan a feladatára.
  • Közeli légi harc...esélytelen vadászok közt (simán indítás után beamingelnek, Szu-35 erre tökéletes a radarja miatt), R-73 távolságba jutni ukránoknak a csoda kategória lett volna. Földi célokat támadó gépek ellen esetleg, de megint ott a gond, hogy az A-50 rávektorálja a vadászokat, ha ezzel próbálkoznak.
  • Alapból az sem megy, hogy alacsonyan közlekedek, hogy elkerüljék az orosz AWACS-et egy darabig - egyrészt mert a "szellem" MiG-29-ese így minimális hatótávolságát is tovább olvasztja, másrészt a világon semmi nem vezeti célra a keleti részen (bár ebben nem vagyok biztos, de ukrán eszköz fix nem).
Szóval csak simán túltolták ezt a propaganda vonalat, és most rövidre zárták, ráaggatva ezt az ócska kamu legendát egy random elesett pilótára.
Ótvar szar propi, megalázó a történelem valódi ászaival szemben (főleg, ha nyugaton beemelik majd a kánonba).
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Szerintem az általad leirtak közül az egyetlen hiba tényleg a Wiesel.Egy német csávó a bakonyba azt mondta,hogy akkor sem ülne bele,ha az anyja fejéhez fegyvert tartanának..Én mindig is oroszpárti voltam és fegyverzetisként megtanultam megbecsülni az orosz teknikát.De ugyan ezt megbecsülést megkapja tőlem a nyugati is.Pl a nálunk jelenleg rendszeresítés alatt lévő eszközök nagyrészével is vannak problémák,de ez sokszor nem biztos hogy az eszköz hibája,hanem a felhasználó hadseregé.Szeretném már látni amugy a PZH-kat bevetésen.
Lehet a Wiesel kilóg, én szem szt látom létjogosultságát a hit&run taktikában.
Ugyan úgy, ahogy a buggyra szerelt LAW-nak is.
Nyilván egy klasszikus ütközetben nem.
Bár ilyen klasszikusnak mondott ütközet nem is nagyon volt a 2.ww óta (kiv. arab-izr hb-k),
nem is értem miért azt nevezzük klasszikusnak :D
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
767
2 283
93

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Miért Te ismered az "eredeti" és "módosított" kiviteli tervet (terveket) ?
Elvi tervezés előzi meg a kiviteli tervek készítését és annak végrehajtását..
Vajon ki vagy kik ezen a bolygón az elvi tervezők?
És ne felett a mondást : "Ember tervez, Isten végez"

Egymondatos vélemények szerint inkább válaszképp fel kéne tenni részedről, vagy valaki mástól is a "másik" oldalról is egy komplett elemzést tán távlati elképzelést. Akkor ezen a fórumon kialakulhatna végre egy igazi hírhozó és elemző diskurzus, amit szerintem az ellaposodás személyes viták helyett már sokan várunk..

Én a katonai kudarc alapján kritizálom a terveket.
Nem lennék ennyire kritikus, ha nem hazudoznának, de így látványosabb a sikertelenség.

Az első napok után betettem a szerintem elkövetett hibákat.
  • harcászati
  • hadműveleti
  • és stratégiai
szinten. Azért tettem így, hogy a szakértők, katonák könnyebben meg tudják azokat vitatni. Igaz, nem igaz, miért tűnik úgy, stb.

Természetesen nem volt rá igény, csak ment a propaganda szöveg Kijev, Harkov elfoglalasaról, stb.,.

Aztán pár nap után a ruszki kénytelen volt visszavonulni.....
:)
Szóval szakmai vitára hajlandó vagyok, érdekel a téma, de a propaganda harcba is bele állok, ha túl tolják a butaságokat.

Ja, és minden héten leírom, hogy miért nem terv szerinti a végrehajtás.....

Szerintem március 1-óta találkozhattál a velemenyemmel többször is.

