[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 526
8 907
113
Azosztigen..... ha valaki békepárti = nacionalista. :D:D:D

Ez hogy jött ki? :) Bár általában a franciák a magyarokhoz képest jóval nacionalistábbak, de itt konkrétan Thierry Mariani-ról van szó. Ő meg a Le Pen-párt tagja. Vagy csak volt. Ezért gondolom, hogy ő Franciaországban nacionalistának számít. Másrészt nem békepártiságból, hanem francia érdekből mondta, amit mondott.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Wilson
W

Wilson

Guest

Az ellenség két irányú offenzívára készül - a főhadiszállás építése​

2022. MÁJUS 9., HÉTFŐ,

Az orosz csapatok erőiket összpontosítják, és Izyum és Donyeck térségében lévő települések megtámadására készülnek.

Forrás : Fegyveres Erők Vezérkara

Részletek : A megszállók legnagyobb aktivitása Szlobozsanszkij és Donyeck irányában figyelhető meg.

Ugyanakkor nagy a valószínűsége a rakétacsapásoknak Ukrajna-szerte.

Volyn , Polissya és Szeverszkij irányban nem alakultak ki ellenséges támadócsoportok. A Fehérorosz Köztársaság egyes kijelölt egységei továbbra is ellátják az ukrán-fehérorosz határ védelmét erősítő feladatokat.

Az ellenség nem végzett aktív támadó műveleteket Slobozhansky irányban. Középpontjában az egységek átcsoportosítása, lőszer-, üzemanyag-utánpótlás, a korábban elfoglalt pozíciók fenntartása, valamint az ukrán védelmi erők egységeinek az államhatár felé történő előrenyomulása áll.

Izyum irányban az ellenség az 1. páncéloshadsereg, a nyugati katonai körzet 20. összkatonai hadseregének, valamint a keleti katonai körzet 68. hadsereghadtestének 29., 35. és 36. hadseregének egységeire összpontosítja erőfeszítéseit. és légideszant csapatok. a Sulyhivka - Nova Dmytrivka és Sulyhivka - Kurulka irányokban történő offenzíva folytatásának előkészítéseként.

Az ukrán fegyveres erők egységeinek előrenyomulásának megakadályozása érdekében legfeljebb 19 zászlóalj taktikai csoportot koncentrált az Orosz Föderáció területén, Belgorod régióban. Folytatódik a személyi állomány és a katonai felszerelés átadása az Ukrajnában jelentős veszteséget szenvedett egységek utánpótlására.

Donyeck irányában az ellenség repülőgépek és tüzérség támogatásával arra összpontosította erőfeszítéseit, hogy megpróbálja átvenni az irányítást Rubizsne, Popasna településeken, és felkészült a offenzív hadműveletek folytatására Sziverszk, Szlovjanszk, Liszichanszk és Avdiivka településeken. . Növelte tűzerejét, és megpróbálja áttörni az ukrán csapatok védelmét.

Tavriya irányban az ellenség demonstrációkat tart az ukrán csapatok megkötésére, a logisztikai rendszer fejlesztésére.

Az ellenség nem folytatott aktív hadműveleteket a South Bug területén . Arra összpontosított, hogy az Ukrán Fegyveres Erők egységei állásait a rendelkezésre álló tüzérséggel, köztük több rakétavetővel is lövöldözze.

Zaporizsja régió ideiglenesen megszállt területén olyan eseteket észleltek, amikor a helyi lakosságtól alapos indok nélkül lefoglalták a személyes iratokat, amelyeket az utóbbiak részvételével a győzelem napja alkalmából rendezett ünnepélyes eseményeken visszaküldenek.

Az ideiglenesen megszállt Krími Autonóm Köztársaság területén az ellenség aktívan készült az ünnepi felvonulásra.

A Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában a helyzet nem változott. A helyi fegyveres alakulatok és az orosz csapatok bevetési egységeinek egységei továbbra is „teljes” harckészültségben vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
561
2 022
93

David Petraeus, a CIA igazgatója (2011-2012)
Az orosz erők minden elképzelhető katonai hiányosságot megmutattak

2022.05.06. 09:36

Ukrajna már megnyerte az északi csatákat, meghiúsítva a Kreml azon terveit, hogy Kijevben Moszkva-barát uralomot hozzon létre. Az oroszoknak óriási veszteségekkel kellett visszavonulniuk Ukrajna északi részéről, most azonban keleten és délen próbálnak sikereket elérni. Kijev ugyanakkor példátlan segítséget kap a nyugati országoktól, és továbbra is védekezik a nagyszabású orosz agresszió ellen.

Kinek az oldalán áll most az előny, milyen hiányosságokat mutatott fel az orosz hadsereg, és mik a szándékai Putyinnak május 9. előtt? Ezt nyilatkozta az Ukrinformnak adott interjújában David Petraeus, a négycsillagos nyugállományú tábornok, aki amerikai és nemzetközi erőket irányított Afganisztánban és Irakban, valamint a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) is vezette.

- Petraeus tábornok, Ön a Háborúkutató Intézet igazgatótanácsának tagja, és rendszeresen megosztja elemzését a jelenlegi helyzetről e jelentések alapján. Felvázolná most a jelenlegi háborús víziója alapján a helyzetet szakmai szinten?

- Azt hiszem, most az ukrajnai háború fordulópontjának vagyunk a tanúi. Az ukránok megnyerték az első csatákat Kijev, Csernyihiv és Szumi mellett, ahonnan az oroszok kivonták csapataikat, miután nem sikerült bevenniük a fővárost, megdönteni a kormányt, és Zelenszkij elnök helyett oroszbarát elnököt juttatni hatalomra.

Aztán (az oroszok - a szerk.) az ország keleti és délkeleti felére koncentrálták erőfeszítéseiket, ahol szintén nem sikerült leküzdeniük az odesszai út felét. Nyikolajeven keresztül akartak haladni, de még két hidat sem tudtak megközelíteni a városban, hogy továbbhaladhassanak Odesszába. Következésképpen ez a cél is elérhetetlen volt.

Most ismét arra összpontosítanak, hogy minél több új területet elfoglaljanak Délkelet-Ukrajnában, Harkovtól délre, Donyeck és Luhanszk megyék azon részein, amelyeket az elmúlt néhány évben hivatalosan az oroszok által támogatott szakadárok ellenőriztek. És akkor - nyomást gyakorolni Mariupol területére, egy Ukrajna délkeleti kikötővárosára. Még mindig olyan védők védik, akik egy hatalmas kohászati komplexumban tartják a védelmet, amely közvetlenül hozzáfér a vízhez ebben a kikötővárosban.

az oroszoknak sikerült néhány, de nagyon nehéz sikert elérniük, amit nagy költséggel adtak nekik. Jelentős veszteségeket szenvedtek el a személyzet, a főbb fegyverrendszerek, a járművek és így tovább. De nyilvánvaló, hogy még mindig képesek nagyon pusztító ütéseket mérni rakétákkal és bombákkal – szó szerint Ukrajna egész területén. Emellett rengeteg rakétavetőt és tüzérséget is használnak a frontvonalhoz közelebb eső területeken.

Ukrajna igyekszik hamarabb bevetni hatalmas mennyiségű fegyvert, felszerelést, lőszert stb., amelyeket az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más NATO- és nyugati országok biztosítanak. Ezeket a tűzvédelmi képességeket előtérbe helyezik.

Úgy gondolom tehát, hogy az elkövetkező hetekben azt fogjuk látni, hogy az ukránok fokozzák ellentámadásaikat keleten és délkeleten. De ismét itt az a döntő pillanat, amikor Oroszország a lehető legnagyobb előrelépést próbálja elérni május 9-ig – ünnepelve a második világháború győzelmét Moszkvában, és amikor Vlagyimir Putyin kétségtelenül nagy sikert akarna hirdetni, amely óriási veszteségeket igazolna. országok, saját csapataik, valamint Ukrajna számára.
- A helyi lakossággal szembeni embertelen bánásmódról, például mészárlásról, kivégzésről, nemi erőszakról és kínzásról számoltak be szinte minden, ideiglenes orosz megszállás alatt álló felszabadított városból. Ezek nem elszigetelt, hanem rendszerszintű esetek... Ha figyelembe vesszük a múltbeli háborúk tapasztalataiból származó megfigyeléseit, hogyan szállhatnak szembe a nem harcoló ukránok az oroszok ilyen taktikájával?