;)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Oroszország végre csúcskategóriás harckocsikat telepít Ukrajnába: mit jelenthet a fejlett T-90M jelenléte

Április 26-án jelentek meg az első felvételek, amelyek megerősítették, hogy az orosz T-90M harckocsik az ország határain túl vannak Ukrajnában, ami potenciálisan jelentős fejleményt jelez, és jelentős előrelépést jelent a konfliktusban használt összes korábbi orosz harckocsi képességeihez képest. A jelenleg korlátozott szolgálatban lévő, következő generációs T-14-es tankon kívül a T-90M messze a legmodernebb harckocsi az orosz hadseregben, és technológiailag jóval több mint egy évtizeddel megelőzi az ország fegyvertárában lévő többi harckocsit. Csak körülbelül 100 szolgálatban áll, miután hadrendbe állították 2020 elején, a harckocsik távolléte az ukrajnai frontvonalakról sokáig azt jelezte, hogy Oroszország visszatartja a járműveket, és bízik a régebbi platformok, például a T-72B3M képességében, hogy elérje a hadjáratban kitűzött céljait. A T-72B3 és a T-72B3M jelenleg az Orosz Hadsereg harckocsiegységeinek gerincét alkotja, amelyekből becslések szerint 850, illetve 550 van szolgálatban, és bár túlnyomórészt felülmúlják Ukrajna saját, elavult T-64-es és T-72A harckocsiját, számos jelentés jelezte. hogy az orosz járművek jelentős veszteségeket szenvedtek el az ukrán gyalogság által széles körben használt, USA által szállított Javelin páncéltörő rakétákból származó nagy mennyiségű tűz miatt. Bár olcsóbb techniának képzelték el a T-14-hez képest a T-90M túlélőképessége, helyzetfelismerése, mobilitása és tűzereje mind-mind messze felülmúlja a többi orosz tankét.

Az orosz hadsereg a hírek szerint végül körülbelül 600 T-90M harckocsit szándékozik hadrendbe állítani, amelyből 400 régebbi T-90A-t fejlesztve ehhez a szabványhoz, miközben további 200 darabot újonnan gyártva. Míg Oroszország több ezer T-90-es harckocsit gyártott, ezeket szinte mindegyiket exportálták ügyfeleknek a világ minden tájáról Vietnamtól és Türkmenisztántól Indiáig, Algériáig és Ugandáig, és a harckocsit az elmúlt években nagyobb számban gyártották, mint az összes nyugati harckocsit együttvéve. Ha igaznak bizonyulnak a T-72B3/B3M alulteljesítéséről szóló jelentések, Oroszország felgyorsíthatja a T-90M gyártását és esetleg még a T-14 beszerzését is, hogy több, modernebb harctereken harcra képes egységet állítson ki. Más források azonban jelezték, hogy a T-72B3 teljesítménye több mint megfelelő, Az ukrajnai orosz tankerők tényleges helyzete és teljesítményük továbbra is nagyon bizonytalan.



A T-90M jelentős előnye a régebbi orosz konstrukciókkal szemben, többek között az új 2A46M-5 125 mm-es sima csövű löveg beépítése, a 3BM-69/70 lövedékhez való hozzáférés 800-900 mm-es páncélátütésű más új lőszertípusok között, valamint az új tűzvezérlések használata, mint pl. hőkamerás rendszerek irányzók és parancsnokok számára egyaránt. A harckocsik túlélőképességét a Relikt reaktív páncél új változatai és az Afganit aktív védelmi rendszer, az erősebb motor és a belsőleg tárolt lőszerekhez használható extra páncélzat javítja. A harckocsi bevetése valószínűleg arra szolgálhat, hogy tesztelje teljesítményét harctéri körülmények között, de azt is jelezheti, hogy az orosz katonaság eltökélt egy bizonyos cél elérése mellett, amelyet elég fontosnak tartanak ahhoz, hogy a legmodernebb páncélos egységei bevethetők ennek érdekében.

https://militarywatchmagazine.com/a...what-the-advanced-t-90m-s-presence-could-mean

orosz-T-90-M-ukrajn-ban.jpg

orosz-T-90-M-hk.jpg

orosz-T-90-M-hk2.jpg

orosz-T-90-M-hk3.jpg

orosz-T-90-M-par-d-n.jpg