- Ahogy a kérdésben helyesen megjegyezte, szerintem helyes lenne azt állítani, hogy a háborús bűnök kultusza minden orosz egységre kiterjed. Ez nem eltérés. És ezek nem kivételek, amelyek a mi (amerikai - a szerk.) hadseregünkben megtörténhetnek.

Igen, mi is követtünk el hibákat évek óta. Valójában megsértettük a nemzetközi jogot - a törvények tekintetében - a Genfi Egyezmény szerinti hadviselés szabályait. Különösen nagy horderejű esetek történtek, például egy Bagdadtól nyugatra lévő előzetes letartóztatásban. De ezek kivételek voltak, és amikor ez megtörtént, ahogy emlékszel, őszinte és részletes vizsgálatokat végeztünk. Megállapítottuk az összes megtörtént tényt, intézkedtünk a helyzet elhárítására, büntetéseket alkalmaztunk és információkat közöltünk, hogy ez ne fordulhasson elő.

Az oroszok esetében úgy tűnik, számukra az efféle bűncselekmények kultusznak számítanak.

Szerintem az egyetlen dolog, amit meg lehetett volna tenni, és ez meg is történt, az az, hogy mindent a lehető leggondosabb módon dokumentáltak, hogy idővel működni tudjon. Vannak közösségi hálózatok, ahová feltölthet ilyen tevékenységeket. És persze ezt kell tenni…

Ugyanakkor az ukránoknak saját erőik támogatására van szükségük a fronton, és valóban ezt teszik lenyűgözően az emberek (nem harcolók - a szerk.) Ukrajnában. Gondoskodnak arról, hogy a katonáknak legyen meleg ételük, gyógyulási lehetőségük, amikor kikerülnek a harcokból a fronton, és mindenben támogatják őket. Ezenkívül bizonyos tevékenységeket is magában foglalhat, amelyek valójában nagyon-nagyon fontosak, például az orosz haderők parancsnoki és irányítási rendszerének aláásására.

Hiszen ma már köztudott, hogy az orosz kommunikációs rendszert nem védik bonyolult algoritmusok, amelyekben a hadseregünk által használt frekvencia hirtelen megváltozik. Valójában ezek többsége nyilvánosan működik nagyfrekvenciás vagy rövidhullámú rádiócsatornákon, titkosítás nélkül. Tehát minden ukrán, akinek van rendőrségi szkennerje vagy rádióamatőr, valóban megtalálhatja ezeket a csatornákat, hallgathatja és rögzítheti. Akit érdekel, felveheti például, ahogy orosz katonák veszekednek parancsnokaikkal, ami elég gyakran megesik, majd blokkolhatja a csatornáikat.

Ez csak egy a sok mód közül, ahogy a hétköznapi ukránok felléphetnek, ami valójában hatalmas segítség lehet a frontvonalban lévő csapatoknak. Mert ilyen helyzetben a parancsnoki állomány és az alsóbb szint közötti kommunikáció hiánya megkívánja, hogy a tábornokok, dandár-, ezred- és zászlóaljak parancsnokai személyesen jelenjenek meg a fronton, szálljanak ki autóikból, és ebben az időben a képzett ukrán mesterlövészek egyszerűen távolítsa el őket. Eddig legalább tíz-tizenegy orosz tábornokot öltek meg. Ez megdöbbentő adat, különösen annak fényében, hogy az egész amerikai hadsereg egy tábornokot veszített az iraki és afganisztáni több évtizedes harcok során. Következésképpen ez erőteljes csapás az orosz haderő irányítási rendszerére. És el lehet képzelni, hogy a zászlóalj- és dandárparancsnokok száma (felszámolva – a szerk.) sokszorosa a halott tábornokok számának.
Én azt hittem, hogy az oroszok védekeznek a nyugati agresszió ellen! Most bánatos lettem!
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
917
10 462
93
Ez a párhuzam egy ökörség.
Ha igazak a hírek: az ukrán megtehette volna de nem tehette meg. Az orosz meg nem tehette meg ha nem a kezében volt a terület.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 105
42 189
113
Remélem Putyko ma bejelenti, hogy mivel a szakadár teületek örökös függetlenségét biztosították, a nácikat messze űzték, Ukrajnát móresre tanították, ezért a győzelem jeleként visszahívja csapatait a határok mögé.
Oh, my dream!
A pletykák szerint a parádé után 12.00 körül fog konkrét dolgokról beszélni:cool:
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
917
10 462
93
Ez a párhuzam egy ökörség.
Ha igazak a hírek: az ukrán megtehette volna de nem tehette meg. Az orosz meg nem tehette meg ha nem a kezében volt a terület.
Még reggel van: szóval ezt a halott elszállítós "az oroszok is otthagyják" erőlködésre írtam.
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán Antonov Airlines egyik An-124 Ruslan típusú repülőgépe május 5-én és 6-án kétszer repült a norvég főváros Gardermuen repülőterére. Leszállás után a repülőtér egy lezárt katonai részlegébe hajtották; hogy mit rakodtak, nem volt látható. A védelmi minisztérium nem kívánt nyilatkozni, "a katonai anyagok szállításának biztonságára" hivatkozva.

03
An-124 Gardermuenben péntek este (helyi idő szerint 18:00 körül) ©Torgeir Strandberg


04
Indulás az oslói repülőtérről május 6-án este fél kilenc után © Torgeir Strandberg

Négy órával a második repülés előtt azonban egy kongsvinger-i autós felvételt készített egy nyugat felé tartó karavánról, amelynek pótkocsiján egy 155 mm-es M109A3GN volt, amint áthaladt a Négy órával a második repülés előtt azonban egy kongsvinger-i autós felvételt készített egy nyugat felé tartó karavánról, amelynek pótkocsiján egy 155 mm-es M109A3GN volt, amint a városon áthaladt.

05
Az M109A3GN SAU szállítása. Körülbelül 50 km innen a Gardermoen repülőtér © Foto: Privat

Korábban, április végén több norvég újság is közölt információkat a Björkvik és Osmark raktárakból való kivonásról . A sajtónak a felszerelés esetleges Ukrajnába történő átadásával kapcsolatos kérdéseire a hadsereg az újságírókat az ország vezetéséhez irányította.

Ezután a bmpd blog munkatársai Telegram-csatornájukon a armyrecognitionre hivatkozva arról számoltak be, hogy Norvégia 20 darab 155 mm/39 kaliberű M109A3GN önjáró löveget adna át Ukrajnának (kép; az 1980-as években a BRD-ben gyártott M109G SAU norvég korszerűsítése). Jelenleg a norvég hadsereg 56 M109A3GN rendszerrel rendelkezik.

Helyesbítés, kollégák: A Fremover újság szerint május elején Norvégiában csak 55 ilyen típusú gép volt - Isten tudja, mi történt az 56-tal.

Hogy most hányan maradtak, azt majd később megtudjuk. De 23,5 tonna üres tömegével és az An-124 akár 150 tonnás teherbírásával egy repülés során egyszerre hat gépet is el tudott vinni. A 36,5 m hosszú rakodótérben azonban csak öt önjáró löveg fér el:


Colonelcassad
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 383
16 622
113
Lásd pl azzal kapcsolatban , hogy Putyin megtámadja Ukrajnát.....:)
Mondom majd az idő eldönti hogy igazak-e az állításait.Ha az ukránok kapnak elég ATGM-t és Manpads-l akkor megoldották a házi feladatot.
Azt hittem,Szaddam vegyi fegyvereit fogod említeni,vagy a kubai katonákat Grenadán,bár a Tonkini incidens is belefért volna:)